-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
AKTUELNOSTI  
ARHIVA1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
 

Dan Treće lake pješadijske brigade obilježen je 19.05.2019. godine u Driniću. Na Spomen obilježje položeni su vijenci od strane delegacija, opštinske i republičke Boračke organizacije, delegacije Treće lake pješadijske brigade, Oružanih snaga BiH, 3. (Republika Srpska) pješadijskog puka, kao i predstavnika opštine Petrovac. Vijenac je položen i na Spomenik poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata. Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve je na Spomen obilježju očitalo molitvu za pokoj duša poginulim borcima. Tačno u podne je organizovan program u sali OŠ ''Drinić''. Skupu su se obratili: predsjednik Boračke organizacije opštine Petrovac, gospodin Borivoj Mandić; predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Petrovac, gospodin Drago Galin; predsjednik predsjednistva Republičke boračke organizacije Duško Miletić, te načelnik opštine Petrovac, gospodin Milan Grbić. Realizaciji obilježavanja Dana brigade pomoglo je Šumsko gazdinstvo ''Oštrelj'' Drinić, kao i opština Petrovac. Svečanost se nastavila ugodnim druženjem uz trpezu na kojoj je poslužen vojnički pasulj.

 
 
 
 
 
 
 

Dana 16. 05. 2019. godine Načelnik opštine je primljen u Vladu AP Vojvodine, gdje je održan vrlo konstruktivan sastanak u kabinetu Pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, gospodina Ognjena Bjelića. Sastanku su prisustvovali i Duško Ćutilo, direktor fonda za pružanje pomoći izbjeglim , prognanim i raseljenim licima, predstavnici udruženje Petrovčana u Novom Sadu, Nikola Brkić i Miloš Petrović, te načelnik opštine Bosanski Petrovac, gospodin Dejan Prošić. Neposredni povod za sastanak je bio da se utvrde modaliteti i načini saradnje institucija AP Vojvodine i naše lokalne zajednice. Nakon predstavljanja osnovnih karakteristika naše opštine, pravaca djelovanja i mogućnosti razvoja, od strane gospode Bjelića i Ćutila je izražena spremnost na saradnju. Ovo je bila prilika da se posjeti i prestižni „Novosadski sajam poljoprivrede“, koji je okupio imponzatan broj učesnika . Na sajmu je ostvaren niz kontakata i sakupljeno puno korisnih informacija.  

 

 

 

 
 
 
 

U organizaciji Savjeta Evrope u Neumu se od 16. do 19. maja 2019. godine održao seminar za predstavnike službenika opština koje učestvuju u Projektu "Izgradnja mjera povjerenja" koje finansira Savjet Evrope. Rječ je o projektima koji će se realizovati u opštinama koje su podjeljene međuentitetskim linijama razgraničenja. Naša opština zajedno sa opštinama Bosanski Petrovac, Drvar i Istočni Drvar će realizovati projekat "Sportom do saradnje" čiju ideju su inicirali načelnici ovih opština na nedavno održanom sastanku u Drvaru 14. maja. Očekuje se da će vrijednost projekta iznositi oko 12000 EURA. Potpisivanje ugovora se očekuje u junu mjesecu, a realizacija projekta do kraja 2019. godine. U ova četiri dana službenici iz opština koje je Savjet Evrope odabrao, a njih je ukupno 22 opština su mogli da nauče kako se pišu projekti, kako se aplicira za sredstva međunarodnih donatora, kako što najbolje realizovati projekte, a teorijsko predavanje o navedenom su održali Adis Arapović i Igor Stojanović koji su certifikovani treneri. Svi učesnici su na kraju seminara dobili i zaslužene certifikate te se nadamo da će sve opštine realizovati svoje zamišljenje projekte, a službenici primjeniti naučeno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

13. aprila 2019. godine, učenici Osnovne škole „Drinić“ imali su priliku prisustvovati predstavi „Smehotresni kalambur“, koju je izvodio Predrag Vuković Peđolino, poznati glumac, pjevač i animator. Predstava je održana u prostorijama škole, sa početkom u 8 časova i 30 minuta. „Smehotresni kalambur“ je predstava koja je osmišljena kao mjuzikl i prikazuje nam jedan novi način rada sa djecom, jer su oni imali jedinstvenu priliku svojim učestvovanjem uticati na sam tok predstave. Pored poznatih dječijih hitova, u predstavi su prikazane i dječije priče, kao što je bajka „Snežana i sedam patuljaka“. Zanimljivo je da je Peđolino, autor i izvođac same predstave, stavio pomenutu priču u kontekst vremena u kome živimo, želeći na taj način prenijeti djeci neke od univerzalnih životnih lekcija. Na opšte oduševljenje svih prisutnih, nekolicini učenika se ukazala prilika da izađu na scenu i zajedno sa Peđolinom pokažu svoje glumačko umijeće. Tako su učenici 2. razreda, Maja, Luka i Milan, kroz dramski prikaz priče „Snežana i sedam patuljaka“ ukazali svojim drugarima na osnovna pravila bezbjednosti. Na primjer, podsjetili su nas kako se trebamo ponašati prilikom susreta sa nepoznatim ljudima. Međutim, Peđolino je mislio i na učenike viših razreda. Jovana, Marko i Luka, učenici 5. i 6. razreda, su pod njegovim vođstvom, prikazali jednu zanimljivu životnu tematiku, a to je ljubav. Četrdeset pet minuta smijeha, glume i pjevanja bilo je dovoljno da razveseli ne samo učenike, već i nastavnike ove škole, i unese malo vedrine u ove tmurne kišovite dane. Peđolino je svojim performansom još jednom pokazao zašto je „Smehotresni kalambur“ doživio veliki uspjeh na svim dječijim festivalima u zemlji, ali i u inostranstvu. 

 

 

 

 
 
 
 
12. maja obilježava se Dan vojske Republike Srpske. Ovog dana 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske, a i ove godine svečano obilježavanje dana je upriličeno u kasarni Kozara u Banjaluci. Pored brojnih zvanica, događaju je prisustvovao i Načelnik naše opštine Milan Grbić. Danas Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.
 
 
 

U kabinetu načelnika Opštine Petrovac održan je sastanak kome su prisustvovali Načelnik opštine Milan Grbić i Bojan Ćulibrk inicijator Projekta "Instaliranje autobuskih stajališta" koji je i osmislio i aplicirao sa ovim projektom u okviru inicijative Snaga lokalnog kroz koju se uz podršku USAIDa i Instituta za razvoj mladih KULT iz Sarajeva realizuju ideje koje će poboljšati život u zajednici. Ovom prilikom Načelnik opštine je upoznat da je za ovaj projekat odobreno 15000 KM i da će se njime zamjeniti stara limena autobuska stajališta novim, modernijeim autobuskim stajalištima i to i u djelu susjedne Opštine Bosanski Petrovac, kao i u Opštini Petrovac. U vezi sa istim, inicijator ideje je upoznao i Načelnika opštine Bosanski Petrovac Dejana Prošića da su za navedeni projekat odobrena sredstva i da se njegova realizacija očekuje do kraja mjeseca juna 2019. godine.
 

 

 

 

 
 
 
 

Načelnik opštine Milan Grbić 9. maja 2019. godine prisustvovao je prijemu koji je u povodu 9. maja, Dana Evrope organizovao šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunar Vigemar koji se održao u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Ovogodišnje obilježavanje ovog dana je posvećeno kulturnom naslijeđu i vrijednostima koje su svojstvene za Bosnu i Hercegovinu. Iz Delegacije Evropske unije su istakli da Bosna i Hercegovina, kao i ostatak kontinenta svakog 9. maja slave mir i ujedinjenost.

 
 
 
 
R E P U B L I K A S R P S K A
OPŠTINA PETROVAC
SKUPŠTINA OPŠTINE

Broj: 01-013-315/19
3. maj 2019.god.

Na osnovu člana 88. stav (1) Poslovnika Skupštine opštine Petrovac („Službeni glasnik opštine Petrovac“, broj 4/17) sazivam 23. redovnu sjednicu Skupštine opštine Petrovac koja će se održati 8.maja 2019. godine u zgradi opštine u Drinicu sa pocetkom u 09.30 casova

Za sjednicu predlažem sljedeći

D n e v n i r e d

1. Usvajanje zapisnika sa 22. redovne sjednice Skupštine opštine Petrovac održane 03.04.
2019.godine,
2. Razmatranje prijedloga Odluke o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje
kanalizacione mreže zona VI,
3. Razmatranje Cjenovnika komunalne takse i naknade za prikljucak na kanalizacionu mrežu
KP“Uzor“,a.d. Drinić radi davanja saglasnosti,
4. Razmatranje prijedloga Odluke o konacnoj gradevinskoj cijeni m˛ korisne stambene
površine i poslovnog prostora u prethodnoj godini na podrucju opštine Petrovac,
5. Razmatranje Izvještaja o radu i poslovanju Javne zdravstvene ustanove Drinić za
2018.godinu,
6. Razmatranje Izvještaja o radu Opštinske organizacije Crvenog krsta Petrovac za
2018.godinu,
7. Razmatranje Informacije o realizaciji investicionih projekata i kreditnom zaduženju
opštine Petrovac,
8. Razmatranje Informacije o izvršenju Budžeta opštine Petrovac za 2018.godinu,
9. Razmatranje izvještaja o realizaciji grantova odobrenih iz budžeta opštine,
10. Razmatranje realizacije zakljucaka sa prethodne sjednice Skupštine opštine
11. Odbornička pitanja.

PREDSJEDNIK
SKUPŠTINE OPŠTINE
Dragana Vukčević,dipl.inž.šum.

 
 
 
 
 
 

Proslavljeni ratni hirurg, pukovnik u penziji, doktor Milovan Kerkez večeras je 26.aprila.2019. godine na Veliki petak gost u emisiji "Ljudovanje" na Radio-televiziji Republike Srpske. Domaćin i voditelj emisije Veselin Gatalo nije mogao naći boljega gosta za ovaj dan u kojem se sjećamo stradanja Gospodnjeg. Emisija počinje u 23 sata i 26 minuta, večeras a sutra u terminu poslije podne, nakon prvog dnevnika možemo vidjeti i reprizu. Ovog velikog čovjeka, humanistu i velikog zaljubljenika u svoj Petrovac svakako vrijedi poslušati.

 
 
 
 

Svake godine prema Kalendaru takmičenja osnovnih škola Republike Srpske nastavnici saobraćajnih sekcija pripremaju ekipu učenika za takmičenja iz saobraćajne kulture. Ove školske godine domaćin kvalifikacionog takmičenja je Auto-moto društvo „Petrovac-Drinić“ i Osnovna škola „Drinić“. Takmičenje se održalo u subotu, 20.aprila 2019. godine sa početkom u 11 časova. Učestvovale su ekipe iz škola Regije Mrkonjić Grad, ukupno jedanaest. Cilj takmičenja je unapređenje opšte saobraćajne kulture djece i povećanje stepena bezbjednosti djece kada u saobraćaju učestvuju kao pješaci i biciklisti. Učesnici ovogodišnjeg takmičenja su bili odlični, trudili su se da pokažu šta su naučili,a još važniji dio ovog takmicenja je upoznavanje novih drugara i druženje, ali i razmjena iskustva među kolegama. Najbolji rezultat su ostvarile ekipe i takmičari koji su imali najmanje kaznenih bodova. Prva tri mjesta ostvarila je AMD „Šipovo“ iz Šipova. To su učenici iz škola: „ Vuk Karadžic“ Jezero,“Rade Marijanac“ Strojice i „Nemanja Vlatkovic“ Šipovo. Prve dvije ekipe su se plasirale na republičko takmičenje koje ce se održati u Banji Vrućici, kod Teslića. Želimo im srecan put i pobjedu !
Takode, želimo da se sklopljena nova prijateljstva ne zaborave i traju.

 

 

 

 
 
 
 

Radnici Opštinsku uprave Petrovac pridružili su se akciji "Očistimo zemlju za jedan dan" i u ponedeljak 22. aprila 2019. godine na Dan planete Zemlje uredili prostor oko zgrade opštine i posadili više sadnica cvijeća i time doprinjeli lijepšem izgledu i ambijentu u kome se zgrada nalazi. Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine dok Volonterske akcije „Let's Do It – ocistimo zemlju za 1 dan“ i „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 115 opština i gradova i cilj je projektom obuhvatiti sve opštine u Bosni i Hercegovini.

 
 
 
 

Tradicionalno XII veče Petrovčana održano je u petak 19.aprila u Restoranu Aquana u Banjaluci. Organizator je Udruženje Petrovčana u Banjaluci. Druženju je pored mnogobrojnih Petrovčana koji žive i rade u Banjaluci prisustvovao i Načelnik naše opštine Milan Grbić, Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prosić, kao i Gradonačelnik grada Banjaluka Igor Radojičić. Program su upotpunili i članovi KUDa Grmeč Petrovac-Drinić, koji su svojim nastupom oduševili sve prisutne, a nakon svečane večere druženje je nastavljeno do duboko u noć.

 
 
 
 
 

Opština Petrovac planira u ovoj godini da izvrši uređenje potoka Ograđenice koji teče uz lokalni put i to njegovim zacjevljenjem i izgradnjom trotora. Podsjetimo, prošle godine je u Driniću urađena i kanalizacija Zona VI čija vrijednost je iznosila 825449 KM. Sedamdeset posto sredstava za ovu investiciju je obezbjedeno od IFAD-a, a sa trideset posto sredstava je učestvovala opština. Asfaltirano je sedam lokalnih puteva u Driniću vrijednosti 226932 KM. Ova investicija je finansirana iz budžeta opštine. Na grijanje je priključen i objekat Turističkog informativnog centra. Vrijednost radova je iznosila preko 60000 KM. Cijelokupni iznos je obezbjeđen iz donatorskih sredstava i to od UNDP-a i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Takođe, u Drinić je doveden i optički kabal koji je ubrzao i poboljšao internet i fiksnu telefoniju, stigla je i kablovska televizaija, a urađen je i relej koji je unapredio signal mobilne telefonije.

 
 
 
 
 
 

Nedavno je Poljoprivredna zadruga "Klekovača" dobila novu opremu koja će joj poboljšati uslove za rad i za bolje pozicioniranje na tržištu. Donacija vrijedne opreme ogleda se u nabavci poljoprivredne mehanizacije i opreme za preradu voća i to rotacione kosilice, freze, pluga sa tri glave, pluga sa dvije glave, hidroprese, pasterizatora za sok, sterilizatora za boce, ručne punilice za boce i prelivne posude , a ukupna vrijednost iste iznosi 37533,60 KM. Oprema je nabavljena putem projekta kojeg je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i djelom vlastitog učešcća. Također i druga poljoprivredna zadruga koja djeluje na području naše opštine "Eko rural" je dobila opremu za preradu voća vrijednosti 13490,10 KM, isto tako finansirana dijelom vlastitog učešća i sredstvima Ministarstva. Oprema se sastoji od mlina za voće, hidroprese, pasterizatora za sok, sterilizatora za boce, ručne punilice za boce i prelivne posude. I naša Opština je dala punu podršku ovim projektima.

 
 
 
 
 
 

From: M:tel Kontakt Centar obavještenja [mailto:obavjestenje@mtel.ba]
Sent: Wednesday, April 17, 2019 10:43 AM
To: Undisclosed recipients:
Subject: Obavijest o mogucem prekidu telekomunikacionog saobracaja 22.04.2019 gpdine, Drinic

Poštovani,

Obavještavamo Vas da ce se 22.04.2019 godine, od 09.00 do 16.00 casova, zbog aktivnosti redovnog održavanja telekomunikacionih sistema izvoditi radovi.
Najavljeni radovi na relaciji:Banja Luka – Mrkonjic Grad (Vidici, Previja, Drinic), mogu prouzrokovati prekid usluga fiksne telefonije, mobilne telefonije, prenosa podataka (VPLS, VPRN).

Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju.

Srdacno Vas pozdravljamo.


S poštovanjem,

M:tel Kontakt Centar obavještenja,

 
 
 

Završeno je asvaltiranje puteva u Driniću i to nekategorisanog lokalnog puta Veliko Vrelo-Gatar, dužine 368 metara, puta Drinić-Kozila, dionica Strašiva dolina-Kozila, dužine 1318 metara, puta za zaselak Gavrići, dužine 862 metra i puta Mare Banjac dužine 184 metra. Opština Petrovac planira da do kraja godine realizuje još investicionih ulaganja koja će poboljšati i unaprijediti život građana u Driniću.

 

 

 

 
 
 
 

I ove godine, kao i prethodnih godina, 13. aprila održano je vec tradicionalno "Veče Petrovčana u Beogradu". Druženje je upriličeno u Restoranu Grand Ada na Adi Ciganliji, a čast da prisustvuje manifestaciji imao je i naš Načelnik opštine Milan Grbić. Druženju je priustvovao i Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić. Ovo je bila prilika da se na jednom mjestu okupe svi Petrovčani koji rade i žive u Beogradu, a druženje je iskorišteno i da se organizuju i sastanci sa ljudima iz našeg zavičaja kako bi se produbili odnosi matice i dijaspore. I narednih godina, Načelnik opštine će se vrlo rado odazvati pozivima Udruženja Petrovčana u Beogradu kako bi se u zajedničkom druženju podržao ovaj vid okupljanja i nastavljanje tradicije.

 

 

 

 
 
 
 

I ove, kao i prethodnih godina, Opština Petrovac je subvencionisala poljoprivredinke sa područja naše opštine nabavkom đubriva i sjemena za proljetnu sjetvu 2019. godine. U periodu od 30. marta do 8. aprila 2019. godine izvršena je podjela dubriva i sjemena u kolicinama za koje su proizvodaci izrazili interes, a koje ce im svakako olakšati predstojecu sjetvu. Uzdamo se u dobar rod i bogatu žetvu naših poljoprivrednih proizvodaca.

 
 
 
 

Ovih dana Drinić je pravo malo gradilište jer se realizuje Projekat asvaltiranja nekategorisanih puteva vrijednosti 333.369,97 KM, a izvodač radova je firma "MRKONJIC PUTEVI" D.O.O. Mrkonjic Grad. Rok izvodenja radova je trideset dana te se radovi izvode nesmetanom dinamikom, a narednih dana se ocekuje polaganje i prvih slojeva asfalta.

 

 

 

 
 
 
 

Načelnica opštine Istočni Drvar Milka Ivanković bila je domaćin sastanka održanog 02.04.2019. godine kome su prisustvovali načelnici opština Drvar Dušica Runić, Bosanski Petrovac Dejan Prošić i Petrovac Milan Grbić, a inicijator sastanka je bio Savjet Evrope koji su predstavljali Ana Kapelo iz Direktorata za politička pitanja Savjeta Evrope i Esad Mavrić iz kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu. Cilj sastanka je bila mogućnost realizacije zajedničkih projekata ovih oština koji bi finasirao Savjet Evrope. Ove opštine udružene u klaster su već zajednički realizovale više projekata koje je takođe finasirao Savjet Evrope. Podsjetimo, ranije tokom prošle i pretprošle godine Opštine Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar i Petrovac udružile su se u klaster u okviru kojeg je razvijena meduopštinska saradnja i realizovani projekati nabavke plastenika, a kasnije, u drugoj komponenti uključeni su i mladi iz ovih opština, registrovane Omladinske organizacije u svakoj od opština i opremljene njihove kancelarije. Nadamo se da će i novi projekat koji je Savjet Evrope spreman finansirati biti uspješno realizovan.

 
 
 
 

Prvog aprila 2019. godine više od 150 učesnika, među kojima i Načelnik opštine Petrovac Milan Grbić, Bojan Ćulibrk, Menadžer Projekta "Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi" i Slobodan Samardžija predstavnik Poljoprivredne zadruge "Klekovača", je prisustvovalo na završnoj konferenciji projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" u Swiss Hotelu u Sarajevu, kako bi se obilježili rezultati djelovanja partnerstava i ukazao znacaj dijaloga na lokalnom nivou. Promotivnim završnim događajem zaključen je projekat „Lokalna partnerstva za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“ čiju je realizaciju podržala Evropska unija u iznosu od 4 miliona EUR. U protekle tri godine, Međunarodna organizacija rada je pratila razvoj 19 lokalnih partnerstava za zapošljavanje, medu kojima je i naše partnerstvo, koji su doprinjeli kreiranju i uvodenju novih aktivnih mjera na tržištu rada u 27 lokalnih zajednica u BiH, cime su obezbijedili prekvalifikaciju za preko 1600 osoba od kojih je više od 500 dobilo zaposlenje, od toga 29 sa podrucja našeg partnerstva. Na kraju konferencije na kojoj su se izmedu ostalog obratili i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark i direktor Međunarodne organizacije rada Markus Pilgrim je potpisan Memorandum o razumjevanju i saradnji. Prije svega, potpisivanje memoranduma o razumjevanju i saradnji je dobrovoljan i neobavezujuci iskaz predstavnika formiranih partnerstava kojim se postavlja temelj eventualne buduće saradnje medu lokalnim partnerstvima za zapošljavanje. Memorandum se bazira na izraženoj namjeri većeg broja LPZ-ova da nastave djelovati i nakon formalnog trajanja projekta i njegovim potpisivanjem se ohrabruju zajedničke aktivnosti na promociji dostojanstvenog rada i zapošljavanja. Naše partnerstvo će nastaviti i dalje da djeluje i na taj način pokuša privući nova sredstva za zapošljavanje ljudi, kako od stranih, tako i od domaćih donatora.

 
 
 
 
 
 

Prilikom posjete Driniću, književnica, publicista i novinar Mira Lolić Močević obišla je i snimila svedočanstvo Jovanke Banović i Brane Banjca Perinovića. Ovo dvoje ljudi svjedoci su zločina koje su Nijemci i ustaše počinili u Dijelovima u Kozilima kod Drinića, poznat u literaturi kao "Masakr u Dijelovima". O ovom zločinu Jovanka je pričala potpisniku ovih redova a cijela priča može se pročitati na www.drinic/aktuelnosti/arhiva7.html, uglavnom objavljena je na stranicama našeg sajta prije šest godina. Gospođa Lolić Močević več godinama snima preživjele svjedoke zločina nad srpskim narodom i pravi vjerodostojan dokument o stradanju Srba u dvadesetom vijeku. Vrijeme čini svoje i svijedoka je sve manje tako da je svaki iskaz svjedočanstva o velikom i epskom stradanju našeg naroda, snimljen u kameru, od neprocijenjljive važnosti.

 
 
 
 

Dan 14. mart ljeta Gospodnjeg 2019. trebao bi u anale Drinića biti zapisan zlatnim slovima. Naime, novinarka, publicista i nadasve veliki čovjek Mira Lolić Močević održala je promociju svoga filma i knjige "Dušu nisu ubili". U Osnovnoj školi, u velikoj sali pred đacima i nastavnicima, kao i ostalim posjetiocima zajedno sa promotorom, književnikom Mihajlom Orlovićem, predstavljeno je ovo veliko i kapitalno djelo. Saznali smo da naslov projekta potiče iz jedne besjede besmrtnog nam patrijarha gospodina Pavla. Rekao je da ako su nam u bestijalnim pogromima tokom cijelog 20. vijeka ubijali tijela, dušu nam nisu ubili. Rekao je još i da je zaboravljeno zlo velika vjerovatnoća za ponovljeno zlo. U te riječi smo se uvjerili tokom cijelog po Srbe pogubnog dvadesetog vijeka. Kao što piše i na promotivnom plakatu: Jedan vijek, jedan narod, tri stradanja. Da se NE ZABORAVI. U svojoj nadahnutoj besjedi mogli smo čuli otrežnjujuće ali i porazne činjenice. A najstrašnija je da se nedovoljno radi na kulturi sjećanja srpskog naroda, da nema dovoljno instuticionalnog pristupa i da se većina ovog velikog posla zasniva na entuzijazmu pojedinca. Da bez sistemskog i sistematskog pristupa nema ni sticanja svijesti o patnjama i krvavim putevima stradanja srpskog naroda. Iako ima i onaj čuveni stih Bore Kapetanovića u poemi o Jasenovcu : "Kad nas kama rastavlja od svojih, poznato je tad nas Gospod broji!" ipak relevantna nauka donosi činjenice i istinu. Za one koji negiraju satiranje srpskoga naroda u 20. vijeku. Veliki srpski mudrac i vladika, Nikolaj Velimirović definisao je pojam i etape genocida nad srpkim narodom u 20. vijeku. Prvi korak je stvaranje netrpeljivosti i nemogućnosti suživota sa pripadnicima srpskog naroda, drugi korak je sam čin velikog zločina, kako bi ga istoričar Viktor Novak nazvao MAGNUM CRIMEN, a treći i konačni čin je zataškavanje zločina. Današnja promocija i istorijski čas je veliki udarac tom zataškavanju. Nije nimalo lako suočiti se sa veličinom i užasom zločina nad srpskim narodom a pogotovo skidati velove sistemskog i sistematskog zaborava. To sve junački na svojim nejakim plećima nosi i razbija mrak zaborava Mira Lolić Močević. I na tome joj se duboko zahvaljujemo. Oni koji su danas imali čast da prisustvuju ovom istorijskom času sigurno će ga i zapamtiti. Malo li je? Inicijator i realizaror ovog projekta promocije je bio načelnik opštine Petrovac Drinić, gospodin Milan Grbić.

 
 
 
 
 
 
 
Poštovani,

Obavještavamo Vas da će se 11.03.2019 godine, od 09:00 časova do 16.00 časova, zbog aktivnosti redovnog održavanja telekomunikacionih sistema izvoditi radovi.
Najavljeni radovi na području Mrkonjic Grad, Rudići, Drinić, Previja, će prouzrokovati prekide usluga fiksne telefonije, mobilne telefonije, prenosa podataka (ADSL, VDSL, GPON, NGN, MPLS, DPI, E-vod).

Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju.

Srdačno Vas pozdravljamo.


S poštovanjem,

M:tel Kontakt Centar obavještenja,

 
 
 
Opštinska uprava opštine Petrovac i služba za Boračko invalidsku zaštitu obavještava borce od prve do pete kategorije koji pune 60 godina starosti da je Vlada RS donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o boračkom dodatku prema kojoj borci sa navršenih 60 godina starosti imaju pravo na mjesečni borački dodatak od prvog narednog mjeseca po podnošenju zahtjeva. Ovom prilikom obavještavamo sve borce koji ispunjavaju navedene uslove da se jave u službu za Boračko invalidsku zaštitu opštine Petrovac-Drinić.
 
 
 

Svi zainteresovani za ovaj konkurs "Privrednika" mogu se javiti u opštinsku upravu u Drinić.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Usvojen je budžet opštine Petrovac za 2019. godinu. Uvid u specifikaciju i stavke prihoda i rashoda možete imati jednim klikom na sliku lijevo.

 
 
 

I ove godine kao i svih prethodnih, koliko postoji Osnovna škola "Drinić", organizovana je proslava škoske slave Svetoga Save. Mjesni paroh Nikola Arkula i izaslanik episkopa Bihaćko-petrovačkog Sergija, sveštenik Jovan Banjac očitali su slavu i pomolili se Bogu, a sveštenik Jovan Banjac pročitao je i besjedu posvećenu životu i djelu Svetoga Save. Pristupilo se i lomljenju slavkog kolača. U sali osnovne škole bili su prisutni svi radnici školskog kolektiva, djeca, njihovi roditelji i gosti. Pozdravni govor imala je direktorica škole Rajka Đumić nakon čega su nagrađeni najbolji đaci. A onda je bina prepuštena da najmlađi pokažu kakav su program pripremili. Prvačići su izrecitovali pjesmu "Djelo Svetog Save", članovi recitatorsk-dramske sekcije su nam rekli nešto više o svetitelju Savi, dvije učenice sedmog razreda Ivana i Tatjana su nam izrecitovali pjesmu "Dug Svetome Savi" a učenici šestog razreda odsvirali su nam pjesmu "U livadi pod jasenom", učenici drugog razreda su nam se predstavili recitacijom "Radujte se djeco", igrokaz "Četvore oči" su nam izveli članovi dramske sekcije, zatim nam je veliki hor škole odpjevao pjesmu "Marijo slavna", učenici šestog i sedmog razreda su nam odrecitovali pjesmu "Sveti Sava". Nakon toga su učenice devetog razreda odigrali dio iz komedije "Pokondirena tikva" gdje se posebno svojom glumom, izražajem, kretanjem po sceni istaknula talentovana Ivana Kecman. Posebno je zadovoljstvo bilo gledati ovu pravu malu glumicu. Kraj ovog programa bio je rezervisan za članove folklorne sekcije koji su spremili lijepu plesnu koreografiju. Poslije ovog programa načelnik opštine Milan Grbić u školskom restoranu je organizovao svečani ručak za goste i radnike kolektiva škole. Osnovnu školu "Drinić" trenutno pohađa 89 učenika.

 
 
 
 
 
 
 

U oštini Petrovac dijeljeni su paketi pomoći socijalno ugroženim porodicama: Grbić Save, Radulović Milene, Jeličić Snježane, Šobot Sretenke i Galin Viktorije. Paketi pomoći sadrže osnovne životne namirnice i podjeljeni su 28.12.2018.godine.

 

 

 

 
 

na vrh

 
 
made by SiZ