-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
AKTUELNOSTI  
 
 
 

Ljeta Gospodnjeg 2009. na Duhove 6. i 7. juna održana je u Kozilima nadomak Drinića, četvrta po redu ŠTRAPARIJADA. U organizaciji opštine Petrovac-Drinić i uz prisustvo mnogobrojnih posjetilaca iz daljeg i šireg okruženja, dva dana, takmičili su se najači konji u potezanju balvana. Detaljnije klikom na sliku desno.

 
 
 

Učenici devetog razreda Osnovne škole „Drinić“ iz Drinića proslavili su preksinoć, 30.maja 2009. malu maturu u sali restorana „Sunce“.
Maturante su, pored roditelja, ispratili brojni građani Drinića, diveći se ljepoti i mladosti budućih srednjoškolaca.
Iako je ova noć bila izuzetno hladna, to nije moglo pokvariti raspoloženje slavljenicima, koji su bili istovremeno i tužni što je došao kraj njihovom zajedničkom školovanju, ali i veseli, jer ih čekaju novi školski izazovi.
- Koliko smo uzbuđeni zbog upisivanja u srednju školu i novih prijatelja, toliko nam je i žao što napuštamo stare drugare. Dobro, družićemo se mi i dalje, ali to ipak više neće biti isto – istakao je maturant Nemanja Balaban.
Matursko veče bila je izvrsna prilika da se učenici prisjete svojih školskih dogodovština - svađa, tuča, razgovora, smijeha, ali i prvih ljubavi...
A kakva bi to proslava bila bez mis i mistera večeri... Za najljepšeg maturanta izabran je Đorde Bulajić, dok je najljepša maturantkinja Mirjana Škalonja.
Kroz igru i pjesmu, bivši osnovci oprostili su se od dosadašnjih nastavnika, spremni da dalje koračaju putem odrastanja. A uspomene na devetogodišnje osnovno obrazovanje i na ovu divnu noć, zasigurno će dugo živjeti u njima...

 
 
 
 
 

I ove godine 29.maja 2009. kao i predhodne dvije u Banjaluci je održano Veče petrovčana. U restoranu "Jadranka" na Laušu bilo je prisutno oko 600 petrovčana i njihovih gostiju. I već tradicionalno sve prisutne su uveseljavali članovi izvorne narodne grupe "Runolist" iz Drinića, zvjezda narodne muzike Marinko Rokvić i vokalno instrumentalni sastav "Gera i prijatelji" iz Banjaluke. Organizovana je i tombola a dijeljene su prigodne nagrade, od novčanih do robnih a bogami bila je i nagrada kubik daske. Prihodi od tombole su ove godine namjenjeni studentima iz porodica poginulih boraca i iz finansijski slabije stojećih porodica. Druženje je počelo u 20.00 sati i trajalo je do zore sledećeg dana. Igralo se i pjevalo uz poznate hitove Marinkove kao i gromoglasnu pjesmu našeg "Runolista". Program su vodili TV voditeljica Milka Mrđa kao i portparol ministarstva za poljoprivredu naš Bojan Kecman iz Drinića. Raspon godina prisutnih u sali je bio od sedam do sedamdeset sedam, pravo narodno sijelo i veselje. Sve prisutne je prigodnom besjedom pozdravio i predsjednik Udruženja petrovčana, gospodin Rajko Latinović, ispred organizatora. Kao poseban doživljaj treba istaći da su svi prisutni mogli da čuju tri nove pjesme sa najnovijeg, drugog po redu, albuma našeg "Runolista", koji treba da se pojavi u slobodnoj prodaji ovih dana. Sve u svemu, onaj koji je bio te noći u "Jadranci" imaće šta da priča i prepričava narednu godinu dana, do novog druženja petrovčana.

 
 
 
 
 

Školska priredba, povodom Dana škole, u okviru koje je ispraćena još jedna generacija maturanata, upriličena je u petak 22.05.2009. u Driniću.
Brojnim posjetiocima predstavili su se učenici svih razreda Osnovne škole „Drinić“, koji su svojim skečevima, pjesmama i plesnim tačkama uveseljavali publiku nepuna dva časa.
Najmlađi učenici otpjevali su pjesmu “Djevojčica platno beli“ i nagrađeni su velikim aplauzom, kao i učenice drugog razreda, koje su se predstavile recitacijama.
Direktor Osnovne škole „Drinić“, Milja Banjac otkrila je prisutnima da je učenik generacije Dajana Smiljanić, učenica devetog razreda, kojoj je ovom prilikom i načelnik opštine, Milanko Brkljač uručio poklon.
U okviru programa, đaci su izveli i mnogobrojne skečeve, među kojima su „Mečići“, „Tužibaba“, “Opravdani i razgovor mjeseca i pahuljice“, te „Paket iz Njemačke“ i „Kod doktora“. Bila je ovo idealna prilika za pjesmu “Djeca su ukras svijeta“, u izvođenju malog hora, kao i za program Plesnog kluba „Žute dunje“, koji djeluje u Cazinu, Bihaću i Driniću.
Ljubitelji plesa uživali su u tački „Ja sam za ples“, dječijem miksu, te u igri parova, koji su 17. maja išli na takmičenje u Brčko, gdje su ostvarili prilično dobre rezultate. Na pozornici su otplesali engleski valcer i ča-ča-ča.
Čast da zatvori program pripala je izvornoj grupi „Runolist“, koja je prvim albumom ostvarila veliki uspjeh, a nedavno je snimila i drugi CD, koji će biti objavljen za mjesec dana. Oni su na ovoj priredbi premijerno izveli nekoliko pjesama sa novog albuma.

 
 
 
 
 

Dan treće lake pješadijske brigade Petovac, proslavljen je u subotu 23.05.2009., u opštini Petrovac, Drinić, a programu su prisustvovale porodice poginulih i nestalih boraca ove brigade, borci, te ostali brojni gosti.
U okviru svečanosti, organizovan je obilazak Spomen obilježja i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske. Ovom prilikom, položeni su i vjenci na spomenik palim borcima u ime brigade, opštinske boračke organizacije Petrovac i opštine Petrovac, Drinić.
U ime opštinske boračke organizacije Petrovac, prisutne je pozdravio predsjednik te organizacije Borislav Toljaga, koji je istakao da su programski ciljevi i zadaci organizacije, između ostalih, i poboljšanje statusa položaja boračkih kategorija, zadaci na planu pronalaženja nestalih boraca, socijalni program, te njegovanje slobodarskih tradicija srpskog naroda i obilježavanje značajnijih događaja.
Ratni komadant drugog bataljona treće petrovačke brigade, Vito Miljević, podsjetio je goste na ratni put brigade, a ovom prilikom prisutne je pozdravio i načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač.

 
 
 
 
 

Kulturno umjetničko društvo „Grmeč“ iz Drinića nastupilo je na drugom dječijem festivalu folklora, pod nazivom „Zvuci Evrope“, koji je nedavno upriličen u sali Kulturnog centra u Mrkonjić Gradu. Ova svečanost organizovana je za učesnike do 12. godina starosti.
Pored našeg društva, publici u Mrkonjiću se predstavilo kulturno umjetničko društvo “Kozara“ iz Prijedora, KUD „Naša mladost“ iz Ključa, KUD SKLD „Prosvjeta iz Teslića“, kao i domaćini, kulturno umjetničko društvo “Petar I Karadordević“. Ovom prilikom, nastupilo je i društvo iz Velike Kladuše, koje nosi naziv „Tono Horvat“, KUD „Mladost“ iz Zalužana-Banje Luke, kulturno umejtničko društvo “14. februar“ iz Debeljaka kod Banje Luke, kao i KUD „Durmitor“ iz Previje - Ribnika.
Članovi KUD-a „Grmeč“ učestvovali su na ovoj kulturnoj manifestaciji sa Grmečkim igrama, koje su izazvale sjajne reakcije ljubitelja folklora u prepunoj dvorani Kulturnog centra. Posjetioci su na ovoj umjetničkoj smotri imali priliku i da uživaju u Teslićkim igrama, igrama sa Zmijanja i mnogim drugim koreografijama.
- Prezadovoljni smo našim učešćem na ovoj manifestaciji, ali smo istovremeno, prijatno iznenađeni reakcijama publike. Mnogi su bili iznenađeni našim mladim talentima – istakao je predjednik KUD-a „Grmeč“, Žarko Stojanović.
Prema riječima člana KUD-a „Grmeč“, Bojane Grbić, ovo je bila jedinstvena prilika da se mladi igrači iz svih krajeva Republike Srpske upoznaju i razmjene dragocjena iskustva.
- Upoznala sam mnogo drugara i moram priznati da su mi se i njihovi nastupi veoma dopali, kao što su se i njima svidjele naše igre. Jedva čekam sledeći festival da se opet družimo i igramo – rekla je Bojana Grbić.

 
 
 
 
 

Na izbornoj sjednici DNS, koja je održana u utorak, u podne, za predsjednika DNS Opštinskog Odbora Petrovac, Drinić, jednoglasno je izabrana Brankica Banjac, dok su potpredsjednici Dejan Prošic i Joka Novaković-Banjac. Ostali članovi Opštinskog odbora su: Milanko Brkljač, Rajko Banjac, Milan Grbić, Slavica Dronjak, Milenko Kecman i Jelena Lukić.
Ovom prilikom, izglasani su i članovi radnog predsjedništva, kandidacione i izborne komisije, kao i zapisničar. Radno predsjedništvo čine Brankica Banjac, Milan Grbić i Božana Puđa, dok su u kandidacionu komisiju izabrani Dragan Kecman, Željko Puzigaća i Rada Srdić. Članovi izborne komisije su Kosa Brkljač, Milica Banjac i Svetko Kecman, a za zapisničara je imenovana Jelena Kecman.
- Mi, članovi DNS, odnosno predstavnici izvršne vlasti radili smo uvijek u interesu naše opštine. Aktivno sam učestvovao na sjednicama regionalnog odbora i tu se ime Drinić izgovaralo sa poštovanjem. Takođe, bio sam aktivan i na republičkom nivou i na skupštinama DNS naša opština se spomiljala kao primjer kako treba i šta treba da se radi. Ne smijemo zaboraviti da je za razvoj naše opštine najzaslužniji sadašnji načelnik, Milanko Brkljač, koji će uz našu pomoć i dalje uspješno raditi i dograđivati našu opštinu u najpozitivnijem smislu - istakao je dosadašnji predsjednik DNS Opštinskog Odbora, Petrovac, Drinić, Milan Grbić. Grbić je dodao da je ova stranka u prošlom sazivu skupštine imala 6 članova u našoj opštini, da bi se na poslednjim višestranačkim izborima to stanje poboljšalo, tako da sada saziv odbornika DNS u Skupštini Petrovac, Drinić pored načelnickog mjesta, broji sedam članova.
- Naša dužnost je da budemo odgovorni građani i odbornici i da služimo kao servis našim građanima. Smatram da se u našoj opštini još mnogo toga može i mora uraditi i da sada nipošto ne smijemo stati – istakao je na sjednici načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač.

 
 
 
 
 

Ispred zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci 27.marta, predstavniku opštine Petrovac-Drinić dodijeljeni su ključevi savremenog terenskog vatrogasnog vozila tipa LADA NIVA.
- Dodijelom terenskih vatrogasnih vozila došlo se na zadovoljavajući nivo materijalno-tehničke opremljenosti i osposobljenosti novoformiranih dobrovoljnih vatrogasnih jedinica- naglasio je ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske, Stanislav Čađo. Ministar je svečano uručio ključeve ovih savremenih vozila predstavnicima nekoliko zapadnokrajiških opština. Ovo vatrogasno vozilo sa dodatnom opremom u prosjeku košta 25 000 konvertibilnih maraka a novac je obezbjeđen iz sredstava solidarnosti Vatrogasnog saveza Republike Srpske uz podršku Vlade RS.
- Dodatna oprema podrazumijeva rezervoar za vodu od 220 litara, naprtnjače, metlanice i dodatnu signalizacijsku opremu.- rekao je Mile Međed, predsjednik Vatrogasnog saveza RS. Do sada je podijeljeno 40 ovakvih vozila novoformiranim vatrogasnim jedinicama u Republici Srpskoj. Ova vozila biće od sada prva pomoć u gašenju požara.
Slika lijevo dolje, ministar Čađo svečano dodijeljuje ključeve predstavniku opštine Ribnik.

 
 
 
 
 

Predstavnici Liaison and observation tima (LOT), koji djeluje u okviru EUFOR –a, Ilonka de Bie i Vilko van den Berg, bili su 26.marta u zvaničnoj posjeti opštini Petrovac, Drinić.
Sa predstavnicima EUFOR-a razgovarala je službenik za informisanje u opštini Petrovac, Drinić, godpođa Božana Puđa, koja je ovom prilikom podsjetila goste na prirodne resurse, privredne i neprivredne djelatnosti na ovom području, kao i na planirane projekte u opštini Petrovac, Drinić.
- Veoma nam je drago što smo imali priliku da posjetimo ovo divno mjesto, koje je jedno od najbogatijih područja šumom, kako u Republici Srpskoj, tako i u BiH. S obzirom da opština Petrovac, Drinić ima sve uslove za razvoj zimskog i lovačkog turizma, iskreno se nadam da će u skorijoj budućnosti postati jedan od vodećih turističkih centara u Republici Srpskoj – istakao je predstavnik EUFOR-LOT-a, Vilko van den Berg.

 
 U okviru planiranih redovnih aktivnosti sektora za uzgoj i zaštitu šuma, šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“ iz Drinića, u utorak je vršeno pošumljavanje.
Za razliku od prethodnih godina, kada je za taj posao angažovana povremena radna snaga, ove godine pošumljavanje je obavljeno vlastitom radnom snagom, bez nadoknade, zbog prilagođavanja uslovima svjetske ekonomske krize. U ovoj akciji, kojom je rukovodila diplomirani inženjer šumarstva Slađana Banjac, učestvovalo je 75 radnika gazdinstva, uključujući i direktora šumskog gazdinstva Rajka Banjca.
Vrijedni radnici su u utorak pošumili dva hektara neobraslog šumskog zemljišta, uprkos vremenskim neprilikama, a planirano je da se, na četiri hektara zemljišta, posadi 8800 sadnica, od čega 7500 bijelog bora i 1300 smrče.

 
 
 
 
 

Povodom Međunarodnog dana žena, 8.marta, učenici i nastavnici Osnovne škole „Drinić“ organizovali su priredbu, koja je obradovala sve građane Drinića, a naročito majke.
Program su otvorili đaci prvaci pjesmom posvećenoj mamama, a nakon njih su nastupili i učenici drugog i četvrtog razreda, koji su recitacijama „Mamin dar“ i Pjesma majci“ pozdravili majke i bake.
U okviru ove priredbe, đaci su izveli i brojne skečeve, kao što su „Hvalisanje“, “Crtež“, “Nepravda“, “Buđenje“, “Marko Kraljević“, “Detektor laži“... Bila je ovo jedinstvena prilika da se prisutni prisjete i kako zvuče pjesme “Grana jorgovana“, “Višnjičica rod, rodila“, “Kad si sretan“, a publici su se predstavili i najmlađi članovi KUD-a „Grmeč“ sa Grmečkim i Glamočkim igrama.
U bogatom i raznovrsnom programu uživali su svi posjetioci, a naročito majke, koje su sretnim i ponosnim pogledima pratili sve što se dešavalo na pozornici. Poslije svake tačke, učesnici priredbe nagrađeni su aplauzom, a sudeći po reakcijama publike, ova priredba bila je pun pogodak.
Podsjetimo, Dan žena je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Inicijativu za taj praznik dala je njemačka feministkinja i članica socijalne stranke Klara Cetkin, koja se borila za pravo žena od 1889.godine, a prvi put je pokrenula inicijativu na međunarodnoj konferenciji „socijalistickih žena“ 1910.godine u Narodnoj kući, u Kopenhagenu. Prvo obilježavanje Dana žena bilo je 1911. godine u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. 8.mart prihvaćen je kao Međunarodni dan žena 1917.godine.

 
 
 
 
 

Članovi KUD-ova „Grmeč“ i “Drvar“ nedavno su se vratili sa evropske turneje, u okviru koje su imali zapažen nastup u glavnom gradu Francuske.
Predstavili su se pariškoj publici na „Festivalu hrane i pića“, i to izvođenjem „Unačkog kola“, u koreografiji direkotora KUD-a „Drvar“, Mire Lukač. Ovom prilikom, posjetioci su mogli da vide i izvođenje Vlaških, Šumadijskih i Vranjskih igara.
- Prezadovoljni smo našim učešcem na ovom festivalu, kao i reakcijama publike. Naš nastup u Srpskom kulturnom centru pratilo je nekoliko stotina ljubitelja folklora, a poslije svake igre, salom je odjekivao gromoglasan aplauz, što je najbolji dokaz da su se posjetiocima dopale naše plesne tačke – istakao je član KUD-a „Grmeč“, Vojin Puzigaća.
Prema njegovim riječima, pored nastupa brojnih društava, ova manifestacija je bila idelana prilika da se Francuzima, pored igara, predstave srpska i makedonska nacionalna kuhinja i specijaliteti, koji su se strancima, također, veoma dopali.
U okviru ove evropske turneje igrači „Grmeča“ i “Drvara“ obišli su Budimpeštu, Beč i Minhen, dok su u Frankfurt imali dogovoren nastup, ali je on, zbog loše organizacije, otkazan.
Ipak, usprkos brojnim organizacionim problemima sa kojima su se Drinićani i Drvarčani susretali u Evropi, kažu da im je ovaj put bio jedan od najljepših doživljaja u životu, kojeg će se uvijek rado sjećati.
Organizator turneje bile su Ambasada Srbije u Francuskoj i Privredna komora Srbije.

 
 
 
 
 

Stigli su nam i najnoviji snimci našeg Mile Banjca. On se sa sinom Borišom uputio u avanturu, na maršruti Baljkovac-Bukovača-Drinić-Slatina. Do spomenika i kripte gdje leže mnogi borci NOB-a. Naime od avgusta 1942. do februara 1943. u Slatini se nalazilo Odijeljenje Centralne bolnice Vrhovnog štaba. Bolnica je bila kapaciteta 80 kreveta i stradala je u neprijateljskoj ofanzivi. Detaljnije o bolnici i spomenicima u Slatini možete pročitati u odjeljku ZNAMENITOSTI i temi RUNOLIST našega sajta. Elem, Mile i sin su se tog snježnog jutra uputili kroz šumu koja je pod snijegom izgledala kao obučena u bijelo krzno a svaki korak je bio praćen poznatom škripom snijega pod nogama. Sa tog puta poslali su nam i par fotografija da i mi osjetimo svu ljepotu naših šuma.

 
 
 
 
 

Članovi kulturno-umjetničkog društva „Grmeč“ iz Drinića, zajedno sa članovima KUD-a „Drvar“ nastupiće 21. i 22. februara u Parizu, na „Festivalu folklora i hrane“ .
Tom prilikom, u takmičarskom dijelu programa, predstaviće se publici sa „Unačkim kolom“, u koreografiji direktora KUD-a “Drvar“ , Mire Lukač, kao i Šumadijskim i Vranjskim igrama. Na ovom festivalu, pored pomenutih društava, nastupiće i KUD-ovi iz Srbije i Makedonije, kao i brojna srpska kulturna društva, koja djeluju u Francuskoj.
U okviru evropske turneje, na koju su članovi „Drvara“ i „Grmeča“ otputovali preksinoć (nedjelja) u večernjim časovima, biće organizovan i njihov nastup u Srpskom kulturnom centru u Frankfurtu, gdje će ljubitelji folklora takođe uživati u brojnim i raznovrsnim krajiškim igrama.
- Ova turneja trajaće deset dana, a prije nastupa u Frankfurtu i Parizu, članovi „Drvara“ i “Grmeča“ posjetiće Budimpeštu i Beč. Planiran je obilazak ta dva grada, tako da će naši umjetnici, pored predviđenih nastupa, imati vremena da se upoznaju sa znamenitostima tih glavnih gradova – istakao je predsjednik KUD-a “Grmeč“, Žarko Stojanović.
U okviru turneje, čiji je organizator Ambasada Srbije u Francuskoj i Privredna komora Srbije, planiran je i obilazak Nice, Monaka i Monte Karla.
- Presretna sam što ću posjetiti brojne evropske gradove i što će publika u Njemačkoj i Francuskoj imati priliku da vidi i da se upozna sa krajiškim igrama, pjesmama i tradicijom, što predstavlja nezamjenjiv dio našeg identiteta – istakla clan KUD-a “Grmec“, Gorana Banjac.

 
 
 
 
 

Povodom obilježavanja Dana boraca odbrambeno -otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka, u Driniću je u subotu 15.februara upriličena svečano-radna sjednica Skupštine Opštinske boračke organizacije Petrovac.
U 11 časova, načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač i predsjednik Skupštine Opštine Petrovac, Drinić, Slavica Dronjak, položili su vijence na Spomen obilježja, u znak sjećanja na poginule borce otadžbinskog rata. Ovom prilikom, položeni su vjenci i na spomenik boraca i žrtava fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. Nakon toga, u Spomen kući, održan je Parastos poginulim i umrlim borcima otadžbinskog rata, na kojem su prisustvovali brojni članovi Boračke organizacije Petrovac, kao i mnogi građani Drinića.
Svečano-radna sjednica nastavljena je u opštinskoj sali, na kojoj je u uvodnom dijelu, predsjednik Boračke organizacije Petrovac, Borislav Toljaga, podsjetio prisutne da je u proteklom ratu 241 borac iz Opštine Petrovac dao svoj život za Republiku Srpsku.
- Naša Boračka organizacija radila je dosad u teškim materijalnim uslovima. Tješi nas što novoizabrani načelnik ima mnogo više razumjevanja za naše probleme, pa se iskreno nadam da će u budućnosti biti manje tih poteškoća, te da će saradnja Opštine Petrovac, Drinić i opštinske Boračke organizacije biti na mnogo višem nivou - dodao je Toljaga.
Na dnevnom redu sjednice, našao se i izvještaj o radu ove organizacije za proteklu godinu. Istaknuto je da su članovi pomenute organizacije radili na stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, kao i na evidencijama odlikovanih i posmrtno odlikovanih boraca. Ovom prilikom, jednoglasno je izabran član opštinske Boračke organizacije Milorad Budimir za delegata u skupštinu Boračke organizacije Republike Srpske.

 
 
 
 
 

U opštinskoj sali u Driniću, u srijedu, organizovan je javni skup, na kome se govorilo o mjerama za ublažavanje svjetske ekonomske krize u Republici Srpskoj. U raspravi su učestvovali i ministar pravde u Vladi Republike Srpske, Džerard Selman i ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske, Zoran Lipovac, kao i veliki broj predstavnika iz privrednog i javnog života ove opštine.
S obzirom na činjenicu da je drvoprerađivačka industrija osnovna djelatnost u Driniću, na javnom skupu najviše se govorilo o mjerama koje se odnose na tu granu industrije.
- U drvoprerađivačku industriju Vlada namjerava uložiti 10 miliona maraka, a u cilju stimulisanja drvoprerađivača da investiraju u viši stepen prerade drveta, povećanja broja zaposlenih i izvoza proizvoda veće dodatne vrijednosti, dok će se ugovaranje prodaje trupaca vršiti na vremenski period od jedne do tri godine – rekao je Selman.
Osnovne primjedbe građana Drinića odnosile su se upravo na predložene mjere u oblasti šumarstva i prerade drveta, koja je i jedina prerađivačka djelatnost ove opštine, a nalazi se već par godina u recesiji. Broj radnika koje zapošljava ova djelatnost zadnjih par godina je prepolovljen, a ukupan prihod je smanjen 25%. Razlog ovakvog stanja je nedovoljna količina sirovine, koja se isporučuje lokalnim prerađivačima drveta.
Ministar pravde, Džerard Selman dodao je ovom prilikom da bez obzira na krizu, dolazi pogodno vrijeme za pozitivne promjene u Driniću.
- Nadam se da će se ubuduće mnogo veći značaj pridavati ruralnim područjima i da će se u njih više ulagati, jer jedino na taj način možemo selima vratiti njihovu raskoš i ljepotu – istakao je na skupu načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač.

 
 
 
 
 

U sali Skupštine opštine Petrovac, Drinić i u organizaciji inicijativnog odbora pčelara Drinić, u srijedu je održana osnivačka skupština pčelara Drinića, kojoj je prisustvovalo 15 pčelara iz ovog mjesta.
Ovom prilikom, odlučeno je da će udruženje djelovati pod nazivom Pčelarsko društvo “Medenac“, Drinić. Donesena je odluka da predsjednik društva bude Novo Pećanac, koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora, dok su za članove tog odbora imenovani Mile Banjac i Marko Kačar. Za predsjednika Nadzornog odbora imenovan je Žarko Kovačević, a članovi tog tijela su Braco Bursać i Dejan Kecman, dok je za sekretara društva izabran Jovan Brkljač. Pored usvajanja osnivačkog akta i imenovanja organa upravljanja, na osnivačkoj skuštini donesen je i Statut ovog društva.
Skupštini su prisustvovali i predstavnik Šumskog gazdinstva „Oštrelj, Drinić“, Dejan Prošic, direktor Opšte poljoprivredne zadruge iz Drinića, Boro Kecman i predstavnica Eko društva i Osnovne škole iz Drinića, Rajka Đumić, pošto je saradnja pomenutog preduzeća, ustanove i organizacija sa „Medencom“ izuzetno značajna za ovo pčelarsko društvo.
Pored pomenutog, cilj „Medenca“ jeste i povezivanje pčelara sa područja opštine Petrovac, Drinić zbog uspješnijeg pčelarenja, uzajamne pomoći i razmjene iskustva, kao i omasovljenje ovog društva popularizacijom pčelarske djelatnosti.
Prisutne pčelare pozdravio je i načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač, koji im je ovom prilikom poželio mnogo sreće i uspjeha u budućem radu i napomenuo da mogu računati na pomoć Skupštine Opštine Petrovac, Drinić, jer je pčelarstvo jedna od djelatnosti u koju na ovom području treba i mora da se ulaže.

 
 
 
 
 

Učenici Osnovne škole u Driniću učestvovali su prošle sedmice na manifestaciji, koja je bila posvećena Svetom Savi, prvom srpskom prosvetitelju i zaštitniku srpskih škola.
Svečanost je upriličena u školskoj sali, a otvorena je izvođenjem himne Svetom Savi, koju je otpjevao školski hor. Učenici i nastavnici pripremili su prigodan program, u kojem su kroz igru i pjesmu školarci dočarali ulogu i značaj Svetog Save, kao utemeljivača države, crkve i školstva.
Priredbu je pratio veliki broj poštovalaca lika i djela velikog srpskog Sveca, koji su gromoglasnim aplauzima nagrađivali učesnike manifestacije i uživali u jednočasovnom programu. U okviru ove svečanosti, publika je imala priliku da čuje pjesme „Sveti hram“, “Naš učitelj prvi“, “Rastko“, “Savin izbor“, „Zidanje Skadra“... Učenici su se svojski potrudili i da zasmiju svoje roditelje i ostale posjetioce izvođenjem skečeva „Krštenje“, “Zbrka u ordinaciji“, “Petaci“ i “Slatka matematika“, podsjećajuci na taj način prisutne kako je lijepo biti dijete. Veliko oduševljenje publike svojom igrom i pjesmom izazvali su najmlađi đaci ove škole,ali i oni stariji.
- Drago mi je što je što je naša manifestacija veoma posjećena i što nas publika svesrdno bodri i podržava u svakoj prilici. U srpskom narodu nema škole u kojoj se na najsvečaniji način ne obilježava Savindan. Svi mi, zajedno sa našim učenicima moramo proslaviti ovaj dan na pravi način, onako kako zaslužuje naš svetitelj i gorostasna figura srpske istorije, crkve, književnosti i kulture – istakla je ovom prilikom direktor Osnovne škole „Drinić“,Milja Banjac.
I zaista, učenici su na zabavan, ali i edukativan način podsjetili prisutne na život i rad Svetog Save i na njegov značaj za srpsku kulturu i obrazovanje, ali i na njegov trnovit put pun iskušenja od mladog princa Rastka Nemanjića do prvog srpskog arhiepiskopa.

 
 
 
 
 

Nekoliko stotina vjernika u Driniću Badnji dan je proslavilo u duhu simbolike i uz mnoštvo rituala i živopisnih radnji, koji su povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta. Proslavom ovog dana, vjernici su se pripremali za najradosniji hrišćanski praznik – Rođenje Isusa Hrista – Božić.
Već u ranu zoru, pucanjem iz pušaka i prangija, objavio se odlazak u šumu po Badnjak, kojeg sjeku isključivo muškarci. Oni su, nakon sječe, od jutra do mraka, vozili Badnjak kroz Drinić, dok su drugi stanovnici kitili i Badnje drvo i ljude koji su ga usjekli.
U 19 časova, sveštenik Dragan Škalonja je u crkvi pročitao poslanicu, a nakon toga je ispred crkve naložen Badnjak, što predstavlja središnji element simbolike rađanja novog sunca. Ove svete noći bilo je izuzetno hladno, ali to nije ugrozilo prijatnu prazničnu atmosferu. Okupljeni vjernici grijali su se uz kuvano vino i vatru na kojoj je gorio Badnjak, a pregršt varnica bačenih u nebo najavio je mnogo roda i prinosa. Ljudi su stajali okupljeni dok je Badnjak dogorijevao, što, po vjerovanju, znači da su se zagrijavali ljubavlju i slogom, dok su svjetlost Badnjaka unosili u mrak neznanja i praznovjerja.
Ovom prilikom, svi mališani iz Drinića dobili su paketiće, koje je obezbjedila Opština Petrovac, Drinić. Proslavu Badnje večeri, stanovnici su nastavili u ugostiteljskim objektima ili svojim domovima uz bogatu posnu trpezu.
Božićna liturgija upriličena je ujutru u 8 časova.

 
 
 
 
 

Kulturna manifestacija, pod nazivom «Drinić kroz igru i pjesmu», održana je u subotu veče u prepunoj drinićkoj sali.
Nekoliko stotona ljubitelja izvornog stvaralaštva i folklorne umjetnosti uživalo je u dvočasovnom programu, u okviru kojeg su nastupili KUD «Drvar», grupe «Runolist» i »Mlade drvosječe», ženska pjevačka grupa «Drvar», kao i organizator ove svečanosti, KUD «Grmeč» iz Drinića.
Kulturno veče otvoreno je pjesmom «Moram se vratiti», koju su izveli članovi grupe «Runolist». Veliko oduševljenje publike izazvali su članovi KUD-a »Drvar», koji su ovom prilikom posjetiocima pokazali kako se igra «Unačko kolo» i »Vranjska svita».
Domaćin manifestacije, KUD «Grmeč» publici se predstavio sa igrama iz Srbije i Grmečkim igrama. Zapažen nastup na ovoj muzičkoj i folklornoj manifestaciji imale su i «Mlade drvosječe».To je grupa, koja je počela sa radom prije dva mjeseca, a koja želi da sačuva krajišku pjesmu od zaborava.
Magija scenske umjetničke izražajnosti, te prekrasan kolorit živopisnih narodnih nošnji i izvorne krajiške pjesme, bili su praznik za oči, uši i dušu posjetilaca, koji su sa pažnjom slušali i gledali šta se to događa na pozornici. Nakon svake tačke, salom je odjekivao gromoglasan aplauz. Moglo se naslutiti da je publika u Driniću željna ovakvih manifestacija i da bi ih ubuduće svakako trebalo biti više, jer se samo na taj način mogu pokazati i tradicija i igre, koje mi, na ovom području, već decenijama imamo, čuvamo i njegujemo.
Manifestacija »Drinić kroz igru i pjesmu», čiji je pokrovitelj bila opština Petrovac-Drinić, dočarala je djelić autentičnog i izvornog kulturnog blaga i običaja, koji su karakteristični za zapadno-krajiške opštine.

 
 
 
 
 

Kulturno umjetničko društvo «Grmeč» iz Drinića gostovaće uskoro u Parizu, na «Festivalu folklora i hrane». - Članovi našeg društva predstaviće se pariškoj publici, zajedno sa kolegama iz KUD -a «Drvar», a ovom prilikom izvešćemo igre iz Glamoča, Srbije, Baranje, kao i Podgrmečke i Krajiške igre - istakao je predsjednik «Grmeča», Žarko Stojanović, koji je ujedno i jedan od osnivača ovog društva. Članovi pomenutog folklornog ansambla, u subotu, 20.decembra, u Driniću će organizovati i kulturnu manifestaciju, gdje će se osim domaćina, publici predstaviti i kulturno-umjetnička društva «Drvar» i «Previja», a u okviru programa nastupiće i grupe «Runolist» i «Mlade drvosječe». Članovi KUD -a »Grmeč» nedavno su nastupili pred mnogobrojnim ljubiteljima folklora i u Velikom Banatskom selu, na proslavi povodom godišnjice postojanja KUD -a «Marija Bursać» iz tog banatskog mjesta. Ovo društvo broji tridesetak članova, a registrovano je prije godinu dana kao KUD, dok je pet godina djelovalo kao sekcija okupljanja mladih. I pored brojnih problema sa kojima se članovi «Grmeča» suočavaju, a koji su uglavnom finansijske prirode, mali i veliki igrači ne odustaju. Nadaju se povoljnijim uslovima i puni entuzijazma, svojim igrama njeguju kulturnu baštinu,tradiciju i umjetnost ovog podneblja.

 
 
 
 

Protekli vikend grupa lovaca iz Elemira boravila je u lovu u Driniću. Tradicionalno je to bratimljenje lovaca dva lovačka društva iz Elemira i Drinića. Jedne godine lovci iz Drinića idu u lov u Elemir, a druge, lovci iz Elemira dolaze u lov u Drinić. Lov je organizovan dva dana, subota i nedelja. Ulovljene su tri divlje svinje a učestvovalo je 13 lovaca iz Elemira.
Naveče, u subotu, pripremljena je zajednička večera i druženje lovaca uz lokalni muzički bend.

 
 
 
 

U subotu, 22. novembra 2008 godine, područje opštine Petrovac-Drinić prekrio je prvi ovogodišnji snijeg. I inače prelijepi pejsaži postali su još ljepši, obučeni u bijelo, okupani suncem, pod kristalno plavim nebom.

Lijevo: Brdo Stražbenica, koje dominira cijelim krajem.

Foto: Mile Banjac

 
 
 
 
 

BANJALUKA, 9. NOVEMBRA (SRNA) - Dodjelom plaketa i zahvalnica danas je u Banjaluci zatvoren Dvanaesti medunarodni sajam lova, ribolova i turizma "Lorimes 2008" na kojem je učestvovalo oko 60 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Rusije, Češke i Italije.
Zlatne plakete za pokroviteljstvo i doprinos razvoju ovog sajma dobili su Grad Banjaluka i Lovački savez RS, koji su ujedno i pokrovitelji ovogodišnjeg "Lorimesa".
Za doprinos razvoju "Lorimesa 2008" zlatne plakete su dobili opštine Prijedor, Čelinac, Kotor Varoš, Prnjavor, Novi Grad, Laktaši, turistička organizacija Šipovo i Šumsko gazdinstvo "Oštrelj" - Drinić.
Ostali učesnici dobili su zahvalnice za učešće na sajmu. Na ovoj manifestaciji, koja je imala bolju ponudu oružja, minucije, opreme za lov, te ribolovačke opreme nego prošle godine, po prvi put je bio organizovan nastup lovačkih udruženja, te nastup gradova preko svojih turističkih organizacija.
Boje Drinića na štandu Šumskog gazdinstva "Oštrelj" - Drinić su branili Radivoj Kecman, dipl. ing šumarstva, upravnik lovišta i predsjednik lovačkog udruženja "SRNDAĆ" i njegov mlađi sin Đuro.
Lijevo: Detalji sa nagrađenog našeg štanda

Foto: Mile Banjac

 
 
 
 
 

U petak 7. 11. 2008. godine sa početkom u 12 časova, u Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, održana je ceremonija uručenja Uvjerenja o dodjeli mandata i izabranim zvaničnicima na Lokalnim izborima 2008. godine i tom prilikom preuzeta su Uvjerenja za izabrane zvaničnike u skupštinama opština, općtinskim vijećima, Gradskom vijeću Grada Mostara, Skupštini grada Banjaluka i Skupštini Distrikta BiH.
Tom prilikom novoizabrani načelnik Opštine Petrovac- Drinić, gospodin Milanko Brkljač, je preuzeo zvanično uvjerenje o naimenovanju od zvaničnika Centralne izborne komisije BiH.

Tekst i foto: Rajka Đumić

 
 
 
 

Povodom 31. oktobra, Dana međunarodne štednje direktorica poslovnice Hypo Alpe Adria Bank u Driniću, Slavica Dronjak, je uručila ček od 1500 konvertibilnih maraka direktorici Osnovne Škole "Drinić" Milji Banjac. U navedenom novčanom iznosu škola je nabavila neophodna nastavna sredstva za hemiju, fiziku, istoriju, muzičku kulturu i ostale nastavne predmete.
Slavica Dronjak je podjelila poklon pakete djeci od prvog do petog razreda među kojima su se nalazile majice, olovke, baloni i privjesci sa znakom Hypo banke.

Tekst i foto: Rajka Đumić

 
 
 
 

Kao i svake godine 31.10. slava Sveti Apostol Jevanđelista Luka se u Driniću obilježava kao praznik opštine od 1998. Tako je bilo i ove 2008 godine. U devet i trideset otvorena je svečana sjednica u skupšinskoj sali Opštine.
Nakon pola sata svi prisutni su krenuli ka crkvi Svete Trojice gdje je služena molitva koju je vodio protonamjesnik Dragan Škalonja i kaluđer Sofronije. Osveštan je slavski kolač i koljivo. Kaluđer Sofronije je prenio pozdrave vladike Hrizosoma koji iz opravdanih razloga nije došao. Vladika je čestitao slavu Opštine i blagoslovio sve one koji su došli i one koji nisu iz opravdanih razloga. Svi prisutni su prišli i primili blagoslov i naforu.
Nakon liturgije položeni su vijendi na spomen ploču palim borcima iz posljednjeg rata i na spomenik palim borcima iz II svjetskog rata. Održan je parastos, nakon čega se ušlo u Spomen kuću gdje su upaljene svijeće. U 12 časova počeo je slavski ručak u restoranu "Sunce". Goste je zabavljao vokalno instrumentalni sastav "Jelena" iz Banjaluke.

Tekst i foto: Rajka Đumić

 
 
 
 
 

I ove godine ispoštovana je tradicija. U Kozilima je održana treća po redu drinićka Štraparijada. Za detaljnije informacije kliknite na sliku desno.

 
 
 

Dana 23.05.2008. održana je, u organizaciji udruženja petrovčana u Banjaluci, manifestacija "Veče petrovčana". Ovo je već drugi ovakav susret koji je okupio sve ljude koji su porijeklom ili se osjećaju petrovčani. Kao i prošle godine, sastajalište je bilo u restoranu Ugostiteljske škole u Banjaluci, koji se činio premalen da bi primio ogroman broj posjetilaca. Tražila se karta više ali se veoma teško mogla naći. Goste su baš kao i prošle godine, zabavljali naroda izvorna grupa "RUNOLIST" iz Drinića, proslavljeni interpretator narodne muzike Marinko Rokvić i mlada nada narodne muzike Mirjana Boltić iz Drvara. Program je vodila Dragana Mrđa voditeljica TV Pinka BiH, naše gore list. Organizovana je i humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava za naše bolesne i siromašne ljude, kao i tombola gdje je jedna od nagrada bila i kačica base. Ispred opštine Petrovac-Drinić ovoj večeri prisustvovali su načelnik opštine Drago Kovačević (srednja slika prvi s desna) i Duško Lukić Ducelja.

 
 
 
 
 

Izvorna narodna grupa „RUNOLIST“ iz Drinića nezadrživo grabi putem slave. Nakon što su snimili svoj prvi nosač zvuka gostovali su na nekoliko manjih i većih televizija u Republici Srpskoj i Srbiji.
Radio-televizija Republike Srpske cijeneći značaj očuvanja narodne tradicije poslala je svoju ekipu u Drinić da u polučasovnoj reportaži pokažu širokom auditorijumu kako naši momci pjevaju. Toga 15. aprila 2008. odijekivali su glasovi krajiške pjesme planinom Klekovačom koja je još uvijek pod debelim sniježnim pokrivačem.
„RUNOLIST“ na ovaj način postaje izvorni drinićki brend koji svijetom pronosi slavu krajiške izvorne pjesme i narodnih običaja.
Krajem maja ove godine Krajišnici iz Banjaluke će moci da čuju njihovu pjesmu na već tradicionalnom okupljanju pod nazivom „VEČE PETROVČANA“.

 
 
 
 
 

Vrijedni neimari su završili sa vanjskom rekonstrukcijom Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Bukovači. Crkva u novom ruhu izgleda kao na ovim slikama. Nadajmo se da će do praznika Male gospojine ove godine biti završeni i ostali planirani radovi: unutrašnje oslikavanje crkve i postavljanje ograde oko bukovačkog groblja.
Da se podsjetimo još jednom Milana-Brace Petrovića koji je izdvojio svoj novac za vanjsku rekonstrukciju crkve. On je ujedno bio i najveći donator kada su 1990. godine obnovljeni zidovi ove crkve, ispravljen krst na zvoniku i postavljen novi krov.
Ova crkva je izgrađena daleke 1866. godine i prva je zidana crkva na području bosanske krajine.

 
 
 
 

Kao i svake godine i ove 2008. Božić je svečano dočekan u opštini Petrovac-Drinić. I dok je badnjak vožen kroz čitavo selo, zaustavljajući se kod kuća drinićkih domaćina, pratilo ga je veselo društvo uz pjesmu i svirku. U dugoj zimskoj noći koja je prekrivala Drinić, svjetlila je kao zvijezda na nebu crkva Svete Trojice, obasjana plamenom badnjaka i mnogobrojnim licima prisutnih mještana. Na stranici "galerija" možete vidjeti nešto više o tom događaju kroz fotografije.

 
 
 
 

U prostorijama nove stambene zgrade u Driniću za dan opštine otvorene su novoopremljene prostorije kancelearije načelnika kao i moderna sala za zasjedanje Skupštine. Do sada su skupštinska zasjedanja održavana u učionicama osnovne škole u Driniću. Ovim neimarskim poduhvatom opština Petrovac je stala u red sa ostalim opštinama koje su zaokružile svoje potrebe za normalnim i konfornim funkcionisanjem.

 
 
 
 

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Bukovači ozidana je davne 1863. godine. I uvijek je obnavljana kad bi iz mnogobrojnih buna i ratova izišla oštećena. Poslije Drugog svjetskog rata komunisti su zabranili renoviranje. Jedan pokušaj se desio ranih sedamdesetih ali i to je propalo komunističkim smicalicama. Godine 1990. crkva je djelimično opravljena. I do ove godine ništa nije učinjeno. Ove godine je Odbor za obnovu crkve, na čelu sa gospodinom Slobodanom Kuburićem i drinićkim parohom Draganom Škalonjom pokrenuo obnovu. Crkva je nabačena sa vanjske strane a u toku je i unutrašnja restauracija. Uz pomoć donatora i naše Crkve, i uz Božiju pomoć očekuje se da će slijedeće godine crkva biti i ikonopisana. U toku su i pregovori sa Vladom Republike Srpske da pomogne u iznalaženju sredstava za kupovinu metalne ograde za ograđivanje groblja oko crkve. Metalnu ogradu koja je postojala skinuli su i odnijeli bezumni vandali u poslijeratnim godinama.

 
 
 
 

U prostorijama velike sale u osnovnoj školi u Driniću 16.avgusta 2007. godine održana je promocija knjige SELA BARA, BUKOVAČA, DRINIĆ I VEDRO POLJE- SREZ BOSANSKI PETROVAC 1700-2006.godine autora Dušana Kovačevića. Ova monografija četiri sela u opštini Petrovac doživjela je da ugleda svjetlost dana. Autor je rodom iz sela Bukovače, dugogodišnji profesor matematike na novosadskoj Gimnaziji, trenutno u penziji, živi u Novom Sadu. Zbog poznih godina i oronulog zdravlja nije prisustvovao ovoj promociji. Promotor knjige SELA BARA, BUKOVAČA, DRINIĆ I VEDRO POLJE- SREZ BOSANSKI PETROVAC 1700-2006.godine te večeri u Driniću bio je dugogodišnji autorov saradnik na knjizi, gospodin Milorad Budimir. Odabrane dijelove iz knjige govorila je voditeljica Lepa Lukić. O knjizi su pored promotora još govorili i profesor književnosti Nikola Ševo, Čedo Popović, nastavnik srpskog jezika kao i Milan Latinović, nastavnik istorije. U scenskom dijelu programa učestvovao je Mišo Lukić, pjesnik i boem, sa recitalom Poručnika Lazića sa Cera.
Ovo kapitalno i monumentalno djelo izašlo je u izdanju Mjesne zajednice Bukovača, za recenzente su potpisani profesor Branko Vranješević, profesor Boško Pilipović te istoričar profesor dr. Dušan Berić, urednik je Dragica Jovanović koja je i lektor i korektor. Knjige je štampana u tiražu od 800 komada. Knjiga sadrži 530 stranica sa mnoštvo prigodnih fotografija, a štampana je u preduzeću GLAS SRPSKE - GRAFIKA AD Banjaluka. Na ovom svojevrsnom kulturnom dogadaju u Driniću bilo je prisutno oko stotinu posjetioca. Posjetioci su na ovoj promociji mogli i da čuju izvornu narodnu grupu RUNOLIST iz Drinića.

 
 
 

Ministar prosvjete i kuture Republike Srpske Anton Kasipović uručio je 13.07.2007. u Banjoj Luci direktoru osnovne škole u Driniću Milji Banjac ključeve minibusa sa 14 sjedišta, namijenjenog za prevoz učenika. Ministar Kasipović izjavio je da je minibus nabavljen zahvaljujući zamjeni služebnog vozila „fejton" i dodao da će u toku naredne sedmice Ministarstvo prosvjete i kulture uručiti još dva vozila za prevoz učenika školama u Kupresu i Trebinju, takođe zahvaljujući zamjeni pomenutog vozila. Ističući da Ministarstvo na ovaj način pokazuje da su mu prioritet škole i učenici, ministar Kasipović je podsjetio da je u protekloj godini izdvojeno pet miliona KM za naknade za prevoz učenika. Direktor osnovne škole u Driniću Milja Banjac naglasila je da je minibus ovoj školi bio neophodan, jer od sedamdesetak učenika, njih 25 putuje do škole i do petnaest kilometra.

 
 
 
 

Udruženje Petrovčana u Banjaluci organizovalo je 1. juna 2007. godine u restoranu Ugostiteljske škole u Banjaluci "Veče Petrovčana". Ovo je prva manifestacija ove vrste a trabalo bi da pređe u tradiciju. Bilo je prisutno oko 500 ljudi rođenih ili porijeklom iz Petrovca kao i njihovih gostiju. Jedan od Petrovčana prisutnih te večeri bio je i Marinko Rokvić, poznati interpretator narodnih pjesama, kao i njegov gost, legendarni harmonikaš i kompozitor Mišo Mijatović. U svom polučasovnom programu oni su razgalili duše svih prisutnih. Osim njih pjevali su za srce i dušu izvorna grupa "Runolist" iz Drinića. Organizovana je i bogata tombola gdje su sretni dobitnici mogli dobiti od novčanih nagrada, preko bijele tehnike, do građevinskog materijala. Program je vodio Bojan Kecman, novinar RTRS, rodom iz Drinića. Druženje uz pjesmu i igru je potrajalo do ranih jutarnjih sati.

 
 
 
 

26. i 27. maja 2007. godine u Kozilima podno planine Klekovače održana je druga po redu manifestacija po imenu Štraparijada. U dva dana takmičili su se konji u parovima i pojedinačno u potezanju trupca. Za više informacije o tome kliknite na sliku desno.


 
 
 

U prostorijama ugostiteljskog objekta ELAS u Banjaluci 9.aprila 2007. godine održana je promocija knjige PETROVAC U PODNOŽJU GRMEČA, KLEKOVAČE I OSJEČENICE autora Dušana Kovačevića. Ova svojevrsna monografija opštine Petrovac doživjela je drugo dopunjeno izdanje. Autor je rodom iz sela Bukovače, dugogodišnji profesor matematike na novosadskoj Gimnaziji, trenutno u penziji, živi u Novom Sadu. Zbog poznih godina i oronulog zdravlja nije prisustvovao ovoj promociji. Promotor knjige PETROVAC U PODNOŽJU GRMEČA, KLEKOVAČE I OSJEČENICE te večeri u Banjaluci bio je dugogodišnji autorov saradnik na knjizi, gospodin Milorad Budimir. Odabrane dijelove iz knjige govorio je glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske gospodin Dobrica Agatonović. O knjizi su još govorili i profesor Tihomir Levajac, profesor Nikola Tomović kao i istoricar Drago Trninić, kustos Muzeja Republike Srpske.
Ovo kapitalno i monumentalno djelo izašlo je u izdanju Muzeja Vojvodine, Novi Sad, za izdavača su potpisani prof. dr Ranko Končar i prof. dr Ratko Ćulibrk, urednik je Dragica Jovanović a recenzent prof. dr Nikola Gaćeša. Knjige je štampana u tiražu od 1000 komada.

 
 

na vrh

 
 
made by SiZ