-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
AKTUELNOSTI  
ARHIVA1 2 3 4 5 6 7 8 9
 
 

U oštini Petrovac dijeljeni su paketi pomoći socijalno ugroženim porodicama: Grbić Save, Radulović Milene, Jeličić Snježane, Šobot Sretenke i Galin Viktorije. Paketi pomoći sadrže osnovne životne namirnice i podjeljeni su 28.12.2018.godine.

 
 
 

Opština Petrovac Drinić i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizuje uz podršku Vlade Švicarske, pozivaju zainteresovane osobe nastanjene na području Opštine Petrovac Drinić da se prijave za učešće u programu podrške preduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja. Kroz Inkubator, YEP i Opština Petrovac Drinić učesnicima osiguravaju podršku u jačanju ličnih preduzetničkih kapaciteta, razvoju modela i poslovnog plana za svoj poduhvat, tehničkoj implementaciji proizvoda i/ili usluga te mentorstvo u registraciji i razvoju biznisa. Na kraju procesa inkubacije, polaznici će svoje biznise predstaviti stručnoj komisiji. Poslovnim poduhvatima koji dobiju pozitivnu ocjenu biće ponuđen paket podrške koji uključuje investiciona sredstva za pokretanje biznisa te mentorsku podršku u oblastima u kojim za to identificira potreba. Prijave za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja je moguće predati do 22.02.2018. godine u prostorijama Opštine Petrovac Drinić. Detaljnije informacije o načinu i uslovima prijave su dostupne OVDJE kao i FORMULAR ZA PRIJAVU.

 

 
 
 
 

Na osnovu člana60. Statuta Opštine Petrovac („Službeni glasnik Opštine Petrovac“, broj: 3/14 i 2/16) i člana 4.Odluke o stipendiranju studenata („Služben iglasnik Opštine Petrovac“, broj: 1/17) Načelnik Opštine Petrovacdana01. 02. 2018. Godine raspisuje

KONKURS
za dodjelu stipendija studentima

Studenti da bi ostvarili pravo na stipendiju treba da ispunjavaju sljedeće uslove:
1. Da imaju stalno mjesto prebivališta na području opštine Petrovac najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva po konkursu;
2. Da su upisani prvi put na odgovarajuću godinu studija, kao redovni studenti na jednoj visokoškolskoj ustanovi na odgovarajućoj studijskoj grupi;
3. Da ne primaju stipendiju od drugih davaoca stipendije;
4. Da nisu stariji od 26 godina života, osim studenata studija koji traju 5 ili 6 godina i koji ne mogu biti stariji od 28 godina života.

Pravo na dodjelu stipendije,imaju studenti prvog ciklusa koji su upisani kao redovni studenti, prvi put na odgovarajuć ugodinu studija na visokoškolskim ustanovama I to:
1. Studenti druge i viših godina studija koji imaju prosjek ocjena 7,00 i više;
2. Studenti iz porodica sa troje i više djece, za sve godine studija;
3. Studenti bez jednog ili oba roditelja, za sve godine studija;
4. Studenti koji imaju status porodice poginulog i nestalog borca ili ratnog vojnog invalida od I – V kategorije;
5. Studenti iz porodice sa 2 ili više studenata.
Stipendijaseodobravazavrijemeapsolventskogstaža.

Pravo na dodjelu stipendija po povlaštenim uslovima mogu ostvariti student druge I viših godina studija sljedećih studijskih grupa: Studenti mašinskog fakulteta, Studenti matematike, student fizike, Studenti arhitekture, Studenti građevine, Studenti stomatologije, Studenti medicine, Student iinformatike, Studenti veterine, Studenti socijalnog rada, Studenti njemačkog jezika.
Studenti koji studiraju na visokoskolskim ustanovama na studijama iz prethodnog stava, ostvaruju pravo na dodjelu stipendija bez obzira na materijalno finansijsko stanje I prosjek ocjena iz prethodne godine studija

Broj korisnika stipendija I visina mjesečne stipendije biće ograničen visinom planiranih sredstava u budžetu opštine.

Uz zahtjev za dodjelu stipendija student trebaju priložiti:
1. Uvjerenje o stalnom mjestu prebivališta na području opštine Petrovac najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva;
2. Uvjerenje o prvi put upisanoj godini studija;
3. Uvjerenje o prosječnoj ocjeni za sve godine studija;
4. Kopiju prve strane indeksa;
5. Kopiju lične karte;
6. Kućnu listu;
7. Uvjerenje o statusu PPB i RVI od I –V kategorije;
8. Izvod iz matične knjige umrlih za kandidate bez jednog ili oba roditelja;
9. Izjava da student ne prima stipendiju od drugih davaoca stipendije;
10. Kopiju tekućeg računa.

Apsolventi mjesečno dostavljaju uvjerenje da nisu diplomirali.

Korisnicima stipendije, stipendija se dodjeljuje po jednom osnovu.

Stipendija se dodjeljuje za jednu školsku godinu, koja traje od 1.oktobra do 31.jula.

Isplata stipendija se vrši mjesečno za prethodni mjesec, putem tekućeg računa na ime studenta.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se Opštini Petrovac na adresu Opština Petrovac, Opštinska uprava Petrovac, Komisija za dodjelu stipendija, Centar 12, 79290 Drinić sa naznakom „Konkurs – stipendije“.
Konkurs je otvoren do 15. 02. 2018. godine, a objavljen je na oglasnoj tabli Opštine Petrovac i internet stranici Opštine Petrovac. Dodatne informacije mogu se dobiti u zgradi Opštine Petrovac i na telefon broj 050/465-004

Broj. 02-05-69/18 NAČELNIK
Dana: :01. 02. 2018. Milan Grbić

 
 
 

Danas su u Petrovcu grupi od 100 nezaposlenih osoba uručene „Karte za posao u poljoprivredi“, koje će im omogućiti učestvovanje u programu obuke za proizvodnju lana, heljde, raži, spelte i prosa. Od ukupnog broja polaznika obuke, 60 najboljih će dobiti i poticaj za uspostavljanje vlastite proizvodnje na 1 hektaru zemljišta, uz garantovan otkup, čime će postati samozaposleni.Lokalno partnerstvo Petrovac jedno je od 15 lokalnih partnerstava uspostavljenih u državi u sklopu projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, kojeg Evropska unija (EU) finansira sa 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), a koji za cilj ima prekvalifikaciju skoro 2.000, te zapošljavanje najmanje 620 nezaposlenih osoba. Korisnici aktivnosti Partnerstva,koje EU finasira sa 180.000 eura, su nezaposlene osobe,uključujući žene, mlade, povratnike, dugoročno nezaposlene, nezaposlene bez kvalifikacija i poljoprivrednike čija su imanja stradala u poplavama 2014. godine,iz opština/općina Petrovac, Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik. Svi korisnici su izabrani putem javnog poziva. Šezdeset korisnika aktivnosti Partnerstva koji pokrenu vlastitu proizvodnju alternativnih žitarica i preregistruju svoja gazdinstva iz nekomercijalnih u komercijalna, će biti uključeni u proizvodni lanac vrijednosti i očekuje se da će za potrebe prerađivačke industrije proizvoditioko 50 tona žitarica godišnje. Uz Opštinu Petrovac, koja je vođa aktivnosti Partnerstva, članovi Partnerstva su općine/opštine Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik, te Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, Banja Luka College, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, Poljoprivredna zadruga Klekovača, Žitoprodukt 2012 d.o.o. i Udruženje GEA. Projekat Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini dio je EU Programa za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji EU finasira sa 19 miliona eura u cilju smanjenja nezaposlenosti i poboljšanju životnog standarda u BiH.

 

 

 

 
 
 

Svečanost je otvorena lomljenjem slavskog kolača i molitvom. Njegovo Preosveštenstvo Vladika Sergije je prvi čestitao slavu i učinio čast svim mještanima.

Dana 26.01.2018. godine u OŠ „Drinić“ održana je priredba povodom školske slave Svetog Save.
Program su otvorili učenici šestog, sedmog, osmog i devetog razreda glumom „U potrazi za Svetim Savom“ a završili su priču Himnom Svetom Savi. Nakon njih su nastupali prvačići sapjesmom „Djeca su ukras svijeta“, te je direktorica Rajka Đumić pozdravila sve prisutne goste, zahvalila se što su na ovaj važan dan sa nama Njegovo preosveštenstvo vladika Sergije, načelnik opštine g.Milan Grbić i teh. direktor šumskog gazdinstva gđica. Dragana Romčević. Takođe je istakla veliku ulogu učitelja u opismenjavanju učenika, prenošenju znanja i usmjeravanju učenika na pravi put kroz život , a to je Put Svetog Save. Pohvalila je sve učesnike u pripremanju i izvođenju Svetosavske akademije i poželjela da nastavimo svi vrijedno da radimo i da učenici učestvuju u što više aktivnosti kako u školskim tako i vanškolskim aktivnostima.
Da je Petrovačka cesta bila svjedok stradanja našeg naroda, naše djece izrecitovala nam je naša Bojana Počuč, Branko Ćopić „Na Petrovačkoj cesti“. „Poskakušu su nam izveli učenici šestog razreda, dok su gitare svirali Vasilije Mrđa i Stefan Solomun. Peti razred nam je izveo „Podjelu uloga“. Folklor naše škole izveo nam je igru „Čačak“.
Pedagogica naše škole, Nikolina Đaković, ukazala je na vrijedan rad i trud naših učenika i one najuspješnije je direktorica nagradila školskim poklonima. Nagrađeni su učenici koji su imali sve petice u Prvom polugodištu: Angelina Arkula i Marijana Solomun iz drugog razreda, Balaban Miloš iz trećeg razreda, Jovana Banjac iz četvrtog razreda, Sara Stojisavljević i Teodora Prošić iz petog razreda i Ivana Kovačević iz šestog razreda. Takođe su nagrađeni : učenik 9.razreda Aleksa Kovačevič i učenica 7.razreda Marija Vranješ.Oni su pronijeli ime škole na vanškolskim takmičenjima u rvanju,osvojili su prvo mjesto u svojoj kategoriji na nivou Bosne i Hercegovine. Aleksa je proglašen sportistom godine u Bosanskom Petrovcu. Nagrađena je i Ivana Kecman,učenica 8.razreda.Ivana je pozitivan primjer kako drugari pomažu jedni drugima.Ona pomaže svojim drugaricama da savladaji određeno gradivo kako iz matematike i srpskog jezika , tako i iz ostalih predmeta.
Školska poklone je obezbjedila gđica.Gordana Banjac ispred Crvenog krsta. Iskrene čestitke učenicima, njihovim roditeljima, učiteljima i nastavnicima .

 

 

Svoj glumački talenat pokazali su nam učenici Milica Šehovac i Aleksa Kovačević glumom „Sveti Savo i Đavo“. Učenici drugog razreda izveli su svoju glumu „ Deda i unuk.“

 

Pjesmom „Zavjet“ predstavio se i mali hor a poslije njih su učenici drugog razreda reciovali pjesmu o Svetom Savi. Veliki hor je otpjevao pjesmu „Pred ikonom Svetog Save“.

 
 
 

Projekat „Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi“ Opština Petrovac realizuje u saradnji sa još dvanaest partnerskih organizacija i institucija uključujući opštine Bosanski Petrovac, Ključ, Ribnik, Drvar i Istočni Drvar. Projekat ima za cilj da razvije lanac vrijednosti u proizvodnji, preradi i distribuciji lana, heljde, raži, prosa i spelte na području sjeverozapadne BiH, te na taj način omogući trajno zaposlenje za najmanje 60 poljoprivrednih proizvođača. Projekat se realizuje u okviru projekta
Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, kojeg finansira Europska unija (EU) a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO),
Za sve dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate Bojana Ćulibrka, menadžera
projekta „Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi“, na sljedeći broj telefona:
050/465-004 ili na e-mail: lanzaposao@gmail.com

 

 
 
 

OBAVJEŠTENJE

OBAVJEŠTAVA SE STANOVNIŠTVO OPŠTINE PETROVAC DA SE VRŠI UPIS REGRESIRANOG SJEMENA I VJEŠTAČKOG ĐUBRIVA:
JEČMA,ZOBI, NPK I KANA.
UPIS SE VRŠI U PERIODU OD 23.1.2018 DO 9.2.2018
PRAVO UPISA IMAJU STANOVNICI SA LIČNOM KARTOM U DRINIĆU.
OPŠTINA PETROVAC

 
 
 

Opština Petrovac Drinić i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizuje uz podršku Vlade Švicarske, pozivaju zainteresovane osobe nastanjene na području Opštine Petrovac Drinić da se prijave za učešće u programu podrške preduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja. Kroz Inkubator, YEP i Opština Petrovac Drinić učesnicima osiguravaju podršku u jačanju ličnih preduzetničkih kapaciteta, razvoju modela i poslovnog plana za svoj poduhvat, tehničkoj implementaciji proizvoda i/ili usluga te mentorstvo u registraciji i razvoju biznisa. Na kraju procesa inkubacije, polaznici će svoje biznise predstaviti stručnoj komisiji. Poslovnim poduhvatima koji dobiju pozitivnu ocjenu biće ponuđen paket podrške koji uključuje investiciona sredstva za pokretanje biznisa te mentorsku podršku u oblastima u kojim za to identificira potreba. Prijave za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja je moguće predati do 14.02.2018. godine u prostorijama Opštine Petrovac Drinić. Detaljnije informacije o načinu i uslovima prijave su dostupne OVDJE kao i FORMULAR ZA PRIJAVU.

 

 
 
 
 

Vrijedni Bukovčani i Barani uranili su na Badnji dan Ljeta Gospodnjeg 2018. da bi ispoštovali viševjekovnu tradiciju svojih predaka i krenuli u sječu Badnjaka. Zaputivši se u šumu zvanu Busije odabrali su lijep hrastić i uz sve obrede usjekli ga. Provezli su ga po svojim selima i od domaćina koji su Badnjak nakitili uzeli blagoslov. Potom su ga dovezli do Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Bukovači i pripremili za večernje nalaganje. Naveče uz prisustvo mnogobrojnih mještana i mjesnog paroha Badnjak su i naložili u iščekivanju najvećeg hrišćanskog praznika rođenja Isusa Hrista, Božić. Ove prelijepe slike poslao nam je naš vjerni dopisnik Jovan Banjac i hvala mu na tome.

 

 
 
 
 

Dana 29.12.2017. svečanom akademijom u Velikoj sali Kulturnog centra "Čukarica" obeležen je Dan opštine Čukarica.U prepunoj, tek rekonstruisanoj, sali nekadašnjeg bioskopa Šumadija, Čukarica je proslavila 106. rođendan u prisustvu brojnih gostiju, narodnih poslanika, prdstavnika Grada, gradskih preduzeća, gradskih opština, odbornika Skupštine, predstavnika čukaričkih ustanova, organizacija, preduzeća i udruženja, starešinstva čukaričkih hramova, gostiju iz bratskih opština Berane, Petrovac, Ervenik, Kumanovo, Budva, Drinić, Čukaričana, predstavnika javnog i političkog života Delegaciju nase opstine cinili su načelnik Milan Grbić, odbornik Sretko Stanković i uposlenici Opštinske uprave Bojan Ćulibrk i Velimir Banjac. Očekuje se da se saradnja naših dviju opština ozvaniči u narednom periodu,a nesumljamo da će ona biti plodotvorna i uspješna. Načelnik je iskoristio priliku da se tokom dvodnevne posjete sastane sa Predsjednikom opštine Srđanom Kolarićem i Predsjednikom Skupštine Milanom Stojićem. Domaćini su načelnika upoznali sa detaljima o opštini i aktuelnim projektima koji se u njoj realizuju.Uzvratnu posjetu sada već slobodno možemo da kazemo, prijateljske nam opštine, očekujemo naredne godine kada mi budemo proslavljali Dan opštine.
Načelnik se domaćinima zahvalio na gostoprimstvu i uputio poziv za uzvratnu posjetu. Moramo napomenuti da je inicijator uspostavljanja ove saradnje i partnerstva naš sugrađanin koji već dugo živi u Čukarici Boro Banjac na čemu mu se izuzetno zahvaljujemo.

 
 
 
 
 
 
 

Dana 29.12.2017. godine u JU Osnovnoj školi „Drinić“ održana je priredba povodom novogodišnjih i božićnih praznika kao i dodjela paketića.
Program je otvorila direktorica Rajka Đumić pozdravivši sve goste, roditelje i djecu. U svom govoru ukazala je na školski uspjeh naših učenika, ostvarene projekte i zahvalila se Opštini i Šumarskom gazdinstvu „Oštrelj – Drinić“ .
Priredbu su otvorili učenici drugog razreda uz ples i pjesmu „Zvončići“. Naši prvačići, Milan Došen i Aleska Prošić, su recitovali pjesmu „Zaštitnik mornara“. Kako se druže Snješko Bijelić i Zeko pokazali su nam učenici drugog razreda, Marijana Solomun i Nikola Mrđa, kroz svoj igrokaz. Novogodišnje želje svojom recitacijom poželjeli su nam učenici trećeg razreda, Nina Banjac i Zoran Ševo. Pjesmu „Nova godina“ i „Jinge Bells“ izveli su nam učenici petog razreda. Takođe su nam i učenici četvrtog razreda pokazali svoje znanje engleskog jezika pjesmom „We wish you a Merry Christmas“. Naše veselje su posebno uljepšali prvačići izvodeći pjesmu„Kad si srećan“. Treći razred je pokazao svoju radost zbog snježnih pahulja uz pjesmu „Veju, veju pahulje“. Za kraj programa učenici su nam pripremili predstavu „Novogodišnje muke Deda Mraza“. U predstavi su učestvovali učenici: Boban Kecman, Bojana Počuč, Marko Solomun,Jovana Banjac, Jovana Kecman, Jana Kovačević, Lana Lukić, Sara Banjac, Anđela Jeličić, Željko Počuč i Miloš Balaban.
Na kraju priredbe podjeljeni su paketići koji su obezbjedile Sindikalne organizacije: Opštine, Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“,Osnovne škole „Drinić“ i Doma zdravlja,kao i Opština i Šumsko gazdinstvo „Oštrelj –Drinić“
U ime našeg kolektiva i učenika želimo vam srećne novogodišnje i božićne prazinke!
Sara Milošević

 
 
 
 
 
 
 

U Banjaluci je 27.12.2017. godine održano osmo Donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” za prikupljanje sredstava za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.
Na humanitarni broj 1411 do 22.15 časova upućeno je 85.950 poziva za Fond solidarnosti, a broj će biti aktivan do ponoći.
Donatorskoj večeri su prisustovali predsjednik i premijer Republike Srpske, MIlorad Dodik i Željka Cvijanović, premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić, brojni ministri iz Vlade RS, te poznate estradne, sportske i javne ličnosti iz RS ali i regiona.
Iz kabineta predsjednika RS biće uplaćeno 400.000 KM, dok će Vlada Srbije dati 250.000 evra za Fond solidarnosti. Donatorskoj večeri prisustvovao je i načelnik naše opštine Milan Grbić.

 

 
 
 

 
 
 

21. decembra 2017. godine Osnovna škola "Drinić" u ovo predpraznično vrijeme dobila je najljepši mogući poklon i to novi namještaj koji će uveliko pomoći učenicima i nastavnom osoblju naše škole i omogućiti im bolje uslove za rad. Namještaj je nabavila Opština Petrovac od firme KIS Produkt iz Laktaša, a sredstva u visini od 3000 Eura su obezbjeđena od strane Savezne Republike Njemačke u BiH i to zahvaljujući aplikaciji na projekte za mikro grantove kojima Ambasada raspolaže. Nadamo se da ovo neće biti zadnji projekat koji će finansirati Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH, a podsjećamo da je godinu ranije finansiran projekat postavljanja horizontalne i vertiaklne signalizacije u blizini škole kako bi se poboljšala bezbjednost djece, te vjerujemo da je pred nama uspješna saradnja.

 

 
 
 
 

U organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Vlade Švajcarske 15. decembra u Sarajevu u Hotelu Bristol formalizovana je saradnja sa 33 predstavnika lokalnih zajednica, među kojima je i naša, te je potpisan Ugovor o saradnji. Formalizacija saradnje sa 33 lokalne zajednice početak je programa podrške lokalnom preduzetništvu, gdje se u narednoj godini očekuje više od 500 poslovnih ideja, koje će rezultirati pokretanjem malih preduzeća. Naša opština će na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja učestvovati u okviru grpe opština i to zajedno sa Opštinama Jezero, Jajce, Mrkonjić Grad i Bosanski Petrovac.

 

 
 
 

Predstavnici Opštine Petrovac na čelu sa Načelnikom Milanom Grbićem i omladinskim koordinatorima Jelenom Velagom i Đorđem Bulajićem učestvovali su na konferenciji koju je organizovao Savjet Evrope u Sarajevu u Hotelu Holiday 13. i 14. decembra u okviru Projekta "Izgradnja mjera povjerenja-podjeljene opštine u BiH". Prvi dan konferencije bio je namjenjen mladima koji u idućoj godini trebaju da realizuju neki od projekata u svojim lokalnim zajednicama. Podsjetimo, ranije ove godine Opštine Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar i Petrovac udružile su se u klaster u okviru kojeg je razvijena međuopštinska saradnja i realizovan projekat nabavke plastenika, a kasnije, u drugoj komponenti uključeni su i mladi iz ovih opština, sve pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope. Tim omladinskih koordinatora iz ove naše četiri opštine predstavio je Savjetu Evrope njihov prvi projekat koji žele realizovati, a to je osnivanje omladinskih organizacija, centara za mlade u opštinama koji će rješavati probleme učenika, studenata, sportista i svih mladih koji žive u ove četiri opštine. Vrijedi istaći da će u svim svojim aktivnostima imati punu podršku naše opštine. Drugi dan konferencije je bio predviđen za predstavnike opštinskih vlasti i prezentovanje rezultata njihovih realizovanih projekata. Projekat nabavke plastenika ženama iz ruralnih područja opština Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar i Petrovac je u potpunosti realizovan i opravdali smo povjerenje koje nam je ukazao Savjet Evrope te se nadamo da će i mladi iz ovih opština imati iza sebe uspješno realizovane projekte i nadmašiti starije kolege.

 

 
 
 
 
 
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i lokalne zajednice banjalučke regije formiraće džender tim koji će definisati mjere podrške ženama u selima ove regije, rekla je predstavnik Ministarstva Drena Đukić.
Prije početka dvodnevne obuke o rodno odgovornom budžetiranju, koju danas su 7. i 8. decembra u Banjaluci organizovali Ministarstvo poljoprivrede i Džender centar Republike Srpske, Đukićeva je istakla da se različitim podsticajima i aktima nastoji poboljšati položaj žena na selu.
"Na obuci učestvuju predstavnici opština Petrovac, Ribnik, Šipovo, Jezero, Mrkonjić Grad, Kneževo, Čelinac, Kupres i grada Banjaluka. Želimo da sa opštinskim referentima i savjetodavnom službom našeg Ministarstva definišemo potrebe žena na selu i načine kako da te probleme rješavamo iz opštinskih budžeta", izjavila je Đukićeva novinarima.
Prema njenim riječima, mnoge žene širom Srpske organizovane su u udruženjima i zadrugama, a svojom sposobnošću i kreativnošću mogu da zarade i budu samoodržive.

 

"Takvim ženama je osnovni problem kako da svoje proizvode plasiraju. Da bi to pitanje riješili namjeravamo da u saradnji sa lokalnim zajednicama, pronađemo poslovni prostor gdje bi ta udruženja i zadruge prodavali svoje proizvode", navela je Đukićeva.

 
 
 

Kada smo nedavno posjetili Drinić sa ekipom "Kapi zavičaja" i Slavišom Sabljićem na čelu te ekipe, obišli smo i muzej Dragan Grbića zvanog Buđoni. On i njegov muzej zaslužuju i širu priču i sljedeći tu ideju nastao je i ovaj tekst. Takvog entuzijastu, sportistu, ljubitelja prirode a naročito Klekovače i runolista rijetko možete sresti. Na tavanu svoje skromne vikendice u Savuljevićima u Driniću, Buđoni je naparvio pravi mali doživljaj za svakog posjetioca. U ovih nekoliko fotografija nastojaćemo da vam dočaramo o kakvom se biseru radi. Svaki centimetar ali bukvalno centimetar tog malog potkrovlja iskorišten je za neki od eksponata. A tu nema šta nema. Najveći dio eksponata predstavljaju fotografije runolista kapitalaca. Naime Dragan je već dvadeset godina pasionirani ljubitelj planinarenja na Klekovaču i potrage za runolistom kapitalcem. Još ni jednu godinu od tada nije propustio da bar po tri, četiri puta ne pohodi ovu planinu ljepoticu. Jedan od zidova ovog skladno uređenog muzeja zauzimaju fotografije iz fudbalske sportske karijere kao i nebrojeni broj pehara i medalja. Sve je obloženo drvetom i kamenom sedrom a plafon je prekriven sitnom oblicom pa lakiran. Treća preokupacija ovog vrijednog i neobičnog čovjeka je prikupljanje starina u cilju njegovanja tradicije žitelja ovoga kraja. Tu je i nekoliko vrijednih eksponata iz drugog svjetskog rata. Prilikom snimanja emisije ovaj ambijent se pokazao savršenim za nastup narodne izvorne grupe "Runolist", sve sa čokančićima stare šljive na drvenom stolu na platformi od stare šivaće mašine, popularne "singerice". Kuriozitet je i sam majstorluk Buđonijev, naime tu u muzeju je sazidao malu fontanu od sedrenog kamena, sve sa vodom i malim prskom. Pošto opština Petrovac nema zvaničnog muzeja ne bi bilo loše da se u turističku ponudu uvrsti i obavezna posjeta Buđonijevom muzeju. Ovakve entuzijaste i čuvare narodnog blaga trebalo bi i institucionalno podržati. Tog dana na snimanju, cijela ekipa je bila oduševljena viđenim. Prava šteta bi bila ne pokazati ovaj biser i drugim zainteresovanim posjetiocima.

 

 
 
 
 
 
 
 

Na 12. Sajmu etno hrane i pića od 22. do 25. novembra u Beogradu na Beogradskom sajmu učestvovalo je više od 300 izlagača koji su predstaviti više od 2.000 različitih prehrambenih proizvoda. Sajam etno hrane i pića je najznačajnija regionalna smotra proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda ručne izrade, rađenih po tradicionalnim recepturama u ograničenim količinama, najčešće od organski gajenih sirovina od kojih su mnogi nacionalni specijaliteti. U okviru manifestacije održala se i Konferencija o međunarodnoj saradnji zemalja Regiona u organizaciji Zadružnog saveza Srbije na kojoj su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, zadružnih saveza zemalja regiona, FAO, EBRD i Ambasada Španije i Italije. Sajam su posjetili i predstavnici naše Poljoprivredne zadruge „Klekovača“, a put u Beograd im je omogućilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Repbilike Srpske.

 

 
 
 
 

Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Dane Malešević posjetio je 20. novembra Osnovnu školu "Drinić" i tom prilikmom se sastao sa direktoricom ove Javne ustanove Rajkom Đumić, Predsjednicom Skupštine opštine Petrovac Draganom Romčević i Načelnikom opštine Milanom Grbićem. Direktorica je Ministru saopštila da trenutno školu pohađa 89 učenika u devet razreda te je njihov broj u stalnom porastu. Dosta djece u ovu školu dolazi i iz Federacije iz Bosanskog Petrovca a đaci pređu prosječno po desetak kilometara dnevno u jednom pravcu da bi došli do škole i pratili nastavu po programu RS. Isto tako Ministru je istakla da u školi postoje dobri uslovi rada, da imaju vrijedno i iskusno nastavno osoblje koji se trude da učenicima prenesu znanje i ukažu na vrijednosti i ljepote zavičaja. To potvrđuju i nagrade na takmičenjima te dobar uspjeh u nastavku školovanja. Direktorica je zamolila Ministra i Načelnika da pomognu školi u nabavci jednog većeg vozila za prevoz učenika jer kapacitet sadašnjeg vozila od 13 mjesta nije dovoljan, a školski minibus i po nekoliko puta dnevno prevozi učenike na istoj relaciji jer sve nemože da preveze istovremeno. Direktorica je napomenula da je u školi potrebno i uvođenje produženog boravka jer bi se time obezbjedilo minimum još desetak učenika. Roditelji djece koja putuju iz susjednih opština insistiraju na tome. Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je da u Driniću postoji potreba i uslovi za uvođenje produženog boravka u školi i da nema smetnji da škola dobije dozvolu. Kazao je i da će problem većeg minibusa biti razmotren i pokrenuti proceduru i da to bude rješeno u skorije vrijeme. Škola u Driniću je po svemu uzorna, gdje se broj učenika povećava, a nastava izvodi po svim standardima. Zato je važno podržati u svemu OŠ Drinić jer upravo djeca i đaci predstavljaju budućnost i unapređuju život ovog kraja.

 

 
 
 
 
 

Prema podacima posljednjeg istraživanja o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja prema ženama u Bosni i Hercegovini, 47,3% ispitanih žena u Republici Srpskoj je tokom svog života doživjelo neki oblik nasilja od 15. godine pa na dalje, što predstavlja visok procenat koji govori o razmjerama i težini ovog društvenog problema. Sfera intimnih porodičnih i partnerskih odnosa je i dalje najnesigurnija za žene i djevojčice, jer su počinioci u većini slučajeva njihovi supruzi, očevi, partneri i drugi srodnici i bliska lica.
Ovom prilikom pozivamo sve institucije, organizacije civilnog društva, pojedince i pojedinke, da nam se pridruže uobilježavanju globalne kampanje protiv nasilja nad ženama, te da nikad ne prećute nasilje nad ženama i djevojčicama!

U partnerstvu sa Centrom za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske priključujemo se globalnoj kampanji „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“, koja se širom svijeta obilježava u periodu od 25.novembra (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) do 10.decembra (Dan ljudskih prava).
Nasilje u porodici, i nasilje nad ženama uopšte, predstavljaju civilizacijski izazov svakog društva. Njegova specifičnost u odnosu na ostale oblike nasilja je ta što se uvijek pojavljuje u zoni privatnosti, najintimnijoj sferi života, u kojoj bi svako trebao da se osjeća sigurnim. Bez obzira na to da li se dešava u porodici ili na radnom mjestu, skoro uvijek je u pitanju blisko i poznato okruženje. Jedna od osnovnih karakteristika savremenog društva je nulta tolerantnost na svaki oblik nasilja, pa tako i nasilja nad ženama i u porodici, te je stoga lako zaključiti da je najveći izazov jednog društva dati odgovor na pitanje: Kako djelovati tamo gdje se sudaraju ove dvije vrijednosti - privatnost i društvena netolerantnost na nasilje.

 
 
 

Peti sastanak Opštinskog razvojnog tima za izradu Strategije razvoja Opštine Petrovac održan je 20.11.2017. godine u sali Skupštine opštine, a na ovom sastanku razmatrana je SWOT analiza odnosno fokusi, vizije i ciljevi. U narednom periodu prikupljaće se dodatne primjedbe, prijedlozi i sugestije, kako bi ih ORT dodatno razmotrio i odredio se prema njima. Do sada je urađena Socio-ekonomska analiza, a vrijedni članovi Opštinskog razvojnog tima nastavljaju dalje sa radom kako bi na kraju dobili što kavalitetniji dokument i što realniju Strategiju razvoja Opštine Petrovac za period 2018. -2027. godina.

 

 
 
 

Dana 20.11.2017. godine sa početkom u 12 časova u sali Skupštine opštine Petrovac u Driniću održan je savjetodavni sastanak od strane predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede za zainteresovane poljoprivredne proizvođače iz Drinića. Sastanak se ticao mogućnosti apliciranja poljoprivrednih proizvođača na donatroska sredsdtva IFADa koja se daju za udruženja poljoprivrednika gdje IFAD finansira projektnu aplikaciju sa 70% a korisnici sa 30% ili pak i opština sa 15%,a korisnik sa 15%, obzirom da je naša opština spremna podržati poljoprivredne proizvođače sa područja naše opštine. Sala je bila mala da primi sve zainteresovane, a cjelu ideju su predstavili gospoda Bojan Kecman, Milovan Ćučić i Miroslav Bojić. Napomenimo da će IFAD finansirati projekte koji se tiču razvoja proizvodnje mesa, mlijeka, voća i povrća i na taj način doprinjeti uspostavljanju novog lanca vrijednosti.

 

 
 
 
 

U periodu od 16. do 19. novembra u Banjaluci na "Jesenjem sajmu 2017" predstavljeno je više od 200 izlagača među kojima i naši. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji koja je otvorena 16. novembra u "Banjalučkom velesajmu" posjetioci su do 19. novembra imali priliku da obiđu 130 štandova na kojima su se predstavlli izlagači iz oblasti lova, ribolova, ekologije, sporta, turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede i prehrambene industrije. Da se za lovstvo na području opštine Petrovac-Drinić nadaleko čulo, potvrdio je i ovogodišnji sajam lova u Banja Luci na kojem je Lovačko udruženje ,,Srndać,, Petrovac - Drinić uzelo učešće i privuklo pažnju mnogim posjetiocima. Jedno od najmanjih lovišta i udruženja u Republici Srpskoj se potrudilo da izloži svoje trofeje i jedini predstavljaju kompletnu Mrkonjicku regiju. Da lovište Drinić ima itekako vrijednih trofeja divljači potvrdile su i medalje sa kojima su odlikovani izložbeni trofeji.

 

 
 
 
 

Novinar, putopisac, legenda i brend novinarstva Slaviša Sabljić je 18. novembra ove 2017. godine posjetio Drinić sa svojom ekipom serijala "Kapi zavičaja". Plan i satnica su bili poprilično zgusnuti jer je broj sagovornika koji su govorili u Slavišin mikrofon bio popriličan. Zato smo i poranili iz Banjaluke da se sve poslika i zapiše. Put nas je prvo naveo u Kecmanovu dolinu kod domaćina Svete Kecmana Klape. Starina je pričao o svom radnom vijeku provedenom u Šumariji, o životu i radu i sadašnjim zanimacijama od koje su glavne čitanje i stado ovaca. Vrijeme tmurno, snijeg propadava a već ga na zemlji ima preko pedlja. Zato idemo u "Muzej" Dragana Grbića Buđonija, da se zgrijemo i vidimo sve te eksponate. A tu nema šta nema, od ratnih trofeja iz Drugog svjetskog rata, perslica starih i preko sto deset godina, raznih čutura, čuturica, šljemova švapskih, mauzera i brovinga do kubura iz bosanske bune. I sve nabrojano nije ni trećina eksponata. Jedan zid je načičkan fotografijama runolista kapitalaca s Klekovače koju Buđoni pohodi već 30 godina a drugi zid fotografijama fudbalskih ekipa i saigrača s kojima je on igrao za vrijeme svoje sportske karijere. Tu su i nebrojeni pehari i medalje. Mjesto koje obavezno treba posjetiti. I naučiti štošta. Nakon ove destinacije uputili smo se kod domaćina Drage Kecmana zvanog Patak koji je sa svojim sinovima i komšijama bio u velikom poslu. Naime, u Driniću je ovaj vikend krmokolj bio u punom jeku pa i u Savuljevićima, djelu Drinića gdje smo se upravo nalazili. Poslije njegove izjave u odgovarajućem enterijeru gdje se posao uveliko radio domaćini su nas zovnuli na ručak i carski ugostili. Put nas je dalje vodio do Boće Kecmana čuvenog lovca i lovočuvara. Specijalnost su mu bili tetrijebi i pohvalio nam se da je za svog lovačkog vijeka odstijelio 17 komada, među kojima je bilo i kapitalaca. Starina je zagazio u duboke godine ali ga još uvijek dobro služi pamćenje i priča. Zatim je došao na red obilazak šumskog radilišta u Kozilima gdje smo zatekli četri para konja sa njihovim furmanima koji su se upravo vraćali s teškog posla štrapanja balvana. Malo je reći da je ovo hljeb sa devet kora. Bilo im je drago da ih je neko posjetio i snimio njihov mukotrpni rad. No, morali smo dalje. A posjetiti Drinić a ne obići Dušana Lukića Ducelju i njegovu ergelu nije se nikako moglo. Zatekli smo ga kako puni kobasice ali tema konja je nezaobilazna. Upravo je nabavio jednog ljepotana iz Francuske pa nam se pohvalio. Pomislimo, ima li išta ugodnije oku osim lijepa paripčeta. Na kraju ove naše putešestvije ostalo nam je da obiđemo i najstarijeg čovjeka u ovom cijelom kraju. To je Stevo Kovačević iz susjednog sela Bukovača koji je prevalio devedesetu ali je čio i vitalan starčić. Pričao nam je o davnim vremenima i događajima i ljudima tako jasno kao da se sve dešavalo neki dan. Snimili smo još spomenički kompleks u centru Drinića i zaputili se nazad. Materijala ima i za dvije epizode serijala a još nam je preostao i intervju sa slikarem u kamenu Nikolom Balabanom iz Bukovače ali njega nismo zatekli kod kuće. Sve ovo imaćete priliku da vidite sredinom decembra kad će se u redovnom terminu nedeljom poslije podne emitovati i epizode iz Drinića i Bukovače. Naravno, na kanalu Radio-televizije Republike Srpske. Snimatelj je bio Radivoj Rudić a vozač Goran Kačavenda.

 

 
 
 
 
 
 
 

U periodu od 16. do 19. novembra u Banjaluci na "Jesenjem sajmu 2017" predstavljeno je više od 200 izlagača među kojima i naši. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji koja je otvorena 16. novembra u "Banjalučkom velesajmu" posjetioci su do 19. novembra imali priliku da obiđu 130 štandova na kojima su se predstavlli izlagači iz oblasti lova, ribolova, ekologije, sporta, turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede i prehrambene industrije. Predstavnici naše opštine su se predstavili na zajedničkom štandu koji su djelili sa opštinama Drvar, Istočni Drvar i Bosanski Petrovac, a koji je dogovoren u okviru aktivnosti zajedničkog projekta koji sprovode ove četiri opštine "Razvoj plasteničke proizvodnje pokretanjem međuentitetske i međuopštinke saradnje Opština Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar i Petrovac" koji finansira Savjet Evrope. Žene iz projektnih opština kojima je u okviru Projekta dodjeljen plastenik su imale priliku da promovišu i prodaju svoje proizvode i na taj način upotpune svoj kućni budžet. Učešće na Banjalučkom sajmu je jedna od posljednjih aktivnosti predviđena ovim Projektom, a završni događaj promocije svih projekata koje je finansirao Savjet Evrope ove godine u BiH se očekuje u decembru u Sarajevu.

 

 
 
 
 

U organizaciji misije OSCEa u BiH i Kolaicije "Most ljubavi" iz Sanskog Mosta koje okuplja udruženje žana iz Sanskog Mosta 16. novembra 2017. u Hotelu Asi u Sanskom Mostu održan je poljoprivredni sajam ženskog preduzetništva. Sajmu su prisustvovale i žene iz Drinića te je ovaj događaj poslužio i kao prilika da žene predstave svoj rad i paletu proizvoda koji se rade u kućnoj radinosti počevši od prehrambenih proizvoda do tradicionalnih odjevnih predmeta. Događaj je nazvan "Dan žene sa sela". Učesnice ovog događaja pozdravio je i Načelnik opštine Sanski Most Faris Hasanbegović, a i Načelnik naše opštine je bio prisutan na sajmu zajedno sa predstavnicima Poljoprivredne zadruge "Klekovača". Cilj održavanja ovog događaja bio je i da afirmiše ženski rad i proizvode, a sajam je bio prodajnog karaktera.

 

 
 
 
 

16. novembra 2017. godine u kabinetu Načelnika opštine Petrovac održan je sastanak omladinskih koordinatora, iz Opštine Drvar Željka Papka te iz Opštine Petrovac Jelene Velage, i Načelnika opštine Milana Grbića. Ovom prilikom Načelniku je predstavljena projektna ideja do koje su zajednički došli omladinski koordinatori iz opština Drvar, Istočni Drvar, Bosanski Petrovac i Petrovac koji će se sprovesti u okviru Projekta "Osnaživanje pozicija mladih u lokalnoj zajednici-podijeljene opštine u BiH" koji finansira Savjet Evrope. Isto tako Načelnik je potpisao i Prijedlog projekta koji mu je predstavljen, a cilj je da isti potpišu sva četiri Načelnika i svi omladinski koordinatori iz ove četiri opštine koji će biti poslan Savjetu Evrope.

 

 
 
 

Ovih dana u Driniću se uveliko radi. Naime počelo je asfaltiranje lokalnih putnih pravaca u Driniću i to njih osam ukupne dužine 1235 metara, a čiji je investitor Opština Petrovac. Isto taku iza zgrade Vatrogasnog doma u Driniću biće asvaltiran plato, a ovu investiciju realizuju Javno preduzeće Putevi Republike Srpske. Ukupna vrijednost investicija iznosi oko 200 hiljada konvertibilnih maraka, a izvođač radova je Preduzeće "Mrkonjić putevi". Novi asvalt u Driniću će svakako podići standard građana naše Opštine i poboljšati uslove života i zadržati stanovništvo u mjestu.

 

 
 
 
 

RENEXPO BiH predstavlja najznačajniju platformu za investitore, donosioce odluka, predstavnike ministarstava i opštinskih struktura, kao i poslovne rukovodioce iz sektora energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Zajedno sa predstavljanjem tržišnih potencijala cijelog regiona, mogućnošću investiranja i predstavljanja novih projekata, prateći programi koji su bili ponuđeni međusobno su povezali preko 1500 posjetilaca i 700 učesnika konferencija. Lokalni, međunarodni i strani eksperti koji dolaze iz zemalja širom Evrope razmjenjuju znanja i rješenja iz oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, vode i okoline i stvaraju osnove za održivu budućnost. Program RENEXPO BiH je ove godine bio raznovrstan i sastojao se od radionica, konferencija, B2B sastanaka, stručnog obilaska sajma, otvorenog foruma i seminara, ceremonije dodele RENERGY nagrada i drugog pratećeg programa poput ceremonije otvaranja i večernjeg prijema. Načelnik opštine Milan Grbić nije propustio priliku da budete dio najveće internacionalne platforme na teritoriji Zapadnog Balkana te je posjetio i bio učesnik Sajma 9. novembra, a cijeli događaj ove godine bio je organizovan u Hotelu Hils u Sarajevu 8. i 9. novembra.

 

 
 
 
 

Dana 8.11.2017.godine Opštinu je posjetila delegacija ILO LEP Izvršnog odbora, a ciji je bio da se vidi kako teku aktivnosti na Projektu "Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi". Delegaciju su činili Džemal Hodzić ispred ILOa, Međunarodne organizacije rada te Slavica Vučić Vojnović i Zorica Krsmanović ispred Ministarstva civilnih poslova BiH. Programom posjete predviđen je sastanak sa načelnikom opštine Milanom Grbićem i članovima Projektnog tima. Realizovana je i posjeta partnerskoj opštini Bosanski Petrovac gdje su delegaciju ugostili Nevsad Ramić i Dragana Manojlović. Isto tako, izašlo se i na teren na imanje Slavka Budimira u selu Bara, potencijalnom korisniku projekta. Delegacija je otišla punih utisaka sa terena te je izraženo zadovoljstvo do sada urađenim.

 

 
 
 
 

U organizaciji Saveza opština i gradova RS uz podršku GIZ-a –Njemačkog društva za međunarodnu saradnju, u Mrkonjić Gradu 2. i 3. 11. 2017. održana je dvodnevna radionica na temu „Uspostavljanje energetskog menadžmenta na lokalnom nivou „ za predstavnike opština Mrkonjić Grad, Ribnik, Istočni Drvar i opštine Petrovac. Prva radionica odnosi se na službenike koji su predloženi da budu učesnici Programa ispred opština, koji imaju priliku da se upoznaju sa osnovnim administrativnim projektima uvođenja energetskog menadžmenta – opredjeljenja, uspostavljanje organizacione strukture, imenovanje energetskog menadžera, uspostavljanje energetskog tima i kreiranja energetskih politika i sl.) kao i sa važećim zakonskim obavezama. Dvodnevna radionica sadržana je u temama: Međunarodne obaveze BiH u oblasti energetike –Energetska zajednica , EU direktive, Zakonski okvir u oblasti EE , Uloga JLS u procesu upravljanju energijom, i Organizacionim aspektima upravljanja energijom. Napominjemo, program “ Multi- Local EM za male opštine „ je dio Projekta Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih vlasti koji provodi - Savez opština i gradova Republike Srpske uz podršku GIZ –Njemačkog društva za međunarodnu saradnju, Ovim programom obezbijeđuje se podrška jedinicama lokalnih samouprava u njihovoj izgradnji tehničkih i kadrovskih kapaciteta i provođenju aktivnosti kako bi ostvarile svoje zakonske obaveze u području energetske efikasnosti .

 

 
 
 
 

U Banjaluci je dana 2.11.2017.godine održana Konferencija gradonačelnika, načelnika opština i predsjednika skupština gradova i opština u Republici Srpskoj, na kojoj je, između ostalog bilo riječi o iskustvima jedinica lokalne samouprave u vezi sa primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave. Na konferenciji su učestvovali i naša Presjednica Skupštine opštine Dragana Romčević i Načelnik opštine Milan Grbić. Konferenciji je prisustvovala i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović koja je istakla da je zadovoljna komunikacijom koju Vlada Srpske ima sa Savezom opština i gradova, te da će Vlada nastaviti da podržava realizaciju značajnih projekata lokalnih zajednica u svim oblastima. Cvijanovićeva je nakon početka Konferencije gradonačelnika, načelnika opština i predsjednika skupština gradova i opština u Republici Srpskoj istakla njen značaj, jer treba da promoviše dobru saradnju između lokalnih i republičkih vlasti.

 

 
 
 

Opštinska slava Sveti Luka - Lučindan je u Driniću još jednom dočekana na svečan i dostojanstven način. U devet časova je održana svečana skupština opštine na kojoj su dodojeljene i nagrade i priznanja. Načelnik je dodjelio sljedeće zahvalnice, našim penzionisanim radnicima i to Jandrija Budimir, Anka Dragić, Nevenka Mrđa, Jelka Santrač, Milan Ozegović, Smilja Srdić i zahvalnica posthumno Milan Puzigaća. Skupština opštine je dodjelila Zlatnu plaketu dr Smilja Bulajić, Srebrena plaketa Velka Stojanović i Zahvalnica Jovan Stojković. Nakon svečane sjednice svi prisutni su krenuli da dočekaju Njegovo Preosveštenstvo Episkopa bihaćko - petrovačkog g. Sergija. Svečanim evharistijskim sabranjem u hramu Silaska Svetoga Duha proslavljen je zaštitnik i slava srpskog Petrovca opštine Drinić. Vladici su sasluživali, arhimandrit Serafim (Kužić), rmanjski iguman, protoprezviter stavrofor Zdravko Bogojević, protonamjesnik Jovan Banjac i Nikola Arkula i prezviter Nemanja Balaban. U svojoj besjedi, vladika Sergije je protumačio odjeljak iz Jevanđelja i podsjetio prisutni narod na službu apostolsku, koja je služba Hristova u kojoj poslanici Gospodnji propovijedaju nauku spasenja. Život i djelo Svetog apostola i jevađeliste Luke, jeste djelo kojim je on posvjedočio Hrista vaskrsloga, koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja došao u ovaj slabi svijet, da ga učini jakim, truli svijet da ga učini netruležnim, prolazni svijet da ga učini neroplaznim, istakao je vladika Sergije. Na kraju Liturgije, osveštana su slavska znamenja, žito i kolač. A poslije Liturgije ispred spomenika palim borcima opštine Drinić, obavljen je pomen i položeni vijenci. Trpeza ljubavi pripremljena je trudom načelnika opštine Drinić, gospodina Milana Grbića, koji je pozdravio sve prisutne goste iz drugih opština i zahvalio se svima na dolasku povodom slave opštine. Učenici osnovne škole "Drinić" priredili su vrlo uspješan kulurno-zabavni program u kojem su se smjenjivali narodne igre, kola, recitatorski i glumački nastupi. Svaka pohvala za direktoricu Rajku Đumić i njen nastavnički tim. Slavski program je nastavljen uz muziku i pjesmu vokalno instrumentalnog sastava "Akord" iz Banjaluke.

 

 
 
 
 
 
 
 

8.sabor Petrovčana Udruženja Petrovčani u Novom Sadu, održan je u subotu 28.10.2017.godine na već dobro poznatom mjestu kongresnom centru Master, Novosadskog velesajma. Saboru je prisustvovao i načelnik opstine Milan Grbić, a to je bila prilika da se obavi i niz formalnih i neformalnih razgovora sa petrovčanima koji žive u Novom Sadu. Za ovaj događaj je vladao veliki interes, a karte za isti mogle su se nabaviti kod Udruženja žena Orhideja iz Banatskog Velikog Sela i Udruženja žena Nakovčanke iz Naokova. Za goste je, kao i uvjek, bio pripremljen bogat kulturno-umjetnički program sa uvodnim dijelom, obilježavanjem slave, kulturnim i zabavnim programom, a gost večeri je bio Boro Drljača.

 
 
 

Nacrt socioekonomske analize Strategije razvoja Opštine Petrovac Drinić možete pročitati OVDJE.

 
 
 

OBAVJEŠTENJE
U VEZI UČEŠĆA U PROGRAMU
“KARTA ZA ZAPOŠLJAVANJE U POLJOPRIVREDI” Obavještavamo sve zainteresovane sa područja projektinh Opština Petrovac Drinić, Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik da se poziv “KARTA ZA ZAPOŠLJAVANJE U POLJOPRIVREDI” u okviru Projekta “Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi” produžava do 17. 11. 2017. godine (petak)
i da se svi zainteresovani mogu prijaviti u nadležnim službama opštine.

 
 
 

Inicijativa za lokalne vlasti jeste zajednička inicijativa Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, zajedno sa partnerima, USAID-om i Ambasadom Švajcarske, predstavljena u Sarajevu u Hotelu Bristol 18.oktobra. Mnogi od najtežih problema u BiH proizilaze iz loše definisanih odnosa i odgovornosti na nivou lokalne vlasti. Ima i dosta prostora za poboljšanje vertikalne i horizontalne saradnje izmedju lokalnih vlasti. Inicijativa za lokalne vlasti namjerava pomoći entitetima i lokalnim vlastima u prevazilaženju tih problema. Jedan od ciljeva inicijative jeste da čuje mišljenje lokalnih vlasti u BiH o glavnim problemima i preprekama sa kojim se suočavaju. Inicijativa ce se usmjeriti na probleme u područjima zdravstva, javnog reda i mira i bezbjednosti opštinskih službi i lokalnog ekonomskog razvoja. U tom smislu je formirana i Komisija sastavljena od uglednih međunarodnih eksperata na polju lokalne uprave, a koja će u periodu od oktobra do maja obići zemlju i tražiti od lokalnih vlasti da identifikuju glavne probleme sa kojim se suočavaju u područjima koja su predmet Inicijative.

 

 
 
 
 

Svečana ceremonija u sklopu Projekta "Zeleni ekonomski razvoj" upriličena je u četvrtak 19.10.2017.godine sa početkom u 11 časova u prostorijama Ujedinjenih nacija u Sarajevu. Pored prisustva NJ.E. Sezin Sinagoglu rezidentnog predstavnika UNDPa, NJ.E. Andersa Hagelberga ambasadora Kraljevine Švedske u BiH, Mirka Šarovića Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, direktora entitetskih Fondova za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđana Todorovića i Fuada Čibukčića, svečanosti su prisustvovali i načelnik naše opštine Milan Grbić i samostalni stručni saradnik Bojan Ćulibrk. U sklopu ovog projekta utopljeno je 86 javnih objekata među kojima i je i zgrada Doma zdravlja Drinić i zgrada Opštine Petrovac. Od 2013.godine UNDP realizuje Projekat "Zeleni ekonomski razvoj", koji finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima i opštinama.

 

 
 
 
 

Načelnik opštine Milan Grbić i Bojan Ćulibrk, ispred Opštine Petrovac, u prostorijama Njemačke ambasade u BiH 19.oktobra potpisali su ugovor o finansiranju projekta, a kojim je našoj opstini odobreno 3000 eura čiji je cilj nabavka novog namjestaja, stolica, stolova i tabli za Osnovnu školu Drinić u Drinicu. Ispred Njemačke ambasade ugovor je potpisala njena ekselencija Ambasadorica Kristine Hohman.Ova donacija na kojoj se neizmjerno zahvaljujemo omogućiće učenicima i nastavnom osoblju bolje uslove za rad te se nadamo da ćemo u budućnosti imati priliku da privučemo donatorska sredstva za još ovakvih sličnih projekata.

 

 
 
 

Dana 19.oktobra u Sarajevu, načelnik opštine Petrovac Milan Grbić sastao se sa Ismetom Dervoz, konsultanticom Savjeta Evrope angažovanoj na Projektu "Osnaživanje pozicija mladih u lokalnoj zajednici-podijeljene opštine u BiH", a u kojem učestvuje i naša opština zajedno sa Opštinama Bosanski Petrovac i Drvar u okviru klastera jedan. Ovom prilikom načelnik Grbić je dao svesrdnu podršku i napomenuo da će podržati sve aktivnosti omladinskih koordinatora iz Drinića. Ismeta Dervoz je izrazila zahvalnost načelniku Grbiću na spremnosti da pomogne u realizaciji budućih projekata mladih koji će biti realizovani na nivou klastera, a isto tako zahvalila je i na podršci koju daju i druga dva načelnika.

 

 
 
 

10. oktobra 2017. godine u kabinetu Načelnika Opštine Petrovac Milana Grbića održan je sastanak sa Lejlom Nezirić, predstavnicom OSCE-a iz kancelarije u Drvaru. Sastanku je prisustvovao i član Zemljoradničke zadruge "Klekovača" iz Drinića Slobodan Samardžija. Cilj sastanka je bilo predstavljanje inicijative OSCE-a i njihova namjera da se žene iz Zapadnokrajiških opština animiraju i privole da svoje proizvode kao i ručne radove izlože na predstojećem sajmu poljoprivrede u Sanskom Mostu 16. novembra 2017. godine. Na sajmu će se promovisati i proizvodi Poljoprivrednih zadruga koje djeluju u Bosanskoj Krajini. Ovom prilikom je izražena i spremnost Opštine Petrovac da podrži ovu incjativu i da svoj doprinos istoj te će pokušati animirati što veći broj proizvođača sa područja naše opštine.

 

 
 
 

Sastanak ORT-a, četvrti po redu, održan je u srijeda, 11.10.2017. godine sa početkom u 12,00 časova, sa sljedećim dnevnim redom: predstavljanje nalaza Socio-ekonomske analize, naredne aktivnosi i tekuća pitanja. Odmah potom održan je i sastanak Partnerske grupe, prvi po redu, sa sljedećim dnevnim redom: konstituisanje Partnerske grupe, potpisivanje Partnerske izjave, predstavljanje procesa strateškog planiranja, predstavljanje nalaza Socio-ekonomske analize, naredne aktivnosti i tekuća pitanja. Danas konstutisana i formirana Partnerska grupa će imati korektivnu ulogu na izradi dokumenta Strategije razvoja opštine, a članovi iste su osobe kako iz vladinog tako i iz nevladinog sektora, te predstavnici privrede i građani. Opštinski razvojni tim i Partnerska grupa će zajednički raditi na izradi Strategije razvoja Opštine Petrovac za period 2018.-2027. godina. U narednim danima na zvaničnoj internet stranici opštine biće i objavljen nacrt Socio-ekonomske analize kako bi ga mogli vidjeti svi zainteresovani.

 

 
 
 
 

Dana 12.10.2017. godine su u Mrkonjić Gradu načelnici opština Mrkonjić Grad, Istočni Drvar, Ribnik i Petrovac potpisali Protokol o saradnji na Programu „Multi local-energetski menadžment za male opštine“. Riječ je o programu koji je dio projekta energetske efikasnosti u asocijacijama lokalnih vlasti koji provodi Savez opština i gradova Republike Srpske uz podršku GIZ-a- Njemačkog društva za međunarodnu saradnju. Prisutnima je o Programu govorio Predrag Pajić, predstavnik Saveza opština i Gradova RS i Aleksandra Stanivuković, predstavnica GIZ-a. Ovim programom obezbjeđuje se podrška jedinicama lokalnih samouprava u njihovoj izgradnji tehničkih i kadrovskih kapaciteta i provođenju aktivnosti kako bi ostvarile svoje zakonske obaveze u području energetske efikasnosti.

 

 
 
 

Predsjednik Opštinske izborne komisije Petrovac Bojan Ćulibrk 09.10.2017.godine je u Sarajevu, uz prisustvo velikog broja zvanica, prisustvovao svečanom otvorenju Centra za edukaciju Centralne izborne komisije BiH. Centar za edukaciju osnovan je u cilju edukacije organa za provođenje izbora i svih učesnika iz oblasti izbora i finansiranja političkih stranaka, kako na nivou Bosne i Hercegovine, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou. Svečanom ceremonijom ozvaničen je početak rada Centra. Prigodnim govorima obratili su se dr. Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, gdin Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, Nj.E. Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH i Nj.E. Drahoslav Štefanek, ambasador Savjeta Evrope u BiH. Svečanosti su prisustvovali i gdin Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda PSBiH, delegacija Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, predstavnici nevladinih organizacija, kao i predstavnici opštinskih/gradskih izbornih komisija.

 

 
 
 
 

JU OŠ „Drinić“ je u periodu od 02.10. – 06.10. obilježila Dječiju nedelju. Tematika ove nedelje bila je „Moj svijeti, dječiji svijet“, te su učenici ove škole prikazali svoje prava i svoj svijet kroz brojne likovne radove i pjesme.
Nastavnici i učenici su razgovarali o pravima djece u cijelom svijetu. U ponedeljak su učenici od prvog do četvrtog razreda prošetali Drinićem pjevajuci pjesme, noseći likovne radove kao i parole o dječijim pravima. Za učenike od šestog do devetog razreda bila je organizovana radionica pod nazivom „Vožnja balonom“ gdje im je zadatak bio da izbace neka od dječijih prava kako bi se srećno „spustili na zemlju“. Kroz radionicu su shvatili koliko je važno svako pravo djeteta.
Tokom utorka organizovane su sportske ativnosti za učenike od prvog do petog razreda. Učenici su samostalno između razreda formirali timove i u takmičarskom i fer-plej duhu odigrali svoje utakmice.
Srijeda je bila rezervisana za sportske aktivnosti učenika od šestog do devetog razreda koje su podrazumijevale košarku i fudbal.
Četvrtak je bio dan likovnog izražavanja dječijih prava. Učenici svih razreda su imali zadatak da na igralištu kroz crteže prikažu svoj svijet i dječija prava.
Petak je svakako bio centralni dan ove sedmice. Organizovan je maskenbal, poligon, ples sa loptom kao i aktivnost „Pokaži šta znaš“. Dječija kreativnost se najviše pokazala kroz njihove maske: šumara, ranjenika, kauboj, lopov, specijalac, klovan, Miki Maus, princeza, špijun, lovac, vuk, robot itd. Svoje talente su predstavili kroz glumu, pisanje stihova, izvođenje skečeva i akrobatske vještine.
U Čarobnoj kutiji,koja je otvorena za učenike tokom čitave godine,u periodu Dječije nedjelje učenici su rekli:
„Ja obožavam Dječiju nedjelju i hvala što postoji.“
„Moja škola je najljepša i obasjana ljepotom kad uđem u učionicu kao da mi sunce sija.“
„Moja Dječija nedjelja je preljepa i jako volim da idem u školu.“
„Ja sam u svom razredu najbolji učenik.“
„Imam šest dreugarica zovu se :Tamara, Teodora ,Uciteljica Sara, Aleksandra,Vanja.“
„Najbolja sestra Vanja.“
Učenici, zajedno sa učiteljima i nastavnicima, su uživali u ovoj nedelji.
Sara Jovanovic

 

 
 
 
 
 

U mnogim sportovima postoji takmičenje najbolje plasiranih, zvani plej of ili masters turnir ili fajnal for ili naški rečeno majstorica. U takmičenju u povlačenju drvenih trupaca konjskom snagom, štraparijade, taj pojam nije postojao. Do subote sedmog dana mjeseca oktobra, ljeta Gospodnjeg 2017. Šta i kako je bilo na Finalnoj štraparijadi u Kozilima saznajte jednim klikom mišem na slici lijevo.

 
 
 

Prva monitoring posjeta od strane predstavnika Međunarodne organizacije rada (ILO) našoj opštini izvršena je 6. Oktobra 2017. godine čiji zadatak je bio da utvrdi koje aktivnosti su do sada sprovedene na Projektu „Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi“. Ovaj Projekat, da podsjetimo, finansira Evropska unija preko Međunarodne organizacije rada u okviru komponente Lokalna partnerstva za zapošljavanje. Zaključak sastanka je da su dosadašnje aktivnosti sprovedene u skladu sa postojećim planom aktivnosti i u predviđenom vremenskom okviru te je od strane ILO-a izraženo zadovoljstvo do sada urađenim.

 

 
 
 

U cilju sprečavanja nastanka i širenja zaraznih bolesti koje ugrožavaju zdravlje stanovništva 02.10.2017. godine počela je preventivna jesenja sistematska deratizacija na području naše opštine, a koja ce trajati do 09.10.2017.godine. Preventivnu jesenju sistemsku deratizaciju izvršiće firma "DEZINSKECIJA" D.O.O. iz Bijeljine, a finansiraće je Opština Petrovac. Preventivnom jesenjom sistematskom deratizacijom biće obuhvaćene zgrade javnog stanovanja, republičkih i lokalnih institucija (Zgrada opštine, Vatrogasni dom, Dom zdravlja, Škola), lokalna deponija i domaćinstva.

 

 
 
 

27. i 28. septembra u Mostaru načelnik opštine Milan Grbić i samostalni stručni saradnik Bojan Ćulibrk su učestvovali na četvrtom sastanku glavne radne grupe Projekta "Obnovljivi izvori energije" u kojem učestvuje naša opština, a sprovode ga GIZ i USAID. Konstruktivnim radom svih učesnika kroz diskusiju i primjere iz prakse došlo se do konkretnih zaključaka koji će biti obrađeni i unešeni u priručnik koji će se ticati izdavanja dozvola za izgradnju objekata obnovljivih izvora energije, a svakao će koristiti kako investitorima tako i službenicima koji rade na izdavanju dozvola. Sljedeći sastanak bi se trebao održati krajem novembra ili početkom decembra. Ovom prilikom spomenimo da će naša opština učestvovati u novom Programu “Multi Local-energetski menadžment za male opštine”, a sa ciljem uvođenja sistemskog upravljanja energijom na lokalnom nivou koji sprovodi GIZ zajedno sa Savezom opština i gradova RS u okviru Projekta "Energetske efikasnosti". Pored naše opštine u programu će učestvovati i opštine Mrkonjić Grad, Ribnik i Istočni Drvar.

 

 
 
 

Dana 25. septembra ljeta Gospodnjeg 2017. mala četa ali odabrana zaputila se put Drinića i planine Srnetice. Ekipa je bila u sljedećem sastavu: Goran Ličina i Ognjen Lukajić, tehničari sektora "Prenosa i emitovanje programa" Radio-televizije Republike Srpske, Slobodan Samardžija ispred opštne Petrovac i vodič Mile Trninić, inače traser staza za veoma popularne džipijade i veliki poznavalac ovdašnjih šuma i šumskih puteva i vaš reporter Zdravko Samardžija. Cilj ove ekspedicije je bio reparacija repetitora za emitovanje televizijskog programa koji se nalazi na planini Srnetici na koti 1320 metara. Nivo TV signala RTRS-a je izmjeren na početku ovog puta tačno ispred opštinske zgrade. Put do jednog od vrhova Srnetice na kojem se nalazio stub sa repetitorom je dugačak petnaestak kilometara. Inače najviši vrh planine Srnetice nalazi se na koti Miljakuša i visok je 1378 metara. Uspješan uspon duž veoma teških šumskih puteva omogućile su nam lade koje su uspješno savlađivale blato, rupe i stijene na trasi s kojom smo se uspinjali i naravno, nevjerovatno spretni vozači. Uspjeli smo se dokopati podnožja vrha sa stubom. Dalje se nije moglo vozilima te smo tih stotinjak metara uspona savladali pješke. Na vrhu nas je dočekala gusta magla, kiša koja je rominjala te prohladni vjetar. Tehničari sa RTRS-a su odmah prionuli na posao, jedan se popeo na dvadeseti metar visine stuba te pristupio promjeni propalih kablova a drugi je odradio svoj dio posla u baznoj kućici koja se nalazi odmah pored stuba. Inače izgradnju cijelog ovog postrojenja, tridesetometarskog stuba, antena i repetitora te prateće bazne kućice sa aparaturom inicirao je pokojni Milanko Brkljač u vrijeme svog prvog mandata načelnika opštine a opština je sve izfinansirala. Bilo je to prije dobrih petnaestak godina. Ovakva postrojenja iziskuju i povremene intervencije i upravo smo prisustvovali jednoj. Odvažni i vrijedni radnici RTRS-a uradili su planirani posao te nakon sat vremena smo mogli nazad. Silazak je sigurni bio manje dramatičan a sve dojmove smo sabrali na Velikom vrelu u Lovačkoj kući uz čast koju su nam priredili domaćini. Na kraju smo na istom mjestu premjerili nivo TV signala i utvrdili da smo dobili ozbiljna poboljšanja u emitovanju. Nadamo se uz zadovoljstvo korisnika.

 

 
 
 
 
 

Radio Republike Srpske je dana 22.9.2017. godine upriličio živu emisiju iz naše opštine. U okviru serijala predstavljanja opština širom Republike Srpske došao je na red i Drinić, odnosno opština Petrovac. U vremenu od 10 do 12 časova na talasima Radija Republike Srpske moglo se čuti svašta zanimljivog i poučnog od gostiju koji su prodefilovali ispred mikrofona urednice voditeljke Gordane Prtine i gosta voditelja, doajena srpskog novinarstva Slaviše Sabljića. Naime, u nizu od četrdesetak emisija ovo je jedna i jedina do sada u kojoj je voditelj bio i Slaviša Sabljić. Time nam je učinio veliku čast. Emisiju je otvorio Bojan Ćulibrk predstavljajući istorijsko geografske karakteristike ovog podneblja. Priču je nastavio načelnik Milan Grbić koji je govorio o samoj opštini, planovima i postignutim rezultatima. Štafetu predstavljanja naše opštine zatim preuzimaju direktorica osnovne škole Rajka Đumić i pedagog Nikolina Đaković koje su govorile o školstvu i najmlađim našim stanovnicima. O zadrugarstvu je pričao Slobodan Samardžija a o proizvodnji kozjeg sira Ljiljana Stanković. Doktorica Smilja Bulajić je predstavil Dom zdravlja u Driniću a o Šumskom gazdinstvu "Oštrelj-Drinić" je govorila Dragana Romčević, tehnički direktor. Susjednu opštinu Bosanski Petrovac je predstavila predsjednica Skupštine opštine Nikolina Simić, pošto je predsjednik opštine Zlatko Hujić bio opravdano odsutan. O borcima i njihovom položaju govorio je Predsjednik opštinske boračke organizacije Borivoje Mandić, a specijalni gost je bio i primarijus doktor pukovnik Milovan Kerkez, svojevremeni šef ratne bolnice "Sveti Luka" u Bosanskom Petrovcu. Ugostiteljstvo u našoj opštini je "branio" domaćin Lovačke kuće na Velikom vrelu Milan Kecman a o čuvenoj drinićkoj Štraparijadi je pričao Dušan Lukić, Ducelja, pokretač ovog takmičenja. O jednoj od najperspektivnijh grana privrede naše opštine, lovstvu, govorio je starina Boćo Kecman, najveći poznavalac tetrijeba u regionu. Slikar Nikola Balaban slušaocima Radija Republike Srpske je pričao o slikanju na mramoru, specifičnoj i veoma rijetkoj tehnici slikarstva. Mira Stoisavljević je izložila svoje heklarske radove o kojima je i pričala. U okviru kulturno zabavnog programa nastupile su izvorne pjevačke narodne grupe "Drvosječe" i "Runolist" kao i đaci naše osnovne škole koji su predstavili rad muzičkih sekcija gitare i harmonike kao i podmladak izvorne grupe a bogami bilo je i uspješnih recitacija najmlađih učenika. Dva sata živog programa je prošlo očas a po reakcijama slušalaca ovo je bila jedna od najslušanijih i najinteresantnijih emisija cjelokupnog serijala. Za dobro odrađen posao cjelokupna radijska ekipa bila je vrhunski ugošćena u Lovačkoj kući na Velikom vrelu od strane načelnika Milana Grbića. Vrijeme je poslužilo tako da je cjela emisija realizovana ispred osnovne škole u Driniću.

 

 
 
 
 
 
 
 

U okviru Projekta "Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi" čiji je nosilac naša opština, a finansira ga Evropska unija uz podršku Međunarodne organizacije rada u okviru komponente Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH, održani su infodani u četiri partnerske opštine i to u Ribniku 18. septembra, u Ključu 19. septembra, u Drvaru 20. septembra i u Bosanskom Petrovcu 21. septembra, a na kojima su svi zainteresovani mogli saznati nešto više o projektu i pozivu "Karta za zapošljavanje u poljoprivredi" koji je raspisan u okviru projekta. Svi zainteresovani koji se prijave do 25.10.2017. godine u okviru ovog poziva imaju mogućnost da ostvare učešće u obukama iz oblasti poljoprivrede i preduzetništva, sklapanje kooperantskih ugovora sa garantovanom otkupnom cijenom za prinose, savjetodavnu podršku i subvenciju u vrijednosti od 2.300,00 KM. Inače, odziv na infodanima je zadovoljio očekivanja Projektnog tima, a do kraja trajanja poziva svi zainteresovani za isti se mogu prijaviti u nadležnim službama opština Petrovac, Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik.

 

 
 
 
 

Privredna komora USK organizovala je 15. Međunarodni sajam ekologije "EKOBIS 2017" koji se održao u Bihaću od 14. do 16. septembra 2017. godine. Na sajmu je učešće uzela i naša opština zajedno sa opštinama Bosanski Petrovac, Drvar i Istočni Drvar, a u okviru promocije projekta "Razvoj plasteničke proizvodnje pokretanjem međuentitetske i meduopštinske saradnje opština Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar i Petrovac" koji je podržan od strane Savjeta Evrope. Jedna od aktivnosti u projektu je i blo učešće žena na sajmu kojima su dodjeljeni plastenici kroz ovaj projekat, a iz ovih opština. Žene, korisnice plastenika, su mogle promovisati svoje proizvode koje su proizvele u plastenicima i na svojim poljoprivrednim imanjima, a usput i prodati nešto od njih. Utisak korisnica iz ove četiri opštine je da je ovo bilo dobro iskustvo za njih te su ostvarile i brojne kontakte koje ce dalje iskoristiti u plasmanu svojih proizvoda. Napomenimo i da je kao sljedeca aktivnost u projektu predviđeno i učešće korisnica na sajmu u Banjaluci koji će se održati u mjesecu novembru, a sam projekat će se okončati u decembru 2017. godine.

 

 
 
 
 

U periodu od 13. do 16. septembra u Hotelu Stela u Neumu boravili su Omladinski koordinatori imenovani ispred naše opštine koji će koordinirati aktivnosti Savjeta Evrope u našoj opštini, a u okviru programa Confidence Building Measures (CBM) Programme - "Strengthening position of Youth in Local Communities - divided municipalities in Bosnia and Herzegovina" (Izgradnja mjera povjerenja) u kojem učestvuje i naša opština. Cilj ovog projekta jeste omogućavanje dinamičnog i konstruktivnog foruma za razmjenu i diskusiju između mladih osoba i njihovih opštinskih vlasti. Prva aktivnost koja je okončana u okviru ovog programa jeste edukacija izabranih koordinatora koja se održala u Neumu. Omladinski koordinatori će se osposobili sa potrebnim vještinama za organizaciju konsultantskih procesa unutar svojih opština uključujući što veći broj mladih ljudi. Konsultantski proces, koji će biti vođen od strane Omladinskih koordinatora i uz podršku opština, u svakoj opštini bi trebao biti održan u toku oktobra i novembra. Rezultati konsultanskog procesa, uključujuci prezentaciju primjera dobre prakse, biće zajednički diskutovani od strane svih opštinskih vlasti, Omladinskih koordinatora i Savjeta Evrope u decembru 2017 godine u Sarajevu. Inače, u programu učestvuje 19 opština iz cijele BiH.

 

 
 
 
 

Povodom tragičnog događaja koji se desio 14.septembra 1995. godine Opštinska boračka organizacija Petrovac je odlučila da na licu mjesta pogibije jedanaest pripadnika Vojske Republike Srpske u Koluniću oda poštu poginulima i položi vjence. Tom prilikom su prislužene svijeće i održan parastos koji su služili oci Srpske pravoslavne Crkve. Cilj je da se ove žrtve nezaborave i da se očuva sjećanje na njih te da se tradicija nastavi i naredne godine.

 

 
 
 

Prijavite se na program edukacije "Karta za zapošljavanja u poljoprivredi" i budite jedan od 60 poljoprivrednika koji učešćem u programu dobijaju bespovratna sredstva, subvencije, grantovne cijene otkupa i to sve uz minimalan rizik. Pravo učešća u ovom projektu imaju svi nezaposleni poljoprivrednici iz opština Pertovac - Drinić Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar, Ključ i Ribnik koji će kroz projekat biti u mogućnosti da pokrenu proizvodnju lana ili drugih srodnih kultura, dobijaju subvencije i registruju svoja gazdinstva. detaljnije pročitatjte OVDJE.

 
 
 
 
 
 
 

Sa početkom nove školske 2017/2018. godine prvog septembra u našoj školi smo održali program dobrodošlice za naše prvačiće. Direktorica škole Rajka Đumić je pozdravila prisutne roditelje i učenike, te im poželjela uspješan polazak u školu. Dobrodošlicu prvačićima je poželjela Tatjana, učenica šestog razreda, koja je vodila program. Program su počeli učenici drugog razredarecetovanjem pjesme "Đak prvak" i "Đaci prvaci". Učenici trećeg razreda su pripremili zanimljivu recitaciju pod nazivom "Dižimo škole" dok je četvrti razred spremio ples "Hoki - poki". Peti razred je izveo muzičku igru pod nazivom "Pavlov i Markov voz", a veliki hor je prvačićima poželio dobrodošlicu pjesmom "Drugarstvo". Na kraju priredbe su naši prvačići položili svoju "Đačku zakletvu" a Tatjana im je, još jednom, u ime školskog kolektiva poželjela puno sreće i uspjeha u njihovom cjelokupnom školovanju.

 

 
 
 
 

Prvog dana nove školske godine načelnik opštine Milan Grbić, sa radnicima Opštine Milijanom Marjanović i Ljiljanom Budimir Stanković, je uručio prvačićima naše Osnovne škole knjige, bojanke i pribor za crtanje koji ce im školske dane učiniti ljepšim. Tom prilikom im je i poželio sretan početak školovanja uz želju da u budućnosti postanu uspješni ljudi. Domaćini su bili direktorica škole Rajka Đumić i učitelj Vinko Lučar. Ove godine u prvi razred u JU Osnovna škola "Drinić" u Driniću je upisano jedanaest prvačića i to: Budimir Damjan, Došen Milan, Kovačević Maja, Stojanović Martin, Solomun Mirjana, Banjac Kosana, Salapura Luka, Lukić Njegoš, Mrđa Duško, Prošic Aleksa i Puzigaća Luka.

 

 
 
 
 

Dana 31.08.2017. godine u Banjaluci sa početkom u 12 časova u Domu sindikata održana je kostitutivna sjednica pododbora Sindikata uprave RS regije Banjaluka. Na sjednici je učestvovao i predsjednik naše opštinske sindikalne organizacije Bojan Ćulibrk. Pododbor ima zadatak da prati rad Sindikata uprave RS te djeluje konstruktivno u pravcu donošenja što boljih rješenja u procesu budućeg djelovanja Sindikata uprave. Pored konstituisanja pododbora, sastanak je iskorišten i da se članstvo upozna sa aktuelnim stanjem u Sindikatu uprave, kao i tekućim pitanjima, kao i sa novim rukovodstvom Sindikata uprave na čelu sa predsjednikom Božom Marićem.

 

 
 
 

USAID EIA i GIZ provode zajedničke komplementarne aktivnosti u okviru identifikacije prepreka za investiranje u sektoru energije u BIH. Naziv GIZ projekta je „Promocija obnovljivih izvora energije u BIH“, a u kojem učestvuje i naša opština. Sve aktivnosti se provode u okviru komponente „Režim izdavanja dozvola i licenci u BiH“. Sa ciljem utvrđivanja postojećeg stanja i analize situacije u procesu izdavanja dozvola i licenci u Republici Srpskoj, 29. avgusta 2017. godine sprovedeno je anketiranje u našoj instituciji, a na predmetnom sastanku učešće su pored Načelnika Milana Grbića uzeli i opštinski službenici Dušanka Pećanac i Bojan Ćulibrk te GIZ-ovi eksterni konsultanti (firma Strik Consulting d.o.o.) Anketiranje je sprovedeno kroz dva upitnika: (1) Upitnik za inicijalno stanje (postojeći proces izdavanja dozvola i licenci) i (2) Potrebe za razvojem kapaciteta (analiza procesne i organizacione strukture). Naša opština tek očekuje koristi od ovog projekta.

 

 
 
 

Dana 30. 08. 2017. godine u prostorijama Opštine Petrovac održan je sastanak Opštinske izborne komisije Petrovac kojoj su prisustvovali svi članovi komisije na čelu sa predsjednikom Bojanom Ćulibrkom. Tema sastanka je bila finansijski plan opštinske izborne komisije za 2018. godinu i donošenje istog, a čije se usvajanje očekuje u mjesecu septembru na narednoj sjednici Skupštine opštine Petrovac. Razmatrane su i buduće aktivnosti članova komisije po pitanju narednih obuka koje organizuje CIK u mjesecu septembru i oktobru. Isto tako, razmotrena su i druga pitanja, a pogotovo ona u svjetlu održavanja narednih Opštih izbora u BiH 2018. godine.

 

 
 
 

 
 
 

Dana 13. avgusta ljeta Gospodnjeg 2017. mala četa ali odabrana zaputila se put Drinića i legendarne planine Klekovače. Ekipa je bila u sljedećem sastavu: doajen novinarstva Slaviša Sabljić, snimatelj Predrag Kremenović, vozač Stanko Koljančić i vaš reporter Zdravko Samardžija, svi sa RTRS-a. Cilj ove ekspedicije je bio snimiti reportažu o čuvenoj, tajanstvenoj i nadasve nedostupnoj biljci runolista. Domaćini u Driniću su nam bili Sretko Stanković, inženjer šumarstva u šumskom gazdinstvu "Oštrelj-Drinić" i Dragan Grbić Buđoni, zaljubljenik u planinu Klekovaču i njen dragi kamen, runolist. Vrijeme nikako nije išlo na ruku našim planovima jer je vrh Klekovače bio obavijen gustim oblacima i maglom. Ali što reče vođa puta Slaviša Sabljić: "Ta nedostupnost će našoj reportaži dati samo dodatnu dramatiku". A drama se tek nazirala u putu prema vrhu, hladni vjetar je raznosio pramenove magle, a temperatura se brzo spustila na samo korak od nule. Više je vuklo na poznu jesen nego na sredinu ljeta. Vidljivost je bila vrlo ograničena tako da su šanse da po ovakvom kijametu i vrleti nađemo čuveni bijeli vunasti cvijet bile minimalne. Međutim, velikom spretnošću i poznavanjem terena naših vodiča, po klizavom i strmom stjenovitom terenu runolist je ipak pronađen a reportaža dobila svoj puni smisao. Vjetar koji je ledio krv u žilama uspjeli smo malo razblažiti domaćom ljutom šljivovicom, sa kojom smo i nazdravili uspjeh cijele ove operacije. Ostao je samo žal što nismo imali vremena a bogmi ni snage da obiđemo vrtače na samom vrhu gdje se led i snijeg zadržava cijele godine. Spakovali smo opremu i ladom nivom napustili Klekovaču i njen vrh sa kotom 1962 metra nad morem. Sam silazak nam je olakšao ranac inženjera Sretka Stankovića u kojem su se nalazile razne domaće đakonije, od pršuta preko slanine do kobasica. Ekspediciju smo okončali u restoranu "Kod Likote" u Driniću uz ručak i prepričavanje dogodovština.

 

 
 
 
 
 

Na tematskoj sjednici Skupštine opštine Petrovac održanoj dana 03.08.2017.godine donešena je Odluka o pomoći opštini Ljubinje koja je postradala u požarima. Naša opština ovoj opštini je pomogla sa 2.500,00 KM te se na ovaj način pridružujemo drugim opštinama i republičkim institucijama koje su pomogle ovoj opštini. Nadamo se da će doznačena sredstva itekako pomoći sanaciji štete nastaloj prilikom proteklih požara.

 
 
 

Uz prisutstvo rodbine, prijatelja i svih onih koji su željeli odati pomen žrtvama, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta u Janjilima, i ovog 7.avgusta je obilježena 22. godina od stradanja žrtava iz izbjegličke kolone 1995. godine na Petrovačkoj cesti koja je bombardovana od strane hrvatske avijacije. Na ovom mjestu poginulo je deset civila, među kojima je četvero djece dok ih je oko šesdeset ranjeno. Svojim prisustvom, polaganjem cvijeća, poštovanje stradalim žrtvama odao je načelnik Opštine Milan Grbić i predsjednik Opštinske boračke organizacije Borivoj Mandić. Prisutnima se obratio Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ iz Beograda. Prisutne je potsjetio ovom prilikom da je naša dužnost sjećati se ovih žrtava svake godine i odavati počast stradalima. Napomenimo da je kolona izbjeglica bombardovana i u Svodnoj kod Novog Grada gdje su isto tako stradali i ranjeni civili. Pored načelnika naše opštine prisutni su bili i načelnici Donjeg Lapca, Ilija Obradović i Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić.

 

 
 
 
 

Prvog avgusta načelnik Milan Grbić prisustvovao je u Goraždu promociji projekta Goraždanske štamparije koji finansira Savjet Evrope, a koji je promovisan u okviru Međunarodnog festivala prijateljstva koji se održava po dvadeseti put. Goraždanska štamparija je prva takve vrste koja je počela sa radom u BiH i djelovala je od 1519. do 1523. godine a bavila se štampom vjerskih knjiga Srpske pravoslavne crkve. Kasnije tog dana načelnik je bio gost i na prijemu u Švajcarskoj ambasadi koja je organizovala svečanost u povodu dvadeset pet godina od otvaranja ambasade u BiH. Ovo je bila prilika da se u neformalnom druženju obavi razgovor i sa drugim načelnicima te da se dogovore neki budući zajednički projekti i sastanci.

 

 
 
 
 
 

Ovih dana realizuje se projekat Razvoj plasteničke proizvodnje pokretanjem međuentitetske i međuopštinske saradnje opština Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar i Petrovac koji finansira Savjet Evrope, a u okviru kojeg je svaka od opština nabavila po dva plastenika za korisnice sa područja svojih opština. Naša opština je plastenike dodjelila korisnicama Miladi Jeličić i Željki Kalabi. Riječ je o nezaposlenim ženama i majkama troje djece te će im ova donacija itekako značiti. Projekat se realizuje do kraja godine, a u narednom periodu se očekuje da korisnice uzmu učešće na sajmovima u Bihaću i Banjaluci gdje će moći promovisati svoje proizvode i međusobno se družiti sa korisnicama iz drugih opština učesnica projekta.

 

 
 
 
 
 

Jedan lični novinarsko reporterski zapis o netom završenoj dvanaestoj Drinićkoj štraparijadi koji ne govori o samom takmičenju i pobjednicima možete pročitati i vidjeti jednim klikom na sliku lijevo.

 
 
 

Besplatno ljetovanje u okviru Projekta Vlade Republike Srpske i JU Fonda za dječiju zaštitu „Socijalizacija djece Republike Srpske-2017.“ imalo je šestaro djece sa vaspitačem iz Petrovca.
Ovom prilikom se zahvaljujemo Fondu za dječiju zaštitu RS jer je omogućilo da i ove godine učestvuje Petrovac sa malim brojem djece i da imaju svog vaspitača.
Sedma smjena je trajala od 11.7.-20.7.2017.godine. Sa nama su bili drugari iz Kotor Varoša, Mrkonjić Grada, Istočnog Novog Sarajeva, Mostara i Nevesinja, ukupno 147 djece sa vaspitačima i ostalim stručnim osobljem.
Kao i do sada svi uključeni u Projekat su poštovali Kućni red (ustajanje u 7 sati ,jutarnja gimnastika, odlazak na plažu, ručak, radionice, odlazak na plažu, večera, večernja aktivnost, disko veče i odlazak na spavanje ), a angažovano osoblje i Kodeks ponašanja u svrhu postizanja pozitivne radne atmosfere i podizanja nivoa bezbjednosti djece. Djaca su bila uključena u svim aktivnostima. Svaki dan su posjećivali radionice: Predstavljanje gradova, Upoznavanje, Naša pravila, Nasinje, Maskenbal, Kako sam doživio Bečiće i Čarobna kutija. Rado su učestvovali u sportskim i večernjim aktivnostima: fudbal, košarka, odbojka i Igre bez granica, Predstavljanje gradova, Maskenbal, Veče frizura i Pokaži šta znaš.U ženskom fudbalu smo zajedno za drugarima iz Užica osvojili drugo mjesto. Bojana Počuč i Nataša Kokoruš su predtavile naš kraj, a Adrijana Šobot se predstavila sa recitacijom „Knjiga“. Najoriginalnije maske su imale Nataša-trudnica i Pavle Latinović-kuvar. Najslađu frizuru imala je Jovana Kecman. Predstavu Rugalica izvele su Nataša, Bojana i Jana Stojanović. Vaspitači su svojim maskama –prije, čistačice, Maša i medo, princeza i druge maske i redovnim učešćem u sportskim takmičenjima uveseljavala publiku. Od četvero neplivača troje je naučilo da pliva, jedno se oslobodilo straha od vode i nadam se da će imati još jednom priliku da bude dio ovog Projekta. Bilo nam je lijepo. Lično sam zadovoljna jer ove godine nije bilo zdravstvenih problema kod djece, a ujedno uživala sam radeći sa koordinatorom grupe, Jelenom Maletić i družeći se sa divnim kolegama i ostalim stručnim osobljem. Nadam se da ćemo održati kontakte koje smo ostvarili.
Kako smo doživjeli Bečiće najbolje govore stihovi pjesme koju smo zajedno sa Milanom iz Mrkonjić Grada napisali. Pjema se zove Himna sedme smjene, koja je rado prihvaćena od čitave smjene. tekst i foto: Rajka Đumić

 

 
 

 
 
 

U periodu od 13. do 16. jula u službenoj posjeti Opštini Petrovac boravila je delegacija iz prijateljske i partnerske Opštine Kamerštajn iz Savezne Republike Njemačke. Delegaciju je predvodio Načelnik Valter Šnel, a delegaciju su pored njega činili i zamjenici načelnika, odbornici lokalnog parlamenta, zaposlenici opštine kao i članovi vatrogasnog društva, građani Kamerštajna te dvoje naših mladih ljudi koji volontiraju u Vrtiću i Komunalnom preduzeću u Kamerštajnu. Doček delegacije je upriličen 13. jula u večernjim časovima ispred Lovačke kuće Veliko Vrelo, gdje su gosti bili i smješteni, a nama drage goste su dočekali Presjednica Skupštine opštine Dragana Romčević, odbornici Skupštine opštine, Načelnik Milan Grbić, zaposleni u Opštinskoj upravi, direktori javnih ustanova sa područja opštine kao i bivši načelnici Dejan Prošić i Drago Kovačević. 14. jula organizovana je posjeta u Nacionalni park Kozara i izlet u Etno selo BK Oaza u Kamičanima. Sutradan, 15. jula gosti su posjetili Farmu koza "Klekovača" u Bari vlasnika Milana Lukića i boravili na poljoprivrednom imanju odbornika Bojana Balabana u Bjelaju. Posjetili su i srednjovjekovnu staru građevinu, Bjelajsku kulu, a u posljepodnevnim časovima su bili gosti na Štraparijadi, što je na njih ostavilo poseban utisak. Kasnije je priređena večara u šatoru Ugostiteljske radnje "Kod Likote", a tokom večeri goste je zabavljala izvorna pjevačka grupa "Runolist". 16. jula delegacija je posjetila i naš Dom zdravlja i Osnovnu školu te im uručila vrijedne poklone. Na ispraćaju gostiju, tog dana, koji je organizovan u sali Skupštine opštine načelnici su se zahvalili jedan drugom na druženju, poklonima i gostoprimstvu, a gosti su otišli sa prigodnim pokolonima te je dogovorena uzvratna posjeta naše delegacije Opštini Kamerštajn. Ova posjeta je iskorištena za produbljivanje saradnje između ove dvije opštine i za niz razgovora kako na poslovnom tako i na kulturnom planu. Nadamo se da će se ovo partnerstvo širiti i da će plodovi ove saradnje tek izaći na vidjelo.

 
 
 
 
 
 
 

Završena je dvanaesta drinićka Štraparijada. Vrijeme je poslužilo kao i sreća junačka za pojedine furmane i konje. Pobjednik u lakim i srednjim parovima kao i ulakim samcima je Mladen Vujić iz Trošelja kraj Gradiške, u srednjim samcima Nikola Lizdek a u teškim samcima Dušan Lukić. Titulu u teškim parovima odnijeli su Drvodeks i Gas Promet iz Surjana kod Mrkonjić Grada, na slici lijevo na dodijeli nagrada i diploma. Detaljnu reportažu gledajte i čitajte jednim klikom miša na sliku lijevo.

 
 
 

U zgradi Vlade Republike Srpske 4. jula organizovana je ceremonija potpisivanja ugovora za sredstva koja dodjeljuje Savjet Evrope i to za ukupno 19 opština u cijeloj BiH. Radi se o sredstvima koja su dodjeljena klasterima opština,a cilj im je da se među opštinama razvije međusobna saradnja. Klaster opština Bosanski Petrovac, Drvar, Istočni Drvar i Petrovac su aplicirali sa projektom koji kao krajnji ishod ima nabavku plastenika i to njih ukupno 8, a predvidjeno je da svaka od opština na svojoj teritoriji dodjeli po dva plastenika i to ugroženim ženama iz ruralnih područja ovih opština. Sredstva koja je donirao Savjet Evrope iznose cirka 10000 eura i svakako su dobrodošla, a s obzirom da je u planu da Savjet Evrope finansira jos jedan projekat na jesen koji će se ticati mladih, pred nama je jos mnogo posla.

 

 
 
 
 

Dana 27. 6. 2017. godine, u sali za sastanke Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske održana je Javna rasprava i sjednica Savjeta za praćenje izrade Prijedloga prostornog plana posebne namjene „Klekovača“, u Banjaluci. Razmatran je stav nosioca izrade Plana, prema primjedbama i prijedlozima na sam Nacrt, koji je prethodno bio na javnom uvidu u trajanju od mjesec dana u prostorijama Opštinske uprave Opštine Petrovac u Driniću te u prostorijama Narodne Skupštine Republike Srpske u Banjaluci. Nakon održane Javne rasprave, nosilac pripreme Plana je utvrdio prijedlog dokumenta uzimajući u obzir sve prijedloge i sugestije. Raspravi su, pored mnogobrojnih predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, prisustvovali i članovi Savjeta plana, kao i predstavnici naše Opštine, načelnik Milan Grbić i samostalni stručni saradnici Dušanka Pećanac i Bojan Ćulibrk.

 

 
 
 

Jelena Dotlić, porijeklom iz Knina a koja trenutno živi u Bosanskom Petrovcu ispričala je svom unuku Filipu Plotanu zbirku savremenih bajki uokvirenu naslovom "Laku noć Filipe!". Knjiga opisuje Filipov školski život u drinićkoj Osnovnoj školi a promocija se očekuje na jesen. Junaci priča su Jovana, Sara, Lana, Jana i Anđela kao vitezice, a vitezovi su Danilo, Željko, Radomir, Bojan, Srđan i Filip, sve sa groficom odnosno učiteljicom Biljanom Zorić i naravno vozač kočijaš Staško,svi na slici lijevo.

 
 
 

U okviru Projekta "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH" koji zajednički implementiraju GIZ i USAID održan je treci sastanak radne grupe u Laktašima u Hotelu San dana 21. 06. 2017. godine. Učešće na istom ispred naše Opštine su uzeli Načelnik Milan Grbić i Samostalni stručni saradnik Bojan Ćulibrk. Tema ovog sastanka je bila izdavanje dozvola i licenci u Republici Srpskoj. Sljedeći sastanak je zakazan za 27. i 28. septembar u Trebinju.

 

 
 
 

Predstavnici ILO-a, Međunarodne organizacije rada, komponente Projekta Lokalna partnerstva za zapošljavanje, u okviru kojeg je Opštini Petrovac i odobren Projekat "Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi", 22. 06. 2017. godine održali su u sali Skupštine opštine Petrovac trening za sve učesnike ovog Projekta ", te su tom prilikom održali par prezentacija, a čiji je cilj bio upoznavanje partnera sa upravljanjem projektom i njegovom implementaciom. Upravljanje partnerski vođenim projektima zahtjeva zajedničke odluke i podjelu odgovornosti i uloga svih učesnika projekta. Ovom prilikom svi partneri projekta su se okupili na jednom mjestu, a mi se nadamo da će rezultat njihovog rada donijeti uspjeh koji će biti na dobrobit svih.

 

 
 
 

U sali Skupštine opštine Petrovac 22. 06. 2017. godine sa početkom u 19 časova održan je drugi sastanak Opštinskog razvojnog tima za izradu Strategije razvoja Opštine Petrovac. Sastanku su prisustvovali članove ORT-a koji će biti ključni nosioci izrade Strategije, a to su ljudi iz Opštinske uprave, dakle oni koji će konkretno raditi u ovoj fazi na organizaciji prikupljanja podataka i zajedničkoj analizi istih. Na ovom sastanku je predstavljen način prikupljanja podataka, mogući izvori i tako dalje, a za ovu priliku je pripremljen i određen broj obrazaca za prikupljanje podataka po različitim oblastima kroz koje se ukratko prošlo, a sve kako bi u znatnoj mjeri olakšali ovaj posao. Isto tako, utvrđene su i konkretne aktivnosti, kako bi se otpočelo sa procesom izrade socio-ekonomske analize.

 

 
 
 

Dana 17.06.2017. godine učenici devetog razreda proslavili su završetak svog osnovnoškolskog obrazovanja. Naši maturanti (Milena Kerkez, Tijana Latinović, Danijela Puzigaća, Zoran Banjac i Ognjen Kecman) su tradicionalnom šetnjom i fotografisanjem započeli svoje matursko vece. Ispratili su ih načelnik opštine, nastavno i školsko osoblje, roditelji i brojni mještani.

U periodu od 06.-10. 06. 2017. godine učenici osmog i devetog razreda Osnovne škole „Drinić“ su bili na ekskurziji. Učenici su na ovom putu obišli grad Kotor, posjetili stari grad kao i pomorski muzej u Kotoru, Cetinje, muzej kralja Nikole Petrovića i Cetinjski manastir. Imali su priliku da uživaju u plažama Budve i obilasku starog grada Budve. U njihovoj pratnji su išli direktorica Rajka Đumić i nastavnik fizičkog vaspitanja Danijel Dujaković. Ekskurzija je prošla u najboljem redu, učenici su uživali i vratili se puni lijepih utisaka i uspomena.
Proslava mature se odvijala u fiskulturnoj sali do kasnih večernjih časova. Prisutnima i maturantima se obratila direktorica Rajka Đumić a sa maturantima se posebno pozdravio i poželio im sreću njihov razredni starješina Rade Sovilj.
Maturanti su se u toku svog obaračanja zahvalili direktoru Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“,gospodinu Neđi Galiću na novčanoj pomoći za organizovanje maturske proslave i načeniku opštine,g.Milanu Grbiću na novčanoj nagradi za učenika generacije. Učenica generacije je Milena Kerkez.
U toku večeri proglašeni su mister i mis maturske večeri: Ognjen Kecman i Danijela Puzigaća.
Našim malim maturantima želimo puno sreće i uspjeha u daljem obrazovanju i ispunjavanju njihovih snova.
Sara Jovanović

 

 
 
 

 
 
 

U ponedeljak 12. 06. 2017. godine sa početkom u 19 časova u sali Skupštine opštine Petrovac održan je prvi sastanak Projektnog tima za izradu Strategije razvoja Opštine Petrovac. Uvodno obraćanje i upoznavanje sa metodologijom za izradu Strategije je održao Tomislav Todorović iz Mrkonjić Grada koji će raditi na izradi naše strategije. U nastavku navodimo imena i funkcije članova Lokalnog razvojnog tima za izradu Strategije razvoja Opštine Petrovac za period 2017-2027. godina. Odluka o i menovanju istog je donešena 29. 03. 2017. godine broj 01-022-164/17. Milan Grbić, je predsjednik tima inače Načelnik opštine. Dragana Romčević je zamjenik predsjednika, Predsjednik je Skupštine opštine i radi kao Tehnički direktor u ŠG Oštrelj Drinić. Sretko Stanković, član, odbornik je u Skupštini opštine i radi kao inženjer u ŠG Oštrelj Drinić. Rajka Đumić, član, direktor je OŠ Drinić. Dušanka Pećanac, radi u Opštinskoj upravi kao Viši stručni saradnik za urbanizam, građevinarstvo, poljoprivredu i ekologiju. Savo Jovanić,je direktor u KP Uzor Drinić. Bojan Ćulibrk, član, radi u Opštinskoj upravi kao Samostalni stručni saradnik za opšte i upravne poslove, privredu i preduzetništvo i javne nabavke. Petar Radulović, član, direktor PZ Klekovača, radi u Žitoproduktu 2012. Banjaluka. Vera Jovanović, član, Sekretar Skupštine opštine. Bojan Balaban, član,radi kao inženjer u ŠG Oštrelj Drinić, a i odbornik je u našoj Skupštini opštine. Smilja Bulajić, član, direktor Doma zdravlja Drinić. Drago Kovačević, bivši Načelnik opštine te Željko Stojanović, član, preduzetnik, frizer.

 

 
 
 
 

14. 06. 2017. godine Predsjednica Skupštine opštine Dragana Romčević, Načelnik opštine Milan Grbić, Predsjednik Sindikalne organizacije opštine Bojan Ćulibrk te zaposleni u Opštinskoj upravi Petrovac su posjetili vječnu kuću prerano preminulog bivšeg Načelnika opštine Petrovac Milanka Brkljača. Tom prilikom položeno je cvijeće na grob ovog velikog čovjeka i prislužene svijeće. Navršilo se tačno sedam godina od kada sa nama više nije čovjek koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju Drinića i Opštine Petrovac.

 
 
 

Ovih dana se u Driniću vrše krovopokrivački radovi na zgaradi u centru u kojoj su smještene kancelarije Republičkih organa i organizacija te u kojoj se nalaze kadrovski stanovi zaposlenih u Šumskom gazdinstu Oštrelj Drinić. Zgrada će dobiti novo ruho i potpuno novi krov koji će biti prekriven limom. Investiciju zajednički realizuju Šumsko gazdinstvo Oštrelj Drinić i Opština Petrovac, a radove izvode predstavnici firme INTERMETAL iz Banjaluke.

 
 
 

U cilju stvaranja boljih uslova za zapošljavanje u poljoprivredi kroz realizaciju projekta koji finansira Međunarodna organizacije rada (ILO) „Podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH", 15. 06. 2017. godine je u Palama upriličeno potpisivanje Protokola o saradnji od strane Miroslava Vujičića direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Milana Grbića načelnika opštine Petrovac, a koja realizuje projekat "Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi". Svrha projekta je da se kroz snažno lokalno i regionalno partnerstvo unaprijedi postojeći lanac vrijednosti kako bi se omogućilo zapošljavanje teško zapošljivih ciljnih grupa, s akcentom na poljoprivrednike iz ruralnih područija. Projektom je predviđeno zapošljavanje lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na tritoriji koju pokriva ovaj projekat. Predviđeni period realizacije projekta od strane opštine Petrovac kao aplikanta i drugih partnera je 20 mjeseci za koje je predviđen okvirni budžet od oko 200.000 EVRA.

 

 
 
 

Dana, 04. 06. 2017. godine u porti Hrama Svete Trojice u Driniću održana je već tradicionalna Kotlićijada "Čičica i Mišo". U devet časova je služena liturgija u Crkvi Svete Trojice, a takmičarski program je počeo u 11 časova prijavom ekipa kojih je bilo četrnaest. Prema ocjeni stručnog žirija najbolji kotlić su pripremile žene iz ekipe "Brzi" iz Drinića. Odmah iz njih bila je ekipa Lovačkog udruženja Ljubija sekcija "Miska glava" Prijedor dok su trećeplasirani bili članovi ekipe Samostalne ugostiteljske radnje "Likota" iz Drinića. Prvoplasirani je osvojio nagradu od 300, 00 KM, drugoplasirani nagradu od 200, 00 KM, a trećeplasirani nagradu od 100, 00 KM. Sve tri ekipe su dobile i pehare i majice od organizatora, a svi učesnici zahvalnice i kecelje. Fudbalski turnir i Kotlićijada se održavaju u okviru Duhovskih svečanosti i Hramovne slave Crkve Svete Trojice u Driniću. I ove godine obema manifestacijama je prisustvovao veliki broj ljudi, a o druženju i dobrom raspoleženju koje je vladalo će se pričati do sljedećeg susreta.

 
 
 
 
 

03. 06. 2017. godine sa početkom u 12 časova na rukometnom igralištu Osnovne škole "Drinić" u Driniću održan je devetnaesti po redu Memorijalni turnir "Zoran Stojisavljević" u malom fudbalu. Dan je počeo polaganjem cvijeća na grob Zorana Stojisavljevića, a cvjeće su položili članovi Zoranove porodice i Načelnik opštine Milan Grbić. Prije zvaničnog početka turnira revijalnu utakmicu su odigrali učenici Osnovne škole "Drinić" koji su bili podjeljeni u dvije ekipe. Obe ekipe su bile u mješovitom sastavu i činili su ih i dječaci i djevojčice. Utakmica je završena nerješenim rezultatom 2:2. Za ovogodišnji turnir je bilo prijavljeno jedanaest ekipa, a najbolja ove godine je bila ekipa Kafe bara "MG" Bosansko Grahovo koja je u finalu savladala ekipu Samostalne ugostiteljske radnje "Likota" iz Drinića rezultatom 2:0 dok je ekipa "Željo M. - Janjani" iz Šipova u utakmici za treće mjesto pobjedila ekipu "Opština Bosansko Grahovo" iz Bosanskog Grahova rezultatom 6:2. Za najboljeg igrača proglašen je Srđan Ivanković iz ekipe Kafe bara "MG" Bosansko Grahovo, a najbolji strelac turnira je Duško Radun iz ekipe "Opština Bosansko Grahovo" iz Bosanskog Grahova sa ukupno postignutih 12 pogodaka. Pobjednik turnira je pored pehara osvojio i novčanu nagradu od 1000,00 KM, drugoplasiranom je pripala nagrada od 700,00 KM i pehar, a trećeplasiranom nagrada od 500,00 KM i pehar. Također, najbolji igrač i najbolji strelac su dobili pehare.

 
 
 
 
 

Predavanje su održali eminentni univerzitetski profesori sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, doc. dr Borivoje Milošević i doc. dr Boško M Branković. Prvo predavanje održao je doc. dr Borivoje Milošević na temu „Bosanska Krajina u Prvom svjetskom ratu“. Drugo predavanje na temu „Uloga Bogdana Milanovića Krajišnika u borbi Srba za crkveno-školsku samoupravu u Bosni i Hercegovini“, održao je doc dr Boško M Branković, inače rodom petrovčanin iz junačke Smoljane.

Sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva Episkopa bihaćko-petrovačkog gospodina Atanasija, Eparhija Bihaćko-petrovačka Srpske pravoslavne crkve i Crkvene opštine Drinić i Drvar u saradnji sa Udruženjem istoričara Republike Srpske „Milorad Ekmečić“ organizovale su predavanje na teme iz istorije Srpskog naroda u Bosanskoj Krajini i ulozi istaknutih krajišnika u borbi Srba za očuvanje nacionalnog identiteta i kulturno-istorijskih vrijednosti u okupiranoj Bosni i Hercegovini. Predavanje je održano 27. maja, sa početkom u 18. 00 časova, u sali osnovne škole „Drinić“ u Driniću. Oba predavača su ugledni srpski istoričari koji su Krajinu počastvovali brojnim naučno-istraživačkim radovima i opsežnim i studioznim monografijama u kojima su obrađivali slavnu, junačku i mučeničku istoriju Srba krajišnika. Oba predavača su u svojim veoma opsežnim i studioznim predavanjima približili i osvjetlili istoriju Srba u Bosanskoj krajini i njihovu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta, kao i borbi za slobodu i crkveno-školsku samoupravu u Bosni i hercegovini. Predavanju su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački gospodin Atanasije sa sveštenstvom, direktorica osnovne škole „Drinić“ gospođa Rajka Đumić i vjerni narod iz Drinića. Predavanja na pomenute istorijske teme, uvažena gospoda univerzitetski profesori održali su sutradan u Drvaru. preuzeto sa www.eparhijabihackopetrovacka.org

 
 
 
 
 

Udruženje Petrovčana Novi Sad, i ove godine je, u nedjelju, 28.5.2017. godine organizovalo 6. tradicionalni “Petrovački uranak”, u mjestu Andrevlje, nadomak Novog Sada. Pored velikog broja prisutnih Petrovčana, koji su srcem i mislima i taj bili dan u svom zavičaju, tradicionalnoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici opštine Petrovac na čelu sa Načelnikom Milanom Grbićem. Šesti tradicionalni „Petrovačkyi uranak“, propratio je i bogat sportski program: fudbal, odbojka, nadvlačenje konopca, kličak, kao i takmičenje u košenju. Potom, druženje se nastavilo u veselom tonu, uz pjesmu i ples, te ugodne razgovore zemljaka, čije je zajedništvo i saradnja garancija da im zavičaj nikada neće pasti u zaborav.

 

 
 
 

25. 05. 2017. godine u prostorijama sale Skupštine opštine Petrovac održana je javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača". Sala je bila mala za sve one koji su bili zainteresovani da učestvuju u javnoj raspravi. Raspravi su pored građana prisustvovali i odbornici Skupštine opštine Petrovac, zaposleni u Opštinskoj upravi te predstavnici nosioca pripreme Plana, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske te nosioci izrade Plana predstavnici firme "Beging" Beograd, Poslovna jedinica Banjaluka. Inače, Nacrt Prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača" nalazi se na javnom uvidu koji traje 30 dana, a Plan je izložen u periodu od 5. maja do 5. juna u prostorijama Opštine Petrovac. Knjiga primjedbi, prijedloga i mišljenja na Nacrt Plana se nalazi u holu na spratu u zgradi Opštine gdje je Plan i izložen.

 

 
 
 

Povodom dana škole, 24.05.2017. održana je svečana priredba koju su pripremili učenici i nastavnici JU OŠ „Drinić“. Dobrodošlicu su poželjeli voditelji programa Tijana i Vasilije, te je priredba otvorena himnom „Moja Republika“.
Nakon himne prisutne je pozdraviladirektorica naše škole, Rajka Đumić, poželjevši dobrodošlicu uz poseban pozdrav našim maturantima, učenicima devetog razreda. Direktorica se zahvalila na saradnji opštini Petrovac, ŠG „Oštrelj – Drinić“, ambulanti, policiji, str. „Palma“ kao i ostalima.
Program je nastavljen nastupima velikog i malog hora, recitacijama i imitacijama učenika, kratkim predstavama te nastupom folklorne sekcije.
Svečanost je završena Užičkim kolom učenika i nastavnika.
Nakon priredbe odigrana je fudbalska utakmica između zaposlenih u školi (Rajka, Spomenka, Nikolina, Sara, Jelena, Svjetlana, Danijela i Staško) i učenika (Ivana, Aleksandra, Nemanja, Luka, Miloš, Marko, Željko,Njegoš). Za pravedno suđenje su bili odgovorne sudije Miloš i Boban. Utakmica je završena razultatom 9:2 u korist učenika. U igri koja je bila potpuno fer uživale su obje suprotstavljene strane kao i prisutni navijači.
Sara Jovanović

 

 
 
 
 
 

 
 
 

19. maja u Driniću je obilježen Dan treće lake pješadijske brigade Petrovac. Nakon polaganja vijenaca na Spomen obilježje poginulim borcima odbrambeno otadžbinskog rata i Spomink žrtvama fašističkog terora služen je parastos ispred spomen obilježja poginulim borcima Petrovačke brigade, a potom su upaljene svijeće u Spomen kući. Svečanost je nastavljena u restoranu Sunce gdje su program priredili učenici Osnovne škole Drinić. Skupu se obratio i prisutne pozdravio Predsjednik Boračke organizacije Petrovac gospodin Mandić. Također, skupu se obratio i Predsjednik presjedništva Opštinske boračke organizacije gospodin Galin i posjetio prisutne na ratni put Brigade. Isto tako skupu su se obratili i Načelnik opštine gospodin Grbić, te gosti iz Opštinskih boračkih organizacija Drvar i Banjaluka. Druženje je nastavljeno uz ručak i neizbježni vojnički pasulj. U temelje Republike Srpske živote je ugradilo 257 boraca Petrovačke brigade, a preko 800 ih je teže ili lakše ranjeno. Ovim čuvamo sjećanje na sve njih i pozivamo sve borce Vojske Republike Srpske, porodice poginulih i nestalih boraca i ratne vojne invalide da i dogodine obilježimo ovaj dan.

 

 
 
 
 
 
 
 

Ovih dana se navršava tačno deset godina kako na našoj opštinskoj stranici egzistira posebna stranica za vijesti i događaje iz Drinića i okoline. Ta stranica su "AKTUELNOSTI", i jedna je od najposjećenijih. Prva vijest je objavljena 9. aprila sad već daleke 2007. godine a govorila je o promociji knjige Dušana S. Kovačevića "Petrovac u podnižju Grmeča , Klekovače i Osječenice". Glavni promotor i glavni asistent na ovom obimnom djelu je bio Milorad Mićo Budimir. To veče u restoranu "Elas" u Banjaluci o knjizi je govorio i Drago Trninić, istoričar. Ali vraćajući se samo jedan korak u nazad dolazimo do nezaobilaznog i velikog čovjeka Milanka Brkljača bez koga ni stranice ni opštinskog sajta ne bi bilo. Kada me je već daleke 2002. upitao da li će naš sajt moći vidjeti cijeli svijet a ja mu potvrdno odgovorio ukresana je ideja u realizaciju. I tako na našim "AKTUELNOSTIMA" propratili smo, od 2007. godine, sve slave opštinske Svetoga Velikomučenika Luku. Jedna od najuspješnijih je bila ona kad nas je posjetio tada Predsjenik republičkog parlamenta, Igor Radojičić sa suprugom. Slikom i riječju i posebnim širim reportažama pisali smo i slikali svih 11 štraparijada a najslađa je bila ona kad je se naš Ducelja popeo na pobjednički tron. Pratili smo i sve građevinske radove u opštini a evo fotografije iz prve faze izgradnje vatrogasnog doma. Obilazili smo i okolna mjesta pa tako smo pisali i o Prvom saboru krajiške pjesme u Drvaru 2012. godine. Jedna od najpotresnijih reportaža na ovoj stranici je svakako priča o masakru civila u Kozilima u Dijelovima, ispričana iz usta jedne od sedmoro preživjelih od stotinu koji su se našli pred streljačkim strojem. To je Jovanka Banjac udana za Petra Pepu Banovića, koja je te 1943. tek čistom Božijom promisli ostala u životu. Ovo bi bio kratak siže o preko 1500 fotografija i oko pet stotina tekstova, vijesti, reportaža koje se nalaze na našoj stranici "AKTUELNOSTI" i njenim arhivskim podstranicama. Na kraju, treba spomenuti i urednički tim koji je kroz ovih deset godina provodio i sprovodio stranicu. Prvi je bio Jovo Banjac Ćuni a nakon njegove prerane smrti štafetnu palicu je preuzela Božana Trninić Puđa. Nakon njenog odlaska u Beograd jedno kratko vrijeme je koordinirala Marina Latinović a trenutno na stranici predano radi Bojan Ćulibrk.

 

 
 
 
 
 
 
 

17. maja u velikoj sali Saveza sindikata RS održan je sastanak predsjednika sindikalnih organizacija regije Banjaluka. Na istom, učešće je uzeo i predsjednik naše Opštinske sindikalne organizacije Bojan Ćulibrk. Tema sastanka je bila prijedlog četiri delegata za Skupštinu Sindikata uprave RS, dva člana Rebubličkog odbora, člana Statutarne komisije i Nadzornog odbora i predsjednika Sindikata uprave Republike Srpske. Za članove su delegirani predsjednici Opštinskih sindikalnih organizacija Prnjavor, Gradiška i Banjaluka te predsjednik Sindikata zaposlenih u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS. Podršku za kandidaturu za predsjednika Sindikata uprave RS ispred regije Banjaluka je dobio Božo Marić.

 

 
 
 

Dana 16.05.2017.godine predstavnici LOT tima EUFORa stacioniranog u Cazinu posjetili su Opštinu Petrovac i održali sastanak sa načelnikom opštine. Interesovala ih je bezbjednosna situacija na području opštine i aktuelni projekti, te projekti koje opština ima namjeru realizovati u ovoj godini. Bezbjednosna situacija je ocjenjena kao dobra, a ovom prilokom članovi LOT tima su posjetili i Stanično odjeljenje policije u Driniću i obavili razgovor sa Komandirom staničnog odjeljenja policije.

 

 
 
 

Opštinska Boračka organizacija i odbor za obilježavanje Dana Treće lake pješadijske brigade poziva sve borce Vojske Republike Srpske, porodice poginulih i nestalih boraca i ratne vojne invalide da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje Dana Treće lake pješadijske brigade Petrovac koje će se odžati dana 19. maja 2017. godine u Driniću.

 
 
 

26. 04. 2017. godine u sali Skupštine opštine održano je predavanje i edukacija poljoprivrednih proizvođača iz oblasti organske proizvodnje. U sali je bilo prisutno dvadesetak poljoprivrednih proizvođača, kandidata za organsku proizvodnju. Predavanje je održao Mile Gluvačević iz Udruženja Agronet. Inače u Driniću i okolini postoje dobri preduslovi za organsku proizvodnju jer je priroda čista i nezagađena.

 

 
 
 

Dana 26. 04. 2017. godine u prosotrijama Vlade Republike Srpske održana je druga radionica "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH". Učešće na istoj su uzeli i Načelnik opštine Milan Grbić i Samostalni stručni saradnik Bojan Ćulibrk. Tema ove radionice je bila priprema studije slučaja za projekte iz oblasti energetske efikasnosti, a sljedeći korak je imenovanje radnih grupa. Treća radionica je planirana za juni 2017. godine.

 

 
 
 

U društvu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, čija je supruga rodom iz Drinića, našao se i naš načelnik Milan Grbić

Zavičajno udruženje Petrovačana organizovalo je jubilarno deseto po redu "Veče Petrovčana" u Banjaluci, koje je održano u petak, 21. aprila, u restoranu "Aquana", s početkom u 20 časova. Ova manifestacija već ima tradicionalni karakter i njom se, pored humanitarnih, nastavljaju i aktivnosti ovog udruženja po pitanju očuvanja tradicije i okupljanja Petrovčana rasutih širom ovih prostora, na jednom mjestu, kako bi obnovili prijateljstva, stvorili nova i uživali u zajedničkom druženju. Petrovčane koji su se te večeri okupili u Banjaluci u ugodnom ambijentu poznatog banjalučkog restorana zabavljao je bend "Kešo i Toni", a za goste je bila i upriličena i tombola sa prigodnim nagradama.

 

 
 
 

Dana 18. 04. 2017. godine u Kabinetu Načelnika opštine Petrovac organizovan je prijem za stipendiste Oštine Petrovac i upriličeno potpisivanje ugovora. I ove godine kao i prethodnih godina Opština Petrovac je obezbjedila sredstva u budžetu za nove stipendije. Na ovaj način Opština želi da podrži studente i mlade sa područja naše opštine. Mjesečna stipendija iznosi 100,00 KM, a mi možemo samo da poželimo da naši stipendisti budu što bolji i uspješniji studenti i uzorni budući akademski građani.

 

 
 
 

U kabinetu Načelnika Opštine Petrovac dana 11. 04. 2017. godine održan je sastanak Načelnika opština Petrovac Milana Grbića, Načelnika opštine Kupres Gojka Šebeza, Načelnice opštine Istočni Drvar Milke Ivanković, Načelnice opštine Mrkonjić Grad Divne Aničić i Načelnika opštine Ribnik Radenka Banjca, a zbog nezadovoljstva raspodjelom šumskih drvnih sortimenata lokalnim drvoprerađivačima, a koji se eksploatišu na području ovih lokalnih zajednica. Nakon sastanka načelnika ovih pet opština doneseni su zaključci koji su u formi pisma upućeni Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović, Ministru poljoprivrede. šumarstva i vodoprivrede Stevi Mirjaniću i Direktoru Šuma Srpske Risti Mariću. Neki od zaključaka su da se odmah dostave opštinama rang liste bodovanja po Odluci o utvrđivanju kriterijuma i načina raspodjele šumskih drvnih sortimenata, da se odmah opštinama dostave pregledi sklopljenih ugovora po količinama, vrsti drveta i vrsti drvnih sortimenata po šumskim gazdinstvima za matičnu opštinu, da se uključi predstavnike svake od opština u komisije koje vrše određivanje minimalnih količina šumskih drvnih sortimenata koji moraju ostati na teritoriji opštine sa koje ti sortimenti vode porjeklo i da se hitno održi zajednički sastanak predstavnika ovih pet opština sa Ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i direktorom "Šuma Srpske".

 
 
 
 
 

U sali Skupštine opštine Petrovac Drinić 12.04.2017.godine održan je seminar na temu Postavljanje traktorskih puteva i traktorskih vlaka. Seminar je održan za inženjere Šumskog gazdinstva OŠtrelj Drinić i Šumskog gazdinstva Klekovača Potoci. Seminaru su prisustvovali i predstavnici direkcije Javnog preduzeća šumarstva Šuma Srpske. Nakon teorijske obuke pristupilo se praktičnom dijelu obuke na terenu. Predavači su bili gosti iz Banjaluke Ilić Vlajko i Srđan Dražić.

 

 
 
 

Dana 11. 04. 2017. godine počela je podjela đubriva i sjemena za proljetnu sjetvu 2017. godine. Opština Petrovac je kao i prethodnih godina obezbjedila određene količine đubriva i sjemena domaćim poljoprivrednim proizvođačima i na taj način želi da podstakne veću poljoprivrednu proizvodnju na području naše opštine. Podjela će se vršiti u narednim danima te se pozivaju svi poljoprivredni proizvođači koji su se upisali u spisak da preuzmu svoje količine.

 

 
 
 

Načelnik opštine učestvovao je 07. 04. 2017. godine na proslavi 25 godina od osnivanja Novinske agencije SRNA. Svečanost je održana u kristalnoj sali Hotela Bosna, a prisustvovale su joj mnoge zvanice. Agencija SRNA je osnovana 1992. godine u teškim uslovima bez dovoljno materijalnih sredstava, odgovarajućih prostorija i kadrova sa iskustvom u agencijskom novinarstvu. Trenutno Novinska agencija Republike Srpske ima značajnu ulogu u plasiranju informacija, a njen servis koriste gotovo svi mediji u Srpskoj.

 
 
 

U prostorijama opštine Mrkonjić Grad 05. 04. 2017. godine, u prisustvu načelnika Mrkonjićke regije, Načelnik naše opštine Milan Grbić i direktor Garantnog fonda RS Radivoja Krčmar, potpisali su Protokol o saradnji kojim se definišu područja međusobne saradnje na realizaciji aktivnosti potpisnika sporazuma, Također, održan je i sastanak načelnika Mrkonjićke regije i predstavnika Garantnog fonda RS čiji je cilj bio upoznavanje Načelnika ovih opština sa djelokrugom rada Fonda. Isto tako u organizaciji Agencije za privredni razvoj Opštine Mrkonjić Grad i Garantnog fonda RS održan je okrugli sto na temu "Podrška razvoju privrede ne području opština Kupres, Šipovo, Jezero, Mrkonjić Grad, Ribnik, Istočni Drvar i Petrovac", a u prostorijama Skupštinske sale Opštine Mrkonjić Grad održana je prezentacija o djelatnostima Garantnog fonda RS privrednicima sa područja ovih opština.

 
 
 
 
 

U prostorijama sale Skupštine opštine Petrovac dana 06. 04. 2017. godine, održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa područja Drinića. Predavanje su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milan Đuđić i Bojan Kecman, diplomirani inžinjeri poljoprivrede. Ovom prilikom predstavnici Ministarstva su predstavili i novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela koji je usvojila Vlada RS.

 

 
 
 

14. sjednica Skupštine Saveza opština i gradova Republike Srpske, održana je u Bijeljini, 30.3.2017. godine u Etno selu Stanišići u Hotelu Ras. Skupštini je prisustvovao i načelnik naše opštine Milan Grbić. Na Skupštini Saveza opština i gradova Republike Srpske izabrano je novo rukovodstvo, tačnije predsjednik, Predsjedništvo i Nadzorni odbor. Za predsjednika Saveza opština i gradova Republike Srpske izabran je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, gdin Ljubiša Ćosić. Potpredsjednici Saveza su gradonačelnik Bijeljine gdin Mićo Mićić, gradonačelnik Prijedora gdin Milenko Đaković i načelnik opštine Višegrad gdin Mladen Đurević. Predsjedništvo Saveza čini 19 opština i gradova:Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj, Zvornik, Trebinje, Grad Istočno Sarajevo, Pale, Višegrad, Mrkonjić Grad, Laktaši, Brod,Gradiška, Istočno Novo Sarajevo, Pelagićevo, Ljubinje, Šamac, Istočna Ilidža i Srebrenica.

 

 
 
 

U organizaciji Narodne skupštine Republike Srpske i Instituta evropskih regiona (IRE), a pod pokroviteljstvom predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, u Banjaluci je 29. 03. 2017. godine održana VI Konferencija Instituta regiona Evrope (IRE) o mobilnosti: BANJA LUKA – KAKO DO STATUSA EKOLOŠKI ODRŽIVOG GRADA; Održivi i međusobno povezani gradovi Evrope. Na konferenciji je učestvovalo 20 inostranih stručnjaka iz više evropskih zemalja i tima IRE, kao i oko 50 predstavnika lokalnih zajednica Republike Srpske među kojima i načelnik naše opštine Milan Grbić i predstavnici naučnih, obrazovnih i privrednih institucija. Na Konferenciji se, između ostalog, govorilo o planovima izgradnje i razvoja po najvišim ekološkim standardima gradova evropskih regiona i iskustvima evropskih gradova u toj oblasti. Kroz dva panela bilo je riječi o gradnji ekološki održivih i pametnih gradova, kao i o mapi puta za evropsko područje saobraćaja kroz povezivanje urbanih regiona, uz učešće stručnjaka IRE, diskutovali su i predstavnici lokalnih zajednica Republike Srpske. Ova konferencija pružila je analizu trenutnog presjeka stanja u evropskim gradovima i fokusirala se na politike i strategije za gradove koji se nalaze na početku tog procesa. Uz pomoć iskustava zemalja EU lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj su prezentovana iskustva kako doći do životnih standarda koji će poštovati svakog građanina i sačuvati humani život ljudi u urbanim sredinama.

 

 
 
 

Opština Petrovac je raspisala konkurs za dodijelu studentskih stipendija. Rezultate konkursa možete vidjeti ovdje: dokument1, dokument 2, dokument 3

 
 
 

Načelnik opštine Milan Grbić 27. 03. 2017. godine učestvovao je na Ceremoniji dodjele LPZ grantova u zgradi Delegacije EU u Sarajevu a u povodu dobijanja sredstava za projekat "Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi" koji je jedan od petnaest projekata koje će finansirati ILO Međunarodna organizacija rada iz sredstava EU, a u okviru LEP projekta. Pored dobitnika grantova ceremoniji su prisustvovali i Nj. E. Lars Guunar Wigemark, šef EU Delegacije u BiH, Nj. E. Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Nj. E. Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i G-din. Antonio Graziosi, direktor ILO kancelarije u Budimpešti. Projekat sa kojim je Opština Petrovac aplicirala je vrijednosti cirka 200.000 Eura, te mu je opšti cilj doprinjeti stvaranju održivih izvora prihoda od poljoprivrede za stanovništvo projektom obuhvaćenih opština a to su Drvar, Istočni Drvar, Ključ, Ribnik, Bosanski Petrovac i Petrovac, a kao krajnji cilj ima razviti lanac vrijednosti u proizvodnji, preradi i distribuciji lana na području šest izabranih opština i omogućiti trajno zaposlenje za najmanje šesdeset poljoprivrednih proizvoača. Projekat "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" (LEP) pokrenut je u martu 2016. godine sa ciljem da doprinese strateškom razvoju tržišta rada u zemlji putem razvoja održivih partnerstava na lokalnom nivou sposobnih da provedu aktivne mjere na tržištu rada i da stvore nova radna mjesta za socijalno ugrožene osobe. Važno je istaći da je od stopedesetsedam poslatih aplikacija naša aplikacija ušla među petnaest za finansiranje, a jedina je od petnaest koje se finansiraju, a da u sebi uključuje i međuentitetsku i međuopštinsku saradnju.

 

 
 
 
 
 

Načelnik opštine Milan Grbić bio je gost na šestoj Večeri Petrovčana u Beogradu održanoj u restoranu Grand Ada 25. 03. 2017. godine, a čiji je organizator Udruženje Petrovčana u Beogradu. Svečanosti je prisustvovalo preko šeststotina zvanica. I ove godine Veče Petrovčana je proteklo u dobrom druženju i atmosferi. Načelnik je ovu priliku iskoristio da održi i niz korisnih sastanaka sa ljudima koji su porjeklom iz našeg kraja, a zaintetresovani su za određena ulaganja u zavičaj.

 

 
 
 

Načelnik opštine Milan Grbić se dana 20. 03. 2017. godine u prostorijama Garantnog fonda Republike Srpske u Banjaluci sastao sa direktorom fonda Radivojem Krčmarom i izvršnim direktorom za ekonomsko finansijske poslove Nebojšom Arbutinom. Tema sastanka je bila potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji Opštine Petrovac Drinić i Garantnog fonda Republike Srpske. Inače, Garantni fond Republike Srpske je osnovan radi ostvarivanja opšteg interesa koji je izražen u pružanju podrške razvoju preduzetništva kroz olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima potrebnim za obavljanje poslovnih djelatnosti preduzetnika (pravnih i fizičkih lica) sa sjedištem ili prebivalištem u Republici Srpskoj.

 

 
 
 

Načelnik opštine Petrovac Milan Grbić učestvovao je 16. marta na Kupresu na 1. Meduentitetskoj radionici na temu "Modaliteti i pregledi realizacije projekta razvoja ruralnog poslovanja", a u okviru IFAD projekta. Cilj radionice je bio da učesnici dobiju informacije o modalitetima i aranžmanima, kao i o dostignućima u dosadašnjem periodu realizacije Projekta razvoja ruralnog poslovanja, kako bi se na osnovu iskustava i dobijenih informacija upoznali sa stepenom ostvarenja projektnih rezultata. Učešće na radionici su pored predstavnika entitetskih Ministarstava poljoprivrede uzeli i predstavnici kreditora, predstavnici nevladinog sektora, te nekolicina načelnika.

 

 
 
 

8. marta 2017. godine u sali Skupštine opštine upriličen je osmomartovski prijem za žene odbornice Skupštine opštine Petrovac, za žene zaposlene u Opštinskoj upravi Petrovac, Opštinskoj Boračkoj organizaciji i Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta. Prijem su zajednički organizovali Načelnik opštine Petrovac Milan Grbić i predsjednik Sindikalne organizacije opštine Bojan Ćulibrk. Tom prilikom damama je uručeno cvijeće i simboličan novčani iznos. Druženje je nastavljeno uz piće i dobro raspoloženje.

 

 
 
 

Članovi Sindikalne organizacije Opštine Petrovac Drinić, na čelu sa predsjednikom Bojanom Ćulibrkom, su u povodu Međunarodnog dana žena 8.marta upriličili putovanje u Bijeljinu za vikend 4. i 5. marta 2017. godine. I ovaj put, kao i prethodnih godina, obišli su znamenitosti koje se nalaze u blizini odredišta u koje se putovalo. Etno selo Stanišići, Manastiri u okolini Bijeljine, Banja Dvorovi, Banja Koviljača u Srbiji, Brčko, bila su samo neka od mjesta koja su posjećena. Nezaboravno druženje i pozitivna energija i ovaj put pokazali su se kao pravi recept za naše vrijedne radnike. Nadamo se da će se ova već, slobodno možemo reći, tradicionalna putovanja, nastaviti i sljedećih godina.

 

 
 
 
 
 

Načelnik Opštine Petrovac Milan Grbić učestvovao je u Banjaluci 03. 03. 2017. godine u Hotelu Bosna na seminaru na temu "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH". Pored prestavnika opština seminaru su još prisustvovali i predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Komisije za koncesije RS, Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS, Saveza opština i gradova RS, Regulatorne komisije za energetiku RS, Privredne komore RS, Elektroprivrede RS, GIZa i USAIDa, a organizatori seminara su bili USAID, GIZ i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS.

 

 
 
 

U prostorijama kabineta načelnika opštine 02. 03. 2017. godine održan je sastanak načelnika opštine Milana Grbića i Ministarke uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske Lejle Rešić. Sastanku su takođe prisustvovali i predsjednica Skupštine opštine Dragana Romčević, podpresjednica Skupštine opštine Biljana Kecman, kao i prvi sardnici ministarke Rešić i načelnika Grbića. Istaknuto je da opština ima stabilan budžet i da je šumarstvo okosnica razvoja i grana privrede u kojoj je zaposlen najveći broj stanovnika. Otvaranje novih radnih mjesta biće jedan od prioriteta za opštinu. Isto tako načelnik je istakao da opština mora praviti projekte i tako privlačiti sredstva od donatora, a u planu je i izrada Strategije razvoja opštine. Na današnjem sastanku razmatrana je i mogućnost promjene imena opštine iz Opština Petrovac u Opština Drinić. Ministarka Rešic je napomenula da će ova inicijativa zahtjevati određene procedure i izvjestan vremenski period. Na kraju je zaključeno da je ovo tek jedan u nizu sastanaka te de će ovakvih sastanaka biti još u narednom periodu.

 

 
 
 
 

 
 
 

Bard jugoslovenskog i srpskog glumišta Nada Blam u ponedeljak 27. februara 2017. godine održala je predstavu u sali Osnovne škole Drinić u Driniću. Igrala je odlomke iz djela koje je napisao Branislav Nušić, inače najveći srpski dramski pisac, koji je napisao i par djela za djecu, što je manje poznato. Aktivno učešće u glumi u pojedinim skečevima su uzeli i učenici naše Osnovne škole, a Nada Blam je istakla da ova mala škola posjeduje mnogo darovite djece što ju je prijatno iznenadilo. I ovaj put se pokazalo da Opština Petrovac na čelu sa načelnikom Milanom Grbićem prepoznaje prave vrijednosti, te je i cjeli događaj organizovan uz njihovu podršku.

 

 
 
 
 
 

Načelnik opštine Petrovac Drinić Milan Grbić u nedelju 26.02.2017. godine bio je prisutan na Svetosavskoj akademiji organizovanoj u Domu kulture u Bosanskom Petrovcu od strane Eparhije Bihaćko-petrovačke sa početkom u 18 časova. Učešce u akademiji, odnosno u pripremi programa, su uzeli učenici osnovnih škola iz Bosanskog Petrovca i iz Osnovne skole Drinić kao i učenici Mješovite srednje škole Bosanski Petrovac. Sala Doma kulture je bila premala da primi sve zainteresovane, a učenici su i za ovu drugu akademiju po redu priredili divan program i veče za pamćenje.

 

 
 
 
 

U petak 24. februara 2017. godine u prostorijama Skupštinske sale Opštine Ribnik održan je sastanak predsjednika Sindikalnih organizacija i članova Sindikalnih odbora sindikalnih organizacija opština Istočni Drvar, Petrovac Drinić i Ribnik. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Sindikalne organizacije opštine Petrovac Drinić Bojan Ćulibrk, a zbog važnosti sastanka učešce na ovom sastanku su uzeli i načelnici ovih opština, a tako i načelnik opštine Petrovac Drinić Milan Grbić. Svi učesnici sastanka su se dotakli aktuelnih pitanja koja se tiču novog Zakona o lokalnoj samoupravi, Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima JLS te oko budućih aktivnosti pripreme Pojedinačnih kolektivnih ugovora i sprovođenja redovnih izbora u sindikalnim organizacijama.

 

Ispred Sindikata uprave RS sastanku su prisustvovali Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS, Goran Savanović, izvršni sekretar Sindikalnog centra Banjaluka i Milovan Mihajlović, stručni saradnik u Savezu sindikata RS

 
 
 

22. i 23. februara 2017. godine na Zlatiboru u Hotelu Palisad načelnik opštine Petrovac Drinić Milan Grbić i Samostalni stručni saradnik za opšte i upravne poslove Bojan Ćulibrk učestvovali su na međunarodnom donatorskom seminaru na temu "Uspješno korištenje fondova međunarodnih donatora i javne nabavke EU-PRAG procedure". Sve teme bile su obrađene kroz primjere iz prakse. Ostvareni su mnogi kontakti i uspostavljena i neka partnerstva koja će biti korisna za naredni period prilikom buduće saradnje i apliciranja na javne pozive za donatorska sredstva.

 

 
 
 

Opština Petrovac je raspisala konkurs za dodijelu studentskih stipendija. Sve uslove i rokove kao i ostale informacije o konkursu možete vidjeti ako jednim klikom kliknete na sliku lijevo.

 
 
 

Dana 27. januara 2017. godine, na praznik Svtog Save, prvog srpskog Arhiepiskopa i prosvetitelja, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački gospodin Atanasije, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Driniću uz sasluženje sveštenika i sveštenomonaha arhimandrita Serafima (Kužića), jereja Jovana Banjca, jereja Nikole Arkula i protođakona Nikole Perkovića i đakona Nemanje Balabana. Tom prilikom je đakon Nemanja Balaban rukopoložen u čin prezvitera, dobivši parohiju u mestu Krnjeuša. Na Svetoj Liturgiji su prisustvovali i studenti Pravoslavnog Bogoslovskog Fakulteta u Beogradu kao i đaci sa verske nastave zajedno sa njihovim veroučiteljem. Takođe, Njegovo Preosveštenstvo Episkop Atanasije je prisustvovao i Svetosavskoj akademiji u osnovnoj školi „Drinić“, gde je odslušao prigodan program koji su spremili đaci pomenute škole, na kraju održavši besedu o ovom srpskom svetitelju koga sve srpske škole proslavljaju 27. januara. Obraćajući se djeci Episkop Atanasije istakao je da je ovaj dan jedan od najvažnijih dana koga treba da se sjećamo mi pravoslavni Srbi, jer Sveti Sava je veliki svetitelj ne samo nas Srba već i čitavog Pravoslavnog svijeta. Na kraju Episkop je čestitao učenicima na hrabrosti što su izdržali službu Svetom Savi po izuzetno hladnom vremenu, to je prinos koji mi njemu dajemo istakao je Episkop Atanasije. IZVOR: www.eparhijabihackopetrovacka.org

 

 
 
 
 
 

Povodom podjele novogodišnjih paketića u našoj oštini učenici i nastavnici su pripremili prigodan i veseo program, ukrasili i nakitili salu kako bi se svi prisutni lijepo i prijatno osjećali.
Sala je bila ispunjena pozitivnom atmosferom, koja je počela sa priredbom,a upotpunjena dolaskom Klovna.
Djeca su bila oduševljena i srećna, kao i njihovi roditelji, bake ,deke i nastavnici.
Paketiće za prvi razred i učenike čiji roditelji su nezaposleni je obezbjedio načelnik opštine gospodin Milan Grbić, a za učenike od drugog do petog razreda čiji roditelji nisu zaposleni u Driniću obezbjedio je gospodin Dejan Prošić, predsjednik Sindikalne organizacije ŠG „Oštrelj“-Drinić.
Paketiće za djecu čiji roditelji su zaposleni u Driniću su obezbjedili: opština Petrovac, Sindikalana organizacija JU OŠ“Drinić“, Sindikalna organizacija ŠG „Oštrelj“-Drinić i Dom zdravlja-Drinić.
Srećnu i uspješnu Novu 2017.godinu, da se sve želje ispune i da se predstojeći praznici provedu sa porodicom, rođacima i prijateljima uz puno sreće, zdravlja i radosti poželjela je direktorica škole-Rajka Đumić.

 

 
 
 
 
 

U Driniću je dana 23.12.2016. u sali Skupstine opštine održana radionica "Podrška razvoju poljoprivrede u sjeverozapadnom regionu BiH" čiji cilj je bio predstavljanje rezultata projekta "Podrška ruralnom razvoju i stvaranju dohotka mladih poljoprivrednih proizvođača u sjeverozapadnom regionu BiH" finansiranog od strane Švajcarske ambasade u BiH, a kojim je ZZ "Klekovača" dobila nove mašine koje će im pomoći u daljem radu. Radionicu je otvorio predstavnik udruzenja GEA Banjaluka Ognjen Đukić, a pozdravnu riječ je održao i načelnik opštine Petrovac Milan Grbić. Pored predstavnika opštine Petrovac, ZZ "Klekovača", udruženja GEA radionici su prisustvovali i predstavnici opština Bosanski Petrovac, Drvar i Istonči Drvar. Nakon održanih prezentacija i diskusija svi prisutni su otišli na demonstraciju rada novih masina. Entuzijazam ovih mladih ljudi koji su u zadruzi je za svaku pohvalu, a Opština Petrovac će im u granici svojih mogućnosti pružiti svu potrebnu podršku.

 

 
 
 
 
 

Danas je u Driniću počelo kićenje centra, a na ulasku u samo mjesto je postavljen natpis "Srećni novogodišnji i bozićni praznici". I ove, kao i prethodnih godina Drinić će krasiti nakit koji noću sija, a najinteresantniji je najmlađim stanovnicima Drinića. Svi se radujemo novoj 2017. godini uz želju da nam svima donese mnogo zdravlja, sreće i poslovnog uspjeha.

 

 
 
 

Centar Drinića je ovih dana bogatiji za novo autobusko stajalište, odnosno za nadstrešnicu koje se nebi postidili ni veći centri. Putnici namjernici i svi oni koji prolaze kroz Drinić će se moći skloniti, odmoriti i pričekati svoj prevoz. Sredsta za ove namjene su obezbjeđena u budžetu opštine Petrovac, a namjera rukovodstva opštine je da se na još par frekventnijih mjesta u Driniću postave ovakve nadstrešnice.

 

 
 
 

Dana 16. 11. 2016. godine u prostorijama sale Skupštine opštine Petrovac održana je Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine opštine Petrovac. U odborničkim klupama će sjediti 13 odbornika i to 6 iz DNSa: Atlagić Duško, Balaban Bojan, Puzigaća Seka, Puzigaća Nemanja, Romčević Dragana, Stupar Milorad;, 3 iz SNSDa: Daljević Marijana, Kecman Biljana, Kecman Željko; 2 iz SDSa: Kecman Jelena, Stanković Sretko; 1 iz SPa: Pećanac Slobodan i 1 iz SNSa: Radišić Miroslav. Za predsjednika Skupštine opštine je izabrana Dragana Romčević, a za podpredsjednika Biljana Kecman. Pored polaganja svečane zakletve odbornici su na ovoj sjednici izabrali i skupštinska radna tjela, komisije, odbore i savjete. Poželimo im sreću u budućem radu.

 

 
 
 
 
 

Lako je biti urednik ove stranice sa tako jakom dopisničkom ekipom. Naime, prilog sa tekstom i slikama poslao nam je naš stalni dopisnik Jovan Banjac. Jovan je napisao : "Na prostoru Banjalučkog velesajma u periodu od 10. do 13 novembra 2016. godine održava se Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "AGROS 2016". Na sajmu je zapaženu ulogu i učešće uzela poljoprivredna zadruga "KLEKOVAČA - Drinić- Petrovac" koja je osnovana 2014. godine u Driniću. Na svom štandu se prestavila sa proizvodima : heljdom, heljdinim brašnom, lanom, lanenim uljem kao i jastucima od heljdinih ljuspica. Od ove godine zadruga je zastupljena i u nekoliko trgovinskih lanaca u Republici Srpskoj sa svoji proizvodom brašnom od heljde. Svi proizvodi su organik, odnosno proizvedeni na potpuno prirodan način bez hemije ali naši zadrugari nisi još dobili i zvanični certifikat o tome iako su u proceduri dobijnja. Ovi mladi i perspektivni momci su bratstvom, slogom, znanjem i zalaganjem uspjeli da dostignu zavidne rezultate u oblasti poljoprivredne proizvodnje a samim tim i potvrdili sve postulate iskrenog zadrugarstva. Posjećenost štanda kao i zainteresovanost posjetilaca su uveliko doprinijeli da i sama opština Drinić bude spomenuta i prepoznatljiva po ovoj uspješnoj zadruzi".

 
 
 
 
 

Dragana Kuburić nam je poslala veoma zanimljivu priču o svojim sinovima. Pošto su to momci naše gore list zaslužili su i prostor na našem sajtu. Vaterpolo klub "Banjaluka" iz Banjaluke postoji od 2006.godine. Broji oko 100 članova u više kategorija. Milan i Dragan igraju od 2008. godine u kategorijama junior i senior. Prošli vikend su porazili Neum (prvenstvo BIH) i ostali lideri vaterpola u BiH što su već 4 godine za redom. (treća slika sa potpredsjednikom Narodne Skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem od prošlog vikenda poslije pobjede Milan i Dragan s lijeve strane do njega). Igraju u drugoj ligi Srbije koja počinje od sledećeg vikenda. Prošle godine su bili negdje u sredini tabele, što je odličan rezultat s obzirom da su učestvovali prvi put. Vatropol je jedini grupni sport u Banja Luci i Republici Srpskoji koji je ostvario pozitivne rezultate i napredovao. Prva utakmica i otvaranje lige je 12.11.2016. na Gradskom olimpijskom bazenu Banja Luka od 18:00 časova. Na drugoj fotografiji vidimo braću Milana i Dragana ovjenčani sa medaljama na ponos oca Radislava Kecmana iz Drinića i majke Dragane iz Bukovače. Milan Kecman igra na poziciji centra/sidraša. Član juniorske i seniorske reprezentacije BIH (koja je osnovana u septembru ove godine) a Dragan Kecman igra na poziciji golmana. Prvi golman juniorske reprezentacije BiH i juniorske grupe VKBL, rezervni seniorski golman. Svaka čast momci!

 
 
 
 
 

Na Mitrovdan 8. novembra 2016. godine poklopila se i dodijela certifikata za izabrane načelnike i gradonačelnike opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i za izbrane odbornike u skupštinma opština. Certifikate su dodijeljivali članovi Centralne izborne komsije a sam svečani čin održan je u prostorijama parlamentrane skupštine u Sarajevu. Novoizabrni načelnik opštine Petrovac Milan Grbić dobio je certifikat ili uvjerenje o svom četvorogodišnjem načelničkom mandatu a Bojan Ćulibrk, kao predsjednik opštinske izborne komisije, je preuzeo uvjerenja ili certifikate za trinaest odbornika petrovačke skupštine opštine.

 

 
 
 

Završeno je asfaltiranje puta do lokalnog groblja Medenac u Driniću. Radove su izveli radnici "Mrkonić puteva DOO" iz Mrkonjić Grada.

 

 
 
 

Prvi novembarski dan ove 2016. godine u Driniću je osvanuo okupan suncem. Kao da se namjerio da obasja u svoj svojoj monumentalnosti renovirani spomenik civilima i borcima Drinića i okoline koji su svoje živote dali za slobodu u Drugom svjetskom ratu. Ukonjena je mahovina a spomenik premazan impregnianim lakom da onemogući razorno djelovanje vode i drugih atmosferilija u zimskom periodu. Ponovljena su slova na popisu žrtava i boraca, tačno njih 64 civila i 64 borca, kao i slova čuvene Ćopićeve poeme koj je uklesana u spomenik. Kao posebnu dužnost, potrebu i čast da ovo ovjekovječi osjetio je Drago Kovačević, zadnjeg dana svog mandata kao načelnika opštine Petrovac - Drinić. I hvala mu na tome!

 

 
 
 

na vrh

 
 
made by SiZ