-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
AKTUELNOSTI  
ARHIVA NOVA STARA
 
 

Hipo Alpe - Adria - Bank a. d. Banja Luka donirala je dvije hiljade maraka za uređenje dječijeg igrališta u Driniću, a u okviru svoje donatorske akcije koja se tradicionalno sprovodi povodom obilježavanja Međunarodnog dana štednje, 31. oktobra.
"Međunarodni dan štednje je u Hypo banci dan koji je tradicionalno posvećen najmlađima i institucijama koje brinu o vaspitno - obrazovnom razvoju djece i njihovoj zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti. Hypo banka nastoji da se ovim skromnim poklonima zahvali svojim klijentima i građanima Drinića za ukazano povjerenje tokom ove i proteklih godina" - rekla je Slavica Dronjak, voditelj poslovnice Drinić, Hypo Alpe - Adria - Bank a. d. Banja Luka.
Inače, pored ove donacije, Hypo banka je u Driniću u proteklim godinama organizovala nekoliko donacija koje su bile usmjerene ka Osnovnoj školi, Domu zdravlja, i KUD-u „Grmeč“, čija je ukupna vrijednost oko sedam hiljada maraka.
Ovogodišnja donatorska aktivnost odvijala se u saradnji sa sestrinskom Hypo Alpe - Adria bankom d. d. Mostar na nivou Bosne i Hercegovine.
Ukupna vrijednost donacija koje su Hypo banke u Banjoj Luci i Mostaru izdvojile ove godine povodom Dana štednje iznosi 80 hiljada maraka, a iste su bile usmjerene ka osnovnim i srednjim školama, dječijim vrtićima, akademijama likovnih umjetnosti i udruženjima građana širom Bosne i Hercegovine.
Ova obimna akcija na polju društveno odgovornog djelovanja za cilj je imala podsjetiti javnost na značenje riječi štednja i na to koliko je ona značajna za budućnost.
Inače, Međunarodni dan štednje obilježava se 31. oktobra, na dan kada je 1924. godine u Milanu održan prvi međunarodni kongres predstavnika svjetskih štednih ustanova, koji su se sastali u želji da pronađu izlaz iz krize prouzrokovane Prvim svjetskim ratom. Konstatovali su da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva, te su donijeli odluku kojom je ustanovljen Međunarodni dan štednje, s ciljem da se javno promovišu njene vrijednosti. Tu je odluku donijelo 350 delegata iz 27 zemalja, koji su predstavljali oko stotinu miliona štediša.

 

Slavica Dronjak, voditelj poslovnice Drinić, Hypo Alpe - Adria - Bank a. d. Banja Luka i načelnik opštine Dejan Prošić u druženju sa djecom

 
 
 

Donacija vrijedna 130 000 KM

Opština Petrovac – Drinić je novonastala poslijeratna opština formirana nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao dio predratne opštine Bosanski Petrovac, ukupne površine 145 km2 i sa preko 2000 stanovnika.
Uporedo sa nastankom opštine tokom 2000.-te godine je osnovano i Osnovno državno javno komunalno preduzece „Uzor“ u Driniću za potrebe distribucije vode stanovništvu na teritoriji opštine i svih ostalih komunalnih poslova kao što su odvoz smeća, upravljanje i uređenje deponije, održavanje gradske čistoće i zelenila, održavanje puteva itd. a koje i dan danas radi i funkcioniše.
Opština se do 2000.godine snabdijevala vodom iz četiri manja neuvezana seoska vodovodna sistema, pa se u 2000.-toj godini pristupilo sanaciji (izgradnji) I faze vodovodnog sistema snabdijevanja vodom opštine Petrovac – Drinić. Tada je i izgraden glavni rezervoar sistema zapremine 200m3 na koti od 787m nadmorske visine, kaptirana su izvorišta Medenca i Ograđenice, te izgrađene pumpne stanice na istim izvorištima. Izgrađen je i glavni cjevovod od rezervoara do centra naselja u dužini od oko 1.250m, te potisni vodovi od pumpnih stanica do glavnog rezervoara. Ukupna dužina našeg cjevovoda je negdje oko 13.500m. U 2010.-toj godini naša opština je ušla u Program „Demokratska uprava na polju ekonomije - Osiguranje pristupa vodosnabdijevanju kroz institucionalni razvoj i infrastrukturu“ (DEG) a koji predstavlja zajednički program UN-a i zemalja članica UN-a za dostizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F), kao jedna od 13 opština u BiH u kojima se ovaj program realizuje tokom ove i iduće godine.
Program je podržan kroz fond za dostizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, finansiran je od strane Španske vlade, a sve u cilju jačanja nacionalnih vlasništva nad dostizanjem Milenijumskih razvojnih ciljeva.
Program zajedno implementiraju UNDP i UNICEF u partnerstvu sa BH Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, Ministarstvom civilnih poslova BiH, entitetskim Ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, partnerskim opštinama i njihovim komunalnim preuzećima, te organizacijama civilnog društva.
U okviru DEG projekta je uspostavljen Opštinski upravni odbor koji je koordinisao rad između nas i predstavnika UN-a, te je trenutno kao rezultat samog projekta na adresu našeg preduzeća stigla univerzalna mašina rovokopač-točkaš JCB 3CX Super Site Master, proizvedena 2011. godine u Engleskoj, a u vrijednosti od oko 130.000 KM sa čim se zaista možemo pohvaliti. U ovoj cjelokupnoj sumi novca opština Petrovac-Drinić je učestvovala sa 10 posto.

 

Direktor komunalnog preduzeća "Uzor" iz Drinića, Brane Stojanović

Univerzalna mašina rovokopač-točkaš JCB 3CX Super Site Master

 
 
 
U Driniću je održano slavlje povodom Dana opštine Petrovac i Krsne slave opštinske Svetoga Luke. Jubilarni petnaesti put je bio i naročito bogat događanjima, gostima a i kulturno-umjetničkim programom. DETALJNIJE..


 
 
 

Tradicionalna manifestacija „Dani base i krompira“, koju organizuje Mjesna zajednica Smoljana, ove godine u tom selu održala se po 5. jubilarni put, a u okviru nje svoje domaće proizvode i ručne radove publici je predstavilo desetak učesnika.
Prvo mjesto za najbolji sir, kajmak i pomješu zauzela je Milja Branković iz Krnje Jele, dok je njena sugrađanka Stoja Dragišić pobjedila u kastegoriji najbolje base. Najteži krompir, od 1 kg i 100 grama, ove godine imao je Smoljanac Boško Kerkez Lepi.
Na ovogodišnjoj manifestaciji, pored nagrađenih, učestvovali su i Anđa Mrđa, Boško Vukobrat, Joka Branković, Jeften Došen, Udruženje žena iz Podrašnice kod Mrkonjic Grada, Poljoprivredna zadruga “Ekoplod“ iz Drinića, Udruženje žena iz Bosanskog Petrovca... Neki od njih su ove godine prvi put na „Danima base i krompira“, a neki su, opet, svake godine tu... Uglavnom, svi se slažu oko činjenice da je ova manifestacija svake godine sve bolje organizovana.
"Odavno smo čuli sve najljepše o ovoj smotri, a pošto smatramo da je to izvrsna prilika da upoznamo druge žene i domaćice, te da razmjenimo iskustva, izuzetno mi je drago što smo pozvani i nadam se da ćemo od sada svake godine biti tu" – istakla je predsjednica udruženja „Naša žena“ iz Podrašnice, Borjana Janković.
Iako je većina posjetilaca samo razgledala i probala ukusne đakonije, nije mali broj onih, koji su se odlučili na kupovinu domaćih proizvoda. Za kajmak i sir trebalo je izdvojiti 14 KM, za pomješu duplo manje, a basa je koštala 6 KM, dok se cijena meda kretala oko 12 maraka. Na ovoj manifestaciji mogli su se kupiti i najraznovrsniji ručni radovi, stare pomalo zaboravljene seljačke torbe, rakija, ljekovito bilje, bundeve, luk... U revijalnom, kulturno-umjetničkom dijelu programa gostima su se predstavili domaćini, grupa „Drvosječe“, KUD „Drvar“ i njihova vokalna ženska grupa, Plesni klub „Žute dunje“ Bihać-odjeljenje Drinić. Kulturno-umjetničko društvo iz Drvara pokazali su prisutnima kako se igraju igre Šumadije i Pomoravlja, kao i Starogradske igre. Vokalna ženska grupa izvela je numere „Ravno polje“ i „Evo dođe da zapjevam ođe“sa pocimaljom Nadom Čeko i Nedom Todorović, dok su plesači iz „Žutih dunja“ odigrali akrobatski rokenrol, a predstavili su se i formacijskim igrama. Veliko oduševljenje i gromoglasan aplauz izazvale su „Drvosječe“ zapjevavši stihove
„Smoljanac sam, ne stidim se brate, oj Smoljano, mnogi znaju za te...“. S druge strane, one osjetljivije dirnula je pjesma posvećena Ili Dragišicu, čovjeku koji je bio duša i srce ove manifestacije, humanista i patriota. Kada se pominju zaslužni građani ovog kraja, ne može, a da se ne pomene i ime Milanka Brkljača, koji je za života bio jedan od najvažnijih sponzora ove gastronomske i kulturne smotre.
U okviru ove svečanosti, u Smoljani je upriličena i prezentacija Poljoprivrednog instituta Republike Srpske o usjevima krompira, a o ovoj temi govorili su magistar Ratko Dimitrić i diplomirani inžinjer poljoprivrede, Dragana Ševo.
Dimitrić je pričao o organskoj proizvodnji uz primjenu hemije i navodnjavanja, proizvodnji krompira u opštini Drinić, te o prednostima i nedostacima organske proizvodnje krompira. Dragana Ševo je upoznala prisutne sa rezultatima sa oglednih parcela i prinosima kod poljoprivrednih proizvodaca, koji su zasijali krompir sorte dezire. Ševo je pričala i o stakleničkoj proizvodnji u Driniću, te je istakla da se, uz primjenjenu agrotehniku, očekuju optimanlni prinosi. Manifestacija je zatvorena tradicionalnim seljačkim ručkom, kada se na meniju, uz nezaobilaznu basu i krompir, našao i odličan kuvani kupus sa mesom.

 

 

 

 

 

 
 
 

Predsjednik Demokratskog Narodnog Saveza, Marko Pavić posjetio je našu opštinu u utorak, 20. septembra i tom prilikom razgovarao sa načelnikom naše opštine, Dejanom Prošićem i ostalim stranačkim kolegama iz Drinića, među kojima su bili direktor ŠG „Oštrelj-Drinić“, Rajko Banjac, direktor Doma Zdravlja, Smilja Bulajić, predsjednik Skupštine opštine, Milan Grbić, te odbornici Vladimir Puđa i Seka Puzigaća.
Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim političkim temama i lokalnom odboru DNS-a, dugovanju ŠG „Oštrelj-Drinić“ prema opštini i trenutnoj finansijskoj krizi.
"Drago mi je što sam danas u Driniću, opštini koja je mnogo ljepša od svih susjednih. Ako gledamo broj zaposlenih po glavi stanovnika u Driniću, onda dolazimo do zaključka da je ovo mjesto u samom vrhu u Republici Srpskoj po procentu zaposlenih. Naravno, uvijek može i bolje, a ja iskreno vjerujem da će uskoro i biti tako" – istakao je Marko Pavić na prijemu kod načelnika Prošića.

 
 
 
 

Uoči Male Gospojine, 20.09. u bukovačkom Hramu Rođenja Presvetle Bogorodice organizovano je večernje bogosluženje. Tom prilikom pozvani su svi koji učestvuju na bilo koji način u velikom projektu obnove ovog dragocijenog vjerskog objekta da svojim prisustvom uveličaju ovaj skup. Istorija ove crkve je duga i trnovita. Prvi put se spominje još davne 1700. godine kao crkva koja je izgrađena od drveta. Voljom vrijednih domaćina Drinića, Bukovače, Vedrog Polja i Bare 1860. započinje gradnja ali sada kamene crkve koja svojom veličinom zasluži da ponese ime Hrama koji je dovršen i osveštan 1863. godine. Jedna je od najstarijih kamenih crkava u cijelom regionu. U oba svjetska rata crkva doživljava značajna oštećenja ali tu je i upornost vjernih domaćina da svoju crkvu podignu i obnove. Takav jedan pokušaj zbio se i šezdesetih godina prošloga vijeka, kada je crkveni odbor na čelu sa tada uglednim domaćinom bukovačkim Jovanom Lukićem započeo obnovu. Ovaj pokušaj onemogućili su komunisti. Tek 1990. crkva je pokrivena i započeto je sa detaljnjnom restauracijom. Ova nastojanja prekinulo je izbjeglištvo 1995. godine. Odmah nakon povratka 1997. godine nastavljeno je započeto. Uporedo sa neimarskim radom na crkvi, uređuje se i groblje, postavlja nova ograda, asfaltiraju se putevi kroz groblje i podiže spomen česma na ulazu u groblje. U cijeloj galeriji likova koji neumorno rade na ovom poduhvatu iskristalisao se dvojac, paroh Dragan Škalonja i Slobodan Kuburić Kubura, član crkvenog odbora. Oni organizuju, lobiraju, odvoze, dovoze, fizički rade, prikupljaju sredstva i još sve što zatreba. Kod većih zahvata na crkvi organizuje se "akcija" ili moba. Skupe se mladići a bogami i oni malo stariji i udarnički rade. Baš skoro je zamijenjen stari pod od kamenih ploča sa keramičkim pločicama. Stare kamene ploče će biti poredane ispred ulaza u crkvu. Oni koji nisu fizički u mogućnosti da pomognu, da li zbog starosti ili daljine prebivališta, pomažu finansijski. U oltarskom dijelu crkve dozidan je ikonostas na kojem su uklesane neobične ikone. Naime, na najboljem crnom granitu marke blu perl, bukovački slikar i ikonopisac Nikola Nine Balaban, danonoćnim radom urezao je desetak ikona. I po ovom je Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Bukovači specifičan i jedinstven. Unutrašnji dio je nabačen i okrečen, strop kompletno renoviran, postavljena masovna izrezbarena hrastova vrata. U pozdravnoj besjedi paroh Škalonja je rekao da će uz Božiju pomoć i vrijedne ruke i izdašne donacije naših ljudi, dogodine Hram biti dovršen i osveštan. U prepunoj crkvi za vrijeme bogosluženja osjetio se taj duh i poruka da obnavljajući naše crkve mi obnavljamo i sebe i svoju dušu. Nakon toga svi prisutni su otišli da se okrijepe u obližnji šator koji je Mile Kecman Brzi postavio pored bukovačke škole i bivše zadruge. A tu su ih čekali i raspjevani "Sinovi Manjače" te se pjevalo, jelo, pilo i veselilo cijelu noć a bogami i drugi dan, na Malu Gospojinu. Nekada se na ovaj dan okupljao narodni zbor oko bukovačke crkve. Nastoji se da se i ova tradicija obnovi.

 

Nekadašnji izgled oltarskog dijela crkve

 

Današnji izgled oltarskog dijela crkve

 

Nikola Balaban ikonopisac na granitu

 

Slobodan Kuburić, "oficir za vezu"

 

Paroh Dragan Škalonja sa gostima

 
 
 

Noću 03/04. jul 2011. godine nepoznati počinioci su devastirali spomen obilježje krajiškim žrtvama u mjestu Bravsko/Janjila između Bosanskog Petrovca i Ključa, u Unsko Sanskom kantonu, u sastavu Federacije BiH. Na tom mjestu 07. avgusta 1995. godine avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva „MIG-21“ raketirao je izbjegličku kolonu iz RSK duboko na području BiH (tada područje RS), kojom prilikom je smrtno stradalo devet civila, među kojima četvero djece i djevojka od dvadesetjednu godinu, dok ih je pedesetak ranjeno. U avgustu 2006. godine u organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, na tom mjestu je postavljen jedan drveni krst. S obzirom da pored krsta nije bilo drugih oznaka (o žrtvama i počiniocima), isti je nekoliko puta od strane “nepoznatih lica“ prepilavan. "Zbog toga su 2010. godine „VERITAS i prijatelji“ oko toga krsta postavili mermerne ploče na kojima su ispisani podaci o žrtvama, počiniocima i vremenu događaja. S obzirom na dotrajalost drvenog krsta i mogućnost ponovnog oštećenja, odlučili smo da drveni zamjenimo sa metalnim (rosfraj) krstom jer je ocijenjeno da ovaj događaj zaslužuje monumentalnije obilježje i zbog broja stradalih, posebno djece i zbog toga što Krajišnici do sada nisu bili u mogućnosti da na području Hrvatske podižu spomenike svojim sunarodnicima stradalim u ratu 1991 – 1995. godine. Novac za novi metalni krst obezbijeđen je u novembru 2010. godine uplatom od strane građana Republike Srpske na humanitarni telefon."- naglasio je gospodin Savo Štrbac, predsjenik "Veritasa".I zaista krst je zamjenjen novim krstom 07. avgusta ove godine, tj. na godišnjicu ovog tužnog događaja. Kantonalni MUP unsko-sanski još nije pronašao niti dao bilo kakvih naznaka o mogućim počiniocima vandalskog rušenja i prepilavanja drvenog krsta i razbijanja mermernih ploča na ovom spomeniku.

 
 
 
 
 

Predstavnici Ministarstva finansija, odnosno Trezora Republike Srpske, posjetili su nedavno našu opštinu, a povod posjete jeste Odluka Vlade Republike Srpske o uključivanju svih opština našeg entiteta u trezorski sistem poslovanja do 2013. godine.
Radna grupa, u čijem su sastavu bili pomoćnik ministra finansija, Duško Šnjegota, načelnik Odjeljenja za računovodstvo, Gina Grubišić i načelnik Odjeljenja za informacione tehnologije, Gordana Bajić-Kljajić razgovarala je sa načelnikom naše opštine, Dejanom Prošićem i samostalnim stručnim saradnikom za budžet i finansije, Jandrijom Budimir o aktivnostima koje je potrebno sprovesti kako bi i opština Petrovac bila uspješno uključena u trezorski sistem poslovanja.
"Radi se o završnoj fazi projekta, koji je provoden u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, kojim namjeravamo preostalih 26 opština uključiti u program glavne knjige trezora. Tako ćemo do 2013. godine imati zaokružen sistem međusobnog praćenja aktivnosti, vezanih za planiranje budžeta lokalnih zajednica i Republike Srpske, što će omogućiti sigurniju i efikasniju kontrolu utroška javnih sredstava" – istakao je Šnjegota.
Predstavnici Ministarstva finansija su naglasili da će ovaj projekat u najvećoj mjeri finasirati pomenuto Ministarstvo, ali će jedan manji dio ipak opteretiti i budžet opština.
Gordana Bajić-Kljajić je govorila o opremi, koja je neophodna za ovaj vid poslovanja, dok je, Gina Grubišic naglasila da će u ovaj sistem biti uvezani svi budžetski korisnici u Republici Srpskoj i da prelazak na trezorski način poslovanja ne znači promjenu bilo kakvog statusa opština.
Trezor, u funkcionalnom smislu, treba da obezbjedi efikasno raspolaganje i upravljanje budžetskim sredstvima, što podrazumjeva centralizovan skup procesa, koji se odnosi na planiranje, kontrolu sredstava koja prispjevaju i odlijevaju se sa računa, kojima raspolaže jedinica lokalne samouprave, zatim izmirenje obaveza, proces praćenja potraživanja i imovine na raspolaganju i blagovremeno, tačno i potpuno izvještavanje za opštinski menadžment, na kojem se baziraju odluke i odgovornosti istih.

 
 
 
 

Delegacija od 16 ljudi iz njemačke opštine Kamerštajn, predvođena gradonačelnikom tog mjesta, Valterom Šnelom, boravila je u Driniću proteklih nekoliko dana, a njihovi utisci o svemu što su vidjeli i doživjeli su više nego pozitivni.
Ovo je bila uzvratna posjeta, s obzirom na činjenicu da je delegacija iz naše opštine boravila u Kamerštajnu krajem aprila. Za vrijeme boravka gostiju iz Njemačke, prvi ljudi Petrovca i Kamerštajna, Dejan Prošić i Valter Šnel potpisali su povelju o prijateljstvu i saradnji između dveju opština, sa ciljem njegovanja prijateljskih odnosa stanovnika i podsticanja kontakata na kulturnom, socijalnom , sportskom i privrednom polju.
Korak dalje ka uspostavljanju pravih prijateljskih međudržavnih odnosa svakako predstavlja i drvo mira,odnosno drvo jabuke, koje su dvojica načelnika zasadili ispred Administrativne službe naše opštine.
Svi ti potezi, kao i sama višednevna posjeta građana Kamerštajna Driniću u svakom slučaju je pozitivan vid partnerstva dviju opština, koje će udružiti snage da bi zajedno radile na razvoju i upravljanju javnim službama, uslugama i infrastrukturi, a dokaz nesebične pomoći prijatelja iz Njemačke je njihov novčani poklon namjenjen Osnovnoj školi u Driniću, čiji je iznos 1.500 eura. U vremenu kada se rubne opštine suočavaju sa brojnim izazovima, razvoj međuopštinske saradnje i uspostavljanje prijateljskih veza sa drugim zemljama sigurno je od suštinskog značaja, kako za Drinić, tako i za Republiku Srpsku.
"Ako Evropsku uniju posmatramo kao jednu veliku kuću, siguran sam da bi se u toj kući morala naći jedna mala soba za Bosnu i Hercegovinu. Pretpostavljam da proteklih godina život ovdje nije bio lak i bili smo veoma dirnuti kada smo vidjeli spaljene kuće i opustošena ognjišta na putu prema vama, ali se ipak nadamo da narod ovdje može i mora da živi zajedno, u miru i slozi, jer je to najbolji put za napredak BiH" – naglasio je Hajnrih Mušvek, drugi zamjenik gradonačelnika Kamerštajna na prijemu dobrodošlice u skupštinskoj sali drinićke opštine.
Interesantno je spomenuti da su njemački gosti sami izrazili želju da posjete Drvar i Titovu pećinu, gdje im je o desantu na Drvar, pećini, Titu i istorijskoj važnosti ovog mjesta pričao istoričar Drago Trninić. U okviru njihove višednevne posjete, Njemci su se sastali i sa načelnikom opštine Bosanski Petrovac Erminom Hajderom, a bila je ovo idealna prilika da se gosti upoznaju sa prirodnim ljepotama Martin Broda, ali i našom tradicionalnom kuhinjom, za koju su imali samo riječi hvale.
"Iz Republike Srpske u srcu nosimo samo najljepše uspomene, a način na koji ste nas dočekali premašio je sva naša očekivanja. Moram priznati da smo u početku bili skeptični, jer nismo znali gdje dolazimo i kakva je trenutno situacija u vašoj zemlji, ali sad smo se uvjerili da su Srbi miroljubiv i gostoljubiv narod, ljudi sa bogatom istorijom, predivnom kulturom i tradicijom i ogromnim srcem. Nadamo se da ćete uskoro doći u Kamerštajn, gdje ste uvijek dobrodošli i da je ovo samo početak jednog predivnog prijateljstva i saradnje na svim poljima" – rekao je Valter Šnel.
Zahvaljujući svom kolegi na lijepim riječima i poklonu za školu, načelnik Dejan Prošić je istakao da od njemačkih prijatelja možemo mnogo toga naučiti, te da je ova saradnja potpisana u duhu prosperiteta budućeg zajedničkog djelovanja dva naroda, sa vjerom u bolju budućnost u jedinstvenoj Evropi. Prošić je iskoristio priliku i da se našali da je prva stvar koju Srbi moraju naučiti od Njemaca to da se na zakazane sastanke dolazi na vrijeme, s obzirom na činjenicu da su Kamerštajnci iz Njemačke u Drinić stigli tačno u minut, kako je i dogovoreno, a tu lijepu naviku potvrdlili su i na svakom narednom sastanku.

 
 
 
 
 
 
 
 

POBIJEDNICI


Tradicionalna „Kotlićijada“ , koja nosi naziv „Memorijal Čičica“, održana je po treći put u Driniću, u subotu 27. avgusta. Riječ je o gastronomskoj manifestaciji, gdje se ekipe takmiče u spremanju najboljeg lovačkog kotlića, a ove godine, na toj smotri dobrog lovačkog zalogaja i još boljeg druženja i zabave, pobjedio je „Gril Zeko“ iz Drinića, u kojem su kuvali Zdravko Bulajić, Duško Radošević i Mile Trninić. Drugo mjesto zauzela je ekipa „MB razvoj“, dok su trećeplasirani članovi ekipe „ Auto Lukas“ iz Kozarske Dubice. Prema mišljenju publike, najbolji kotlić spremila je ekipa „Joks“.
-Ovo je treći put da učestvujem na „Kotlićijadi“ i potajno sam se nadao da ću pobjediti, što se na kraju i ostvarilo. Organizacija manifestacije je na visokom nivou, a moram priznati da su se i ostali takmičari pokazali u najboljem svjetlu. Ova nagrada mi veoma znači, a trudiću se da i sledeće godine opravdam pobjednički status – naglasio je kapiten ekipe „Gril Zeko“, Zdravko Bulajić. Bodovanje su vršili svi kapiteni, ocjenjujući svaki kotlić za ukus, gustinu i boju nakon kuvanja, a bili su zaduženi i za nadgledanje higijenskih uslova i stiling u toku kuvanja, odnosno provjeravanje da li ekipe imaju potrebnu kuvarsku nošnju i kotlić. Kapiteni nisu ocjenjivali svoje ekipe, a bodovanje se unosilo u liste, koje su na kraju takmičenja provjeravali Sretko Stanković, Vladimir Bajić i Vladimir Puđa.„Kotlićijadu“ je otvorio Želimir Mrđa, sin Milkana Mrđe-Čičice, po kome manifestacija i nosi ime, a ovom prilikom sve ljubitelje ukusnog zalogaja i dobre kapljice, pozdravio je i načelnik opštine Drinić, Dejan Prošić, koji je istakao da je krajnji cilj ovog okupljanja stvaranje lovačkog brenda, po kome će Drinić biti prepoznatljiv. Osim pomenutih, u spremanju najboljeg kotlića nadmetalo se još deset ekipa, među kojima i „Runolist“, u kojoj su svoje kulinarsko umijeće pokazali Miloš Trkulja, Sanja Radaković i Dragan Balaban, a njihov kotlic bio je namjenjen gostima iz njemačkog grada Kamerštajn, koji su se oduševili našom tradicionalnom kuhinjom. Član te ekipe, Miloš Trkulja, prošle godine je odnio ubjedljivu pobjedu na kotlićijadi u Miskoj glavi kod Prijedora, kada se takmičio ispred lovačkog društva „Srndać“ iz Drinića. Da je ovo zanimljivo druženje naišlo na dobar odziv govori i činjenica da je među gostima bilo članova Lovačkog udruženja iz svih krajeva Republike Srpske, a brojni posjetioci došli su i iz Federacije BiH, Srbije, ali i daleke Njemačke. Ove godine, gosti na „Kotlićijadi“ bili su i članovi Lovačkog saveza Republike Srpske, koji su omogućili da se takmičari nadmeću u gađanju glinenih golubova, a najbolji u toj disciplini bio je Mišo Balaban. U povlačenju konopca najjačom se pokazala ekipa „Joks“, u kojoj su bili Jovica Banjac, Branimir Kovačević i Dušan Lukić. Raznolikost opojnih mirisa i ukusa, hladnog piva i nadaleko čuvene šljivovice bili su i više nego dovoljan razlog za nezaboravnu zabavu, kojoj su svakako doprinijele i šaljive lovačke priče. Nakon proglašenja najboljih, nastavljeno je slavlje, a pjesma i smijeh odjekivali su Kozilima do ranih jutarnjih časova.

 

Povlačenje konopca

 

Gosti iz Njemačke

 

Pozdavni govor načelnika Prošića

 

Ekipa "RUNOLISTA"

 
 
 

Mladi fudbaleri fudbalske sekcije , koja djeluje u okviru sportskog udruženja „Drinić“, koje vodi Milan Grbić, odigrali su prijateljsku utakmicu sa svojim kolegama iz Bosanskog Petrovca – najmlađom postavom nogometnog kluba „Mladost“ . Iako su Petrovčani ubjedljivim rezultatom 8:0 pobjedili naše momke, oni se nisu mnogo obazirali na poraz i podnijeli su ga sportski.
U drinićkom timu igrali su (s lijeva na desno): Milan Grbić, predsjednik sportskog udruženja „Drinić, Aleksandar Banjac – golman, Slađan Tutnjilović, Milorad Mišić, Milorad Zorić, Radenko Mišić, Marko Vranješ, Goran Tutnjilović, Ognjen Kecman, Nemanja Srdić (rezerva), David Banjac, Lazar Đukić i Nikola Srdić ( rezerva).(slika prva)
Imajući u vidu činjenicu da se „prvi mačići u vodu bacaju“ i da je ovo prva utakmica naše fudbalske sekcije, rezltat je zaista najmanje bitan, a iskreno vjerujemo da će u godinama koje su pred nama naši fudbaleri ostvariti i niz pobjeda, ali i da će izgubljene utakmice prihvatati s osmjehom i bez ljutnje, kao što je to bili ovaj put, a što je odlika svih velikih sportista, a prvenstveno malih velikih ljudi...
Inače, utakmica se igrala na stadionu „Mladosti“ u Bosanskom Petrovcu, a protekla je u prijatnoj atmosferi, u prisustvu navijača oba kluba, koji su svaku šansu i svaki gol ispratili aplauzom, odnosno zvižducima negodovanja, u zavisnosti od toga za koga su navijali.

 
 
 
 
 

Načelnik naše opštine, Dejan Prošić
i supruga Zora polažu cvijeće na grob
Tonija Batesa

Povodom Dana Mjesnih zajednica Vrtoča i Bjelaja, u Vrtoču je za Ilindan organizovan Sabor, u okviru kojeg je otkriven spomenik poginulim borcima i civilnim žrtvama proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata , a upriličena je i ceremonija svečanog obilježavanja završetka obnovljenog spomenika poginulim borcima i žrtvama Drugog svjetoskog rata. Na oba spomenika položeni su vjenci i cvijeće, a odigran je i prvi memorijalni turnir u fudbalu „Toni Bates“, posvećen poginulom borcu iz Vrtoča, koji je bio odličan fudbaler, a čiji se život 1992. godine prerano ugasio – u 22. godini života... U turniru je učestvovalo pet ekipa, a najbolji su bili fudbaleri „Osječenice“, koji su u finalu savladali „Konzum“, rezultatom 2:0. -Drago mi je što smo imali priliku zaigrati na ovom turniru. Sve ekipe su kvalitetne i nadam se da će svake godine biti sve više ekipa na turniru i da će se mladi ljudi u još većem broju baviti sportom – rekao je predstavnik „Osječenice“, Svetko Dukić. Ovom prilikom, svečano je otvorena i Osnovna škola u Vrtoču, u koju će ubuduće ići desetak mališana. U novootvorenim prostorijama ove obrazovne ustanove, promovisana je i knjiga „Sabor u Vrtoču“, čiji je autor Nikica Pilipović Dajanović. Riječ je o drugom dopunjenom izdanju Sabora, a prvo je objavljeno 1989. godine. -O ljubavi s kojom je pisana knjiga teško je naći prave riječi, a autor je, samo za početak, u nju uložio 10 godina rada. Ovo je vrlo neobično i dragocjeno djelo i preporučujem da stoji pored ikone ili umjesto nje. Čitajuci ove redove, moći ćete da oslušnete zov predaka, zov Vrtoča i da mu se vraćate kad god da se za to ukaže prilika ili kad vas srce povuče – smatra recenzent knjige, Luka Šekara. (na petoj, zadnjoj slici, prvi s lijeva autor Nikica Dejanović, a prvi s desna profesor Luka Šekara, recenzent knjige). Događaji u okviru ove ceremonije upriličeni su povodom 70 godina spontanog organizovanja Vrtočana i zarobljavanja haubice topa 1941. godine, povodom 40 godina podizanja spomenika, kao i povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja prve škole u Vrtoču. -Cijeli projekat je plod ljubavi i želje stanovnika Vrtoča, Bjelaja i Oraškog Brda i služiće kao vječni simbol mira i tolerancije – smatra predsjednik Odbora za obnovu centralnog spomenika u Vrtoču, Vid Jeličić.

 

Memorijalni turnir u fudbalu

 

Spomenik poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata

 

Haubica-top, kojeg su partizani zarobili u Drugom svjetskom ratu., prije nekoliko dana vraćen je u Vrtoče iz Bihaća

 
 
 
 

U Sali Skupštine opštine u Driniću, u ponedjeljak, 08.08. 2011. Organizovan je sastanak Aktiva direktora osnovnih škola , koja pripadaju regiji Mrkonjić Grada, a na kojem se najviše razgovaralo o organizaciji nastave u školskoj 2011/2012. godini, o raspodjeli knjiga za drugi razred, te o pripremljenosti školskih objekata za narednu školsku godinu.
Sastanak je vodio predsjednik Aktiva direktora, Radomor Nikolčić. Prisutni su ovom prilikom usvojili i zapisnik sa prethodnog sastanka, a svoje kolege pozdravila je i domaćin, direktor naše Osnovne škole, Milja Banjac, koja je gostima zaželila dobrodošlicu i izrazila nadu da će se svi prisutni lijepo osjećati u u našem malom mjestu.
Nakon radnog dijela sastanka, direktori Osnovnih škola mrkonjićke regije nastavili su druženje u predivnom šumskom ambijentu, u Lovačkoj kući, na Velikom vrelu, gdje su, uživajući u ukusnim domaćim specijalitetima, nastavili razgovor o đačkim zgodama i nezgodama, predstojećim obavezama i ostalim zanimljivim temama.

 
 
 
 

Stota godišnjica crkve Proroka Svetog Ilije u Smoljani je proslavljena i obilježena u prazničnoj atmosferi. Vrijeme je ove godine išlo na ruku posjetiocima koji dođoše iz raznih krajeva svijeta.
Atmosfera je dobila na značaju prijepodnevnim bogosluženjem Njegovog preosveštenstva episkopa Nikolaja dabrobosanskog. A popodnevno bogosluženje i litiju je predvodio Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko - petovački Hrizostom. Okupili su se ljudi iz raznih krajeva svijeta da podrže tradiciju zbora i da se sretnu sa ljudima sa kojima su odrasli. Mnogo je onih koji se nisu vidjeli po 20 i 30 godina i koji se jedva prepoznaše. Oživješe stare uspomene i sjećanja na protekla vremena uz komentar starijih: ”Kako vrijeme brzo prođe, kao da je juče bilo”! Pred sam zbor i na dan zbora Smoljana je bila živa i nekako drugačija. Prepuna automobila raznih registarskih tablica i ljudi koji pohrliše da povrate dušu Soljane i Krnje Jele. Poslije ilindanskog zbora Smoljana i Krnja Jela i njihovi stanovnici ponovo ostadoše sami i pomalo napušteni. Ostaše da čekaju narednu manifestraciju "Dani base i krompira", sljedeće "Dane kosidbe" i naredni zbor kod crkve.

 
 
 
 
 

Prvi memorijalni turnir „Milanko Brkljač“, posvećen prerano preminulom načelniku i tvorcu naše opštine, Milanku Brkljaču, organizovan je 27. jula na sportskom terenu u Driniću. Riječ je o takmičenju u uličnoj košarci, koje je organizovala opština Petrovac, a koje se pokazalo kao veoma atraktivan sportsko-zabavni događaj, te jedan od ponajboljih turnira te vrste u regiji. Pobjednici turnira bili su članovi ekipe „Petrovac“, u kojoj su igrali Dragan Kerkez, Eldin Ferizović i Milan Trninić. Oni su u finalu pobjedili ekipu „Tango“, dok su se na trećem mjestu našli košarkaši ekipe „Borac – Drvar". Pored pomenutih, na turniru su učestvovale i ekipe: “ Drinić“, „Jelen“ i „Bez dileme“. Pobjednička ekipa osvojila je 200 KM, a drugoplasirana je na ovaj način „zaradila“ 100 KM. Da igra bude fer i bez neprijatnih izneneđenja, pobrinule su se sudije Željko Rakić i Bojan Banjac.
-Drago mi je što pored fudbalskog i boćarskog turnira, sada imamo i turnir u košarci. Iskreno vjerujem da će ovaj sportski događaj postati tradicionalan, te da će se sportske aktivnosti u našoj opštini iz godine u godinu sve više razvijati – istakao je načelnik opštine Petrovac, Dejan Prošić, koji je svečano otvorio ovu manifestaciju.
Memorijalni turnir „Milanko Brkljač“ okupio je zavidan broj gledalaca, uglavnom mlađih, koji su sa velikim zanimanjem pratili šta se događa na terenu i navijali za svoje favorite, a za konstantno uzbuđenje i zabavu na košarkaškom terenu, brinuo se i Marko Banjac, koji je ove večeri bio DJ.
Ulična košarka se, kao što joj i samo ime kaže, igra na vanjskim terenima ili grubo rečeno – na ulici ,a pravila su da nema pravila, odnosno ista su svedena na minimum. Ona je odavno postala dio svakodnevnice mladih ljudi širom svijeta, a razvija se paralelno sa NBA košarkom. Zanimljivo je napomenuti da je britanska novinska agencija „Rojters" nedavno objavila da će ulična košarka „3 na 3“ biti u redovnom programu Olimpijskih igara najranije 2020, a najkasnije 2024. godine, pozivajući se na izvore FIBA i Međunarodnog olimpijskog komiteta, a informaciju je, uz malo rezervi, potvrdio i generalni sekretar svjetske „kuće košarke“, Patrik Bauman.

 
 
 
 
 
 

Druga radionica povodom izrade planova upravljanja za prašumske rezervate Janj i Lom organizovana je u srijedu, 13. jula na Velikom vrelu, u prisustvu predstavnika slovenačke i hrvatske firme „Oikos“ i “Oikon“, koji su zaduženi za izradu tog plana, te učesnika radionice iz Drinića i Šipova, koji su zainteresovani za ovu temu. Svi prisutni su se složili i donijeli zaključak da bi šire šumsko i ostalo područje u okolini prašume Lom (područje naše opštine) trebalo proglasiti Parkom prirode, u kojem bi, za razliku od Nacionalnog parka, bile dozvoljene sve privredne aktivnosti, uključujući i sječu šume. -Na taj način bi se područje brendiralo i proizvodi, počev od poljoprivrednih, pa sve do drvne građe, postali bi cjenjeniji na tržištu, koje danas sve više i češće traži proizvode sa ekološkom etiketom – smatra predstavnik „Oikosa“, Matjaž Harmel.U ovakovom Parku prirode, pored prašumskog rezervata Lom, izdvojio bi se još jedan rezervat u predjelu grebena i vrha Klekovače, koji bi imao karakter predjela divljine. Tako bi se na bezbolan način došlo do traženog procenta površine pod strogom zaštitom, s obzirom na činjenicu da je to područje ili pod planinskim rudinama i stijenama ili je šuma jako nepristupačna i do sada nije eksploatisana.Ukoliko bi se to postiglo, sledeći logičan potez bio bi pravljenje botaničke bašte na vrhu Klekovače, jer za to postoji ogroman prirodni potencijal, a sa svim ovim poduhvatima povećava se mogućnost za razvoj sela i mogućnost za finansiranje razvoja i upravljanja parkova, stvaraju se nova zaštićena područja,a ne utiče se bitno na gazdovanje šumama na ovoj teritoriji. Između ostalog, na sastanku se razgovaralo o razultatima desktop analize, ciljevima zaštite prašumskih rezervata, rizicima za implementaciju plana upravljanja, te potencijalnim mjerama i projektima u okviru tog plana. Jedan od zaključaka desktop analize jeste da je pravni status rezervata nedorečen, odnosno da nema pravnog akta na nivou RS, a da ranije doneseni akti nisu verifikovani.- Granice rezervata nisu jasno obilježene, monitoring je prilično slab, a nelegalna sječa još uvijek nije iskorjenjena. U Lomu je dobro istražena flora rezervata, prisutne su stalne ogledne plohe Univerziteta u Banjoj Luci i Padovi, dok u Janju nisu urađena detaljna floristička i faunistička istraživanja – naglasila je predstavnica slovenačke firme „Oikos“, Mojca Hrabar. Riječ je o konsultantskoj firmi, koja se bavi pripremom, prijavom i vođenjem projekata na području regionalnog razvoja, zaštite okoline i prirode, a prema standardima Evropske unije.Prisutni su ovom prilikom mogli da čuju sve detalje o procjeni prostorne varijabilnosti stanja prašumskih rezervata, a ciljevi tog istraživanja jesu prvenstveno procjena prostorne varijabilnosti biodiverziteta i procjena prostorne varijabilnosti vitalnosti dominantnih vrsta drveća.- Upoređen je biodiverzitet jezgra i omotača prašume Lom i utvrđeno je da ne postoje značajnije razlike u biodiverzitetu gljiva, lišajeva i sjemenjaca, ali ako govorimo o papratima i mahovini, tu su uočene veće razlike, jer je veći biodiverzitet istih u jezgru, u odnosu na omotač. Također, moram naglasiti da je bogatstvo paprati jedna od važnih specifičnosti ove prašume, te da postoji indicija, sudeći po istraživanjima koje smo sproveli, da je Lom kao ekosistem stabilniji od Janja – otkrio je predstavnik „Oikona“, Oleg Antonić.- „Oikon“ iz Hrvatske, zajedno sa konsultantskom firmom iz Slovenije „Oikos“ analizirao je podatke sa satelitskih snimaka i spektralnom analizom utvrđeno je da su privredne šume, kojima gazduje „ŠG Oštrelj-Drinić“ jednako vitalne kao i prašuma, pa ne postoji potreba proširenja kompleksa - istakao je predstavnik instituta „Oikon“, Vladimir Kušan.

 
 
 
 
 
 
 
 

Predstavnik UNDP-a i menadžer programa za zaštitu životne sredine i klimatskih promjena u okviru programa za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F), Siniša Rodić

Razvojni program Ujedinjenih Nacija u BiH (UNDP) je globalna razvojna mreža, koja se zalaže za pozitivnije promjene, a povezujući znanje, iskustvo i resurse brojnih zemalja, nastoje da pomognu ljudima da izgrade bolji život. Članovi ove organizacije na terenu u 166 zemalja, rade na izgradnji rješenja za globalne i nacionalne razvojne probleme - U svojim nastojanjima da omogući građanima u BiH dostojanstven život, bez obzira na pol, vjeru ili etničku pripadnost, UNDP-ove programske aktivnosti su prevashodno usmjerene na: smanjenje siromaštva i uključivanje ranjivih skupina, prikupljanje i uništavanja oružja i smanjenje kriminala, reformu sudstva, podršku svjedocima, suzbijanje HIV/AIDSa i tuberkuloze, izgradnju lokalnih socio-ekonomskih kapaciteta, te zaštitu okoliša i energetsku efikasnost. Djelujući uz podršku globalne razvojne mreže Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, UNDP u BiH od 1996. godine pomaže Bosni i Hercegovini da što efikasnije mobiliše i iskoristi raspoloživa međunarodna sredstva - rekao je predstavnik UNDP-a i menadžer programa za zaštitu životne sredine i klimatskih promjena u okviru programa za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F), Siniša Rodić. Prema njegovim riječima, u okviru svih aktivnosti UNDP-a podstiče se izgradnja državnih kapaciteta, sprovođenje neophodnih aktivnosti u ključnim sektorima, kao i promjena fokusa razvojnog planiranja sa poslijeratnog oporavka na dugoročni razvoj .- Glavni cilj projekta u Driniću jeste poboljšanje energetske efikasnosti na zgradi Osnovne škole u Driniću postavljanjem demit fasade i izmjenom ulazne staklene stijene i vrata u školi, organizovanjem okruglih stolova na temu o energetskoj efikasnosti i mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije, promocijom navedenog projekta, te instaliranjem opreme za solarni korektor, što ima za cilj da dodatno smanji utrošak fosilnih goriva, odnosno uvođenje korištenja obnovljivih izvora energije, što opštinu Drinić dovodi u korak sa evropskim trendovima – kaže Rodić.U okviru ovog projekta, 28. jula u Driniću je planirana i završna radionica, odnosno konferencija, kojoj će prisustvovati najeminentnija imena iz ove oblasti na Balkanu. Svoj dolazak su potvrdili Vladimira Lale Janković i Rambo Amadeus, čovjek koji je nadaleko poznat kao muzičar, a manje se zna da je vrsan poznavalac ove oblasti. Iako je njegova uloga na konferenciji isključivo promoterska, sigurno je da će u večernjem terminu i nastupiti, tako da ćemo na svojevrstan način povezati muziku i obnovljivu energiju.Vrijednost projekta energetske efikasnosti u Driniću je oko 100 hiljada maraka, sredstva su obezbjedili UNDP i opština Petrovac, a realizuje ga RRS Drvar ( Izbjeglički servis za povratak).
Ovaj servis - "Refugee Return Service,, od marta 1998. godine, provodi različite vrste projekata, namijenjene prvenstveno povratnicima. U novije vrijeme organizacija radi i na projektima vezanim za oblasti turizma, kulture, ruralnog razvoja i obnovljive energije. Paralelno sa svim navedenim projektima, RRS je kontinuirano radio i na karitativnim aktivnostima u Drvaru, Glamoču i Kupresu. 3272 je ukupan broj porodica, koje su pomognute kroz programe RRS – naglasio je predstavnik RRS-a, Nebojša Jovicić.

 

Predstavnik RRS-a, Nebojša Jovičić

 
 
 
 
 
 

Pobjednička ekipa "Pelovac" iz Drvara

Tradicionalni Ivanjdanski turnir u boćanju održan je 7.jula u Driniću po treći put, a na njemu je učestvovalo osam ekipa. Najbolja je bila ekipa „Pelovac“ iz Drvara, koja je u finalu savladala ekipu „Drinić“ rezultatom 11:6. Treće mjesto zauzeli su članovi „Bravska“, pobjedivši „Medenac“, i to rezultatom 11:5.
Osim njih, svoje boćarske sposobnosti pokazali su i članovi ekipa „Maršali“, „Klekovača“, “Srebrni orlovi“ i „Rio – Drvar“.
Iako su nepodnošljive vrućine, jako sunce i visoka temperatura na momente otežavali takmičenje, svi učesnici turnira pokazali su zavidnu koncentraciju, strpljenje, igru mišića, ali i borbeni duh. Pravi ljetni dan mnogi Drinićani iskoristili su bodreći svoje favorite, pružajući im podršku glasnim navijanjem i aplauzima ohrabrenja. Nakon takmičenja, učesnici i ljubitelji ovog sporta nastavili su ugodno druženje, uz roštilj i hladno piće, koje je trajalo do kasno u noć.
Inače, ova sportska igra, u kojoj se mogu takmičiti i pojedinci i ekipe i u kojoj do izražaja, osim fizičkih, dolaze i psihičke sposobnosti igrača, igra se boćama, odnosno kuglama na otvorenom igralištu. Boćarska staza u Driniću svečano je otvorena prije tri godine, kada je prvi put i organizovana ova sportska manifestacija.
Boćanje je veoma stara sportska igra, koja se već vijekovima igra u državama širom svijeta, a naročito u mediteranskim zemljama. U poslednje vrijeme je ipak pomalo zaboravljena, a održavanjem ovog turnira mi se trudimo da je otrgnemo od zaborava. Vjerujem da će u godinama koje su pred nama biti mnogo više učesnika, te da će i stariji i mlađi građani naše opštine naći vremena za ovu interesantnu igru, ne samo za vrijeme turnira, nego i drugim danima u godini, kada to vremenske prilike dozvoljavaju – istakao je za predsjednik boćarskog kluba „Klekovača“ iz Drinića, Sretko Stanković.
Ovaj klub je organizator Ivanjdanskog turnira, broji preko 50 članova, a osnovan je prije tri godine.

 
 
 
 
 

Noću 03/04. jul 2011. godine nepoznati počinioci su devastirali spomen obilježje krajiškim žrtvama u mjestu Bravsko/Janjila između Bosanskog Petrovca i Ključa, u Unsko Sanskom kantonu, u sastavu Federacije BiH. Na tom mjestu 07. avgusta 1995. godine avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva „MIG-21“ raketirao je izbjegličku kolonu iz RSK duboko na području BiH (tada područje RS), kojom prilikom je smrtno stradalo devet civila, među kojima četvero djece i djevojka od dvadesetjednu godinu, dok ih je pedesetak ranjeno. U avgustu 2006. godine u organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, na tom mjestu je postavljen jedan drveni krst. S obzirom da pored krsta nije bilo drugih oznaka (o žrtvama i počiniocima), isti je nekoliko puta od strane “nepoznatih lica“ prepilavan. Zbog toga su 2010. godine „VERITAS i prijatelji“ oko toga krsta postavili mermerne ploče na kojima su ispisani podaci o žrtvama, počiniocima i vremenu događaja. S obzirom na dotrajalost drvenog krsta i mogućnost ponovnog oštećenja, odlučili smo da drveni zamjenimo sa metalnim (rosfraj) krstom jer je ocijenjeno da ovaj događaj zaslužuje monumentalnije obilježje i zbog broja stradalih, posebno djece i zbog toga što Krajišnici do sada nisu bili u mogućnosti da na području Hrvatske podižu spomenike svojim sunarodnicima stradalim u ratu 1991 – 1995. godine. Novac za novi metalni krst obezbijeđen je u novembru 2010. godine uplatom od strane građana Republike Srpske na humanitarni telefon. Krst je trebalo zamjeniti novim krstom do 07. avgusta ove godine, tj. do godišnjice ovog tužnog događaja. Upravo ovih dana zatraženo je od opštine Bosanski Petrovac odobrenje za zamjenu drvenog krsta metalnim, dok je izrada istoga u toku.Juče su na lice mjesta izašli predstavnici MUP-a i SIP-e i sačinili zapisnik o uviđaju. Utvrđeno je da je drveni krst ponovo prepilan i uslijed njegovog pada oštećene i mermerne ploče. Očekujemo da će nadležne institutcije Sansko-unskog kantona i Federacije BiH ovoga puta pronaći počinioce ovog vandalskog čina i da će biti adekvatno sankcionisani.Napominjemo da je novembra 2010. godine Centar javne bezbjednosti Banja Luka podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv tri identifikovana nekadašnja pripadnika vojske RH i dva NN pripadnika ratnog vazduhoplovstva te vojske „zbog postojanja osnovane sumnje da su pokrenili, naredili i učinili napad na civilno stanovništvo, granatirali civilnu kolonu izbjeglica, što je za posljedicu imalo smrtno stradanje 9 i ranjavanje 50 civila“, s tim da ne raspolažemo informacijom da li je po toj prijavi nešto i poduzeto.

 
 
 
 
 
 

Treća po redu manifestacija „Prva kosa Grmeča“ održana je u subotu, 25. juna 2011. godine, na terenima pored osnovne škole u Smoljani. Manifestaciju su organizovali Udruženje kosaca „Ruralni razvoj“ Drinić-Petrovac i Klub kosaca „Grmeč“ Smoljana i Krnja Jela.
Sva neophodna sredstava obezbijedili su opština Drinić/Petrovac, općina Bosanski Petrovac, te brojni sponzori.
Predsjednik organizacionog odbora manifestacije, Dejan Prošić, otvorio je manifestaciju poželivši dobrodošlicu svim prisutnim gostima, a posebno prijateljima iz Slovenije, obrativši im se na slovenačkom jeziku.
Prije početka same manifestacije prisutni su imali priliku uživati u prigodnom kulturno-umjetničkom programu, u kome su se predstavili članovi Kulturno-umjetničkih društava "Drinić" i "Drvar", zatim Izvorne pjevačke grupe "Drvosječe", "Runolist" i "Vrelo Vođenice", prijatelji iz Slovenije i predstavnik "Rajačke kosidbe" Dragan Jovičić sa pjesmom Kosa.
Učešće na manifestaciji „Prva kosa Grmeča“ uzelo je dvadeset kosaca iz Srbije, Slovenije i BiH.
Takmičenje se održava na parcelama dužine 25 i širine 6,70 metara, koje su numerisane i približno su identične s obzirom na konfiguraciju terena i sastav trave. Bodovanje vrši posebna komisija od pet članova i to na osnovu nizine, širine i brzine košenja, zatim, kako je trava pokošena, a boduje se i narodna nošnja kosca. Na parceli je takmičar sam bez ikakvog pomoćnika, a prema pravilima, onaj koji završi kosidbu svoje parcele, podizanjem kose u vis daje znak članovima komisije da je završio.
Ove godine, prvi put je organizovano i ekipno takmičenje, čiji se rezultat boduje za ukupnog pobjednika u Balkanskom kupu u košenju. Prvo mjesto pripalo je ekipi iz BiH-Republike Srpske.
U ekipi seniora, prvo mjesto i Trofej "Latinović Stanko-Stankela", osvojio je prošlogodišnji pobjednik Mirko Kecman iz Krnje Jele, drugo mjesto Milorad Sladojević-Đeli iz Mrkonjić Grada i treće mjesto Nedeljko Velaga iz Janjila.
Pored takmičenja u košenju, organizatori su predvidjeli i druge vidove takmičenja kao što su bacanje kamena s ramena, povlačenje klička i konopca. U bacanju kamena s ramena bilo je prijavljeno mnogo takmičara, među kojima je najbolji bio Mrđa Dragan. Stojanović Duško bio je najbolji u povlačenju klička, a četvoročlana ekipa iz Janjila bila je najbolja u povlačenju konopca.
Nakon proglašenja pobjednika, prisutnima je poslužen tradicionalni kosački ručak, gdje su se mogli probati raznovrsni specijaliteti, poput omača s basom, jagnjeće čorbe, domaćih pita i kiselog mlijeka.
Po samom završetku manifestacije, organizatori su istakli da je cilj ove manifestacije održavanje tradicije i kulture ovog kraja i njegovanje kosačkih običaja. Za razliku od prošle godine sada je vrijeme bilo saveznik manifestacije tako da je, kako kaže narod, bila ora za kositi. Po slobodnoj procjeni manifestaciju je pratilo oko 1500 gledaoca. Da bi prisustvovali manifestaciji ljudi su dolazili iz raznih krajeva bivše Jugoslavije a i prekookeanskih zemalja, Austarlije i Amerike.Utisak na prisutne je ostavila ljepota Podgrmeča i neba iznad Smoljane i Krnje Jele, koja se vidi na samim slikama. Miris pokošene trave i prosušenog sjena, ukus kosačkog ručka, a posebno ukus domaće šljivovice ispod rosnog otkosa su nezaborvni. Na manifestaciji nisu kosili samo takmičari, kosile su žene, sveštenici i djeca. Prizor je zaista bio lijep posebno za one što odoše davno a dođoše da se podsjete na mladost i običaje koje oživiše i zbog kojih suzu pustiše. Zato ne propustite priliku sljedeći put da se sami uvjerite i da oživite uspomene na kosačke mobe i ljepotu druženja.

 
 
 
 
 
 
 
 

Dana 25.juna.2011.godine, obilježen je jubilej - 50 godina od završetka OŠ "Mile Balaban" u Bukovači.
Prisutni mali maturanti iz 1961 godine:
Budimir Dragica, Jovanić Jela, Kecman Koviljka, Kecman Mile, Kecman Mileva, Kovačević Milan, Kovačević Uroš, Samardžija Dušan, Srdić Petar, Stupar Mara, Ševo Nikola i Trninić Milka.
Druženje je počelo časom odjeljenske zajednice kojim je rukovodila Šepa Mila-nastavnica u penziji.
Zajednički su posjetili grobove umrlih i stradalih i Memorijalni centar u Driniću i položili cvijeće.
Druženje i slavlje je nastavljeno u Lovačkoj kući na Velikom vrelu.
Mali maturanti su proglašeni ZLATNOM GENERACIJOM koja će biti uzor mlađim kako se čuva i njeguje pravo drugarstvo, prijateljstvo i ljubav prema dragom zavičaju.
Sljedeće druženje je 2013.godine. Tekst i foto: Dragan J. Šepa

 
 
 
 
 

U skupštinskoj sali opštine Drinić, u petak, 17.juna održana je deseta sjednica Regionalnog odbora Demokratskog narodnog saveza, kojoj su prisustvovali brojni članovi ove stranke, među kojima i ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.
U okviru ove sjednice, osim o tačkama dnevnog reda, raspravljalo se i o trenutnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, aktivnostima Vlade Republike Srpske, koaliciji SNSD-a i DNS-a, te aktivnostima i ciljevima Demokratskog narodnog saveza i problemima sa kojima se susreću građani naše opštine, a koji se prvenstveno odnose na infrastrukturu. Ministar Čubrilović je ovom prilikom posjetio prisutne i na probleme u kojima se nalaze „Željeznice Republike Srpske“, te upozorio da je i u drugim preduzećima teška situacija.
- Stanje u Republici Srpskoj nije ružičasto, obaveze se ispunjavaju veoma teško, tako da je moguće da će na jesen nastupiti kriza, koja se odnosi na likvidnost budžeta. I u „Poštama RS“ ima viška radnika, a i dalje se primaju zahvaljujući raznim političkim vezama i linijama, tako da je pitanje dana kad će i u tom preduzeću doći do problema – naglasio je Čubrilović.
Prisutne je pozdravio i načelnik naše opštine, Dejan Prošić koji je također član DNS-a i koji je zahtjevao sastanak sa predsjednikom DNS-a Markom Pavićem i ministrom saobraćaja i veza, Nedeljkom Čubrilovićem, kako bi se uspostavila što bolja koordinacija članova DNS-a na regionalnom i lokalnom nivou i kako bi se pokušalo pronaći rješenje za goruće probleme naše opštine, koji se odnose na infrastrukturu.

 
 
 
 
 

Tradicionalni Memorijalni turnir u malom fudbalu “Zoran Stojisavljević“ održan je po trinaesti put u subotu, 18-og juna u Driniću. Ovu sportsku manifestaciju, koja nosi naziv po prvom poginulom borcu sa teritorije naše opštine, organizuje Sportsko udruženje “Drinić“.
U turniru je učestvovalo sedam ekipa, od kojih su najbolji bili članovi ekipe “Tri jelena“ iz Ribnika, dok je drugoplasirani „Orao“ iz Bijeljine, a nagrada za treće mjesto također je otišla u ruke Ribničanima, odnosno ekipi „Previja“. Najbolji strijelac manifestacije je Draženko Stanarević, fudbaler „Previje“, koji je na turniru postigao 8 golova, a najbolji fudbaler je Aleksa Aleksić, fudbaler „Tri jelena“. Osim ovih ekipa, svoj doprinos u promociji najvažnije sporedne stvari na svijetu u našoj opštini dale su i ekipe: “ŠG Oštrelj-Drinić“ iz Drinića, „Drvobest“ iz Drvara, „Doo Stanišić“ iz Ribnika i „Rojal“ iz Bosanskog Petrovca. U prvom kolu, “Orao“ iz Bijeljine savladao je Drinićane rezultatom 1:0, dok su Drvarčani bili ubjedljivo bolji od ekipe „Doo Stanišić“, ostvarivši rezultat od 4:0. Ekipa „Previje“ slavila je pobjedu nad Petrovčanima, pobjedivši ih sa 5:2, a fudbaleri Tri jelena“ su u prvom kolu bili slobodni, dok su u polufinalu pobjedili ekipu „Previje“ sa 3:0. U polufinalnom takmičenju „Orao“ iz Bijeljine“ savladao je ekipu „Drvobest“ sa 2:0, a u trci za treće mjesto Drvarčani su poraženi od „Previje“, jer nisu dali nijedan go, a primili su ih čak 6. Utakmica koja je odlučivala o najboljima završena je izjednačenim rezultatom 2.2, pa su na kraju igrani penali, u okviru kojih su „Tri jelena“ postigla 4, a „Orao“ 3 gola.
Sve utakmice igrane su u fer i sportskoj atmosferi, a brojni navijači svesrdno su bodrili svoje favorite. Turnir je otvorio načelnik opštine Petrovac, Dejan Prošić, koji je ovom prilikom istakao značaj memorijalnog turnira, ali i sporta uopšte.
- Zadovoljna sam organizacijom ove sportske manifestacije i drago mi je što se na ovaj način odaje pošta i počast mom pokojnom ocu, koji je bio odličan fudbaler, ali prije svega dobar čovjek. Nadam se samo da će narednih godina učestvovati još više ekipa na turniru - istakla je kćerka Zorana Stojisavljevića, Božena Škalonja.

 
 
 
 
 

Načelnik opštine Petrovac, Dejan Prošić i stručni saradnik za planiranje razvoja u poljoprivredi u opštini Bosanski Petrovac, Nikolina Dragišić, te stručni saradnik u službi za opštu upravu u opštini Bosanski Petrovac, Alma Kartal, sastali su se u ponedjeljak u Bosanskom Petrovcu sa predstavnicima firme „Ekolajf AB“ iz Švedske, Mikaelom Tedengrenom i Fikretom Zulićem. Ovom prilikom, razgovaralo se o zajedničkim projektima u skorijoj budućnosti. Riječ je o firmi, koja na temelju savjetovanja nudi napredne ekološke analize okoline (prirode) sa početnom tačkom u prirodnoj ekosistemskoj strukturi i funkciji, te analize o tome kako se dijelovi ekosistema ponašaju u sadašnjem stanju, gdje su prisutne aktivnosti čovjeka i eksploatacija. Nakon što su predstavnici obe opštine upoznali goste iz Švedske sa osnovnim geografskim i demografskim karakteristikama Petrovca i Bosanskog Petrovca, razgovarano je o prioritetnim projektima ovih opština, te o konvencionalnim i nekonvencionalnim metodama pročišćavanja otpadnih voda. "Prioritetni projekat naše opštine , koji je trenutno u fazi implementacije jeste „Projekat izgradnje i rekonstrukcije kanalizacione mreže“, kao i projekat „Poslovna zona Gorinčani“, u koji smo uključeni zajedno sa opštinom Petrovac, a za koji su trenutno zainteresovana tri investitora" – istakla je Alma Kartal. Ipak, s obzirom na činjenicu da je uža specijalnost Mikaela Tedengrena zaštita životne sredine, a naročito voda i sve što je vezano za to prirodno bogatstvo, najviše se razgovaralo o najboljem rješenju za probleme, koji su u vezi sa izgradnjom i rekonstrukcijom kanalizacije. Tedenberg, koji je i profesor na Univerzitetu u Štokholmu, sa predstavnicima kompanije „Ekolajf AB“ uspješno je radio na opisivanju poremećaja okoline na tropskim koralima, proučavanju efekata na okolinu i ljudsko zdravlje tamo gdje se otrovne hemikalije šire u poljoprivredi. Na kraju sastanka, Tedengren i Zulić su obećali da će uskoro posjetiti Drinić, gdje će detaljnije razgovarati o konretnim projektima i pravcu u kojem bi se mogla odvijati saradnja između ove ekološke firme i naše opštine.

 
 
 
 
 

Manifestacija pod nazivom “Festival krajiške pjesme i smotra folklora“ održana je po prvi put u nedjelju - 12.06.2011. na Duhove, ispred crkve Svete Trojice u Driniću, a u okviru takmičarskog dijela programa, ubjedljivu pobjedu odnijeli su članovi grupe “Runolist“ iz Petrovca. Na drugom mjestu našla se grupa „Zvuci Hercegovine“ iz Nevesinja, dok su treće mjesto podijelili ženska pjevačka grupa „Drvar“ iz Drvara i „Krajišnici iz Nakova“ iz Kikinde. Ovu kulturno-muzičku svečanost pratilo je više stotina ljubitelja krajiškog melosa i igara, koji su sa velikom pažnjom pratili nastup svih učesnika, kako takmičarskog, tako i revijalnog dijela programa.S obzirom na činjenicu da je ova manifestacija održana po prvi put, smatram da je bila veoma uspješna, a nadam se da će iz godine u godinu biti sve kvalitetnija i posjećenija. Ideja o održavanju ovakvog festivala postoji već nekoliko godina, ali su se tek sad stvorili uslovi da se ona zaista i održi. Osnovni razlog što je ovakva svečanost organizovana u našoj opštini jeste što je krajiška pjesma i nastala na ovim prostorima, pa je veoma simbolično i lijepo da je na ovakav način njegujemo i čuvamo. Krajnji cilj festivala jeste čuvanje muzičke kulture jednog naroda, te naša želja da se krajiški način pjevanja sačuva od zaborava i prenosi sa koljena na koljeno – istakao je vođa pobjedničke grupe „Runolist“, Dragan Ševo. U takmičarskom dijelu manifestacije, pored nagrađenih, publici su se predstavile i „Drvosječe“ iz Bosanskog Petrovca, grupa iz Gradiške “Ognjište iz Drvara“, „Golubić“ iz Knina, kao i „Javorje“ i „Krajina“ iz Drvara. Čast da nastupi na ovom festivalu imale su i grupe, „Una “iz Novog Grada, solistkinja Neda Todorović iz Drvara, te „Vrelo Vođenice“ iz Bosanskog Petrovca. Većina učesnika nastupila je u narodnoj nošnji, što se fantastično ukopilo u cjelokupan ambijent.Iako je ovaj festival održan prvi put, sudeći po reakcijama publike, on će u godinama koje su pred nama postati tradicionalan i pravi reprezent i čuvar tradicije krajiških Srba, te je na pravi način postavljen temelj izuzetno značajnoj i kvalitetnoj manifestaciji.U revijalnom dijelu programa, posjetioce su zabavljali kulturno umjetnicka društva “Drvar“ iz Drvara i „Grmeč“ iz Petrovca, a prije festivala, u crkvi Svete Trojice upriličena je liturgija, koju je držao Episkop bihaćko-petrovački, gospodin Hrizostom, koji je takođe sa velikim zanimanjem pratio nastupe svih izvođača.Učesnike festivala je ocjenjivao stručni žiri, zajedno sa publikom, koja je popunjavala glasačke listiće, dok je nagrade najboljima uručio načelnik opštine Petrovac, Dejan Prošić. Organizator ove kulturno-muzičke smotre bila je opština Petrovac, u saradnji sa pjevačkim udruženjem „Runolist“.

 
 
 
 
 
 

Vrijedna Božana Puđa za dva dana koliko je trajala "Štraparijada" ušla je u narod i pitala posjetioce šta misle o ovoj manifestaciji. Šta je rekao narod možete pročitati u anketi ako kliknete na lijevu sliku. A na toj slici je aktiv žena iz Nakova pored Kikinde koje su organizovano došle da vide "Štraparijadu" i da se provesele

 
 
 
Legenda kaže da se na Tavanima poviše sela Smoljane kod Bosanskog Petrovca djeca rađaju na samarima i da odmah pored majčinog mlijeka usišu i miris konja. Ne znamo da li je to tačno ali znamo da je juče na šestoj ŠTRAPARIJADI u Kozilima kod Drinića, Milorad Stojanović ZIS, rodom sa Tavana kod Smoljane odbranio titulu apsolutnog šampiona jer su njegovi Mango i Cigan dovukli gromadu od balvana najdalje. Za detaljniji izvještaj lijevim klikom na desnu sliku..

 
 
 

Povodom obilježavanja Dana Treće lake pješadijske brigade Petrovac, 19. maja u našoj opštini upriličena je svečanost, u okviru koje su članovi ove brigade zajedno sa ostalim gostima obišli Spomen obilježje i položili vijence na spomenik palim borcima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Prvi vijenac položili su članovi ove brigade, Milorad Budimir, Tomo Mišcević i Borislav Toljaga, dok su drugi vijenac položili zamjenik predsjednika Skupštine boračke organizacije Republike Srpske Miko Škorić, koji je ujedno i predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida, kao i zamjenik predsjednika Skupštine boračke organizacije Republike Srpske, Stanislav Jungić, koji je istovremeno i predsjednik Odbora porodica poginulih i nestalih boraca. Ispred opštine Petrovac, vijenac su položili načelnik opštine, Dejan Prošić, i predsjednik Skupštine opštine, Milan Grbić, dok su na Spomenik palim borcima i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata to isto učinili Vesna Petrović i Nikica Đukić.
Nakon polaganja vijenaca, upriličen je i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske, koji je održao naš sveštenik Dragan Škalonja, a kojem su prisustvovali brojni građani naše opštine i susjednih sela i gradova.
U okviru obilježavanja Dana Treće lake pješadijske brigade Petrovac,u restoranu Osnovne škole, goste je pozdravio predsjednik Opštinske boračke organizacije Petrovac, Borislav Toljaga, a član ove brigade Milan Grbić sa prisutnima je otplovio u svojevrstan vremeplov, podsjećajući goste na ratni put Treće lake pješadijske brigade Petrovac, na njen nastanak i istorijski razvoj.
-Tokom četiri godine rata, borci ove brigade ispoljili su sve osobine, koje karakterišu narod ovog područja – ponos, humanost, solidarnost, skromnost, patriotizam, hrabrost i dostojanstvo, a u bezbroj slučajeva i junaštvo dostojno slavi njihovih predaka. U teškim, brutalnim i dugotrajnim uslovima rata, borci su imali samo jedan cilj - da se ne dozvoli ponavljanje genocida nad našim narodom, da se sačuva sloboda i zaštite slabi i nejaki – naglasio je Milan Grbić.
Ovom prilikom, prisutnima se se obratili i predstavnik Boračke organizacije Republike Srpske, Miko Škorić, kao i načelnik naše opštine Dejan Prošić.

 
 
 
 
 
 

U okviru manifestacije „Dani ekologije i sporta“, koja je u Driniću održana krajem maja, svečano je otvorena javna česma, koju je finansirao Fond španske vlade za dostizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDGF), kao i opština Petrovac. Ova česma ujedno predstavlja i jedini javni pristup pitkoj vodi u našoj opštini.
Česmu su svečano otvorili zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH En Kler Dufej, kao implementator projekta fokusiranog na oblast vodosnabdjevanja u Driniću, te načelnik naše opštine, Dejan Prošić, koji je ovom prilikom u pozdravnom govoru istakao značaj cjelokupnog MDGF projekta, kao i važnost komponente, koja se odnosi na socijalni sektor i predsjednica opštinske Komisije za unapređenje socijalne, porodične i dječije zaštite i inkluzije, sa osvrtom na oblast vodosnabdjevanja, Dušanka Pećanac.
U sklopu ove manifestacije izabrano je i najljepše uredeno dvorište na teritoriji Drinića, a laskavu titulu i nagradu od 200 KM, osvojila je vlasnica Lepa Kecman, dok se na drugom mjestu našla Milka Kecman, osvojivši tako 100 KM. Treća nagrada i 50 KM otišli su u ruke Zorana Banjca, Jove Stojisavljevića i Zore Daljević. Zahvalnicu za učešce u ovom izboru dobili su Radivoj Kecman, Kosa Brkljac i Jovan Stojković.
Kriterijumi koji su uzimani u obzir pri ovom izboru bili su urednost i održavanje zelene površine, raspored biljnih vrsta u prostoru, kreativni detalji i kompletan utisak idejnog rješenja. Predsjednik Komisije koja je birala najljepše uređeno dvorište bila je Slađana Banjac, dok su članovi iste bili Dragana Ševo i Ljiljana Budimir.
Nakon svečanog otvaranja česme, učenici Osnovne škole „Drinić“, Bojana Poćuć, Milena Kerkez, Anđela Dukić, Kristina Kecman, Nikolina Bulajić, Marko Grbić, Marija Šehovac, te Nikola i David Banjac recitovali su pjesme o najvrijednijem prirodnom bogatstvu – vodi. U revijalnopm dijelu programa, nastupio je i KUD „Grmeč“, a organizovan je i eko kviz u kojem je pobijedila ekipa, u kojoj su bili đaci Jovana Budimir, Stefan Boci i Bojana Banjac.

 
 
 
 
 

Dvanaest članova Vatrogasne jedinice u Driniću, koja djeluje u sastavu Civilne zaštite i dobrovoljnog Vatrogasnog društva nedavno je dobilo intervencijsku opremu, koja vrijedi oko 10 hiljada maraka, a koju je obezbjedio Vatrogasni savez Republike Srpske.
-Ova oprerma mnogo znači našim vatrogascima, jer im u velikoj mjeri olakšava rad i čini ih spremnijim za eventualno gašenje požara – istakao je predsjednik Vatrogasnog društva u Driniću, Mićo Ožegović.
On je dodao da se, pored dvanaest vatrogasaca, u ovoj jedinici nalaze i tri pionira, njena najmlađa člana, a to su: Milorad Mišić, Branislav Banjac i Aleksandar Banjac.
Bitno je napomenuti, da je pored pomenute opreme, Vatrogasni savez Republike Srpske, donirao i 12 hiljada maraka za izradu izvedbenog projekta za gradnju Vatrogasnog doma u našoj opštini.

 
 
 
 

U sali Osnovne škole „Drinić“, 24. maja, povodom Dana škole, organizovana je prigodna i interesantna svečanost, kojom su direktor ove škole, Milja Banjac, učenici i nastavnici zajedno sa publikom obilježili ovaj važan školski dan, a ujedno je ispraćena i još jedna generacija đaka, za koje je osnovno devetogodišnje školovanje završeno.
Program, kojem je prisustvovao veliki broj roditelja i ostalih gostiju, otvorili su prvačići sa recitacijama o proljeću, kao i sa skečom „Rđava šala“, te pjesmicom „Dobio mi tata keca“. Ovom prilikom, prisutnima su se predstavili i učenici drugog razreda, Aleksa Kovačević i Bojana Poćuć, sa skečom „Mama i dječak“, kao i učenici četvrtog razreda, Nikolina Bulajić i Nikola Banjac, sa pjesmom „Čoban tjera ovčice“, dok su Anđela Dukić, Nikolina Bulajić, Marija Šehovac i Kristina Bulajić izrecitovale pjesme koje su same napisale.
U okviru svečanosti, prisutne je pozdravila i direktor škole, Milja Banjac, koja je budućim srednjoškolcima poželjela sve najbolje u daljem radu i školovanju, te izrazila nadu da će naši osnovci i ubuduće postizati zavidne rezultate i uspjehe, kao što je to bio slučaj i do sada. Na ovoj priredbi, učenica Bojana Grbić predstavila se recitacijom „Đačka njiva“, a njeni drugari izrecitovali su pjesme o školi, koje su sami napisali. Skeč „Najjači dječak“ izveli su đaci četvrtog razreda, dok su njihove tri godine starije kolege nastupile su sa svojom „Audicijom“.
Ova priredba bila je idealna prilika da se na dostojanstven način isprate mali maturanti, ali i da se proglasi učenik generacije, odnosno đak koji tokom svog devetogodišnjeg školovanja postizao najbolje rezultate u učenju, vladanju, takmičenjima, te vannastavnim i vanškolskim aktivnostima. Za učenika generacije izabran je Dragan Banjac, kojem je načelnik naše opštine, Dejan Prošić priredio nesvakidašnji poklon – zadužio ga da sledeći radni dan obavlja sve dužnosti, koje inače obavlja načelnik Prošić! Nakon proglašenja najboljeg učenika, Zorana Banjac je izrecitovala oproštajnu pjesmu „Deveti razred“.
Komad „Čvrge“ izveli su učenici šestog i osmog razreda, a program su zatvorili Danilo i Srđan Kecman, sa pjesmama, koje su sami odsvirali.

 
 
 
 
 
 

Petak 27.05.2011. bio je dan određen za okupljajne petrovčana na jubilarnoj petoj manifestaviji "Veče petrovčana" u Banjaluci. To veče u prostorijama restorana Ugostiteljske škole okupilo se i staro i mlado da uz pjesmu i igru proprate ovaj događaj koji organizuje Zavičajno udruženje petrovčana iz Banjaluke. Na početku svi prisutni ustali su na zvuke himne Republike Srpske. U oficijelnom dijelu doktoru Milovanu Kerkezu uručeno je priznajne za požrtvovan i nesebičan a često i herojski rad u ratnoj bolnici "Sveti Luka" u Petrovcu ratnih godina, kao i umjetnička slika. On je bio i počasni gost ove manifestacije. Svakom gostu koji je ove večeri došao u Ugostiteljsku školu uručeni su i pokloni, dvije knjige i jedan muzički CD disk. Radi se o vrlo popularnoj knjizi autora Dr Rajka Latinovića o petrovačkoj basi i kajmaku i knjizi priča sa tematikom iz Bukovače i Drinića "Prohujale sjene" autora braće Slavka i Zdravka Samardžije. Narodna izvorna pjevačka grupa "Runolist" iz Drinića snimila je najnoviji CD disk pa se i on našao u kesi sa poklonima. Pošto je sponzor i izdavač knjige reportaža i zapisa "Prohujale sjene" Zavičajno udruženje petrovčana iz Banjaluke, par riječi u znak zahvalnosti pročitao je Slavko Samardžija (treća slika). Poslije ovog uvodnog dijela programa nastupila je grupa "Runolist" pjesmama sa najnovijeg albuma a bilo je i nekih starih hitova. To je bilo sasvim dovoljno da se pjeva, pleše i igra. Trpeza je bila uobičajno bogata tako da ništa falilo nije. Organizovana je i tombola a cijelokupni prihod se planira u humanitarne svrhe. Mnogo uglednih ljudi i privrednika iz opštine Petrovac-Drinić na čelu sa načelnikom Dejanom Prošićem uveličalo je ovaj skup. Članovi Udruženja Petrovčana iz Novog Sada, na čelu sa profesorom Milanom Krajinovićem, nedavno su se u Bosanskom Petrovcu sastali sa načelnikom te opštine Erminom Hajderom, kao i sa načelnikom opštine Petrovac, Dejanom Prošićem, a tema sastanka bili su dogovori oko zajedničkih nastupa i saradnje, te projekata, koji se odnose na poljoprivredu, s obzirom na činjenicu da je profesor Krajinović dekan na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Slavlje se nastavilo do duboko u noć.

 
 
 
 
 
 

Bosna i Hercegovina- Republika Srpska najbolja u Srednjoj Evropi i Balkanu
Da nešto kao što je kosidba može ujediniti prostor Srednje Evrope i Balkana pokazano je 22.05.2011 u Moravskim Toplicama u Republici Sloveniji gdje je održano prva od tri planirana takmičenja u okviru Balaknskog kupa u ručnom košenju trave.
Delegacije iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine – Republike Srpske su potpisnice sporazuma koji obuhvata saradnju i zajednički nastup u cilju njegovanja, te promocije starih zanata i rukotvorina. Najveća vrijednost je da smo svijetu pokazali da i sami možemo ostvariti saradnju, napredak i iza sebe ostaviti duhove prošlosti. Još jednom se pokazalo da su obični ljudi na ovim prostorima opterećeni sličnim brigama i razumjevanje je više nego prisutno. Ako dodamo da je nesporan sličan mentalitet i zajedničko interesovanje dobra fešta je neizbježna.
Samo takmičenje se odvijalo u konkurencijama: motornih kosačica, žena, veterena i seniora. U revijalnom djelu kosidbe kosili su:
Slovenija- Župan Moravskih Toplica, Alojz Glavac,
Hrvatska- načelnik opštine Martinska Ves, Ivica Dadović
Bosna i Hercegovina- načelnik opštine Petrovac, Dejan Prošić
Srbija, direktor Turističke organizacije Ljig, Vlada Ivanović.
U takmičarskom djelu najbolji je bio Mirko Kecman iz Petrovca, Bosna i Hercegovina
Najbolja reprezentacija je Bosna i Hercegovina – Republika Srpska u sastavu: Milorad Sladojević iz M.Grada, Mladen Tomić iz M.Grada, Nikola Mrđa iz Petrovca i Mirko Kecman iz Petrovca.
Sledeće takmičenje u okviru Balkanskog kupa je u Smoljani kod Petrovca 25.06.2011.godine gdje se očekuje još veći broj reprezentacija i učesnika.

 
 
 
 
 
 

U periodu od 9. do 11. maja, u našoj opštini boravio je vlasnik firme „I end V“, Mile Đurić, čovjek koji ima ogromno iskustvo u oblasti ruralnog razvoja, a čija se firma bavi istraživanjima o ruralnim područjima. Oni snabdjevaju potrebnom opremom mikro siranice, mljekare, sušare... Đurić je inženjer organizacije rada, specijalista za hranu i poljoprivredu, a iza ovog svestranog čovjeka je i ogromno iskustvo u oblasti hotelijerstva.
Istog dana kada je Drinić posjetio Đurić, u našoj opštini su boravili i načelnici opština Istočni Drvar i Ribnik, Đuro Josipović i Neđo Stojaković, kao i direktor Turističke organizacije Republike Srpske, Tihomir Ljubojević, koji su u višečasovnom razgovoru sa načelnikom opštine Petrovac, Dejanom Prošićem, pričali o turizmu u Republici Srpskoj i turističkim potencijalima pomenute tri opštine.
Nakon ovog sastanka, Đurić se susreo sa drinićkim poljoprivrednicima, kojima je objasnio da je u današnje vrijeme neophodno da i oni imaju razrađen marketing, a ovom prilikom iznio je i definiciju biznis plana, ističući da on mora biti jasan, jednostavan, sa istaknutim ciljevima, planom proizvodnje i finansijskim planom.
- Drinić ima idealne uslove za razvoj lovnog turizma, koji spada u najskuplje oblike ljudske zabave, a vi treba da iskoristite taj prirodni potencijal. Ova opština je idealna za pravljenje malih pogona. Takođe, predlažem da vi sa sirovinom kojom raspolažete pokušate doći do finalnog proizvoda, jer je to zasigurno isplatnije i bolje. Treba imati na umu da proizvod mora i spolja da bude lijep, čemu treba posvetiti naročitu pažnju – istakao je Đurić.
Njegova posjeta bila je idealna prilika i za poučan i interesantan razgovor sa drinićkim ugostiteljima, kojima je skrenuo pažnju na neprocjenjiv značaj higijene na visokom nivou, na standarde po kojima moraju raditi, kao i na važnost timskog rada.
U svakom slučaju, sigurno je da se na ovim predavanjima moglo mnogo toga naučiti, a evidentna su i nastojanja načelnika Prošića da svojim građanima pruži mogućnost da što više nauče od eminentnih ljudi iz oblasti koje su bliske Drinićanima i da ta znanja u praksi iskoriste na što bolji i kvalitetniji način.

 
 
 
 
 
 

Delegacija od 12 ljudi iz Drinića predvođena Načelnikom opštine boravila je u Njemačkom gradiću Kammerstein od 29.04 do 02.05. 2011. godine. Cilj posjete je uspostavljanje veza sa sredinama sličnih potencijala i sagledavanje mogućnosti budućih pravaca razvoja naše opštine. Opština Kammerstein broji 2900 stanovnika i nalazi se u oblasti Roth, savezna država Bayern. Ova oblast je postigla zapažene rezultate na polju energetske efikasnosti i dobitnik je Evropske povelje. Korištenje obnovljivih izvora energije ovdje nije više u polju ispitivanja nego je postala jedna od uobičajenih djelatnosti lokalnog stanovništva kao unosna poslovna djelatnost. Naravno da se mi još uvijek nemožemo porediti sa sredinom u kojoj je energija puno skuplja, gdje država subvencira takve djelatnosti i gdje je ekonomska moć puno veća, ali možemo sagledati mogućnosti i pokušati što bolje iskoristiti naše potencijale.
Domaćini su bili više nego ljubazni, upriličili nam dobrodošlicu kakvu nismo ni sanjali. Gradonačelnik gospodin Walter Shnell sa svojim saradnicima je organizovao naše aktivnosti do tančina, kako to valjda samo Nijemci mogu. Za vrijeme našeg boravka odvijao se Sagenfest kada se dva dana u Kammersteinu živi kao u srednjem vijeku. Zahvaljujući toj činjenici ni mi se nismo osjećali inferiorno. Pored Kammersteina upriličene su nam posjete susjednim opštinama i na kraju prijem kod predsjednika vijeća oblasti Roth gospodina Herberta Ecksteina. Zaključak je da postoji više polja na kojima bi se mogla ostvariti buduća saradnja, ali najvažnije je stvoriti prijatelje, uspostaviti dugoročnu saradnju i imati partnera u Evropskoj Uniji koji je spreman na podršku. Na kraju posjete dogovorena je uzvratna posjeta opštine Kammerstein za 26.08.2011. godine.

 
 
 
 
 
 

Polovinom aprila ove godine odvažna ekipa krenula je put Janjske prašume podno planine Vitorog da okom kamere uhvati jednu od najljepših životinja koje žive na ovim našim prostorima, velikog tetrijeba gluhana. Milenko Milovac, član lovačkog društva "Tetrijeb" iz Šipova, Igor Požgaj, novinar i Vladimir Todić, snimatelj Radio-televizije Republike Srpske, radeći na emisiji "Heroji i fenomeni" dosegla je daleko u planinska bespuća ne bi li pokazali i prikazali ono čime se samo rijetki mogu pohvaliti. U cik zore, ova mala četa ali odabrana, po kamenitim vrletima uspentrala se da čuje ljubavni zov velikog tetrijeba. April je vrijeme parenja ovih ptica i doba kad se jedino može vidjeti ovaj fenomen. Prvo su zaista čuli zaljubljeno klepetanje a onda prvo uočili ženku, koku tetrijeba, visoko na jelici, koja je pomno slušala ovaj recital. Odmah preko puta na vrhu susjednog drveta, oko kamere je napokon uhvatilo i našega vrlog pjevača i cilj ove hrabre putešestvije. Sve se lijepo može vidjeti i na datim fotografijama. Na kraju, ovaj ljepotan je sletio na šumsko tlo i pozirao u svojoj punoj ljepoti. I zaista, ovo blago treba pokazati ali i ljubomorno čuvati, ima se šta vidjeti i sačuvati. U polučasovnoj televizijskoj reportaži uživali su svi, i ljubitelji prirode i oni koji to nisu, jer velikom tetrijebu gluhanu i njegovoj svadbenoj igri teško je odoljeti.. Ova tema je našla mjesta i na našima Aktuelnostima baš zato da se podsjetimo da tetrijeb osim na većini prijedloga za grb i zastavu opštine Petrovac-Drinić, oko kojih se lome koplja, živi tu nadomak u našim šumama i naravno, u našim srcima.

 
 
 
 
 
 

Pravoslavna crkva i vjernici proslavili su u nedjelju najveći hrišćanski praznik- Vaskrs.
Drinićani su ovaj Sveti dan, kao i Vaskršnji ponedjeljak i utorak proveli tradicionalno u krugu porodice, miru i veselju . Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, a tim povodom u svim pravoslavnim hramovima i crkvama služene su svete liturgije.
U drinićkoj crkvi, liturgija je počela u 9 časova, a služio ju je sveštenik Dragan Škalonja pred velikim brojem vjernika. Oni koji su postili imali su priliku da na kraju liturgije pristupe svetoj tajni pričešća.
-Mnogo je prijatnije, slavnije i ljepše kada se više usta moli, kada više jezika govori. Prijatno sam iznenađen brojem vjernika na današnjoj liturgiji, s obzirom na činjenicu da prethodnih godina nije bio slučaj da crkva na ovaj sveti dan bude prepuna, kao što je danas. Nadam se da ćete se i ubuduće okupljati u velikom broju, jer u ovaj sveti hram ste uvijek dobrodošli – poručio je ovom prilikom sveštenik Škalonja.
Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, kojim se izražava radost zbog konačne pobjede sina Božijeg nad smrti i progonstvom, a početak običaja da se za Vaskrs pripremaju jaja potiče iz vremena Marije Magdalene, koja je prilikom širenja jevanđelja u Rimu izašla pred cara Tiberija sa riječima “Hrisot vaskrse“ i pružila mu na dar ofarbano jaje. Tucanje jajeta i lom ljuske, koja simboliše okove predstavlja početak novog života.
I danas su za ovaj praznik u narodu ustaljeni mnogi običaji, koji naročito vesele djecu. Za taj dan se farbaju i poklanjaju jaja i tuca se jajima.

 
 
 
 
 

Na Veliki petak, u drinićkoj crkvi, u 18 časova, upriličeno je večernje Bogosluženje sa iznošenjem plaštanice, a služio je Episkop bihaćko-petrovački, gospodin Hrizostom sa sveštenstvom.
Ovom molitvenom događaju prisustvovali su brojni vjernici.
Na Veliki petak, kada se priziva uspomena na Hristovo raspeće, u našim hramovima, popodne se iznosi plaštanica (platno na kome je prikazano polaganje Hristovo u grob), koju vjernici cjelivaju sve do Vaskrsa. Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (grob Hristov), ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vjernici poslije cjelivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom vjerovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lijepu želju, i ta želja će biti ispunjena.
Ove nedelje crkva zapovijeda najstroži post bez ribe i ulja. Na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti sve do iznošenja Plaštanice.Veliki petak je najtužniji vjerski praznik, dan kada se ni crkvena zvona ne oglašavaju i koji se provodi u strogom postu, jer su taj dan judejski poglavari, fariseji i prvosveštenici, osudili Isusa na smrt i uz teško mučenje, razapeli ga na krst. Zbog toga na ovaj dan Jevanđelje po Marku govori da je Isus razapet „u treći sahat“ po istočnjačkom, što je devet ujutru po našem vremenu, a izdahnuo je u tri popodne (devet uveče po istočnjačkom), obraćajući se Bogu riječima „Oče, u tvoje ruke predajem duh svoj“. Razlog njegovog pogubljenja je njegovo učenje i mirno propovjedanje u narodu, kome se navodno predstavljao kao car (sin božji), što je bio sukob sa rimskim carstvom.

 
 
 
 
 

Načelnik opštine Petrovac, Dejan Prošić, predsjednik Skupštine opštine Petrovac, Milan Grbić i radnici oštinske Administrativne službe proveli su u srijedu, 20. 04. interesantan radni dan, jer su nas tada posjetili predstavnici Privredne komore, područne jedinice Banja Luka, pomoćnik ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, Marinko Biljanović, šef kabineta ministra saobraćaja i veza, Sandra Kovačević, kao i pomoćnik ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Slobodanka Dubravac (slika treća).
Tačno u 10 časova, u kabinet načelnika naše opštine stigao je predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, Nikola Tolimir i njegov saradnik Vinko Berak, (slika prva), koji su nam svesrdno ponudili pomoć svojih službenika u pripremi i izradi projekata, poslovnom savjetovanju, kao i u ostalim edukativnim i savjetodavnim uslugama.
- Područna privredna komora Banja Luka kao dio jedinstvenog komorskog sistema Republike Srpske, ima primarni cilj i ulogu da utiče na stvaranje takvog privrednog ambijenta, koji će imati razvojnu komponentu u smislu poboljšanja osnovnih ekonomskih parametara – istakao je ovom prilikom Nikola Tolimir, dodajuci da Drinić ima velikih prirodnih potencijala, te da bi uz malo truda, kako vlasti, tako i samih građana, mogao postati pravi „gradić Pejton“.
Pričajući o najvećim problemima naše opštine, načelnik Prošić je na prvom mjestu istakao problem dalekovoda, kao i saobraćaja, odnosno našeg glavnog puta.
Prema riječima našeg načelnika, rješenje infrastrukturnih problema je od presudnog zanačaja za dalji razvoj naše opštine, jer naš cilj je povećanje zaposlenosti stanovništva i privlačenje investitora, a da bismo privukli investitore, moramo riješiti infrastrukturne probleme, tako da se početak i kraj priče svodi upravo na – bolju infrsatrukturu.
- Naš prioritet, na kojem se trenutno radi jeste i izrada Strategije razvoja opštine u periodu 2010-2020, a da bismo taj posao obavili što kvailtetnije, angažovali smo i konsultantsku kuću „Eda“ iz Banja Luke. Prostorni plan nikad nismo ni imali, a nastojaćemo da obezbjedimo sredstva kako bismo to uradili, jer nam je on neophodan u skorijoj budućnosti – rekao je Prošić.

 
 
 
 
 
 

Dvadesetak ekološki svjesnih i savjesnih građana naše opštine učestvovalo je u petak, 8. aprila, u akciji čišćenja i sređivanja centra Drinića, kao i zelenih površina pored puta. Ovu akciju organizovao je „Ekološki pokret Drinić“, na čelu sa predsjednikom tog pokreta, Dušankom Pećanac.
Pored članova Ekološkog pokreta, radnika JKP „Uzor“ i Administrativne službe opštine Petrovac, svoj doprinos za čistiju i zdraviju sredinu u mjestu u kom živimo dala je i nekolicina radnika ŠG „Oštrelj Drinić“,kao i službenici drinićke Boračke organizacije, Srpskih pošta, Crvenog krsta. Za svega nekoliko sati napornog rada, uži centar je naprosto zablistao, kao i sve površine koje se nalaze uz glavni put. Učesnici ove korisne akcije iskoristili su priliku, te su taj dan okopali travu na kojoj će uskoro biti zasađene ruže, a sve je spremno i za postavljanje fontane, koje se očekuje za petnaestak dana.
Zasigurno je da se ovakve akcije trebaju organizovati češce, ali je nesumnjivo od najvećeg značaja usmjeravanje građana, prije svega mladih da moraju čuvati svoju okolinu, te da je smeću mjesto isključivo u kanti za otpatke, a nikako na pokošenim livadama ili putu.

 
 
 
 


Instrument predpristupne pomoći (IPA) je jedinstveni finansijski instrument Evropske unije (EU) uspostavljen 17. jula 2006., Uredbom Vijeća EU 1085/2006. IPA će se realizovati u periodu 2007-2013., kao pomoć državama na putu ka članstvu EU. IPA je fleksibilan instrument namijenjen svim državama korisnicama - kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, koji je zamijenio prethodne finansijske instrumente EU kao što su PHARE, ISPA, SAPARD, CARDS i instrument za Tursku. IPA se sastoji od pet komponenti. Prve dvije namijenjene su svim zemljama korisnicama:
1) Pomoć u tranziciji i razvoju institucija - namijenjena razvoju kapaciteta institucija.
2) Prekogranična saradnja -podržava saradnju na granicama između zemalja kandidata /potencijalnih kandidata, kao i između zemalja kandidata/potencijalnih kandidata i zemalja clanica EU. Također, ova komponenta podržava učešće zemalja korisnica u transnacionalnim programima. Ostale tri komponente su namijenjene isključivo zemljama kandidatima:
3)Regionalni razvoj - namjenjen za finansiranje investicija i tehničke pomoći u vezi sa oblastima kao što su transport, životna sredina i ekonomski razvoj
4) Razvoj ljudkih resursa – komponenta usmjerena na jačanje ljudskog kapitala i borbu protiv socijalne isključenosti
5) Ruralni razvoj – komponenta namijenjena za pripremu za zajedničku poljoprivrednu politiku. BiH kao zemlja potencijalni kandidat trenutno prima podršku samo u okviru prve dvije komponente. Do sada opština Petrovac nije radila projekte koje bi mogla kandidovati za ove vrste podrške koje su na raspolaganju, a uskoro se očekuje javni poziv za kandidovanje projekata. Da bi uopšte mogli aplicirati potrebno je pronaći partnere u regionu (Srbija, Hrvatska, Crna Gora) i partnera u EU koji će biti neka vrsta svojevrsnog mentora. Pokrenute su aktivnosti na planu iznalaženja potencijalnih partnera. Na proteklom sajmu NEXPO 2011 u Sarajevu bilo je dosta kontakata koji obećavaju. Dana 29 i 30. 03. 2011. delegacija naše opštine predvođena Načelnikom posjetila je Moravske Toplice u Sloveniji. Kuriozitet je da je površina ove opštine skoro identična našoj (144 km2). Oni imaju 6000 stanovnika i budžet od 9000000 evra. Pored naše opštine posjeti je prisustvovala delegacija opštine Ljig u Srbiji predvođena prvim čovjekom opštine gospodinom dr. Miroslavom Maksimovićem, a činili su je još Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije i Bojan Kojić, predsjednik UO TO. Neposredni domaćin je bio gospodin Oskar Makari predsjednik pevskog društva i istaknuti društveni radnik. Prvog dana upriličen je susret sa predstavnicima Kmetilske gozdarske zbornice na čelu sa dr. Stankom Kapunom. Oni su nam predstavili mehanizme ruralnog razvoja prije, u toku i poslije ulaska Slovenije u EU. Poželjeli su nam da što duže ulazimo u EU jer najbolje korištenje fondova i jednostavnost procedura je upravo zemljama sa statusom kandidata. Posjetili smo proizvođače mlijeka, vina, te davaoce usluga seoskog turizma. Ponuđena je saradnja od strane KGZ Slovenije na pripremama i realizaciji projekata. Predstavnici iz Ljiga, Petrovca i Moravskih Toplica još su dogovorili zajedničke promotivne aktivnosti oko agroturističkih organizacija posvećenih ručnom košenju trave, te uspostavljanju Balkanskog kupa. Drugi dan je upriličen prijem kod Župana gospodina Alojza Glavaca i njegovih saradnika. U otvorenom i iskrenom razgovoru izražena je spremnost na saradnju i podršku. Opštinama iz zemalja u tranziciji itekako su dobrodošla iskustva Slovenije u procesu ulaska u EU. Posjetili smo još TIC (Turističko-informativni centar). Kompleks hotela Terme 3000 i komunalno preduzeće. Zaključak je da je posjeta bila izuzetno korisna. 29. i 30. 04. planirana je posjeta delegacije od 12 ljudi opštini Kammerstein u Njemačkoj.

 
 
 
 
 

U otvorenom i iskrenom razgovoru izražena je spremnost na saradnju i podršku. Opštinama iz zemalja u tranziciji itekako su dobrodošla iskustva Slovenije u procesu ulaska u EU

 
 
 


Opština Petrovac–Drinić na čelu sa načelnikom, Dejanom Prošićem imala je zapažen nastup na dvodnevnom sajmu opština i gradova, pod nazivom „NEXPO“, održanom 10. i 11. marta u Olimpijskoj dvorani „Zetra“ u Sarajevu. Učestvovalo je više od 100 opština iz zemalja jugoistočne Evrope, kao i predstavnika regionalnih kompanija i evropskih institucija koje se bave unapređenjem i razvojem lokalnih zajednica. Sajam je obuhvatao oko 200 izlagača, koji su se okupili u Sarajevu kako bi se prezentovali, razmijenili svoje iskustvo i uspostavili međusobnu komunikaciju u okviru „Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope“ - NALAS. Na dvodnevnom sajmu opština i gradova, opštinu Drinić, pored načelnika Dejana Prošića, zastupali su i članovi tima lokalne vlasti: Puđa Vladimir, Stanković Sretko, Romčević Dragana, Budimir Ljiljana i Ćulibrk Bojan. Štand opštine Drinić bio je nezaobilazno mjesto svim učesnicima sajma, kao i posjetiocima. Izuzetno dobra organizacija, neobičan i jedinstveni suvenir – čizma i kućica od drveta, prirodna zdrava hrana, kao i domaća rakija privukli su mnogobrojne goste, koji su htjeli saznati informaciju više o našoj opštini. Na ovom štandu su uz poneku čašicu šljive, posjetioci upoznati sa mnogobrojnim projektima iz oblasti ekologije, poljoprivrede i turizma, kao i velikim bogatstvom šumskih resursa, koji su i glavni pokretač razvoja opštine. Članovi našeg tima otkrili su da ova opština ima velike šanse da zauzme vodeću poziciju u razvoju zapadnokrajiških opština. Uprkos tome što je naša opština relativno mlada, nedovoljno razvijena i po mnogočemu specifična, na ovom sajmu bila je vrlo posjećena, tako da su joj mnogo veće i razvijenije opštine mogle pozaviditi. Naš tim i cjelokupna vizuelna prezentacija opštine rijetko koga su ostavili ravnodušnim, što se zaključilo po velikom broju posjetioca i pregrštu pohvala. Također se pokazalo da je drinićko gostoprimstvo jedan od naših najjačih aduta u izgradnji pozitivnog imidža opštine. Ovaj regionalni susret opština, Drinić i njeni predstavnici iskoristili su da predstave vlastite privredne, turističke i kulturne potencijale. Razgovarali su sa donatorima razvojnih i međunarodnih organizacija i potencijalnim investitorima za : efikasno korištenje energije, održivi turizam i efikasno korištenje prirodnih potencijala.

 
 
 
 
 
 

Povodom Međunarodnog Dana žena, 8. marta u našoj sali opštine organizovan je prijem za drinićke dame, u okviru kojeg je sve prisutne žene pozdravio načelnik opštine Dejan Prošić, dok je nešto prije podneva u sali Osnovne škole „Drinić“ upriličena priredba na kojoj su učestvovali naši osnovci. Oni su na taj način željeli svojim majkama, ali i drugim posjetiteljkama da čestitaju najveći ženski praznik.
Program su svojim recitacijama otvorili prvačići, a nakon njih, prisutnima se predstavio školski hor, koji je tom prilikom otpjevao pjesmu „Jovano, Jovanke“. Pjesme posvećene mamama recitovali su i učenici II-og, III-eg, IV-og i V-og razreda, dok su njihovi stariji drugari za priredbu pripremili brojne i interesantne skečeve, među kojima su „Kad Ana ne čuje“, „Fatalno glupa glava“, „Kako kuma provodi dan“, „Priča o anđelu, „Podjela uloga““... Odličan nastup imala je i školska ritmička grupa, učenice Jovana Budimir i Marija Bulajic, koje su se publici predstavile numerom „Šašava pjesma“, kao i Danilo Kecman otpjevavši pjesmu „Čestitka majčici“, te Srđan Kecman sa pjesmom „Razgranala grana jorgovana“. Skečevi su bili rezervisani i za učenike četvrtog razreda, a to su „Izvještaj sa sela“ i „Prvo sankanje“.
Zanimljiv program oduševio je prisutne, a dirljive riječi izrecitovanih pjesama ponekoj su majci natjerale suze na oči. Najveselije je ipak bilo na samom kraju manifestacije, kada su svi zajedno odigrali „Užičko kolo“...
U svakom slučaju, na ovoj priredbi svako je mogao pronaći pogodan sadržaj za sebe, a sudeći po reakcijama publike i brojnim aplauzima, ovakve svečanosti trebalo bi da se organizuju i češće, a ne samo za vrijeme praznika i za školsku slavu.

 
 
 
 
 
 

U okviru projekta „Demokratska uprava na polju ekonomije – Osiguranje pristupa vodosanbdijevanju kroz institucionalni razvoj i infrastrukturu“, u sali Skupštine opštine, organizovan je cjelodnevni seminar, čija je tema bila „Zarazne bolesti i njihova prevencija“. O ovoj temi pričala je doktor Smilja Bulajić, specijalista porodične medicine.
Pomenuti seminar je sastavni dio posebno usmjerenog projekta “Zaštita djece i mladih izloženih riziku od zaraznih bolesti, putem edukacija i obezbjeđenja pristupa pitkoj vodi kroz aktivnosti uspostave sistema primjene referalnog modela socijalne/dječije zaštite i inkluzije u opštini Petrovac-Drinić“. Predavanju, koje je prvu u nizu od četiri predavanja namjenjeno je predstavnicima institucija koje su od značaja za dječiju/socijalnu zaštitu, prisustvovalo je svih 25 pozvanih. Zaključak seminara jeste da je neophodno da se saniraju sanitarni čvorovi u Osnovnoj školi „Drinić“.
Program predavanja bio je podjeljen u nekoliko tematskih cjelina, a to su: zarazne bolesti i značaj prevencije istih u očuvanju zdravlja, hidrične zarazne bolesti, kao i bolesti vezane za loše vodosnabdijevanje i loše higijenske uslove, te problem u lokalnoj zajednici, koji se odnosi na vodosnabdijevanje i sanitarne čvorove u Osnovnoj školi „Drinić“.
- Uzročnici zaraznih bolesti su bakterije, virusi, gljivice, crvi i protozoe, a veliki uticaj na pad stope obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti imaju vakcinacija, antibiotici u liječenju, podizanje materijalnog i higijenskog standarda, izgradnja vodovoda i kanalizacija, uništavanje insekata koji ih prenose i veterinarske mjere kao i zdravstveno vaspitanje, kontrola namirnica i vode za piće, saniranje žarišta infekcije, te dobro organizovana zdravstvena služba – istakla je doktor Smilja Bulajić.
Ovom prilikom, prisutne je pozdravila i koordinator ovog posebno usmjerenog projekta, Dušanka Pećanac, a u završnoj diskusiji o zaštiti zdravlja djece učestvovali su svi prisutni. Slijedeće predavanje održano je dan kasnije a ono je namjenjeno starijoj školskoj djeci. Tema i predavač su bili isti s tim što je predavanje za djecu bilo jednostavnije kako bi oni lakše shvatili tu poučnu temu. Sredinom marta planirana su još dva predavanja na istu temu i sa istim predavačem, s tim što bi prvo bilo namjenjeno prosvetnim radnicima a drugo mlađoj školskoj djeci.

 

dr Smilja Bulajić

 
 
 
 
 

Sinoć 1. marta 2011. godine u sali fiskulturne dvorane Osnovne škole u Driniću održana je po prvi put, projekcija cijelovečernjeg filma. I to nije bilo koji film. Radi se o najboljem ostvarenju snimljenom od rata na ovamo "Montevideo-Bog te video", rediteljskom prvencu našeg proslavljenog glumca Dragana Bjelogrlića koje je vidjelo preko 400 000 gledalaca širom prostora Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Uz pomoć par entuzijasta porijeklom sa ovih krajeva i ljubitelji dobrog filma u Driniću mogli su da se smiju, plaču i pjevaju srpsku himnu "Bože pravde", uz ovaj film. A posao je bio veliki. Trebalo je prostor fiskulturne sale osposobiti u pravo pravcato kino, bioskop. Da gledaoci imaju potpuni ugođaj kao da se nalaze u salama pravih kina velikih gradova. I po reakcijama nakon filma u tome se i uspjelo. Ovdje treba naglasiti da ništa od ovoga projekta nebi bilo da vlasnik "Oskar filma" iz Banjaluke, gospodin Vladimir Ljevar nije izašao u susret stanovnicima Drinića i maltene budzašto ustupio emitovanje ovoga filma. U cijelu ovu avanturu zdušno se uključila i opštinska administracija a najveći doprinos je, bez ikakve sumnje , dala Božana Puđa koja je lijepila plakate, prodavala karte i animirala stanovništvo da dođe na projekciju. U svakom slučaju ovaj veliki timski rad urodio je plodom, gledaoci su kućama otišli zadovoljni a u Driniću je od juče zaživjelo i kino, po prvi put od kada je ovoga mjesta. U planu je da se ova aktivnost nastavi i dalje te da se sa vremena na vrijeme prikazuju filmovi u Driniću.

 
 
 
 
 
 


Pored "Lovačke kuće" na Velikom vrelu nadomak Drinića izgrađena su dva bungalova, odnosno drvene kuće za smještaj turista. Kapacitet jednog bungalova je šest kreveta i još dva pomoćna tako da se dvije porodice sa po dvoje djece mogu komotno smjestiti. Enterijer je upotpunosti opremljen, na svakom spratu se nalazi po jedno kupatilo sa tuš kabinama, televizori sa satelitskim prijemnicima i parnim grijanjem. Predviđena je mogućnost i kuhanja odnosno spremanja hrane tako da svaki bungalov raspolaže sa električnim šporetima i kompletnim posuđem. Cijena dnevnog smještaja u ovim bungalovima je 90 konvertibilnih maraka plus jedna marka po osobi boravišne takse. Neponovljivi ugođaj crnogoričnih šuma, iskonski mir, vazdušna banja i šetnja i trčanje obilježenim trim stazama je nešto što podrazumjeva pravi odmor za svakoga koji brine o svom zdravlju. Pored toga u neposrednoj blizini je i motel "Lovačka kuća" gdje možete veoma povoljno da se hranite a tu su i sportski tereni za rekreaciju. Dođite, nećete se pokajati!

 
 
 
 

Predstavnici ministarstva uprave i lokalne samouprave, na čelu sa novoizabranim ministrom, Lejlom Rešić, posjetili su Drinić u srijedu, 16. februara, a cilj posjete bio je dogovor o bližoj saradnji naše opštine i ovog ministarstva. Ovom prilikom, ministar Lejla Rešić je svečano otvorila novu opštinsku Šalter salu, koja je od tog trenutka i zvanično počela sa radom. U okviru posjete, upriličen je i sastanak, na kojem su pored gostiju prisustvovali načelnik opštine, Dejan Prošić, predsjednik Skupštine opštine, Milan Grbić, potpredsjednik Skupštine opštine, Duško Balaban, direktor ŠG „Oštrelj – Drinić, Rajko Banjac i samostalni stručni saradnik za budžet i finansije, Jandrija Budimir. Načelnik opštine Petrovac, Dejan Prošić, upoznao je goste sa osnovnim karakteristikama našeg malog mjesta, ističući da se najveći problem odnosi na slabu infrastrukutru, nepostojanje poreske uprave, javnog prevoza, agencije za razvoj i policijske stanice.- Ovo je prva zvanična posjeta novog ministra i veoma nam je drago što smo krenuli od Drinića, jer na taj način želimo da pokažemo da nam je stalo do rubnih opština i smatramo da se takve opštine moraju zaštititi – istakao je ovom prilikom savjetnik ministra uprave i lokalne samouprave, Zoran Filipović.
On je dodao da je delegacija ministarstva došla u Drinić prvenstveno s namjerom da čuju od predstavnika lokalne vlasti koji su najveći problemi u Driniću i na koji način mogu da nam pomognu.
- Pasoše vadimo u Ribniku, policijsku zaštitu poslije 15 časova nemamo nikako, a do 15 časova imamo jednu pješačku patrolu, koja službeno do policijske stanice u Ribniku ide auto-stopom. S druge strane, naš najveći problem je u vezi sa infrastrukturnim projektima, koji dolaze iz djela Federacije BiH, pa entitetska vlada nije nadležna, a ona na državnom nivou nema sluha za naše poteškoće, a nama je trenutno prioritet rekonstrukcija puta koji vodi od Bosanskog Petrovca do Drinića – rekao je Prošić. Prema riječima ministra Lejle Rešic, Vlada Republike Srpske podržaće sve naše projekte, a uz podršku Vlade i dobru organizaciju u jedinici naše lokalne samouprave, uspjeh ne može izostati.
- Stanje u Driniću nije bajno, ali nije ni alarmantno. U protekloj godini Ministarstvo uprave i lokalne samouprave izdvojilo je za vašu opštinu 92 hiljade maraka, a namjeravamo i ubuduće da vam pomažemo koliko god budemo mogli – dodala je Rešićeva.

 
 
 
 
 
 

Povodom obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka, u utorak, 15. februara u Driniću je organizovana svečano-radna sjednica Opštinske boračke organizacije Petrovac-Drinić.
Tradicionalno, u znak sjećanja na poginule borce otadžbinskog rata, na ovaj Dan položeni su vijenci na Spomen obilježja, a to su, ispred porodica poginulih boraca, učinili Božo Radošević i Boja Mrđa, dok su ispred opštine vijence položili predsjednik Skupštine opštine, Milan Grbić i viši stručni saradnik za boračko-invalidsku zaštitu u Administrativnoj službi naše opštine, Slavica Balaban.
Ovom prilikom, upriličen je i Parastos za poginule i umrle borce odbrambeno-otadžbinskog rata, kojem su pored porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, prisustvovali i brojni građani Drinića i okolnih mjesta.
Nakon parastosa, prisutni su se uputili u salu Skupštine opštine, gdje je nastavljena svečano-radna sjednica, a u okviru koje se raspravljalo o aktuelnim i neriješenim boračkim pitanjima i problemima.

 
 
 
 

Brojni privrednici, ali i građani opština Petrovac i Bosanski Petrovac pokazali su svoju humanost pomažuci stanovništvu, ugroženom od poplava, koje su tokom prethodne godine bila česta pojava na području većeg dijela Republike Srpske, a naročito Semberije. Ljudi dobre volje zajedničkom akcijom uspjeli su skupiti pet šlepera baliranog sijena i dva kamiona ogrijevnog drveta, a sav skupljeni materijal otišao je u ruke građanima mjesne zajednice Janja, koja pripada opštini Bijeljina.
Ovo mjesto, u kojem žive i Srbi i Muslimani u skoro jednakom procentu, tokom prethodne godine bilo je poplavljeno tri puta. Prilikom preuzimanja konvoja pomoći, bili su prisutni načelnici opština Petrovac i Bosanski Petrovac, Dejan Prošić i Ermin Hajder, kao i načelnik Bijeljine Mićo Mićić.
- Zahvalan sam građanima opština Petrovac i Bosanski Petrovac na pruženoj podršci i pomoći u trenutku kada je našim građanima bila najpotrebnija – istakao je načelnik Bijeljine, Mićo Mićić.
Iako je riječ o skromnoj pomoći, s obzirom na činjenicu da su opštine Petrovac i Bosanski Petrovac izrazito nerazvijene, akcija naših građana i sugrađana, njihova nesebična želja da na bilo koji način olakšaju muke građanima Janje zasigurno je za svaku pohvalu. Uostalom, davno je rečeno da se poklonu u zube ne gleda...

 
 
 
 
 

U prostorijama sale Skupštine Opštine Drinić, u petak, 5. februara održan je sastanak kojem su prisustvovali direktor NGO „Krajina“, Vlado Cvijić i njegov saradnik Savo Kovačić, načelnik naše opštine, Dejan Prošić, kao i desetak drinićkih poljoprivrednika.
Ova uspješna organizacija sprovodi organsku proizvodnju, edukaciju po standardima Evropske Unije, sertifikacije i sl., a osnovana je 1996. godine sa ciljem kreiranja kvalitetnijih poljoprivrednih usluga i podrške zapošljavanja u poljoprivrednoj djelatnosti Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja kako u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji, tako i u svijetu.
U okviru sastanka, koji je održan u Driniću, zaključeno je da naša opština ima sve neophodne uslove za prozvodnju sira i base, sakupljanje ljekovitog bilja, kao i plasteničku prozvodnju, te za razvoj stočarstva i proizvodnju krompira, dok su najveće prednosti šumarstvo kao najznačajnija privredna djelatnost u našem mjestu, zdrava voda, netretirano zemljište i odsustvo zagađivačke industrije.
- Za uspješno plasiranje proizvoda neophodna je njegova odgovarajuća količina, kontinuirano snabdjevanje i odgovarajući kvalitet. Takođe, od neprocjenljive važnosti je da pronađemo uspješan mehanizam udruživanja, jer što je više proizvođača, to je bolje, s obzirom da mala količina proizvoda nikog ne zanima – istakao je na sastanku Vlado Cvijić.
- Siguran sam da zajedničkom i planskom prozvodnjom i radom možete uspjeti, a poljoprivredna proizvodnja i etno-turizam mogu itekako uticati na razvoj Drinića. Načelnik ove opštine, Dejan Prošic izrazio je želju za efektivnijim načinom življenja ovdje, što znači da opština želi da bude koordinator, ali ona sigurno ne želi koordinisati rasutom proizvodnjom, što nas opet dovodi do činjenice da je dogovor samih poljoprivrednika i njihovo udruživanje najvažniji korak koji vodi do uspješne proizvodnje – rekao je Cvijić.
Pričajući o plasteničkoj proizvodnji, saradnik u ovoj organizaciji, Savo Kovačić, naglasio je da plastenička folija mora biti kvalitetna, jer se samo na taj način proizvodi mogu zaštititi od svih vremenskih nepogoda, a neophodno je i da se na samom početku nabavi kvalitetan sadni materijal, od koga bi se nakon određenog vremena moglo vaditi kvalitetno sadno sjeme.
NGO „Krajina“ ima svoje vlastito preduzeće, koje nosi naziv „Herba Krajina“, a prije deset godina USAID ju je proglasio najboljom organizacijom u Bosni i Hercegovini, dok je 2007. i 2008. godine proglašena pobjednikom Sajma poljoprivrede u Banjoj Luci. „Herba-Krajina“d.o.o. bavi se proizvodnjom i montažom plastenika svih dimenzija, profesionalnom edukacijom poljoprivrednih gazdinstava, kao i sertifikacijom i promocijom proizvoda u zemljama Evropske Unije, te podrškom plasmanu proizvoda na domaće i inostrano tržište. Ovo preduzeće organizuje nabavku visoko kvalitetnog sjemena, sadnog materijala, sredstava za biološku prihranu i zaštitu, sistema za navodnjavanje i grijanje, kao i opremu za pakovanje, a bavi se i stručnom izradom aplikacija za podsticaje, subvencije, kredite i unapređenje poslovanja određenog gazdinstva.

 
 
 
 

Detalj sa izložbenog štanda Sajma poljoprivrede u Bijeljini

 
 
 

Na dan Svetog Save, školske slave, 27-og januara, u prepunoj sali naše Osnovne škole „Drinić“, učenici ove škole organizovali su priredbu, kojoj je prisustvovao veliki broj posjetilaca, prvenstveno roditelja, ali i drugih poštovalaca lika i djela ovog velikog sveca.
- Zadovoljstvo mi je što vas vidim u velikom broju danas, kada škola po 11. put slavi svoju slavu, Svetog Savu. Naša škola ima 69 učenika, koji postižu zavidne rezultate. Istovremeno, ova obrazovna ustanova već duže vrijeme odolijeva svim pritiscima iz susjedne opštine, a sve više srpskih učenika iz Bosanskog Petrovca prelazi u našu školu, jer žele da uče svoj jezik, kulturu, vjeronauku i ćirilicu. Nadam se da ćemo i dalje uspješno odolijevati svim pritiscima, te da ćemo školsku slavu još dugo godina slaviti u našem kraju i u našoj školi - istakla je direktor Osnovne škole „Drinić“, Milja Banjac, koja je ovom prilikom zajedno sa našim sveštenikom Draganom Škalonjom zapalila svijeću i osveštala slavski kolač.
U okviru programa, prisutni su imali priliku da od učenika čuju brojne predivne pjesme posvećene Svetom Savi, ali i da se prisjete životnog puta prvog srpskog prosvetitelja.
Sveti Sava, po rođenju Rastko Nemanjić; rođen je oko 1174. u deževačkom kraju na planini Goliji, a preminuo je 14. januara 1236. godine, po julijanskom kalendaru, u Trnovu u Bugarskoj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Vizantije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve, a vaseljenski patrijarh ga je imenovao za prvog srpskog arhiepiskopa. Ostao je arhiepiskop sve do 1233, da bi ga potom zamjenio njegov učenik Arsenije.
Njegova najznačajnija pisana djela su „Žitije, spomen na pokojnog oca Stefana Nemanju (Simeona)“, „Karejski tipik“, „Hilandarski tipik“ i „Studenički tipik“, kao i „Zakonopravilo“.
Savin kult u narodu bio je jak. Posle jednog ustanka Srba protiv Osmanskog carstva, turski zapovjednik Sinan-paša je 1594. spalio Savine mošti na Vračaru. Na mjestu za koje se vjeruje da se to odigralo podignut je veličanstveni Hram Svetog Save.
Nakon svake izrecitovane pjesme, salom je odjekivao gromoglasan aplauz, a roditelji su u prijatnoj prazničnoj atmosferi ponosno bodrili svoju djecu, učesnike ovog programa. Pored poučnih pjesama, posjetioci su uživali u nastupu đaka Danila i Srđana Kecmana, koji su odsvirali nekoliko pjesama na harmonici, a Danilo je i otpjevao numeru „Uz Moravu vjetar duva“...

 
 
 
 

na vrh

 
 
made by SiZ