-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
AKTUELNOSTI  
 
 

Povodom Dječije nedjelje, odnosno nedjelje dječijih prava koja se tradicionalno obilježava početkom oktobra, trećeg oktobarskog jutra, u Sali Osnovne škole „Drinić“ organizovane su školske aktivnosti, koje su kroz kviz i izbor najljepše djecije frizure pokazali stepen znanja i kreativnosti naših osnovaca.
Ove aktivnosti osmislila je nastavnica Rajka Đumić, koja je ujedno bila i voditelj programa. Kviz se sastojao od pet igara, a to su bile slagalica, moj broj, skrivena riječ, asocijacija i pogodi pjesmu. Takmičilo se pet školskih ekipa, a prvo mjesto, sa 84 boda, osvojili su „Anđeli“, čiji su članovi bili Andđela Dukić, Kristina Bulajić i Jelena Kerkez. Pravila igre i bodovanje pratila je tročlana komisija,i to: učiteljica Nikolina Banjac i nastavnice Nevena Toljaga i Jelena Novković.
Nakon zabave kroz koju se ponešto moglo i naučiti, uslijedio je izbor najbolje frizure. U ovom dijelu programa takmičilo se 47 učenika, a u uži izbor ušlo je njih 16. Najljepšu frizuru , prema mišljenju žirija, u čijem su sastavu bile učiteljice Jelena Repija i Biljana Zorić, kao i nastavnik Danijel Dujaković, imala je Nataša Kokoruš. Njena frizura ujedno je proglašena i frizurom dječije nedjelje, dok je najoriginalniju frizuru imala Nikolina Bulajić, najsmješniju Danilo Kecman, najelegantniju Teodora Boci, a najmoderniju Srđan Grbić. Aleksandra Đukić je imala frizuru u koju se uložilo najviše truda, dok je najkreativnija bila frizura Anđele Karanović.
Sve u svemu, bilo je ovo jedno zabavno dvočasovno druženje u kojem je uživala brojna publika, a u kojoj su se uglavnom nalazili učenici i poneki roditelj. Dječija nedjelja je svakako prilika da se kroz dodatne aktivnosti svih institucija i službi ukaže na važnost prepoznavanja potreba svakog djeteta i adekvatnog reagovanja u svim situacijama u kojima se djeca nađu na svom putu odrastanja. U kući, školi, na ulici, lokalnoj zajednici, medijima - svi imamo i obavezu i odgovornost prepoznati njihov najbolji interes u svakoj situaciji. Jer, dobrobit djece predstavlja ne samo obavezu, već i odgovornost odraslih.

Tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 

 
 
 

Zavičajno Udruženje petrovčana iz Banjaluke ove godine učinilo je pravi poduhvat. O čemu se radi pročitajmo iz saopštenja sa njihove zvanične web stranice. HVALA IM!

Poslije dužih priprema, traženja lokacije i osposobljavanja iste, konačno smo u nedelju 29.septembra uselili sedmoro studenata u Petrovačku kuću.
Studenti će u narednu godinu dana koristiti smještajne kapacitete Petrovačke kuće, smještene u ulici Sarajevskoj 20, Banjaluka. Odabrani su studenti:
• Branka Morača, brucoš Filološkog fakulteta,
• Nikola Pećanac, brucoš Šumarskog fakulteta,
• Milica Marjanović, brucoš Univerziteta za poslovni inžinjering i menadžment,
• Milana Majstorović, student ekonomije,
•Damjan Knežević, brucoš Šumarkosg fakulteta,
• Božana Latinović brucoš Poljoprivrednog fakulteta i
• Đorde Bulajić,brucoš Šumarkog fakulteta.
Ugovorena cijena smještaja je 450 KM mjesečno, plus troškovi struje i vode. Za sada je ZU Petrovac uplatilo stanarinu za 3 mjeseca i nabavilo 10 m drva (uz pomoć Šumskog gazdinstva Drinić) i peć na drva (uz pomoć Mikrofin Osiguranja), kao i sitnije stvari i potrepštine za svakodnevni boravak.
U zavisnosti od prikupljenih sredstava, ZU Petrovac je voljno i da finansira troškove režija i troškove mjesečne karte, koja iznosi 26 KM po studentu.
Pozivamo članstvo ZU Petrovac i javnost da nastave sa podrškom našim aktivnostima i da nam pomognu u realizaciji ovog projekta. Za daljnju realizaciju su nam potrebna novčana sredstva u iznosu oko 3.150 KM za stanarinu, 1.820 KM za mjesečne karte i otprilike 600-700 KM za režije. Svaka pomoć u ostalim stvarima je više nego dobrodošla.
Žiro račun Udruženja na koji se mogu uplatiti donacije je:
571-010-00000559-36 Komercijalna banka AD Banja Luka.
Želimo našim studentima sretan i uspješan prvi dan nastave.

 
 
 

 
 
 

U bukovačkoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice koja je obnovljena i osveštana okačena je i spomen tabla zahvalnica za one koji najviše dopriniješe obnovi. Crnim slovima na ogledalu ugravirano je: Hvala Bogu crkva obnovljena, u čast onih kojih više nema, hvala svima što je obnoviše al Draganu popu ponajviše, hvala Braci, Bati i Draganu, iz Drinića Dudi i Milanu, hvala braći Peri i Goranu, hvala Dani, hvala kumu Brani, iz Bare Ilinkinoj djeci, koji znaju đe im leže preci, hvala našem umjetniku Nini, što ikone besmrtnim učini, iz Smoljane Kecmanu Nikoli, koji vrata na crkvi napravi, iz Šekovca Brkljač Nevenu, svima vama za pomoć ogromnu i precima što je osnovaše na sred sela da tamjan miriše. HVALA!

Potpisan je Slobodan Kuburić Kubura iz čega se dade zaključiti da je on i autor ove pjesme-zahvalnice. Ovom prilikom i na ovom mjestu željeli bi i mi, stanovnici i potomci stanovnika koji gravitiraju ovoj crkvi, da zahvalimo Kuburi za bespoštedan i požrtvovan rad na okupljanju, animiranju, prikupljanju, organizaciji i realizaciji ogromnog projekta zvanog OBNOVA crkve. HVALA!

 
 
 
 

U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Bukovači , uoči Male Gospojine, 20. septembra, upriličeno je večernje bogosluženje, koje je služio Episkop bihaćko-petrovački Gospodin Atanasije, sa sveštenstvom.
Ovom svetom činu prisustvovalo je pedesetak vjernika, kojima je ovo večernje bogosluženje bilo odlična prilika da se bolje upoznaju sa nedavno ustoličenim Vladikom Atanasijem.
-Kako nam je Bog dao divno vrijeme na ovo praznično predvečerje. Sretan sam što ovo veče dijelim s vama i vjerovatno se na nekim većim mjestima i u većim gradovima ovaj veliki praznik proslavlja na blistaviji način, ali sam siguran da dio te blistave praznične atmosfere nije zaobišao ni ovo malo selo i njegove mještane, koji su proživjeli teška vremena u ratnom vihoru, ali su se vratili na svoje ognjište gdje im je najljepše i najprijatnije. A naš narod je navikao na neprestanu borbu. Postoji jedna stara izreka koja kaže :”Ako vam ide suviše lako u životu, pogledajte bolje, možda vam ipak ide nizbrdo .”Tako da pošten običan čovjek i ne voli kada mu baš sve ide potaman, jer se uvijek pita kako je to moguće i do kada će to trajati. A sve okolnosti i nedaće koje nas zadese u životu, treba gledati s neke vedrije strane, ukoliko je to moguće – naglasio je ovom prilikom Vladika Atanasije.
Nakon večernjeg bogosluženja, u bukovačkoj školi organizovana je večera za goste, a sledećeg dana, na Malu Gospojinu, upriličena je sveta liturgija, kao i parastos za poginule borce, nakon čega se pristupilo lomljenju slavskog kolača, a zatim je nastavljeno narodno veselje, koje je trajalo do duboko u noć.
Mala Gospojina je jedan od najvećih zavjetnih praznika. Tada se slavi uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane rođena Sveta Djeva Marija. Prema predanju, Joakim i Ana dugo nisu imali djece i molili su se Bogu da im podari potomstvo. Vec ostario, Joakim je u pustinji proveo četrdeset dana u neprekidnom postu i molitvi. Jednog dana Ani se pod lovorovim drvetom javio anđeo i rekao da je njihov vapaj dospio do nebesa i da će ubrzo postati majka. Na to se Ana zavjetovala da ce dijete posvetiti Bogu. Mala Gospojina spada u red Bogorodičinih praznika zajedno sa Vavedenjem i Uspenjem Presvete Bogorodice (Velika Gospojina). Označen je crvenim slovom, a veliki broj vjernika obilježava ga kao krsnu slavu.

 
 
 

 
 
 


Pobjednik prošlogodišnjeg “Startup weekenda” , Petar Radulović, predstavio je svoj projekat o proizvodnji i preradi heljde pred brojnim prisutnima u selu Bare, u blizini naše opštine, odakle i vodi porijeklo, a na tom mjestu je i posijao ovu zdravu i kvalitetnu žitaricu, i to na površini od 30 dunuma. Podsjećamo, upravo je ideja o proizvodnji i preradi heljde proglašena najboljom na prošlogodišnjem “Startup weekendu”, gdje je Radulović zajedno sa Marijom Radulović i Milankom Maksić nagrađen sa 1.500 americkih dolara. Radulović je u svom rodnom selu petog septembarskog dana, u predivnom prirodnom ambijentu okupio predstavnike Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Hypo–alpe-adria banke, Centra za istraživanja i studije GEA, načelnike opština Petrovac i Bosanski Petrovac, direktora ŠG “Oštrelj-Drinić” i brojne druge goste, gdje je predstavio ovaj interesantni projekat i gdje je naglasio kako većina mladih danas hrli u gradove i želi pronaći zaposlenje u nekoj instituciji, dok on smatra da je budućnost u proizvodnji i da se treba vratiti selu.
Goste je pozdravio i izvršni direktor i jedan od osnivača Centra za istraživanja i studije GEA, Marko Martić, koji je pohvalio ovu ideju i izrazio nadu da će i drugi mladi ljudi slijediti Petrov primjer i okrenuti se prema studentskom preduzetništvu i dobrim idejama u oblasti poljoprivrede.
• Preduzetništvo je centralna tačka oslonca društveno-ekonomskog razvoja svake zemlje. Ono je posebno značajno za Republiku Srpsku i zemlje u okruženju, gde je velika stopa nezposlenosti uopšte, a posebno izražena nezaposlenost mladih ljudi. Mlade ljude moramo osnaživati da razmišljaju o preduzetništvu kao šansi za sebe, kao mogućnosti da sebi i svojim budućim porodicama obezbede egzistenciju – naglasio je načelnik opštine Petrovac-Drinić, Drago Kovačević.
Okupljanje gostiju na ovom mjestu bio je ujedno izvrstan povod za još jednu prezentaciju. Naime, Radulović je sa još nekoliko mladih entuzijasta nedavno osnovao Centar za ruralni razvoj, čija će misija biti da inicira, priprema i realizuje razvojne projekte na teritoriji Krajine, ostvarujući sinergijski efekat zajedničkog rada svih relevantnih društvenih grupa i pojedinaca, ostvarujuci maksimalni efekat korištenjem limitiranih resursa i kapaciteta.
• Vizija Centra je da postane glavni koordinator razvoja svih opština Krajine i da kao takav bude prepoznat od domaćih i međunarodnih razvojnih institucija. Centar ce kroz partnerstvo sa lokalnim zajednicama, institucijama i pojedincima postavljati standard u komunikaciji i poslovanju, insistirajuci na zakonitosti, javnosti u radu, efikasnosti, racionalnosti, zaštiti životne sredine i poštovanju ljudskih prava. Centar ce podržavati projekte regionalnog i prekograničnog karaktera, koji svojom realizacijom ostvaruju korist za širu domaću javnost, a uspostaviće odnose saradnje i sa drugim zemljama, koje imaju kompatibilne strateške ciljeve ili svojim iskustvima mogu doprinijeti prevazilaženju razvojnih problema, aktuelnih na teritoriji Krajine – naglasio je ovom prilikom Petar Radulović.

 
 
 
 
 
 
 
 

Na prijedlog načelnika opštine Petrovac-Drinić, gospodina Drage Kovačevića otišli smo u dio Drinića koji se zove Medenac. U kuću Petra Pepe Banovića. Njegova supruga Jovanka ispričala nam je potresnu priču iz svoga ratnog djetinjstva. Da nisam čuo iz njenih usta ne bih vjerovao. Ovakve priče se ne pričaju, suviše bole, ali moraju se pričati i znati. Za nauk i opomenu. Zato, zahvaljujemo se Jovanki, osamdesetogodišnjoj bakici iz Medenca. Pokušao sam da po njenim riječima rekonstruišem cijeli događaj i ispričam priču.

DETALJNIJE

 
 
 

A dobrodošlicu u ovu obrazovnu ustanovu, malim učenicima poželila je i direktor Osnovne škole “Drinić”, Blažena Stojisavljević (desno na slici).

Drugog septembarskog dana počela je nastava u prvom polugodištu u osnovnim i srednjim školama Republike Srpske.
Drinićka Osnovna škola ove godine bogatija je za 12 đaka prvaka, koji su jutros prvi put sjeli u školske klupe i upoznali se sa svojom učiteljicom, Jelenom Repijom. A đaci prvaci u školskoj 2013/2014 godini su: Pavle Banjac, Milana Budimir, Nemanja Đumić, Luka Kecman, Njegoš Lipić, Nedeljko Mrđa, Teodora Prošić, Bogdan Puđa, Marko Solomun, Vladimir Stojanović, Sara Stojisavljević i Zoran Škalonja.
Prvačiće i njihove roditelje, prvog školskog dana pozdravio je i načelnik naše opštine, Drago Kovačević koji je učenicima poželio sreću i uspjeh u ovoj , ali i svim narednim školskim godinama. On je naglasio da je delegacija prijateljske opštine Kamerštajn, prilikom nedavne posjete našem mjestu, poklonila opštini 1. 500 eura , koje su utrošene na kupovinu školskog namještaja (jedne table, pet stolova i deset klupa), kao i na krečenje svih školskih prostorija. Bitno je naglasiti da je opština, u saradnji sa stranim partnerima, omogućila i sanaciju školskog krova.
-Ova školska institucija je od neprocjenjivog značaja, kako za učenike, tako i za sve nas i u školu se neprestano treba i mora ulagati – rekao je ovom prilikom načelnik Kovačević.
Inače, za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj obezbijeđeni su besplatni udžbenici, a 145. 000 učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole u Srpskoj od danas provjerava rasporede časova i žuri na školsko zvono.
Ono što je evidentno u novoj školskoj godini u Republici Srpskoj jeste smanjenje broja učenika, za 1.500 u osnovnim i 1.800 u srednjim školama, što se ne odnosi na našu Osnovnu školu, s obzirom na činjenicu da je u ovoj školskoj godini osnovno obrazovanje u školi završilo 8 malih maturanata, dok je obrazovanje započelo 12 prvačića.

 
 
 
 
 

Dvadeset i sedmog jula ove godine navršilo se tačno 42 godine od svečanog otvaranja Spomenika palim žrtvama antifašističkog terora u Driniću. U ovo, već daleko vrijeme, vratiće nas sjećanjem preciznim kao hirurški nož, gospodin Milorad Mićo Budimir, sudionik i protagonista ovih događaja.

DETALJNIJE

 
 
 

Peta Kotlićijada “Memorijal Čičica“ održana je 17. avgusta u našoj opštini, na Velikom Vrelu, uz prisustvo brojnih gurmana i ljubitelja sportskih disciplina. Najbolji lovački kotlić ove godine, spremila je ekipa „Auto Lukas“ iz Kozarske Dubice, drugo mjesto je pripalo ekipi „Kum 1“ iz Krnjeuše, dok su treće mjesto podijelile dvije ekipe iz Drinića, i to: „Runolist“ i „Đudina ekipa“. U takmičarskom dijelu manifestacije, kao i prošle godine, učestvovalo je 15 ekipa.
Manifestaciju je otvorila direktor Turističke organizacije opštine Petrovac, Olgica Kecman, koja je ovom prilikom pozdravila goste, poželila sreću svim takmičarskim ekipama, ističući da je „Kotlićijada“ u našoj opštini postala jedna od najvažnijih manifestacija i da se na ovaj način može najbolje prezentovati lokalna gastronomska ponuda. A u toj gastronomskoj ponudi i u drugim manifestacionim sadržajima, i ove godine, kao i prošle, uživala je direktor Turističke organizacije Republike Srpske, Nada Jovanović, koja je naglasila da joj je drago što ovaj vreli avgustovski dan provodi u našoj opštini, uživajući u raznolikim gurmanskim mirisima i okusima.
Pored gastronomskog takmičenja, u okviru „Kotlićijade“ organizovana su i sportska nadmetanja, i to u strijeljaštvu i vuči konopca, a najmlađi su jutarnje časove proveli na izuzetno zabavan način, učestvujuci u biciklistickim trkama, koje je organizovalo Auto moto društvo Drinić, a nagrade za najbolje u ovoj disciplini obezbijedilo je preduzeće „Lom“. Najbrži su dobili đacke torbe, drugoplasirani kacige, a trećeplasirani pernice. U muškoj kategoriji, prvo mjesto osvojio je Vuk Kecman, drugo je zauzeo Nikola Srdić, dok je treći bio Miloš Latinović. Najbrža djevojčica bila je Anastasija Kecman, a drugu poziciju je zauzela Jelena Lukač, dok treće djevojčice u ovom takmičenju nije ni bilo, pa je odlučeno da pernica koja je trebala pripasti trećeplasiranoj, ode u ruke najmlađem učesniku ove trke, a to je bio Zoran Škalonja.
Osim što je zauzela drugo mjesto u spremanju kotlića, ekipa „Kum 1“ zakitila se ove godine još jednim laskavim priznanjem, a to je osvojeno prvo mjesto u vuči konopca, dok je ovogodišnji pobjednik u strijeljaštvu bio naš sugrađanin Dragoljub Kačar.
Sve u svemu, još jedno zvanično tradicionalno gastronomsko druženje je iza nas i proteklo je u prijatnoj atmosferi. Treba još napomenuti da je ove godine, po prvi put otkako se manifestacija organizuje, svaka ekipa plaćala kotizaciju 10 KM, a organizatori su bili opština Petrovac i Turistička organizacija naše opštine. Nagrada za prvo mjesto iznosila je 300, za drugo 200, a za treće 100 KM. Svaki učesnik je na početku smotre hrane dobio od organizatora na poklon i kecelju, dok su tri najbolje ekipe, pored kecelja dobili i varjače.

tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 
 

 

 
 
 

POZIVAMO VAS DA NAM SE PRIDRUŽITE NA "MEMORIJALU ČIČICA" KOJI ĆE SE ODRŽATI 17.AVGUSTA. 2013. GODINE NA VELIKOM VRELU KOD LOVAČKE KUĆE U DRINIĆU SA POČETKOM U 11.00 ČASOVA. KOTIZACIJA JE 10 KM PO EKIPI.

PROGRAM:

10.00 PRIJAVA TAKMIČARA

11.00 OTVRANJE MANIFESTACIJE

12.00 - 14.00 TAKMIČENJE U SPORTSKIM DISCIPLINAMA

15.00 PROGLAŠENJE POBJEDNIKA I DODIJELA NAGRADA

16.00 DEGUSTACIJA KOTLIĆA I DRUŽENJE UČESNIKA I POSJETILACA MANIFESTACIJE

 
 
 

Dajana Smiljanić, djevojka iz Bosanskog Petrovca, koja je trenutno sasvim sigurno jedna od najuspješnijih i najperspektivnijih mladih ljudi u Bosni i Herecegovini, a u prilog tome govori i činjenica da se uprkos brojnoj i žestokoj konkurenciji uspjela upisati na Medicinski fakultet u Češkoj, gdje odlazi uskoro. Aplicirala je za stipendiju češke vlade u Ambasadi Češke republike u BiH i na dva koledža u SAD-u – Saint Norbert College u mjestu De Pere, Viskonsin i Concordia College u Njujorku. Primljena je na sva tri mjesta, s tim da je jedino od češke vlade dobila punu stipendiju, koja pokriva troškove školarine i mjesecni džeparac. Narednu godinu, Dajana ce provesti u Marianskim Laznama, u jezičkoj školi UJOP pri Karlovom Univerzitetu, gdje će učiti češki jezik, a nakon toga upisuje Prvi medicinski fakultet Karlovog Univerziteta u Pragu. Intervju sa ovom mladom uspješnom djevojkom.

 
 
 


Nakon ustoličenja Vladike Atanasija, u Bosanskom Petrovcu, crkveni velikodostojnici, predstavnici katoličke i muslimanske vjere, kao i zvaničnici iz Republiike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije, te ostale uvažene zvanice, posjetili su Drinić, gdje je pod luksuznim šatorom na igralištu u našoj opštini organizovan ručak, kojem je prisustvovalo oko 500 ljudi. Ručku su, između ostalih, prisustvovali i načelnik naše opštine Drago Kovačević, kao i direktor ŠG „Oštrelj-Drinić“ , Igor Kneginjić, kao i vlasnik i osnivač „Pavlović banke“, Slobodan Pavlović, koji je iskoristio ovu priliku da zajedno sa izvršnim direkotorom ove banke, Goranom Mitrovićem, direktorom komercijalne divizije, Milom Pejičićem i direktorom filijale Banja Luka, posjeti ekspozituru ove banke u Driniću, koja je nedavno otvorena. Istaknuto je da je rukovodstvo „Pavlović banke“ za sada zadovoljno ostvarenim rezultatima i brojem klijenata u drinićkoj ekspozituri, a naglašeno je također da će u narednom periodu poseban akcenat biti stavljen na pozajmice poljoprivrednim gazdinstvima u iznosu od 2 000 KM.
Proslava ovog izuzetno važnog događaja u Driniću, protekla je bez problema, uz jako obezbjeđenje i pripravnost ljekarse službe. Na svu sreću, nikakvih ekcesa nije bilo, tako da nije bilo potrebe ni za bilo kakvom vrstom intervencija. Možda treba naglasiti da odkad se u istoriji spominje geografski pojam Drinića, a to je polovinom XII vijeka, u njemu nije bio važniji skup visokih crkvenih i državnih zvaničnika. Sigurno najzaslužniji za ovakav događaj je dosadašnji episkop bihaćko-petrovačke eparhije vladika Hrizostom koji je 22 godine duhovno predvodio srpski narod u ovoj eparhiji kao i vladika Nikolaj Mrđa, porijeklom iz sela Smoljane pored Bosanskog Petrovca. Datum 11. avgust ljeta Gospodnjeg 2013. zlatnim brojevima biće upisan u istoriju opštine Petrovac-Drinić.

tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 
 
 
 
 

U Katedralnom hramu u Bosanskom Petrovcu, patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve ustoličio je u nedjelju, 11. avgusta, novoizabranog episkopa eparhije bihaćko-petrovačke Atanasija Rakitu.
Ustoličenje u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu, sjedištu bihaćko -petrovačke eparhije, počelo je služenjem Svete arhijerejske liturgije.
Svečanosti su prisustvovali crkveni velikodostojnici, predstavnici katoličke i muslimanske vjere, kao i zvaničnici iz Republiike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Novoustoličeni vladika Atanasije poručio je u besedi da eparihiju preuzima u "dobrom poretku", sa mnogim obnovljenim svetinjama, ali i da još mnogo toga treba da se popravi u eparhiji na prostorima zapadne Bosne, čiji su žitelji pretrpili teška vremena.
• Praznina još odzvanja zapadnom Bosnom i izaziva sećanje na teška vremena... Mnogo je porušenog, naročito u ljudskim dušama i mnogo još ima da se popravi. Bihaćko-petrovačka eparhija je velika, ali ima svega 40.000 pravoslavnih duša i to mahom ostarjelih ljudi, koji su se vratili iz izbjeglištva.
Međutim, podsjećam da je ova eparhija veća nego što se očima vidi. Ubrajam u nju i sve one koji su odavde otišli u daleku Australiju, Ameriku, zemlje zapadne Evrope, kao i one upokojene, koji su mir našli kod Boga - rekao je vladika Atanasije.
Patrijarh Irinej je istakao da je prethodni vladika učinio mnogo da Eparhija bude organizovana, za šta je u teškim vremenima, koja su iza nas, trebalo dosta vjere, ljubavi i nade. On je ujedno i pozvao sveštenstvo i vjernike da novog episkopa slušaju kao dobra djeca svoga roditelja, kao učenici svoga učitelja i da svojom ljubavlju i saradnjom doprinesu da on uspješno obavlja svoju uzvišenu službu.
Sve goste i vjernike ovom prilikom pozdravio je i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, koji je donedavno bio na čelu Eparhije bihaćko-petrovačke.
- Ova eparhija je postala simbol duhovne i materijalne obnove naše crkve i naroda, te vjerujemo da će je novi episkop još više duhovno unaprijediti - naglasio je Hrizostom.
Pored brojnih uvaženih gostiju iz crkvenog života, ustoličenju su prisustvovali i zamjenik predsedavajućeg Savjeta ministara BiH, Nikola Špiric, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radoslav Jovičić, šef Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac, ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković, savjetnica predsjednika Srbije Jasmina Mitrović Marić, potpredsjednik BiH Svetozar Pudarić i mnogi drugi...
Vladika Atanasije je drugi arhiepiskop na upravljanju bihaćko-petrovačkom eparhijom koja je ustanovljena prije 22 godine. Bio je vikarni episkop hvostanski od 1999. do 1. juna 2013.
Rođen je u Janju kod Šipova. Zamonašio se sa 19 godina u manastiru Krka kod Knina, u završnom razredu bogoslovije. Diplomirao je na Akademiji Svetog Vladimira u Njujorku. Namjeravao je tamo da nastavi školovanje, ali ga je tadašnji episkop pozvao nazad. Do 25. godine predavao je u manastiru Krka, a potom je premješten na Kosovo i Metohiju, u Prizrensku bogosloviju. Tamo je ostao 11 godina.
Od kada ga je pokojni patrijarh Pavle pozvao u Beograd, 1994. godine, Atanasije Rakita živio je u keliji Patrijaršijskog dvora u Beogradu. Na vratima kelije je napisao: „Radna ćutaonica”. Tu ga je njegov duhovni otac i staratelj Pavle uveo. I, tu je Atanasije i ostao. To je životna filozofija dosadašnjeg vladike hvostanskog i novoizabranog bihaćko-petrovačkog. Uoči odlaska u eparhiju koja je mjesto njegovog rođenja i dječaštva, pedesetšestogodišnji episkop, koji se sve ove godine držao van sukoba unutar vrha Srpske pravoslavne crkve (SPC), priznao je da se osjeća kao u vremeplovu.
– Najmanje vremena sam proveo u zavičaju, gdje sad, po određenju Crkve, idem. Prostor na koji dolazim je razoren. Tužne su se stvari dogodile na prostorima koje pokriva Eparhija bihaćko-petrovačka, od Bihaća, Drvara, Grahova, Šipova, Livna, Glamoča, Bosanskog Petrovca... Mi držimo parastos četvrtog avgusta za žrtve „Oluje”, ali to nisu samo žrtve iz Kninske Krajine, Like, Korduna, već i iz Bosanske Krajine. Tamo se sada vraćaju uglavnom oni koji žele da daju zaključak svome životu – kaže Rakita.
Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na svom redovnom zasjedanju 1. juna 2013. izabrao ga je za episkopa bihaćko-petrovačkog, budući da je dotadašnji episkop Hrizostom izabran za episkopa zvorničko-tuzlanskog, umjesto penzionisanog Vladike Vasilija Kačavende.

tekst: Božana Puđa foto:www.spc.rs

 
 
 
 
 

 

 
 
 

22.juna 2013. sastala se generacija malih maturanata OŠ „Mile Balaban“ u Bukovači.
Prisutni maturanti iz 1961.godine:
Budimir Dragica, Jovanić Jela, Kecman Mile, Kecman Mileva, Kecman Svetko, Samardžija Dušan, Srdić Petar, Ševo Nikola, Trninić Milka.
Srdačni susreti, ozarena lica i osmjesi nekadašnjih osnovaca ispunjavali su toplinom učionicu drage bukovačke škole.
Druženje je počelo časom odjeljenske zajednice kojim je rukovodila Šepa Mila nastavnica u penziji.
Minutom ćutanja odana je počast umrlim i stradalim učenicima, nastavnicima i školskom osoblju i položeno cvijeće na groblje u Bukovači i Memorijalnom centru u Driniću.
Druženje je nastavljeno u Lovačkoj kući.
Navirana su još uvijek svježa sjećanja na đacko doba i dane mladosti vrijedna njegovanja i prenošenja na mlade generacije. Sastanak je proslavljen u izuzetnoj atmosferi uz muziku, pjesmu i igru.
Druženja koja njeguju drugarstvo i prijateljstvo će se nastaviti u dragom zavičaju, a sljedeći je 2016. godine.
Tekst i foto: Svjetlana Šepa Dimitrijević

 
 
 
 

Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS, Goran Mutabdžija posjetio je 11. jula Drinić, gdje je u Osnovnoj školi održao sastanak sa Aktivom direktora osnovnih škola sa regije Mrkonjić Grada ( za područje Ribnika, Mrkonjić Grada, Šipova, Jezera i Drinića).
• Na sastanku je najviše bilo riječi o tekućim problemima u odvijanju nastavnog procesa u školama, a naglašeno je da su problemi najvećim dijelom materijalne prirode, odnosno da je ključan problem materijalno-tehnička opremljenost ovih škola – istakla je direktor drinićke Osnovne škole, Blažena Stoisavljević.
U vezi s tim, ministar Mutabžija je najavio da će narednih dana razgovarati sa načelnicima navedenih opština, kako bi zajednički pokušali da riješe postojeće probleme.
• Svjesni smo da je to obaveza Ministarstva, ali nemamo snage da to sami riješimo. Moramo tražiti nove modele, a jedan od njih je konkurisanje u međunarodnim projektima. Baš iz tog razloga što Ministarstvo ne može da riješi ove probleme bez lokalnih zajednica, moramo vidjeti sa načelnicima opština šta ćemo i kako dalje - rekao je Mutabdžija.
Na sastanku se razgovaralo i o problemima uređenja administrativno-pravnih okvira, među kojima se ističe Pravilnik o zapošljavanju radnika, a bilo je govora i o nastavnim sadržajima, njihovom obimu i prilagođenosti udžbenika uzrastu djece. Nakon sastanka, ministar Mutabdžija se zajedno sa direktorima Osnovnih škola uputio prema Velikom vrelu, gdje je organizovan radni ručak za naše goste i gdje je ministra prosvjete i kulture pozdravio i načelnik naše opštine, Drago Kovacević.

 
 
 
 
 

U Smoljani i Krnjoj Jeli na domak Bosanskog Petrovca na padinama Grmeča po peti put se održalo takmičenje u košenju trave. Ove godine kao i prošlih u principu izgledalo je sve isto. Mada, ova godina se i razlikovala od svih predhodnih. Razlikovala se po tome što su po prvi put na takmičenju učestvovali juniori do 15 godina. Najinteresantnije i najuzbudljivije je bilo gledati takmičenje juniora. Juniori Aco Banjac, Marko Kecman i Nikola Škrbic su ove godine zasjenili Mirka Kecmana, Radmila Đukovića i Milorada Sladojevića. Najbolji i najinteresantniji je bio najmlađi učesnik Ranko Kecman Žikin unuk (trća slika). Žikini unuci Marko koji je zauzeo drugo mjesto i Ranko koji je bio najmlađi učesnik su osvjetljali obraz djedu Žiki starom šampionu. Takmičenje je prošlo u odličnoj atmosferi. Posjetioci su uživali gledajući takmičenje kršnih i stasitih kosaca, praćenju kulturno-zabavnog programa i u kosačkom ručku. Lijepo je doći, vidjeti, uživati i vratiti se u neka prošla i bolja vremena. DOĐITE NAM I DOGODINE...

tekst i foto: Jovica-Jole Grbić

 
 
 

 
 
 

Štraparijade se organizuju sad već diljem pojma koji se zove Zapadni Balkan. Da je Dušan Lukić Ducelja brendirao ovu manifestaciju, čiji je bio začetnik, samo od prava korištenja mogao je biti bogat čovjek. Ova Štraparijada u Vrbljanima je specifična zbog toga što je organizuju komšije Ribničani, odnosno Vrbanjci a druga ali nimalo i bitnija činjenica je što su organizatori predvidjeli i parastos za nevino stradale 1942. godine. Najmanje što možemo učiniti nevino stradalim sunarodnicima, a svaki od nas u svojim porodicama ima cijelu plejadu mučenika, je da ih ne zaboravimo. Zato čestitam organizatorima i pozivam zainteresovane da u što većem broju posjete Petrovdansku štraparijadu u Vrbljanima.

 
 
 

„Zvjezdano veče Žutuh dunja“ naziv je manifestacije, koja je u sali drinićke Osnovne škole održana krajem juna, a organizovali su je članovi Plesnog kluba „Žute dunje Bihać – odjeljenje Drinić“.
Osim izbora za malu mis i mistera, oni koji su bili dio te zvjezdane noći, mogli su da vide kako članovi plesnog kluba izvode standardne i latino-americke plesove. Ipak, djevojčice i dječaci koji su se takmičili u izboru za najljepšu, odnosno najljepšeg, izazvali su najveće interesovanje prisutnih. A publika je odlučila da mis ove večeri bude trogodišnja Katarina Latinović, dok je za mistera izabran troipogodišnji Pero Banjac.
Odziv publike mogao je biti i veći, pa se samo po sebi, nekako nameće pitanje – jesu li ovakve manifestacije potrebne Drinićanima? Ako uzmemo u obzir činjenicu da kulturnih sadržaja u ovoj opštini ionako ima premalo, zašto su i one rijetko organizovane i besplatne opet slabo posjećene? Prema mišljenju nekih posjetilaca, nije ove noći bio problem mali broj prisutnih, nego nekultura pojedinih, koji su bili prisutni, ometajući svojim glasnim pričanjem, žvakanjem, komentarisanjem i telefoniranjem i ono malo ljudi koji su htjeli da uživaju u sadržajima, koje su „Dunje“ pripremile i njihovom uloženom trudu.

 

• Bez obzira na slabiju posjetu ili slabu koncentraciju pojedinaca, kao organizatori mi smo ipak zadovoljni učinjenim i drago nam je što smo naše najmlađe stanovnike uspjeli zabaviti nekoliko sati, jer mislim da su mališani ipak najviše uživali u izboru za mis i mistera. Sigurno da ćemo mi uskoro pripremiti sličnu priredbu, kada će, nadamo se i posjeta biti bolja – istakla je član Plesnog kluba „Žute dunje Bihać – odjeljenje Drinić“, Danijela Pećanac.

 
 
 

Grupa od jedanaestero djece nedavno se vratila sa Crnogorskog primorja. Oni su, u okviru projekta “Socijalizacija djece u Republici Srpskoj”, koji realizuje Javni fond za dječiju zaštitu RS, proveli 9 dana u odmaralištu u Kumboru. Naša opština učestvuje u ovom projektu drugi put, a ove godine, u periodu od 31. maja do 07. juna u Kumboru je boravilo deset đaka iz drinićke Osnovne škole i jedna učenica koja ide u školu na Bravsku, a to su: Tijana Latinović, Anđela Dukić, Danijela Puzigaća, Milena Kerkez, Ognjen Kecman, Nemanja Srdić, Kristina Bulajić, Nataša Počuč, Milica Šarac, Danijela Kalaba i nastavnica Rajka Đumić.
Svi se slažu u ocjeni da je to bilo iskustvo koje bi, dogodine, svakako, željeli ponoviti. Prvi put, u Kumboru je bila i učenica Milica Šarac. S ovog ljetovanja će, kaže, ponijeti samo lijepe uspomene i nova prijateljstva koja je stekla.
• Bilo mi je zaista lijepo, organizacija je bila savršena i što se tiče vaspitača i društva. Imali smo ispunjeno vrijeme, mnoga takmičenja poput izbora za mis, igara bez granica i maskenbala – kaže Milica.
Njena majka Drena Šarac ima samo riječi hvale za projekat Javnog fonda za dječiju zaštitu RS.
- Mislim da je ovo jako dobar projekat, prvenstveno zbog socijalizacije, odvajanja djece od roditelja. Mi, roditelji, imali smo puno povjerenje u vaspitače i doktore, koji su boravili zajedno sa našom djecom na moru. Kako sam čula, bili su jako posvećeni djeci, vodili su računa o svakom trenutku u njihovom danu. Milica je u Crnoj Gori stekla nove drugare i vratila se zaista oduševljena i sretna – istice Drena Šarac. A ovo mjesto početkom jula posjetila je i ministrica porodice, omladine i sporta, Nada Tešanović, koja je tom prilikom obišla djecu iz RS, koja su tad boravila u Kumboru, a u okviru projekta "Socijalizacija djece Republike Srpske".

 

Projekat podrazumijeva da u njemu učestvuju djeca iz raznih kategorija. To su, prvenstveno, djeca koja imaju određena respiratorna oboljenja, za što je morska klima izuzetno blagotvorna, ali i djeca sa dijabetesom, ometena u razvoju, djeca iz višečlanih porodica i iz boračkih kategorija.

 

 
 
 

Povodom Krsne slave naše crkve, u Driniću je na Duhove organizovan tradicionalni narodni zbor ispred Crkve Svete Trojice. U jutarnjim časovima, upriličena je liturgija, koju je držao drinićki sveštenik Dragan Škalonja.
• Zbor na ovaj sveti dan postao je tradicija u Driniću, jer baš tada naša crkva slavi Krsnu slavu. To je jedan od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi - Sveta trojica ili Duhovi, a obelježavaju se 50. dan poslije Uskrsa i deseti dan poslije Spasovdana. Duhovi predstavljaju i "rođendan" Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan ili Silazak svetog duha na apostole. Nadam se samo da će sledeći put liturgiji prisustvovati veći broj vjernika – istakao je sveštenik Škalonja.
Duhovi se slave tri dana, a po značaju, to je treći praznik - poslije Vaskrsa i Božića. Praznovanje se nastavlja cijele sedmice, ali se ne posti. Taj praznik nazvan je Sveta trojica, jer se, prema jevanđeljima, pored Svetog Oca i Sina, na ovaj dan javilo fizički treće lice Svete trojice - Sveti Duh. Prvi dan Duhova ili Pedesetnice posvećen je jevanđeljskom događaju - silasku Svetog Duha na apostole.

 

Nažalost, ovom crkvenom činu prisustvovalo je svega dvadesetak vjernika, dok je broj posjetilaca koji su se okupljali ispred crkve u popodnevnim i večernjim časovima bio mnogo veći. Slavlje je trajalo do duboko u noć.

 
 
 

U našoj opštini se pretposlednje junske subote održao po 15. put Memorijalni turnir u malom fudbalu „Zoran Stoisavljević“. Manifestacija, koja u našoj opštini zasigurno ima najdužu tradiciju, a koja ima nosi po prvom palom borcu sa teritorije naše opštine u odbrambeno -otadžbinskom ratu, ove godine okupila je sedam ekipa, a najbolja od njih su „Tri jelena“ iz Donjeg Ribnika. Oni su u finalu igrali protiv „Lisac Komerca“ iz Petrovca i savladali ih rezultatom 3:2, dok je treće mjesto osvojio „Orao“ iz Bijeljine. „Tri jelena“ su se na ovogodišnjem turniru zakitila sa još dva priznanja, koja su otišla u ruke Borisu Laketiću (najboljem strijelcu) i Nikoli Đukeriću (najboljem igraču).
Turnir u malom fudbalu otvoren je početnim udarcem Zorana Škalonje, unuka Zorana Stoisavljevića, a osim gore navedenih, na ovom sportskom događaju učestvovale su još četiri ekipe, i to : „“Šaneri“ iz Bosanskog Petrovca, „Kafe bar Brzi“ iz Drinića, „Hotel Drvar“ iz Drvara i „DOO Stanišić“ iz Ribnika.
• Takmičenje je proteklo u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi, uz prisustvo brojnih ljubitelja fudbala. I ove godine, kao i prošle, „Tri jelena“ su osvojila prvo mjesto, iako su i igrači ostalih ekipa pokazali zavidno fudbalsko umijeće i odličnu kondiciju. Ponosan sam na činjenicu da je ovaj turnir postao zaštitni znak naše opštine i nadam se samo da će narednih godina okupiti još veći broj ekipa i kvalitetnih fudbalera – istakao je predsjednik Organizacionog odbora Memorijalnog turnira „Zoran Stoisavljević“, Milan Grbic.

 
 
 

 
 
 

Nakon ulaganja ogromnih napora i preduzimanja brojnih inicijativa od strane načelnika naše opštine, Drage Kovačevića, ekspozitura Pavlović International Banke a.d. otvorena je u Driniću 16. juna. Tačno pola godine trajala je muka i agonija građana naše opštine, koji su zatvaranjem poslovnice Hypo Alpe - Adria - Banke a. d. Banja Luka krajem prošle godine bili prinuđeni da svoje finansijskih poslove i obaveze obavljaju ili u pošti u Driniću ili u bankama obližnjih gradova – u Mrkonjić Gradu, Banjaluci, Bosanskom Petrovcu i Prijedoru.
• Ekspozitura ove finansijske institucije otvorena je prvenstveno zahvaljujuci razumjevanju i podršci osnivača Pavlović International banke, gospodina Slobodana Pavlovića, koji je shvatio koliko za naše građane, privredne subjekte i samu opštinu znači postojanje banke u Driniću. Otvaranje ove ekspoziture je veoma značajan korak za sve nas koji živimo i radimo u Driniću – istakao je načelnik naše opštine, Drago Kovačević.
Pavlović International Bank a.d. Slobomir - Bijeljina je banka univerzalnog tipa, posluje sa preko 10 hiljada komitenata i preko 100 hiljada građana. Banka pruža najveći dio usluga iz domena bankarskog poslovanja i to: poslovanje sa privredom, poslovi platnog prometa u zemlji, poslovi platnog prometa sa inostranstvom, a obavlja i poslove sa stanovništvom, usluge elektronskog bankarstva, kartičarskog poslovanja i poslove sa hartijama od vrijednosti.

 

Otvaranje ove ekspoziture je veoma značajan korak za sve nas koji živimo i radimo u Driniću – istakao je načelnik naše opštine, Drago Kovačević.

 
 
 

Pošto je osvećenje obnovljenog Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Bukovači od šireg regionalnog, nacionalnog i vjerskog karaktera načinili smo reportažu o samim događanjima tog 16. juna. Nadamo se da ćemo prenijeti bar dijelić te nezaboravne svečarske i svetačke atmosfere. U reportaži su korišteni izvodi iz "Monografije sela Bara, Bukovača, Drinić, Vedro Polje - Srez Bosanski Petrovac 1700-2006" autora Dušana S. Kovačevića kao i članka "Objašnjenje Svete Božanske Liturgije" preuzetog sa web stranice www.spc-schwarzwald.de Jednim klikom na sliku lijevo možete vidjeti i pročitati detaljnije.

 
 
 

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi RS, Radislav Jovičić, direktor policije RS, Gojko Vasić i načelnik Centra javne bezbjednosti, Banja Luka, Mladen Marić, posjetili su Drinić 18.juna i tom prilikom održan je radni sastanak sa načelnikom naše opštine, Dragom Kovačevićem, na kojem je, između ostalog, prisustvovao i komandir Policijske stanice Ribnik, Jovica Ivanović.
- Drinić je prva rubna opština koju sam obišao otkako se nalazim na ovoj funkciji, jer želim da se uvjerim na licu mjesta o najvećim problemima sa kojima se susreću građani ove opštine i Vi kao načelnik lokalne zajednice, a kao predstavnik Vlade sa zaključcima ovog sastanka svakako ću upoznati i premijerku Vlade RS, Željku Cvijanović. A činjenica da smo danas u ovom sastavu posjetili vašu opštinu svakako govori o našim najboljim i najiskrenijim namjerama da pomognemo Drinićanima onoliko koliko možemo – rekao je na samom početku sastanka ministar Jovičić.
Načelnik Kovačević je istakao da na teritoriji naše opštine nedostaje 24 - satni policijski nadzor.
- Moram naglasiti da na svu sreću u našoj opštini nema ekcesa i nacionalnih problema, iako nam je entitetska granica veoma blizu. Ipak, sigurno je da bi kod građana postojala mnogo veća doza sigurnosti kada bi policijski nadzor postojao 24 časa dnevno i kada bismo vratili stanično odjeljenje, koje je u našoj opštini nekada postojalo. Također, jedan od velikih problema jeste i nemogućnost vađenja pasoša u Driniću, nego to moramo raditi u Ribniku. Ali, za svaku je pohvalu što sve poslove u vezi sa vađenjem ličnih karata i vozačkih dozvola možemo završiti u našoj opštini – rekao je Kovačević.
Članovi ove uvažene delegacije obećali su da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se ovi gorući problemi riješili i kako bi građani naše opštine bili zadovoljniji. Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnom projektu izgradnje Ski-centra na Klekovači, problemima u kojima se nalazi ŠG „Oštrelj-Drinić“, te o geografskim i demografskim karakteristikama naše opštine. Gosti su ovom prilikom obišli i prostorije koje bi bile pogodne za lokaciju staničnog odjeljenja policije Petrovac -Drinić, organizacionu jedinicu MUP-a u našem mjestu, gdje se vade lična dokumenta, a obišli su i zgradu u kojoj je nekada bila Policijska stanica Drinić.

 
 
 
 
 
 
 

Marija Bulajić je učenik generacije Osnovne škole Drinić za školsku 2012/2013 godinu. Sve vrijeme školovanja, prethodnih devet godina isticala se svojim radom i ponašanjem. Pored odličnog uspjeha i primjernog vladanja učestvovala je i postizala zapažene rezultate na opštinskim i republičkim takmičenjima. Iz različitih predmeta osvajala je i različite nagrade, a aktivan je dugogodišnji član i plesnog kluba „Žute dunje-Bihać-odjeljenje Drinić“, kojem je donijela brojne medalje...
Vrijedna, uporna, istrajna i željna znanja, Marija se nada da će ovakav uspjeh ostvarivati i naredne četiri godine u gimnazijalskoj klupi u Bosanskom Petrovcu.
- Nastavnici u drinićkoj Osnovnoj školi dobro su nas pripremili za srednju školu i gradivo, koje, nadam se, neće biti preteško, ali sam isto tako svjesna da će se morati učiti mnogo više nego do sada. U svakom slučaju, znam da mi je veliko olakšanje što školovanje nastavljam sa svojim drugaricama iz razreda, Danijelom Pećanac i Jovanom Budimir, koje će također upisati gimnaziju, kao i ja. Iskreno, nisam ni razmišljala o tome da ću baš ja biti jedini Vukovac u razredu, jer su i moje koleginice odlikaši – kaže Marija.
Na pitanje da li je teško godinama održavati odličan uspjeh, redati same petice i na koncu za to dobiti Vukovo priznanje, Marija kroz osmjeh skromno odgovara: “Prilično sam učila prethodnih godina i ništa nije teško kad se redovno uči, najvažnije je samo steći naviku i ne dozvoliti da se gradivo gomila. Tog pravila ću nastojati da se držim i u narednim godinama“...
Veliko olakšanje za ovu učenicu generacije jeste i to što se za sada neće razdvajati od porodice i ostalih prijatelja.

 

Kaže da će joj kolektiv i drugari iz Osnovne škole ostati uvijek u najljepšem sjećanju i da je spremna za sve srednjoškolske izazove.

 

 
 
 

Juče 16. juna ljeta Gospodnjeg 2013. stanovnici Bukovače, Drinića, Bare i Vedrog Polja osveštali su obnovljenu mjesnu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Bukovači. Činodejstvovao je vladika Hrizostom uz sasluženje mnogobrojnih jereja.. Skupio se veliki narod da proslavi i obilježi. Na ove tri sličice lijevo koje su snimane u vremenskom razmaku od 40 godina može se vidjeti šta se to juče odigralo i desilo. Prva slika datira iz prve polovine osamdesetih prošloga vijeka. Druga s početka devedesetih a treća je snimana juče na dan osvećenja. Obnavljanjem crkve onovili smo i duboko poljuljanu vjeru u nama, u tradiciju, ognjište i nadu. Obnovili smo sebe ili pokušali bar. Sazidana daleke 1866. godine ponijela je ime Hrama, pošto su tada sve ili skoro sve crkve na Krajini dosezale tek do trošnih brvnara. Uništena u Buni 1875. i obnovljena samo koju godinu po smirivanju stanja. Uništena ponovo 1941. i konačno obnovljena i osveštana nakon 72 godine. To u mnogome govori kroz kakva je sve iskušenja i nevolje prolazio srpski narod na ovim područijima u tom vremenu. Zahvaljujemo svim koji uložiše truda, vremena i novca da se realizuje ovaj podvig. Ima se šta i vidjeti.

 

 
 
 
 

Delegacija od 14 članova iz prijateljske nam opštine Kamerštajn, posjetila je po drugi put naše mjesto, i to u periodu od 7. do 10. juna ove godine. Valter Šnel, gradonačelnik Kamerštajna, u posjeti Spomen kući u Driniću upisao se u Knjigu utisaka, na slici lijevo. Detalje o ovoj značajnoj posjeti našoj opštini možete saznati ako kliknete na sliku.

 
 
 

Učenici IX razreda Osnovne škole „Drinić“ proslavili su u petak, 7. juna završetak svog devetogodišnjeg školovanja. Na ovaj svečani način, od svojih dojučerašnjih drugova, nastavnika i direktora ove institucije oprostili su se: Marija Bulajić, Danijela Pećanac, Jovana Budimir, Milorad Mišić, Branislav Banjac, Milorad Škalonja, Aleksandar Banjac i Dejan Stojanović.
Svi građani naše opštine, a prvenstveno ponosni roditelji malih maturanata, uživali su u defileu ljepote i mladosti. Matursko veče je svake godine zasigurno jedan od najljepših i najposjećenijih događaja u našem mjestu, a sigurno je da će se ove noći mali maturanti zauvijek rado sjećati.
Male maturantkinje u svečanim toaletama izgledale su kao da su izašle iz neke lijepe bajke, izgledajući i mnogo ozbiljnije nego inače... Svečano su izgledali i dječaci, ali i nastavnici koji su ih proteklih devet godina pripremali za sve ono što će ih u daljem školovanju i životu očekivati. Nezaobilazni modni „detalji“ svakako su bili i fotoaparati i kamere, koje će za istoriju zabilježiti sve ono sto se te večeri, na proslavi "male mature" dešavalo. A bilo je i veselo i razdragano, na momente puno sjete, ali i radosti što je jedan period u životu svakog mladog čovjeka uspješno okončan. A dalje...već ce se vidjeti, ta je priča još uvijek neispričana...

 

 
 
 
 

U okviru serijala "OGNJIŠTA" koji se emituje na Javnom servisu Republike Srpske RTRS-u, čiji je autor i urednik gospodin Mihajlo Orlović, televizijska ekipa je posjetila selo Bukovaču. Na dostojanstven i nadasve ljudski prijem ekipa je naišla kod gospodina Milorada Budimira (slika dole) čija je supruga Gordana pripremila odličan doručak sa raznoraznim domaćim đakonijama, sve sa kolačićima u kajmaku. U ovoj epizodi čuvenog serijala priču o ovom selu su govorili Dragan Ševo, vođa izvorne grupe "Runolist" (slika gore), Jela Kecman, spomeničar-prvoborac, Vitomir Kecman, ljekar i narodni čovjek i Milorad Budimir koji je cijelu priču i zaokružio. Pošto programska šema RTRS-a ulazi u ljetnje emitovanje, ovu priču ćemo moći vidjeti tek u oktobru. Televizijska ekipa je posjetila i čuvenu drinićki Štraparijadu koja će ući u ovu priču.

 
 
 
 

U prostorijama Opštine Drinić predstavnici Zadružnog Saveza Republike Srpske su 30. 05. 2013. godine održali prezentaciju “Značaj zadrugarstva za ruralni razvoj Republike Srpske”. Osnovni razlog posjete predstavnika Zadružnog Saveza Republike Srpske je bio uzimanje učešca u implementaciji programa “Ekonomsko jačanje i osamostaljivanje žena iz ruralnih područja i njihovo angažovanje u lokalnim zajednicama” od strane zadruge “Eko plod Drinić”. Projekat je finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u sklopu FIGAP programa (Finansijski mehanizam za implementaciju Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine) i ima za cilj promovisanje ženskog poduzetništva i jačanju uloge žena u ruralnom razvoju.

tekst i foto: Dragan Šepa

 
 
 
 

SRPSKA PRAVOSLAVNA EPARHIJA BIHAĆKO-PETROVAČKA poziva Vas da 16. juna 2013. godine dođete na osvećenje obnovljenog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Bukovaču, opština Bosanki Petrovac.

PROGRAM: 9.30 doček Episkopa Bihaćko-petrovačkog

9.45 Osvećenje obnovljenog hrama

10.00 Sveta Arhijerejska Litirgija

13.00 Svečani ručak za goste i uručenje gramata u nastavku bogat kulturno-umjetnički program uz krajišku muziku

 
 
 

Završena je i Osma po redu drinićka Štraparijada. Kao što je već poznato Milorad Stojanović ZIS je apsolutni pobijednik u teškoj kategoriji, i u samcima sa Mangom i u parovima sa Morom i Borisom. Evo i reportaže o događanjima. Jednim klikom na sliku lijevo saznaćete o detaljima....

 
 
 

Dan Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske obilježen je 25. maja u Driniću, u prisustvu oko 150 gostiju, a u okviru programa obilježavanja u 11 časova je u Crkvi Svete Trojice upriličen parastos poginulim borcima ovog korpusa, nakon čega su položeni vijenci na spomenik palim borcima.
U ime predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, vijenac je položio njegov izaslanik i načelnik naše opštine, Drago Kovačević, a to isto su, ispred Drugog krajiškog korpusa, učinili penzionisani general Dušan Kukobat i pukovnici Vaso Mikan i Mikailo Mitrović. U ime Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, vijenac je položio gospodin Miroslav Maričić, a predsjednik Boračke organizacije RS, Pantelija Ćurguz i predsjednik naše opštinske Boračke organizacije, Borislav Toljaga položili su vijenac u ime BORS-a.
Ipred Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, vijence je položila delegacija na čelu sa brigadirom Rajkom Kneževićem, a ispred naše opštine, to su učinili odbornik u SO, Milovan Stupar i službenik u Administrativnoj službi, Drago Prpa. Nakon polaganja vijenaca, brojni gosti su posjetili Spomen sobu 3. Petrovačke brigade, a tačno u podne himnom Republike Srpske manifestacija je zvanično otvorena u sali restorana „Sunce“.
Načelnik Štaba Drugog krajiškog korpusa, Dušan Kukobat istakao je da je Drugi krajiški korpus formiran kao operativni sastav Vojske Republike Srpske, sastavljen od jedinica teritorijalne odbrane koje su kasnije preformirane u brigade, a pokrivao je devet opština zapadne Krajine.
- Obilježavanjem dvadeset jedne godine od osnivanja Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske danas je u Driniću nastavljena borba i napor u spasavanju od zaborava troipogodišnjeg rata u kome je stvorena naša Republika Srpska i dug prema više od dvije hiljade naših poginulih boraca koji su ugradili svoje živote u temelje Srpske - rekao je Kukobat.
On je naglasio da su neselektivnim granatiranjem gradova u zoni odgovornosti Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske - Drvara, Glamoča, Grahova, Petrovca, Ključa i drugih opština, neprijateljske snage učinile nesnosnim dalji boravak stanovništva u tim opštinama, zbog čega je došlo do napuštanja tih mjesta.
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz rekao je ovom prilikom da je više od tri hiljade pripadnika ove formacije poginulo ili su ostali invalidi u toku odbrambeno-otadžbinskog rata.
On je dodao da je ova formacija imala veoma nezahvalnu ulogu u samoj završnici rata, pokrivajuci ogromnu zonu odgovornosti sa malim brojem vojnika i tehnike, ali da je u cjelini od formiranja do kraja sukoba uspješno izvršavala svoje zadatke.
Ćurguz je istakao da je ovaj korpus zajedno sa ostalim pripadnicima Vojske Republike Srpske ispisao slavna vremena u stvaranju Srpske na koja će biti ponosna naredna mlada pokoljenja.
-Vjerujem da smo stvorili čvrstu i stabilnu Srpsku i nadam se da će ona u skorijoj budućnosti biti samostalna država - rekao je Ćurguz.
Obilježavanje dana osnivanja Drugog krajiškog korpusa nastavljeno je kulturno-zabavnim sadržajem, u okviru kojeg su se predstavili članovi Kulturno-umjetnickog društva "Grmeč“, uenici OŠ „Drinić“ i izvorna grupa „Drvosječe“, a program je završen svečanim ručkom i sastankom tima za pisanje monografije o Drugom krajiškom korpusu od 1992. do 1996. godine.

 
 
 
 
 

 

Dušan Kukobat

 
 
 

Himnom Republike Srpske, otvoren je program učenika Osnovne škole „Drinić“ u petak, 24. maja, kojim je obilježen Dan ove školske institucije, koja je počela sa radom školske 2000/2001. godine i tada je imala 11 đaka, a danas ih ima 81.
Učenice Jelena Kerkez i Nikolina Bulajić ukratko su prezentovale istorijat, rad i upjeh učenika ove ustanove, a prisutni su imali priliku da vide i dokumentarni film, koji je snimio kolektiv škole sa đacima, a koji nosi naziv „Misterija školskog ormara“.
Učenike je pozdravila i direktor škole, Blažena Stoisavljević, koja je ovom prilikom istakla da će školski kolektiv i dalje vrijedno raditi u cilju postizanja još boljih rezultata.
• Zalagaćemo se još više, kao kolektiv, da naša djeca krenu stazama budućnosti na kojima će stasavati u prave i vrijedne ljude, a našim maturantima želim prije svega sreću i zdravlje, neka ih vode putevi kojima žele ići. Ali da ne zaborave ni ono što su naučili u ovoj maloj školi u našem Driniću – istakla je Blažena Stoisavljević, zahvalivši se ovom prilikom Ministarstvu prosvjete i kulture, Pedagoškom zavodu i drugim institucijama koje ovoj školi pružaju podršku u radu, a posebno se zahvalila našoj opštini i načelniku u svesrdnoj pomoći u svakoj prilici.
Iako, čini se, posjeta na jednoj školskoj priredbi nikad nije bila slabija, usuđujem se reći, bez ustručavanja i ustezanja, da priredba nikad nije bila bolja. U punom sjaju zablistali su učenici svih razreda, ali ipak – ovo je bio dan malih maturanata, a sve ono što su oni pokazali u svojim skečevima, lutkarskoj predstavi (koja je usput rečeno po prvi put organizovana na kulturnim manifestacijama škole), recitacijama, igri i cjelokupnom programu mnogima je izmamila gromoglasan aplauz, osmjeh na lice, a oni osjetljiviji nisu se ustezali da puste i poneku suzu kada se spomenuo rastanak drugova iz školskih klupa. Njihove mlade kolege mogu se slobodno ugledati na ovogodišnje maturante kada je u pitanju organizacija sličnih manifestacija i zato se nadajmo se da će ovakvih sjajno organizovanih školskih sadržaja biti u narednim godinama sve više, a maturantima želimo da se uspješno i odvažno nose sa predstojećim srednjoškolskim izazovima i iskušenjima i sa svime onim što im život nosi...

 
 
 

 
 
 

Učenici 9. razreda su zajedno sa nastavnicom Rajkom Đumić krajem aprila organizovali maskenbal, za čiju je ulaznicu trebalo izdvojiti dvije konvertibilne marke. Skupljeno je oko 60 KM, a novac će biti utrošen na kupovinu poklona za male maturante, koji će svoju maturu proslaviti 8. juna. Šta ce im njihovi mladi drugari kupiti, za sada je tajna.
• Što se tiče samog maskenbala i njegove organizacije, sve je proteklo u redu, a jedina zamjerka koju imam odnosi se na činjenicu da mnogi đaci nisu htjeli da nose maske, pa bi se ova zabavna noć prije mogla nazvati disko veče, nego maskenbal. Ali, s druge strane, bila je to još jedna sjajna prilika da se svi osnovci druže, zabavljaju, pjevaju i igraju – istakla je učenica 9. razreda Osnovne škole „Drinić“, Marija Bulajić.

 
 
 
 

Članice Udruženja žena „Svilen konac“ iz Drinića, Olgica Kecman i Gordana Banjac su, zajedno sa predsjednicom tog Udruženja, Jelenom Kecman, pred Uskršnje praznike posjetile socijalno ugrožena lica i lica koja nemaju porodicu, a koja žive na teritoriji naše opštine i opštine Bosanski Petrovac i uručujuci im prigodne poklone, potrudile su se da im uljepšaju ove praznike.
Ovaj put, „Udružene žene“ posjetile su Miru Banjca, Miljanu Moraču, te Milana i Dušana Kolundžiju, te su im na ovaj nacčn sigurno razvedrile sumornu svakodnevnicu, bar za trenutak...

 
 
 

Namjera nam je da kroz ove kativnosti podignemo svijest, prije svega kod vozača i pješaka, o veličini problema stradanja ove ranjive kategorije učesnika u saobraćaju, kao i da promovišemo bezbjedna ponašanja koja će smanjiti statističke crne brojke u Republici Srpskoj – istakao je sekretar AMD „Drinić“, Dragan Kecman

U Republici Srpskoj u periodu od 06. do 12. maja obilježava se Svjetska nedjelja bezbjednosti saobraćaja, koja je posvećena pješacima, čiji je cilj skretanje pažnje na hitnu potrebu za boljom zaštitom pješaka u saobraćaju, a ova akcija podržana je i u našoj opštini tako što je 10. maja organizovana šetnja pješaka – školaraca, koji su zaustavili nekoliko automobila i skrenuli im pažnju na važnost poštovanja saobraćajnih znakova, odnosno poštovanja pješackog prelaza i samih pješaka.Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o obilježavanju globalne akcije „Svjetska nedjelja bezbjednosti saobraćaja“, kojom je zadužila republičke organe da u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave i nevladinim organizacijama provedu aktivnosti na obilježavanju iste. A da su statisticke brojke zaista crne, pokazuje i podatak da je u Republici Srpskoj u 2012. godini u saobraćajnim nezgodama smrtno stradalo 40 pješaka (29% od ukupnih stradalih), od čega je jedno dijete. 129 pješaka je teško povrijeđeno, od cega 13 djece, a 259 pješaka je lakše povrijeđeno, od čega 58 djece. Izuzetno veliki broj stradalih pješaka traži preduzimanje hitnih mjera u RS na povećanju njihove bezbjednosti

 
 
 
 

Klekovača i polovinom maja druguje sa snijegom. Ovaj svojevrsni kuriozitet ovjekovječili smo i foto-galerijom. Slikana iz raznih uglova, drugačijih vremenskih prilika i doba dana, isto je lijepa, djevičanski nedostižna i gorda, naša Klekovača. Podno nje, visoravan Kozila, spremna da dočekaju, osmu po redu Štraparijadu. Ove godine takmičenje će se održati 1. i 2. juna. Organizacioni odbor radi punom parom nebili dostojno dočekali i ove godine najbolja štraparska konjska grla, njihove furmane i naravno goste sa raznoraznih strana svijeta. I ovom prilikom i na ovom mjestu pozivamo sve zainteresovane, a i one druge, da dođu i vide vitešku borbu konja i kočijaša sa težinom trupca i vremenskim ograničenjem kao i prirodne ljepote ovoga kraja, odličnu jagnjetinu i još bolju šljivu rakiju. Dobro nam došli!

POGLEDAJTE ISTORIJAT DRINIĆKIH ŠTRAPARIJADA

Foto: Goran Banjac

 
 
 
 

 
 
 

Ove godine, naša opština regresirala je proljetnu sjetvu, odnosno pružila je mogućnost zainteresovanim poljoprivrednicima da kupe repromaterijal (đubrivo, zob) po 50% jeftinijoj cijeni.
-Veoma mi je drago što je opština na ovaj način podržala lokalne poljoprivrednike i nadam se da će to postati praksa i narednih godina. U velikoj mjeri mi je olakšan rad, jer je cijena po kojoj smo mi, zahvaljujući opštini, nabavljali potreban repromaterijal zaista povoljna – istakao je poljoprivrednik iz Drinića, Miloš Trkulja OPŠIRNIJE

 
 
 

Istraživanjem ponašanja i stavova o prihvatanju i upotrebi sigurnosnih pojasa i podjelom letaka, Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i 47 auto-moto društava pokrenuli su u aprilu preventivnu akciju "Veži pojas, sačuvaj život", kojom se želi uticati na promjenu stavova prema upotrebi bezbjednosnih pojaseva i prenošenje poruke istim koliko je važno koristiti ih.Kampanja se sprovodila od osmog do 17. aprila, a u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) RS i Agencijom za bezbjednost saobracaja RS.
Realizacijom kampanje očekuje se povećanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva čime bi došlo do smanjenja broja nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama i izmjene u strukturi povreda (značajno smanjenje težine povreda i manja smrtnost).U navedenom periodu AMS RS i Auto-moto društva istraživalo je ponašanja i stavove o prihvatanju i upotrebi bezbjednosnih pojaseva na području RS. Jedna od obrazovnih i preventivnih aktivnosti Auto-moto saveza Republike Srpske, a koja je rađena u saradnji sa Auto-moto društvima proteklog mjeseca bila je i akcija pod nazivom "Da li vozite tehnički ispravno vozilo – provjerite". Akcija se realizovala pred period godišnjih odmora kako bi vozači imali mogućnost da se informišu o stanju tehničke ispravnosti njihovih vozila i eventualnim neispravnostima. Riječ je o preventivnoj kontroli tehničke ispravnosti vozila na pokretnom tehničkom pregledu AMS RS, sa čiljem očuvanja i održavanja karakteristika vozila na nivou koji obezbjeđuje zadovoljavajuću bezbjednost u saobraćaju, nužnu efikasnost i ekonomičnost u transportu. U našoj opštini za jedan dan, koliko je pokretno vozilo bilo u Driniću, prekontrolisano je 39 vozila.

 
 
 
 

Biblioteka Osnovne škole „Drinić“ odnedavno je bogatija za 50 novih knjiga, koje je ovoj školskoj instituciji poklonio načelnik naše opštine, Drago Kovačević. Riječ je o pisanim djelima, koja su namjenjena učenicima od II do IX razreda, a neka od njih su: „Srpski velikani poezije“ i „Nemanjići-svetorodna loza“ autora Milutina Tasića , Andrićev „Veliki raspust“, „Pričljive stranice“ Slavice Ivaniš, „Jan Bibijan na mesecu“ Elima Pelima, “Tri šake priča“ Milana Mrdalja...Načelnikov gest je zaista za svaku pohvalu, jer čitajuci učenici obogaćuju svoju kulturu, a odmah ljepše i pišu. Čitanje je veoma korisno jer u velikoj mjeri može da obogati naš riječnik, poboljšava sposobnost koncentracije i gradi samopouzdanje. Zato u ime kolektiva naše škole zahvaljujem načelniku na ovom vrijednom poklonu – istakla je nastavnica srpskog jezika i književnosti u drinićkoj Osnovnoj školi, Zorana Ćulum.(na prvoj slici) Direktorica ove škole, Blažena Stojisavljević dodala je da je opština pomogla i u nabavci dvije klupe, koje se sada nalaze i u muškoj i u ženskoj svlačionici, te se tako po ko zna koji put pokazalo da opština uvijek , kad god to mogućnosti dozvoljavaju, izlazi u susret kolektivu i đacima Osnovne škole.

 

 
 
 
 

U Etno selu Stanišići 19. i 20. aprila je održan četvrti Međunarodni sajam turizma i gastrokulture i tom prilikom Turistička organizacija RS okupila je predstavnike svih gradskih i opštinskih turističkih organizacija i održala sastanak na kome se razgovaralo o stanju i ključnim problemima u turizmu Republike Srpske.
Dnevni red sastanka, na kome je prisustvovala i direktor naše Turističke organizacije, Olgica Kecman bio je: pregled na stanje u turizmu u RS, odnos lokalnih zajednica prema lokalnim turističkim organizacijama, turizam kao grana privrede (promet u turizmu), Zakon o turizmu (gdje nedostaje uvođenje turističkog inspekcijskog nadzora i turističke naknade), Zakon o boravišnoj taksi (problem sive ekonomije), problem destinacionog menadžmenta i rad koordinacionog odbora Turističke organizacije Republike Srpske.
Predstavničko tijelo, koga su između ostalih činili i direktor TORS-a, Nada Jovanović i direktor TO Banja Luka, Ostoja Barašin, iznijeli su podatke o prometu u turizmu, privrednoj grani koja za razliku od ostalih bilježi rast prometa iz godine u godinu. Baš iz tih razloga, moraju se uložiti svi napori kako bi se kod odgovarajućih državnih institucija našlo veće razumjevanje i podrška za ovu privrednu granu.
Na sastanku su formirani i koordinacioni odbori u Turističkoj organizaciji Republike Srpske, a naša TO je u odboru gdje se još nalaze i TO Banja Luka i Šipovo.
U otvorenoj diskusiji učesnici su između ostalog iznijeli i probleme u lokalnim turističkim organizacijama, po pitanju budžeta, boravišne takse i naknade, kao i grantova od strane Ministarstva trgovine i turizma i podrške projektima, a velike primjedbe su upućene na račun rada inspekcijskih organa. Posebno je istaknuto da se u budućnosti planira mnogo na aktivnostima razvoja seoskog turizma, ali da se tu susrećemo sa administrativnim problemima kod institucija koje su nadležne za registraciju seoskih domaćinstava. Kako su u toku pripreme oko promjena i dopuna Zakona o turizmu, zajednicki stav učesnika ovog sastanka bio je da predstavnicko tijelo sačini zaključak sa primjedbama i prijedlozima, kako bi iste uputili nadležnim institucijama adekvatnim za kreiranje i donošenje novog Zakona o turizmu.
- Sastanak je bio koristan i poučan, jer međusobnom saradnjom, uvezivanjem i konsultacijama samo se mogu postići uspješni rezultati – istakla je Olgica Kecman.

 
 

 

Etno selo "Stanišić"

 
 
 

Tradicionalno regionalno takmičenje osnovaca u biciklizmu održano je u našoj opštini pretposlednjeg aprilskog vikenda, i to u okviru akcije „Djeca u saobraćaju“, čiji je organizator AMS RS. Po prvi put, domaćin ovog sportskog druženja, koje je u jutarnjim časovima svečano otvorio načelnik naše opštine, Drago Kovačević, bilo je Auto-moto društvo „Drinić“, a u ekipnom plasmanu prvo mjesto zauzeli su učenici Osnovne škole „Rade Marjanac“ iz Strojice sa 82 kaznena boda, dok su samo jedan negativan poen više imali naši - drinićki osnovci. Sa 100 kaznenih bodova, treće mjesto osvojili su učenici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Mrkonjić Grada. Na ovom takmičenju učestvovale su i ekipe Osnovnih škola „Petar Kočić“ iz Mrkonjić Grada i Sitnice, „Vuk Karadžić“ iz Baraća i Jezera, „Nemanja Vlatković“ iz Šipova, „Desanka Maksimović“ iz Ribnika i „Nikola Mačkić“ iz Previje

 
 
 
 
 

Završna ceremonija dodjele Bikon statusa tradicionalno je i ove godine održana u Brčko Distriktu trećeg aprilskog dana, gdje su za sedmi ciklus Bikon šeme dodijeljena priznanja za najuspješnije lokalne prakse, i to u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu, evidentovanja i upravljanja imovinom lokalne zajednice i ostvarivanja strateških ciljeva kroz saradnju sa nevladinim organizacijama. I naša opština bila je nominovana u sedmom krugu Bikon šeme, a načelnik Drago Kovačević i samostalni stručni saradnik za opšte i upravne poslove i ljudske resurse u našoj opštini, Bojan Ćulibrk prisustvovali su ovoj ceremoniji.
Na završnoj svečanosti bikon status za efikasnost u upravljanju javnom imovinom dobio je grad Bijeljina. U konkurenciji ostvarivanja efikasnosti u raspolaganju i trošenju energije, najuspješnije su bile opštine Tuzla i Gradiška, dok su bikon status za ostvarivanje strateške saradnje lokalnih zajednica sa NVO, dobile opštine Zvornik, Ključ i Vogošća.
Mićo Mićić gradonačelnik Bijeljine istakao je obraćajuci se na svečanosti prilikom dodjele priznanja za ovogodišnji ciklus Bikon šeme, da je ova lokalna zajednica tokom predhodnih godina bila pobjednik u oblasti više disciplina, u okviru kojih je organizovano takmičenje.
• Mi u Bijeljini smo uknjižili javnu imovinu u vrijednosti od oko 300 miliona KM i njome upravljamo na veoma odgovoran i kvalitetan način, računajući i njeno ustupanje na korišćenje, pa je razumljivo da nam je u toj disciplini pripalo najviše priznanje - rekao je Mićić.
Program Bikon šeme je usmjeren na identifikovanje, nagrađivanje, kao i promovisanje najboljih primjera iz prakse lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr Anto Domić je neposredno prije svečane ceremonije upriličio prijem za ministre i načelnike nominovanih opština sedmog kruga Bikon šeme, te je najavio da bi distrikt ubuduće mogao biti ne samo domaćin nego i učesnik ovog projekta.
U proteklih sedam godina, u programu Bikon šeme učestvovalo je preko 70 % opština u BiH i do sada je dodijeljeno 41 Bikon priznanje. Program je službeno započet još 2005. godine, a od 2009. godine finansiran je od strane ministarstva lokalne uprave i samouprave Republike Srpske i ministarstva pravde Federacije BiH, dok ga sprovode Savezi opština i gradova RS i Saveza opština i gradova Federacije BiH.

 
 
 

Opštine kojima je uručen bikon status u ovogodišnjem sedmom ciklusu Bikon šeme, dobile su novčane nagrade u iznosu od po 10 hiljada KM.

 
 
 

Na regionalnom takmičenju u rukometu , koje je održano pretposlednjeg martovskog dana, u Banjoj Luci, u Osnovnoj školi „Borislav Stanković“, rukometna reprezentacija iz Drinića ostvarila je veliki uspjeh, osvojivši bronzu!


Članovi naše ekipe, koja je predvođena nastavnikom fizičkog vaspitanja, Danijelom Dujakovićem, koji i drži djeci časove rukometa, bili su: Marija, Nikolina i Kristina Bulajić, Bojana Grbić, Marija Šehovac, Milica Šarac, Milica Đaković, Nikolina Bulajić, Ana Kecman i Bojana Banjac. Golman je bila Jelena Kerkez, dok je rezervni golman bila Danijela Pećanac.
-Ovo je veliki uspjeh za naše đake i za mene lično, a mislim da smo na ovaj način najbolje reprezentovali i školu, a i našu opštinu. Bronzana medalja će zasigurno biti stimulans za mlade sportiste da treniraju sa još većim žarom i energijom, a iskreno se nadam da je ovo samo početak njihove blistave sportske karijere – istakao je za „Petrovačke vijesti“ nastavnik Danijel Dujaković, koji je iskoristio ovu priliku da još jednom zahvali načelniku opštine, Dragi Kovačeviću što je kupio sportsku opremu rukometašicama i što se založio da se svlačionice u Osnovnoj školi pregrade, tako da je sad odvojena ženska svlačionica od muške.
U okviru naše Osnovne škole postoji rukometna, kao i košarkaška sekcija, a na te sportske časove idu 34 učenika. Dujaković dodaje da je planirano da krajem aprila naša ekipa učestvuje i u takmičenju u atletici, pa mladim sportistima možemo samo poželiti sreću i još mnogo različitih medalja.

 
 
 
 

Povodom učešća naših osnovaca na predstojećem regionalnom takmičenju u rukometu, načelnik opštine, Drago Kovačević uručio je mladim rukometašicama u četvrtak, 28.03.2013. godine u svom kabinetu odgovarajuću sportsku opremu za ovo takmičenje, koja se sastoji od 12 sportskih majica i šortseva, a za dva golmana obezbjeđene su i trenerke, kao i štitnici za koljena i laktove. Regionalno takmičenje u rukometu , gdje će pored naše ekipe učestvovati i ekipe iz Trna, Laktaša i Banje Luke, biće održano u subotu 30. marta, u Banjoj Luci, u Osnovnoj školi „Borislav Stanković“. Članovi naše ekipe, koja je predvođena nastavnikom fizičkog vaspitanja, Danijelom Dujakovićem, koji i drži djeci časove rukometa, su: Marija i Kristina Bulajić, Bojana Grbić, Marija Šehovac, Milica Šarac, Milica Đaković, Nikolina Bulajić, Ana Kecman i Bojana Banjac. Golman je Jelena Kerkez, dok je rezervni golman Danijela Pećanac.
Direktor naše Osnovne škole, Blažena Stoisavljević iskoristila je ovu priliku da zahvali načelniku opštine na ukazanoj pomoći i podršci, ističući da opština uvijek izlazi u susret kolektivu i đacima Osnovne škole, kad god im nešto zatreba, dok je načelnik na to odgovorio da na mladima svijet ostaje i da je prioritetno da u našoj opštini, između ostalog, normalno funkcionišu i školstvo i zdravstvo.
Ovaj kratki sastanak bio je idealna prilika da načelnik opštine i direktor škole porazgovaraju o đačkim aktivnostima i sitnim problemima sa kojima se oni susreću, kao što su nedostatak klupa u svlačionicama, dotrajala vrata u obrazovnoj ustanovi i sl. Najavljeno je i da će ovi problemi u što skorije vrijeme biti riješeni.

 
 
 
 
 

Održano je 4. i 5. zasjedanje Skupštine opštine Petrovac. Šta su narodni poslanici diskutovali i o čemu i šta je zaključeno i usvojeno pročitajte u Izvještaju sa ovih sjednica.DETALJNIJE

 
 
 

Načelnik naše opštine, Drago Kovačević organizovao je u petak 22.03. 2013. godine, sastanak lokalnih drvoprerađivača sa novoizabranim V.D. direktora Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“, Igorom Kneginjićem. Pored načelnika i direktora Kneginjića, sastanku su prisustvovali sledeći privrednici, odnosno drvoprerađivači: direktor preduzeća d.o.o. „Drvo -komerc“ Pribinić-Teslić, Nedeljko Mišić, direktor firme d.o.o. „Pašinac“, Duško Mišić, direktor preduzeća d.o.o. „Gradina-KO“, Dušan Radulović, direktor firme d.o.o. „MKM Produkt“ , Đuro Radulović, direktor firme „MD Maksimus“ d.o.o., Vinko Kecman, direktor preduzeća d.o.o. „Mimag“, Boris Grubiša, direktor firme d.o.o. „Lana Eksport-Import“, Milan Lukić, direktor preduzeca „Miki -Trans“ d.o.o., Mirko Latković i direktor firme d.o.o. „Lisac Komerc“, Vinko Novaković, kao i lokalni izvođač radova u gazdinstvu, direktor preduzeća „Srnetica KO“, d.o.o., Tomislav Novković. Svi prisutni jednoglasno su se složili da je hitno potreban sastanak sa najužim rukovodstvom JP „Šume RS“, i to sa : V.D. generalnog direktora, Jakovom Galićem, V.D. izvršnog direktora za proizvodnju, Radenkom Laketićem i V.D. komercijalnog direktora, Zoranom Stojčićem, a sastanak bi se trebao organizovati u Driniću. To je ujedno i generalni zaključak ovog sastanka, a zajednički i isključiv stav lokalnih drvoprerađivača jeste da je najveći problem u ovoj oblasti i saradnji između gazdinstva i njih to što najveća količina šumskih drvnih sortimenata odlazi van naše opštine i što velike povlastice imaju neki drugi ljudi, odnosno njihove firme, prije svih „Fagus“ i „Međugorje“, te da je u ovom momentu također prioritet riješiti problem klasiranja i cijenu ogrijevnog drveta.DETALJNIJE

 
 
 
 
 

Sastanak Savjeta plana za praćenje izrade Prostornog plana opštine Petrovac i „Urbis centra“D.O.O.,koji je nosilac izrade našeg prostornog plana, održan je 11. marta u sali Skupštine opštine, a tema sastanka bile su pristigle zvanične primjedbe i sugestije na prednacrt našeg Prostornog plana. Sastanku su prisustvovali načelnik naše opštine i predsjednik savjeta, Drago Kovačević, članovi Savjeta Vera Jovanović, Dušanka Pećanac, Sretko Stanković, Novo Pećanac, Slobodan Kuburić i Mićo Stojanović, dok su ispred „Urbis centra“ prisutni bili Danijela Simić, Dragana Pašić, Risto Stjepanović i Milan Pržulj. DETALJNIJE

 
 
 
 
 

U petak, 15. marta 2013. godine u Sarajevu, potpisan je ugovor o finansiranju projekta „Automatska kotlovnica na biomasu namjenjena za toplotno snabdjevanje objekata od interesa za opštinu Drinić“ između njegove ekselencije, ambasadora Japana u BiH, gospodina Hidea Jamazakija i načelnika naše opštine, Drage Kovačevića.
Vlada Japana osigurala je 88.268 eura za finansiranje ovog projekta, čijom bi se realizacijom trebala obezbjediti jeftinija toplotna energija za par objekata u centru opštine. Objekti koji bi koristili ovu energiju su prioritetno: Osnovna škola "Drinić", Dom zdravlja "Drinić" te Vatrogasni dom, zgrada opštine i drugi objekti od interesa za opštinu.
Projekat bi se realizovao u tri faze koje bi se sastojale od: izgradnje nove automatizovane kotlarnice na drvni otpad i priključenja potrošača na postojeći dio mreže (prva faza), proširenja mreže na izbjegličko naselje (druga faza) i ugradnje Stirling motora od 35 kWe (treća faza), što bi nam omogućilo vlastitu proizvodnju električne energije, koja bi mogla pokriti značajan dio sopstvene potrošnje sistema i okolnih objekata. Prva faza će se realizovati u roku od godinu dana, za što su i odobrena sredstva, a realizacija ostale dvije faze će biti predmet aplikacije kod drugih finansijera.
Pored toga, projekti koji se baziraju na biomasi kao gorivu podrazumjevaju realizaciju potpunog lanca snabdjevanja, od sirovog materijala, pa do isporuke energije krajnjim korisnicima, tako da bi sve ovo omogućilo da se aktiviranjem pomenutog projekta otvori nekoliko novih radnih mjesta za povratiničku populaciju, čiji broj bi se uvećavao sa realizacijom ostalih faza, što je od ključnog značaja za našu opštinu sa visokom stopom nezaposlenosti. Ovo je samo jedan od projekata za koje je bio zadužen samostalni stručni saradnik za opšte i upravne poslove i ljudske resurse u našoj opštini, Bojan Ćulibrk

 
 
 
 
 

Na Međunarodni Dan žena, 8. Mart, učenici Osnovne škole „Drinić“ organizovali su u podne jednočasovni program, na kojem su pokazali sve svoje talente i umijeća, a program je bio posvećen svim pripadnicima ljepšeg pola, s tim što su u programu zasigurno najviše uživale mame osnovaca.
Priredba je otvorena simboličnom pjesmom „Najljepša mama na svijetu“, u izvođenju malog školskog hora, koji se publici predstavio i numerom „Nek ljubav sja“, dok su učenici drugog razreda izveli igrokaz „Izgubljena lutka“. Osim što su ovom prilikom recitovane i pjevane pjesme o mamama i bakama, kao što se za ovaj praznik i podrazumjeva, đaci su ovom prilikom svirali valcer i pjevali pjesme na engleskom jeziku, a svoju tačku u okviru programa imali su i članovi KUD-a „Grmeč“.
Podsjećamo, Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu na inicijativu Klare Cetkin, tadašnje liderke radničkog pokreta.
Taj praznik obilježava se u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15. 000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.
Osmi mart kao praznik pod nazivom Međunarodni Dan žena postoji od 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žena, a dvije godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.
Dva sata prije školske priredbe, svečani program organizovan je i u Dječijem vrtiću „Bosanski Petrovac“, u koji je upisan veliki broj drinićkih mališana. U ovom sjajno organizovanom programu uživale su one majke čija djeca još uvijek nisu krenula u školu. Mališani uzrasta od tri do šest godina pripremili su za svoje mame dirljive pjesmice i raznovrsne skečeve, a jedan od njihovih poklona bile su i kreativne saksije sa cvijetom, kao i čestitke koju je potpisalo svako dijete.
A povodom ovog ženskog praznika, u sali Skupštine opštine na taj dan okupile su se pripadnice radnog kolektiva Administrativne službe opštine Petrovac - Drinić, kao i žene zaposlene u onim organizacijama koje dobijaju grantove iz opštinskog budžeta, a to su Boračka i Turistička organizacija, kao i Crveni krst naše opštine. Svim pomenutim gospođama i gospođicama uručene su ovom prilikom koverte , kao i cvijeće.

 
 
 
 

 
 
 

Evo malo zavičaja i na slikama. Vrijeme tipično za mart. Bude se visibabe a ptice počinju opet da vježbaju svoju razigranu pjesmu. Potoci su nabujali i tek ovakvi pokazuju snagu kojom su nekada okretali mlinsko kamenje na vodenicama. Ovo je konkretno mjesto gdje je nekad bila vodenica na potoku na Baljkovcu pored kuće Banjaca. Možda nekada neki novi mlinovi ponovo zamelju. Klekovača se bori sa snijegom i ne dozvoljava maglama da je napuste. Kozila koja se bude iz zimskog sna. Mladi voćnjak sa krunom od duge. Ples visibaba uz žamor i huku nabujalog potoka. To bi bili radni naslovi slika koje su izložene. Zahvaljujući majstorstvu Jovana Banjca možemo i mi uživati.

 
 
 
 

na vrh

 
 
made by SiZ