-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
AKTUELNOSTI  
ARHIVA 1 2 3 4 5 6
 
 

Tradicionalna kulturna manifestacija „Drinić kroz igru i pjesmu“, čiji je osnovni cilj da promoviše i pokaže bogatstvo, raznovrsnost i kolorit folklornog naslijeda, održana je u subotu 26.aprila u Sali Osnovne škole u Driniću, a na njoj su nastupili organizator i domaćin KUD „Grmeč“, zatim KUD „Mladost“ iz Bosanske Otoke, KUD „Drvar“, KUD „Nikola Kokošar“ iz Šipova, kao i izvorna pjevačka grupa iz Drinića „Runoilist“.
Program su otvorili domaćini – kulturno-umjetničko društvo „Grmeč“ iz Drinića. Ono je osnovano u maju 2003. godine sa ciljem očuvanja igara i tradicije zapadno-krajiških opština. Njihov dosadašnji rad krunisan je mnogim pohvalama i priznanjima, a članovi društva „Grmeč“ ostvarili su zapažene rezultate na nastupima širom BiH i Srbije. KUD „Grmeč“ broji 50 članova, a na njihovom repertoaru najčešće se nalaze grmečke i krajiške igre, kao i igre iz Srbije, Glamoča, Baranje i sa Podgrmečja. Njihova mala grupa za početak je izvela pjesmu „Ja posejah lubenice“. Drugi su nastupili članovi KUD-a "Mladost" iz Bosanske Otoke, koje je osnovano 23.12.1928.godine. Od osnivanja pa do danas nikad nije prekidalo sa radom. Društvo broji oko 120 aktivnih članova raspoređenih u folklornu, dramsku i muzičku sekciju. Nastupali su širom BIH, kao i van granica naše zemlje, a nastupi koji se sa ponosom ističu jesu oni na Prvom Evropskom Festivalu folklora u Austriji , te na Svjetskom Festivalu folklora u Jordanu. Dobitnici su mnogobrojnih priznanja od kojih se izdvaja kristalni globus dobijen od Evropske Unije za očuvanje kulturne tradicije, te plaketa 17.septembar - najveće priznanje Opštine Bosanska Krupa. Jedni su od pokretača incijative za formiranje saveza Amaterskih kulturno-umjetničkih društava BIH. Tradicionalno svake godine organizuju Međunarodni festival folklornog stvaralaštva u Bosanskoj Otoci. Kulturno umjetničko društvo “Mladost” predstavilo se publici sa “Gradskim igrama”.
Sala Osnovne škole bila je premalena da primi sve one koji su odlucili da kišovito aprilsko popodne provedu uživajuci u igrama I pjesmama. Ljubitelji folklora i muzike gromoglasnim aplauzima pozdravljali su sve ucesnike manifestacije I podjednako bodrili svakog od njih…
Članovi KUD-a “Grmeč”, izveli su i numeru “Udade se jagodo”. Nakon njih, na pozornicu su izašli članovi kulturno-umjetničkog društva “Drvar”. Ono je osnovano davne 1924. godini i svoj rad nije prekidalo ni u najteža ratna vremena. Gotovo sigurno je da je ovo društvo jedino u svijetu koje je igrom i pjesmom pobijedilo nedaće, koje su izazvane ratnim strahotama. Osvojili su brojne nagrade, među kojima se ističe “Zlatna plaketa” sa smotre folklore u Beogradu, a najnovije priznanje jeste “Zlatna plaketa” osvojena na međunarodnoj smotri folklora u Derventi. Imali su zapažena učešća i na brojnim međunarodnim smotrama folklora u Austriji, Ukrajini, Portugalu, Švajcarskoj, Njemačkoj i drugim zemljama, dok je na Siciliji, u konkurenciji od 12 folklornih ansambala, upravo drvarski ansambl osvojio prvo mjesto. Ovom prilikom, Drvarčani su nam izvesli igre iz Šumadije i Pomoravlja.
Bogat kulturno-umjetnicki program ovog dana ponudilo je i kulturno-umjetničko društvo “Nikola Kokošar” iz Šipova, koje se publici predstavilo sa “Katankom”, kao i gosti iz Bosanske Otoke, izvodeći na pozornici “Muslimanske igre”. Drvarčani su oduševili posjetioce sa tačkom “Igrajući, pjevajući”, domaćini su bili izvanredni igrajući “Glamočko kolo”, a veliki aplauz dobili su i članovi KUD-a “Nikola Kokošar” dok su igrali “Igre iz Grmeča” i njihova pjevačka grupa, otpjevavši numeru “Vo naše selo malovo”.
Ovo društvo počelo je sa radom kao folklorna sekcija Doma kulture u junu 2008. godine i imala je tada oko 20 članova. Tokom narednih godina, broj članova se stalno povećavao do osnivanja KUD-a “Nikola Kokošar”. Od juna 2011. godine i danas broji preko 130 članova različitih uzrasta. Ovo društvo je do sada imalo mnogobrojne nastupe na festivalima folklore u zemlji i inostranstvu.
Na veliku radost publike, program su zatvorili članovi grupe “Runolist” otpjevavši nekoliko svojih poznatih pjesama, među kojima su se našle “Jela sa Oštrelja” i “Bojana”, a izveli su i veliki hit “Nema raja bez rodnoga kraja”… Ova izvorna krajiška grupa osnovana je 6. avgusta 1996. godine i do sada su snimili 5 albuma sa preko 40 sopstvenih pjesama. Imaju iza sebe mnogobrojne uspješne nastupe i brojna osvojena priznanja, među kojima je pobjednički tron sa Festivala zavičajne i narodne muzike u Velikoj Kladuši, kao i osvojeno prvo mjesto na “Sijelu Tromeđe” u Strmici kod Knina. Članovi ove grupe sa ponosom su širom BiH i Srbije predstavljali našu opštinu i Republiku Srpsku.

tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 

 
 
 

Generalni utisak nakon završetka ove manifestacije bio je da ovakvih sadržaja treba mnogo više, jer u Driniću, koji je vikendom poprilično pust i sumoran, bilo je lijepo za promjenu vidjeti razigrane i mlade ljude, koji uživaju u druženju i priredbi, a nakon programa svi su se okupili na pripremljenoj zakusci, dok su za sve članove kulturno-umjetničkih društava obezbjeđeni sokovi i sendviči.

 
 
 

Direktor preduzeca “Lom“, Dragana Zirojević uručila je poklon direktoru Osnovne škole, Blaženi Stoisavljević, 28. aprila, i to štampač, skener i fotokopir aparat, u znak zahvalnosti za učešće djece, odnosno učenika Osnovne škole u projektu Turistički centar Klekovača.
Naime, na stručnom seminaru, koji je organizovan 5. aprila povodom konkursa, čiji je predmet izrada idejnog urbanističkog i arhitektonskog rešenja buduće urbane zone turističkog centra na planini Klekovači, u Kozilima je organizovana i izložba radova učenika koji su crtali na temu Turističkog centra.
Ovom prilikom, Dragana Zirojević darovala je i sve učenike, čiji su radovi bili izloženi, a riječ je o đacima petog razreda Jovani Latinović, Nataši Kokoruš, Bojani Počuč, učenicima četvrtog razreda Andrei Kecman, Jeleni Banjac, kao i Anastasiji Kecman koja ide u treći razred, te Kristini Bulajić koja ide sedmi razred i koja je osvojila četvrto mjesto. Treća pozicija pripala je Marku Grbiću, učeniku sedmog razreda, druga je bila Milena Kerkez, učenica šestog razreda, dok je na ovoj izložbi prema mišljenju stručnog žirija, najbolji rad bio onaj koji je nacrtala učenica trećeg razreda, Teodora Boci.
Svaki đački poklon sastojao se od kvalitetnog i bogatog školskog pribora: od šestara i olovaka do oglednih mapa, blokova za crtanje, tempera, bojica…

 

Učenici i kolektiv Osnovne škole, na čelu sa direktorom Blaženom Stoisavljević iskoristili su ovu priliku da zahvale direktoru preduzeća “Lom” na vrijednim darovima, a učenici su jednoglasno izjavili da su im pokloni samo dodatna motivacija da učestvuju u projektima, da vrijedno rade i da prate sa zanimanjem sve što se dešava u njihovoj lokalnoj zajednici.

 
 
 

Ministar saobraćaja i veza u Vladi RS, Nedeljko Čubrilović posjetio je 28. aprila sa svojim najbližim saradnicima, opštinu Petrovac-Drinić, gdje se prvo sastao sa načelnikom naše opštine, Dragom Kovačevićem.
- Riječ je o mojoj redovnoj posjeti opštini Petrovac-Drinić, a jedna od nezaobilaznih tema koju načelnik Kovačević često ističe i koja ima mjesto u razvoju ove lokalne zajednice svakako je infrastruktura. Razgovarali smo o prilaznom putu koji prolazi gotovo cijelom dužinom kroz Federaciju - kako i na koji način taj put osposobiti da dobije elemente saobraćajnice koja će zadovoljiti potrebe i ovog stanovništva i onih koji dolaze na ove prostore. Mislim da smo na putu da taj problem riješimo, a glavni problem odnosi se direktno na ulaganje, s obzirom na činjenicu da se put većim dijelom nalazi u Federaciji, ali planiramo u skorijoj budućnosti da taj problem riješimo u dogovoru sa federalnim ministrom prometa i komunikacija, Enverom Bijedićem i predstavnicima JP “Ceste BiH” – naglasio je ministar Čubrilović. Na sastanku je bilo riječi i o bezbjedonosnoj situaciji i strukturi policije.
- Moram naglasiti da na svu sreću u našoj opštini nema ekcesa i nacionalnih problema, iako nam je entitetska granica veoma blizu. Ipak, sigurno je da bi kod građana postojala mnogo veća doza sigurnosti kada bi policijski nadzor postojao 24 časa dnevno i kada bismo vratili stanično odjeljenje, koje je u našoj opštini nekada postojalo – dodao je načelnik Kovačević.
Bez obzira na činjenicu da je za ove bezbjedonosne probleme zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova, ministar Čubrilović je obećao da će razgovarati sa resornim ministarom i vidjeti kako bi se na najbolji način i ovaj problem riješio.

 

- Također, razgovarali smo o odnosu Šumskog gazdinstva prema lokalnoj zajednici. Drinić je jedna od onih opština koja u mnogome zavisi od poslovanja šuma i novca koji Šumsko gazdinstvo uplaćuje u opštinski budžet. Mislim da je ovdje uvijek postojao primjer dobre saradnje između gazdinstva i opštine i da bi tako trebalo nastaviti . ŠG je ono koje ovdje predstavlja lokomotivu za razvoj cijelokupnog prostora ovdje – istakao je Čubrilović.
O odnosu ŠG”Oštrelj-Drinić” prema opštini, kao i o poslovanju ovog gazdinstva , ministar Čubrilović je razgovarao sa direktorom ŠG “Oštrelj-Drinić”, Igorom Kneginjićem, kojeg je posjetio u prostorijama gazdinstva nakon završenog sastanka sa načelnikom Dragom Kovačevićem.

 
 
 

U Driniću je 22.04.2014. godine obilježen međunarodni dan Majke-Zemlje u okviru projekta „Tvojom tradicijom do moje tolerancije“. Ovaj projekat je djelo neformalne grupe mladih predvođene Bojanom Balabanom, a učestvuju mladi od 14 do 24 godine iz različitih etničkih grupa. Učesnici srpske nacionalnosti su iz Drinića u Republici Srpskoj, Bošnjaci iz Bosanskog Petrovca u Unsko-Sanskom kantonu i Hrvati iz Drvara u Livanjskom kantonu. Radi se o podprojektu finansiranom od strane ambasade SAD u BiH u okviru projekta „Različitost na dohvat ruke – promocija interkulturalnog dijaloga, tolerancije i razumjevanja u BiH koji implementira udruženje „Eko Leonardo“ iz Priboja.
„Mladi koji žive u sredinama sa većinskim jednonacionalnim življem su, usljed proteklih dešavanja, puni predrasuda prema drugim etničkim grupama. Tek prilikom uspostave bližih odnosa, upoznavanja i razmjene mišljenja se uviđaju sličnosti, tolerišu razlike i uspostavlja jedinstvo različitosti. Razvijanje prijateljstva između mladih ljudi dovodi do neraskidivih veza i prevezilazi najveće barijere“, izjavila je ovim povodom članica neformalne grupe mladih Marija Bulajić.
„Evropi ne trebamo bezlični i slabi, ali sa snažnim identitetom itekako imamo svoje mjesto. Naša snaga je u jedinstvu različitisti“, izjavio je Muhić Emin, učenik 2.razreda gimnazije.
„Naše generacije su svjesne značaja etničke tolerancije i popravićemo greške naših roditelja“, izjavila je Mia Miočević učenica iz Drvara.
Udruženje građana „Ruralni razvoj“ Drinić pružilo je punu podršku neformalnoj grupi mladih u realizaciji projektnih aktivnosti. Ovom prilikom je Dejan Prošić, predsjednik udruženja održao prezentaciju na temu „Ekologija i tolerancija“ . Ostatak radionice je protekao u interaktivnom radu po grupama, upoznavanju i širenju ideja. Sledeći događaj je planiran za 21.05.2014.godine povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.
Tekst i foto: Dejan Prošić

 
 
 

 
 
 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je nakon sastanka sa načelnicima opština Mrkonjić Grad, Šipovo, Petrovac-Drinić, Istočni Drvar, Kupres i Ribnik da će do kraja sedmice Vladi Srpske biti upućen prijedlog za rješavanje pitanja sredstava od nadoknade za korišćenje šuma u ovim opštinama. Do ovog sastanka je došlo nakon što su se načelnici gore pomenutih opština sastali u Driniću, gdje su zaključili da je neophodan razgovor sa resornim ministrom kako bi mu iznijeli probleme koje svaka opština ima zbog člana 89. Stava 8 Zakona o šumama, prema kojem sredstva koja uplaćuju šumska gazdinstva opštinama mogu koristiti samo za određene namjene /za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukture i ostalih objekata u ruralnim područjima jedinice lokalne samouprave/. Do kraja sedmice Vladi Republike Srpske biće upućen prijedlog posebne odluke kojima će se opštinama dozvoliti da naknadu za šumsku rentu troše za svoje razvojne programe. Ovo je načelnicima opština sa jugozapada Republike Srpske obećao ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić. Do sada su sredstva od eksploatacija šume mogla isključivo da se koriste za razvoj infrastrukture. Opština Petrovac-Drinić ima budžet od 1,1 milion KM a 55% sredstava prikupi od rente. Ta sredstva bi im, kažu, dobrodošla za razvojne programe ili za socijalna davanja ugroženim kategorijama stanovništva.
- Sasvim sigurno je da nemogućnost korištenja tih sredstava kao što je bilo do sada dovodi mnoge stvari u pitanje na području naše lokalne zajednice, kaže načelnik opštine Petrovac-Drinić Drago Kovacević.
Slična je situacija i u opštini Šipovo koja na osnovu rente prikupi milion maraka što predstavlja 25% budžeta.
- Usvajanje ovoga prijedloga značilo bi puno jer po zakonu o šumama predviđeno je da se ta sredstva mogu koristiti samo za određene infrastrukturne investicije čime bi bio blokiran rad određenih institucija koje se finansiraju iz tih sredstava, kaže zamjenik načelnika opštine Šipovo Dule Piljić.
Vlada će ovom posebnom odlukom omogućiti lokalnim zajednicama da dio sredstava od šumske rente mogu plasirati prema svojim potrebama.
- Da se dio tih sredstava usmjeri u onom smjeru i onom pravcu koji je od velike koristi za ukupan društveni i privredni razvoj tih opština, naglasio je ministar Stevo Mirjanić.
Razgovarano je i o oblasti agrara i podsticajima u oblasti poljoprivrede. Saglasili su se da je neophodno raditi i na efikasnijoj organizaciji šumskih gazdinstava.

 
 
 
 
 
 
 

U kabinetu načelnika naše opštine, u ponedjeljak 8. aprila održan je sastanak kojem su, pored našeg načelnika, Drage Kovačevića, prisustvovali načelnici opština Mrkonjic Grad - Divna Aničić, Ribnik-Goran Savić, Istočni Drvar-Dragan Lukač, Oštra Luka-Dragan Stanar, Šipovo-Milorad Ćirko i Kupres-Risto Milišić. DETALJNIJE

 

 
 
 

Donacijom Japanske ambasade, u iznosu od 4. 000 KM i sa istom tolikom količinom sredstava iz budžeta opštine Petrovac, zamjenjena je stolarija u centralnom dijelu Osnovne škole i u dvije učionice u ovoj obrazovnoj ustanovi.
U tim učionicama također su stavljene vinas pločice, a direktor Osnovne škole, Blažena Stoisavljević kaže da ovo renoviranje mnogo znači za ovu ustanovu, jer su sada uslovi u kojima školske dane provode prvačići i učenici drugog razreda znatno poboljšani.

 

 
 
 

Stručnom seminaru, koji je organizovan 4. i 5. aprila povodom konkursa, čiji je predmet izrada idejnog urbanističkog i arhitektonskog rešenja buduće urbane zone turističkog centra na planini Klekovača, a čiji je koncesionar i investitor preduzeće GB IMMO iz Banjaluke, prisustvovali su i predstavnici pet pozvanih svjetskih projektantskih kuća iz Austrije, Holandije, Njemačke, Francuske i Španije i brojne evropske projektantske kuće, a ovo je ujedno bila i prilika za promociju neafirmisanih mladih arhitekata iz RS i okruženja.
Prvog dana seminara organizatori su predstavili koncept Turističkog centra "Klekovača" u Banjoj Luci. Predsjednik žirija i profesor Fakulteta za arhitekturu iz Ljubljane, Vasa Perović rekao je tom prilikom da značaj "Klekovače" potvrđuje i velika zainteresovanost arhitekata, ne samo sa prostora bivše Jugoslavije, nego i iz Evrope i sveta.
- To ne treba pretjerano da čudi pošto je ovaj projekat zaista ambiciozan, jer predstavlja model razvoja ne samo RS i BiH, nego i regiona – dodao je on.
Pored njega, seminaru su prisustvovali i ostali članovi žirija - profesor Kristof Luhsinger iz Beča, profesor Vladimir Lalo Nikolić iz Berlina, nemački arhitekta Kirsten Šomakers, profesor Borislav Petrović, predstavnik investitora Otmar Šmit iz Bofingena i član žirija u ime GB IMMO-a diplomirani građevinski inženjer Danka Pavlović. .
Drugog dana seminara organizovan je odlazak na Klekovaču, odnosno obilazak terena od oko 450 hektara, na kojem će biti smješten pomenuti kompleks.
• Cilj seminara je direktno upoznavanje sa lokacijom projekta, kao i sa prirodom, kulturom i tradicijom regije gde će biti izgrađena "Klekovača" . Svi članovi projektnih timova, koji su u subotu bili u Kozilima i na Klekovači, oduševljeni su lokacijom i prirodom - kaže Danka Pavlović, glavna menadžerka na razvoju projekta Turističkog centra "Klekovača" i član žirija ispred GB IMMO-a .
Na ovaj konkurs prijavilo se 324 arhitektonska tima iz cak 56 zemalja svijeta, a pored broja prijavljenih timova, iznenađujuća je i posjećenost konkursnog sajta, pri čemu se, prema statističkim podacima, više od 50 odsto posetilaca "vraćalo" na ovaj sajt!
- Pre mesec dana, bilo je prijavljeno 137 arhitektonskih timova iz 45 zemalja sa svih kontinenata, što znaci da je ovaj broj porastao za cak 187! S druge strane, krajem februara je pomenuti sajt posetilo skoro 7.000 ljudi iz čak 98 zemalja, dok poslednji rezultati pokazuju da ga je pogledalo 11.000 osoba iz 109 svetskih država. Svi oni su, na ovaj način, saznali ili dobro "utvrdili" gde se na mapi sveta nalaze planina Klekovača i Srpska - naglašava Pavlovićeva.
Ona dodaje da je 30. jun rok do kada radovi za idejno rešenje treba da budu predati, dok će žiriranje biti obavljeno 19. i 20. jula.
Nakon žiriranja, tri najbolja idejna rešenja biće nagrađena novčanim iznosima od 30.000, 20.000 i 10.000 evra, zavisno od toga na koju će se poziciju plasirati.
- Projekat Turistickog centra "Klekovača" doprineće razvoju novih ideja i projekata u turizmu, odnosno potencijalima koje pruža RS. Nadamo se da će ovo biti "odskočna daska" i za druge strane investitore da ulažu u razvoj turizma u Srpskoj - istice Pavlovićeva.
Pored projektnih timova, Klekovaču su u subotu posjetili i članovi žirija, kao i brojni drugi uvaženi gosti. Oni su iskoristili priliku da obiđu teren vozilima i helikopterom, a Klekovaču su iz vazduha ovog dana vidjele i učenice Osnovne škole, koje su željele da dožive tu avanturu. Ovom prilikom, predstavljeni su i likovni radovi učenika Osnovne škole Drinić, čija je tema bila Turistički centar Klekovača. Žiri je smatrao da je najbolji rad učenice 3.razreda Teodore Boci, drugo mjesto je zauzela Milena Kerkez, učenica 6. razreda, na trećoj poziciji se našao učenik 7. razreda Marko Grbić, dok je 4. mjesto osvojila njegova drugarica iz razreda, Kristina Bulajić.
Iz GB IMMO poručuju da osnovni princip prilikom projektovanja predstavlja očuvanje prirodnog okruženja, dok su projektom nametnuti ciljevi održive gradnje i razvoja centra koji "živi" tokom cijele godine.

 
 

- Centar će posetiocima zimskih i letnjih rekreativno-sportskih sadržaja ponuditi zaista raznovrsne sadržaje, te organizovanje skijaških takmičenja, svojevrsni centar klimatskog lečilišta - vazdušnu banju i slično. Pored hotelskih i komercijalnih objekata, predviđene su i stambene jedinice za zaposlene, dečja obdaništa, radionice, stručne škole, kongrese, čime će ovaj centar postati atraktivan i konkurentan na svetskom tržištu. U kasnijim fazama planirani su i golf teren, hala za letnje dvoransko skijanje i slično - kaže Pavlovićeva.

 
 

 

Prisutne je na stručnom skupu održanom na banjalučkom Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment pozdravio i predsednik Srpske Milorad Dodik i poželeo im prijatan boravak u Srpskoj i mnogo sreće na konkursu, uz nadu da će se svojski potruditi da naprave dobro rješenje za turistički centar Klekovača. Seminaru su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinu i ekologiju, Hidrometeorološkog zavoda RS i Svetske skijaške organizacije.

 
 
 

Drugo teoretsko predavanje za učesnice projekta „Podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja“ sa teritorije naše opštine i Bosanskog Petrovca, organizovano je u četvrtak 27. marta, u sali Skupštine opštine Petrovac.
Ovaj put, tema predavanja bila je “Samoniklo ljekovito bilje” i ovom prilikom je rečeno da se u svijetu koristi između 40 i 50 hiljada biljnih vrsta u ljekovite svrhe, a u prometu na svjetskom tržištu nalazi se oko 3000 vrsta. Od tog broja, samo oko 300 vrsta se plantažira, a sve ostalo se skuplja iz prirode. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 50% aktivnih materija pri proizvodnji lijekova je biljnog porijekla. Ovi podaci govore koliko su ljekovite biljke značajan resurs, ali i o važnosti očuvanja ovih vrsta u prirodi.
Na predavanju je bilo riječi o hajdučkoj travi, klekinji, vrijesku, crijemuši, bijelom sljezu, glogu, lincuri, kantarionu, vranilovoj travi, majčinoj dušici, travi ivi, crnoj borovnici, uskolisnoj bokvici, jagorčevini, divljoj ruži, zovi, maslačku, bijeloj lipi i koprivi. Učesnice projekta pažljivo su slušale svaku riječ, a ovom prilikom govorilo se i o sušenju, destilaciji i skladištenju ljekovitog bilja.

 

Projekat “Podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja” podržan je od strane USAID/Sida projekta FARMA i u ovoj godini implementiraće se u četiri opštine, među kojima je i Drinić. Riječ je o nastavku projekta „Škola uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja za žene iz ruralnih područja BiH“, koji je u 2013. godini uspješno implementiran u sedam opština u BiH, pri čemu su postignuti veoma dobri rezultati, koji su omogućili velikom broju žena da započnu samostalnu komercijalnu proizvodnju i preradu ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u okviru vlastitiog poljoprivrednog domaćinstva, poštujući principe ekološke proizvodnje.

 
 
 

Takmičenje učenika Osnovne škole “Drinić“ iz poznavanja saobraćajnih propisa, koje nosi naziv „Djeca u saobraćaju“ organizovano je u petak, 21. marta. Ono se sastojalo iz teorijskog i praktičnog dijela, odnosno iz testova i poligona. Najbolji dječaci u ovom takmičenju bili su Ognjen Kecman, Nemanja Srdić i Boban Kecman, dok su najuspješnije djevojčice bile Ivana Kecman, Danijela Puzigaća i Tijana Latinović. Njih šestoro učestvovaće na kvalifikacionom takmičenju, koje će biti održano 26. aprila.

Tekst i foto: Božana Puđa

 

 

 

 
 
 
 

U Sali Skupštine opštine Petrovac, u četvrtak 13. marta, organizovano je prvo teoretsko predavanje za učesnice projekta „Podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja“ sa teritorije naše opštine i Bosanskog Petrovca. Projekat je podržan od strane USAID/Sida projekta FARMA i u ovoj godini implementiraće se u četiri opštine, među kojima je i Drinić. Riječ je o nastavku projekta „Škola uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja za žene iz ruralnih područja BiH“, koji je u 2013. godini uspješno implementiran u sedam opština u BiH, pri čemu su postignuti veoma dobri rezultati, koji su omogučili velikom broju žena da započnu samostalnu komercijalnu proizvodnju i preradu ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u okviru vlastitiog poljoprivrednog domaćinstva, poštujući principe ekološke proizvodnje.
Magistar poljoprivrede, Branko Đurić govorio je okupljenim ženama o organskoj proizvodnji ljekovitog bilja i o plantažnom uzgoju tog bilja, upoznajući pri tome sve učesnice projekta sa detaljnijim karakteristikama i prinosima matičnjaka, majčine dušice, kamilice, bosiljka, nevena, pitome nane i lavande.
Cilj ovog projekta jeste da se kroz unaprijeđenje znanja i vještina ruralnih žena o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i kroz njihovo povezivanje sa tržištem, unaprijedi nivo proizvodnje u ovom sektoru i doprinese povećanju uloge žena u doprinosu ruralnoj ekonomiji i njihovim zajednicama.
- Aktivnosti projekta uključivaće teoretsku i praktičnu edukaciju žena o uzgoju i sakupljanju ljekovitog i aromatičnog bilja, uspostavljanje oglednih polja u ciljnim područjima, te tržišno povezivanje uspješnih polaznica škole sa otkupljivačima/prerađivacima ljekovitog i aromatičnog bilja u BiH. Predviđeno trajanje projekta je 11 mjeseci – istakao je projektni službenik Petar Ninić.
Pomenuti projekat provodi Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj - ACED. Riječ je o nevladinoj, neprofitnoj razvojnoj organizaciji.

 
 
 

 
 
 

U toku ove godine , u 31 opštini u BiH (a među njima se nalazi i Drinić), planirana je implementacija projekta “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH”, koji sprovodi UNICEF , i to u saradnji sa odabranim opštinama i nadležnim institucijama u BiH. Ovaj projekat se u Bosni i Hercegovini inače sprovodi od 2009. godine, a sličan projekat, čiji je cilj bio jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije ranjive djece i njihovih porodica , implementiran je u saradnji sa UNDP-jem kroz MDG-F fond.

DETALJNIJE

 
 
 

Prezentacija PAR grupe “Odlikaši“, kao i prezentacija učenika šestog razreda Osnovne škole „Drinić“ organizovane su u učionici, u srijedu u podne , u prisustvu načelnika opštine, Drage Kovačevića, bivšeg i sadašnjeg direltora naše škole, Milje Banjac i Blažene Stoisavljević, članova Komisije za unaprijedenje socijalne, porodične i dječije zaštite i inkluzije opštine Petrovac, kao i ostalih zainteresovanih građana.

DETALJNIJE

 
 
 

Kao poklon za Međunarodni Dan žena, učenici Osnovne škole u Driniću su za sve pripadnice ljepšeg pola, u petak 7. marta pripremili priredbu, na kojoj su prvenstveno uživale mame školaraca, ali i svi ostali posjetioci. Priredbu su svojim recitacijama otvorili učenici 3. i 4. razreda, nakon čega je mali hor otpjevao pjesmu „Moja mama“, a poslije njih, na pozornici su nastupili Tijana Latinović i Marko Grbić, koji su ovom prilikom pokazali kako izgleda kada se brat i sestra dogovaraju kakav bi poklon najviše odgovarao mami za 8. mart.(slika četvrta)
Ucenici 3.i 4.razreda predstavili su se publici sa dječijom numerom „Avanture maloga Ju-ju“ i recitacijom pjesme „Majka“, dok su istoimenu pjesmu otpjevali i clanovi Velikog hora. Stihove posvećene najvoljenijim i najpožrtvovanijim osobama na svijetu – mamama, izveli su i učenici 2. razreda, a njihovi stariji drugari – Rajko Trninić, Srđan Kecman i Nikolina Bulajić pokazali su svoje glumačko umiječe u skeču „Audicija“, dok su učenice školske ritmičke sekcije izvele nekoliko plesnih tačaka. Program su , svirajući gitaru i harmoniku , zatvorili Rajko Trninić i Srđan Kecman , koji su ovom prilikom izveli pjesme „Poskakuša“ i „Dunavski valovi“.
U prisustvu velikog broja djece, roditelja i ostalih gostiju, izveden je veoma interesantan jednočasovni program, u kojem su učestvovala djeca svih uzrasta. Sigurno da je ova priredba bila najljepši poklon za sve majke i nastavnice, čija su djeca, odnosno đaci, učestvovali u programu, koji je upriličen povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena. Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe njemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta. Taj dan se obilježava u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.
Od 1911. su 8. marta slavile žene u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj... , dok je Srbiji, prva proslava održana u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine. Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. vijeka.
Tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 
 
 
 

U petak 7. marta, u Sali Skupštine opštine organizovan je prijem za radnice zaposlene u Administrativnoj službi opštine Petrovac, kao i za ženski dio zaposlene populacije u Boračkoj organizaciji naše opštine i u opštinskom Crvenom krstu.
Druženje uz tortu, kolače i sokove proteklo je u prijatnoj atmosferi, u kojoj je predsjednik Sindikata naše opštine, Bojan Ćulibrk čestitao praznik svakoj prisutnoj dami, uručivši joj kovertu u kojoj se nalazilo 50 KM.
Povodom Međunarodnog dana žena, ženski dio radnog kolektiva Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“ imao je organizovan ručak na Velikom vrelu, dok je kolektiv Osnovne škole „Drinić“ imao organizovan ručak u restoranu „Brzi“.

 
 
 

Prvog martovskog dana ispred Crkve Svete Trojice u Driniću okupili su se članovi ekipe koja se prije 18 godina kroz mećavu i led prva vratila u Drinić. Ovaj skup je i održan povodom obilježavanja dana prvog poslijeratnog povratka u Drinić, koji je bio organizovan davne 1996. godine, 4. marta…
Povratnička ekipa tada je brojala 23 člana. Iz godine u godinu, nažalost, broj članova se smanjuje. Ostalo ih je svega 15, a desetorica su svojim prisustvom uveličali ovaj skup u subotu, i to: Kovačević Drago (aktuelni načelnik naše opštine) , Kecman Mile (Brzi), Kecman Nedeljko (Neđo), Kecman Branislav (Braniša), Banjac Mićo (Žabac), Banjac Duško (Gavrić), Kecman Dragan (Dragančić), Banjac Jovo (Zekanović), Banjac Dragan (Gajić) i Banjac Drago (Dakić). Nedostajali su Banjac Dragoslav (Zekanović), Banjac Milovan (Brkić), Kecman Dragan (Švrćo), Kovačević Radenko i Kovačević Radomir.
Oni koji su se okupili ovom prilikom, zapalili su u 11 časova svijeće i odali počast onima koji su se tog davnog martovskog dana vratili s njima u spaljeni Drinić, ali koji su nas u međuvremenu, nažalost napustili. To su: Brkljač Milanko (bio je predvodnik povratničke ekipe), Kecman Drago (Crni), Trninić Mile (Kmile), Kecman Duško (Adžin), Plavša Dušan (Cinjo), Kecman Boško (Boćo), Banjac Jovo (Ćuni) i Bosnić Slobodan (Boba) .
Nakon paljenja svijeća i odavanja počasti preminulima, povratnici su se uputili ka “Velikom vrelu”, gdje su uz ručak i osvježenje evocirali uspomene na taj dan i razgovarali o pozitivnim promjenama kroz koje je Drinić prošao od 1996. godine do danas.

 

 
 
 
 

Preventivna akcija "Budi vidljiv - ne budi figura", usmjerena na ukazivanje opasnosti pješacima u saobraćaju, sprovedena je od 17. do 28. februara u gradovima i opštinama u Republici Srpskoj, a AMD Drinić je svoj doprinos u učešću pomenute kampanje dao 19. i 25. februara , kada su se na teritoriji našeg mjesta dijelili promotivni letci.
Letci su podijeljeni 19. februara učenicima Osnovne škole “Drinić”, a 25. februara promotivni materijal su dobili prolaznici, odnosno pješaci. Na ovaj način željeli smo ukazati pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima vožnje, kako se kretati pravilno, kao i da vozačima ukažemo na potrebu korištenja svjetlodobojnog prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu.

 

Kampanjom se također željelo uticati i na stavove vozača vezano za kretanje putnim dionicama gdje se mogu očekivati pješaci da smanje brzinu kretanja i povećaju oprez. Takođe, cilj kampanje je bio skretanje pažnje vozačima na to koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista i farovi budu ispravno podešeni i čisti.

 
 
 

Predavanju je prisustvovalo dvadesetak žena iz opština Petrovac i Bosanski Petrovac, koje su sa velikim zanimanjem slušale o proizvodnji i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja kao uspješnom modelu ekonomskog osnaživanja na selu.

U okviru projekta, koji je pokrenula Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED, a koji nosi naziv „Podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja“, u Sali Skupštine opštine Petrovac, u utorak 18. februara održano je uvodno predavanje, gdje je o ovoj temi govorio projektni službenik Petar Ninić.
Ovaj projekat predstavlja svojevrsni nastavak USAID/Sida projekta “FARMA” koji je implementiran u sedam opština: Novom Gradu, Krupi na Uni, Laktašima, Bosanskoj Krupi, Ribniku, Šipovu i Bosanskom Grahovu. Nastavlja se u četiri od sedam opština, i to u Šipovu, Ribniku, Novom Gradu i Bosanskoj Krupi. Iz tih opština okupilo se dvadesetak žena, koje su pokazale zainteresovanost za dalje učešće u ovom projektu i uspješno su završile prvi ciklus, a novi ciklus škole će se organizovati u ovim opštinama, ali i u Driniću i Bužimu.
Projekat se sastoji od dvije teoretske i četiri praktične radionice. Pod praktičnim se podrazumjevaju sjetva/sadnja, okopavanje, đubrenje i berba/žetva, a ove aktivnosti odvijaće se na proizvodnom, odnosno oglednom polju, koje će se podići u saradnji sa poljoprivrednom zadrugom “Eko – plod”.
Cilj ovog projekta da se kroz unapređenje znanja i vještina žena iz ruralnih područja o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i kroz njihovo tržišno povezivanje, unaprijedi nivo proizvodnje u ovom sektoru i doprinese povećanju uloge žena u ruralnoj ekonomiji i njihovim zajednicama.- ACED-ovo iskustvo iz prethodnih projekata koji su uključivali ruralne žene ukazuje da su one izuzetno zainteresovane za uzgoj i sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja. Njihovim uključivanjem u ovaj podsektor pruža im se odlična prilika da započnu svoj sopstevni agro-biznis koji im realno pruža velike šanse da poboljšaju prihode svog gazdinstva. Uključivanjem žena u ovaj podsektor, može se doprinijeti i jačanju uloge žena u ruralnim zajednicama ali i stvoriti nove prilike za zaposlenje i unapređenje uslova koji su prisutni na tim područjima. Međutim, da bi se žene iz ruralnim područja mogle uključiti u ovaj podsektor, neophodno je izgraditi njihove kapacitete i educirati ih o savremenim principima i tehnologijama uzgoja i sakupljanja ljekovitog i aromatičnog bilja ali i praktično im demonstrirati kako procesi u tom podsektoru funkcionišu – istakao je projektni službenik Petar Ninić.

 

 

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED) je nevladina organizacija koja je osnovana 2007. godine u BiH. Provodi projekte održivog razvoja,, uključujući ekonomski i socijalni razvoj, kao i projekte zaštite okoline. Poseban akcent rada usmjerila je na poljoprivredu i ruralni razvoj, gdje je u toku svog višegodišnjeg djelovanja provela širok spektar različitih projekata podrške za ruralno stanovništvo i privredne subjekte iz takvih područja.

 
 
 

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Lejla Rešić posjetila je u utorak, 18. februara našu opštinu, gdje je sa načelnikom Dragom Kovačevićem porazgovarala o aktuelnim događajima i problemima ovog mjesta.
- Pričali smo o ukupnom stanju u opštini Petrovac i možemo reći da, bez obzira na ekonomski izazovnu situaciju, možemo biti zadovoljni, jer iako je riječ o izrazito nerazvijenoj opštini, njihov budžet je stabilan, praktično je iz godine u godinu na istom nivou i uspijevaju se servisirati sve osnovne obaveze prema građanima. S druge strane, problemi koji su nam bili interesantni prošli put, kao što je naprimjer prethodnih godina bio slučaj sa dugovanjem ŠG „Oštrelj-Drinić“ prema lokalnoj zajednici, ovaj put nisu bili u fokusu, jer se dugovanja smanjuju, a gazdinstvo je počelo pozitivno poslovati, što je od neprocjenjivog značaja za ekonomsku stabilnost ovog mjesta – istakla je ministar Rešić.
Ovom prilikom, načelnik Kovačević je naglasio da se zahvaljujuci ekspozituri „Pavlović banke“ u našoj opštini nesmetano odvija platni promet, a napomenuo je i da postoje obećanja da će se u našem mjestu ponovo otvoriti stanicno odjeljenje policije Petrovac-Drinić.
Prema njegovim riječima, jedan od osnovnih ciljeva lokalne vlasti je održavanje postojećih institucija.
- Rad ove opštine možemo ocijeniti zadovoljavajućim - rekla je ministrica Rešić nakon radne posjete Petrovcu.
Načelnik je ovom prilikom istakao i da je u planu otvaranje proizvodnog pogona, koji bi zapošljavao žensku radnu snagu, a pogon bi bio smješten u novoizgrađenom Vatrogasnom domu. Bitno je napomenuti i da će se nerazvijenim opštinama u Srpskoj pomagati i preko brojnih projekata Razvojnog programa RS, koje finansira Vlada Republike Srpske.
-Također, informisani smo i da bi Vatrogasni dom u Petrovcu, čiju je izgradnju finansirala Vlada Republike Srpske iz Razvojnog programa, uskoro trebalo da počne sa radom - rekla je ministrica Rešić.

 

 

Ministrica Rešic je naglasila da je u 2014. godini, kao i u 2013. godini budžetom planirano izdvajanje od milion maraka za izrazito nerazvijene opštine, što na godišnjem nivou iznosi oko 30 000 KM za svaku takvu opštinu. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave odobriće isplatu prve tranše pomoći za ovu i druge izrazito nerazvijene i nerazvijene opštine u Republici Srpskoj krajem marta ili početkom aprila.

 
 
 

Poslednji dio ove „Ljubavne balade“ bio je organizovan kao „Ples sa zvijezdama“. U ovom dijelu programa plesalo je šest javnih ličnosti sa šest članova „Žutih dunja“ i jedino je ovaj dio večeri bio takmičarskog karaktera. U plesnim tačkama nadmetali su se Vesna Ferizović Georgievska, Dejan Prošić, Sanja Stojanović , Slobodanka Kerkez, Vesna Budimir i Mirzad Omić. Prvo mjesto osvojili su upravo Mirzad Omić iz Kantonalne uprave za šumarstvo i Marija Bulajić, na drugoj poziciji su se našli predstavnik ŠG „Oštrelj-Drinić", Dejan Prošić i Nikolina Bulajić, dok su treće mjesto zauzeli Slobodanka Kerkez, profesorica u JU MSŠ u Bosanskom Petrovcu i Đorde Mrđa.

Na Dan zaljubljenih, 14. februara, u Dvorani MSŠ u Bosanskom Petrovcu, održana je plesna manifestacija simboličnog naziva - Veče ljubavi „Balada iz predgrađa“, koju je organizovao Plesni klub „Žute dunje“.
U okviru ove smotre igara i pjesama, publici su se, osim članova „Žutih dunja“ predstavili mališani iz JU Dječiji vrtić Bosanski Petrovac, učenici Osnovne škole "Ahmet Hromadžić", volonteri scenske grupe Mješovite Srednje škole, članovi fudbalskog, košarkaškog, odbojkaškog i karate kluba Bosanski Petrovac, javne ličnosti ovog grada, kao i pobjednici muzičkog festivala „Prvi glas Bosanskog Petrovca“ i vokalni solista Mirsad Bećirević – Miško iz Bihaća.
Svi učesnici programa briljirali su u svojim tačkama, bili su raspjevani i rasplesani, pa su kroz muziku i pokret prenijeli talas dobrih vibracija na sve posjetioce. Standardni i latino plesovi, nostalgični povratak u neka sretnija davno prošla vremena uz tadašnje hitove, performansi sportista, nekoliko dobrih melodija, promocija nacionalnog naslijeđa, tradicije i kulture – sve smo to mogli vidjeti i čuti baš na Dan zaljubljenih, koji se odavno uvukao pod kožu većini hedonista, ali i ljudima koji traže bilo kakav izgovor za dobru zabavu... Treba reći da je Dvorana MSŠ bila pretijesna da primi sve one koji su željeli da veče ljubavi provedu i podijele sa učesnicima i organizatorima ove manifestacije, ali i sa ostalim ljubiteljima pjesme i plesa. Suvišno je i govoriti da je „Balada iz predgrađa“ naišla na vrlo pozitivne reakcije prisutnih, ali s druge strane, nije zgorega napomenuti da je bilo lijepo vidjeti mnoštvo mladih ljudi, ali i onih u zrelim godinama na jednom mjestu. Na petrovačkim ulicama u kasnim večernjim satima odavno nije vladala takva gužva i to je bio prizor koji će se dugo pamtiti, jer takav je prizor u Bosanskom Petrovcu poslednjih godina nažalost rijedak...
Sve pohvale organizatorima za trud, požrtvovanost i posvećenost uz nadu da nećemo čekati dugo da se organizuje neki sličan sadržaj. Pokrovitelji manifestacije bili su Opština Bosanski Petrovac, Opštinski načelnik Zlatko Hujić, dok su sponzori bili JU Centar za kulturu i obrazovanje, JU Veterinarska stanica Bosanski Petrovac, Stari hotel i diskoteka „Koloseum“ Ključ.

 

 
 
 
 

Proslavljeni i čuveni lovac Predrag Peđa Uzelac okušao se i u lovu u Driniću. Zaslugom Gorana Banjca čije smo slike dobili svi se možemo uvjeriti kakav je kapitalac pao. Vučina kakva se rijetko viđa završila je pod puščanim zrnom Peđinim (treća slika). Događaj se zbio na visoravni Kozila, na mjestu zvanom Armani ili Mrcinište, podno snijegom prekrivene Klekovače (slika druga). O kakvom se bogatom lovištu radi znaju svi lovci u regionu, a ovo je za tu činjenicu još jedan dokaz. Sve se desilo pod budnim okom upravnika lovišta Gorana Banjca (prva slika, prvi s lijeva) koji se brine da se proces lova odvija po slovu zakona i lovačkom redu.

 

 
 
 
 

Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, te na spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata u Driniću je 14. februara obilježen Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i dan Prvog srpskog ustanka.
Ispred porodica poginulih boraca, vijence su položile Vesna Petrović i Nada Kovačević, dok su ispred Administrativne službe i opštinske Boračke organizacije na spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata vijence položili Drago Prpa, Milorad Budimir i Boško Brkljač.
Nakon polaganja vijenaca, u Spomen kući upriličen je parastos, poslije čega je u restoranu “Sunce” organizovana svečano-radna sjednica.

 

 
 
 
 

U ponedjeljak, 27. januara, u svim školama u Republici Srpskoj, pa i u našoj opštini, svečano je proslavljena školska slava - praznik Svetog Save, svetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljitelja srpske duhovnosti i kulture, pa čak i srpske državnosti i po mnogima najveće ličnosti istorije srpskog naroda. Osnovna škola „Drinić“ proslavila je svoj praznik vrlo svečano. U 10 časova upriličena je liturgija u prepunoj crkvi Svete Trojice, a ovom prilikom lomio se i slavski kolač.
Sveštenik Dragan Škalonja podsjetio je sve vjernike da je Sveti Sava naša vječita priča, nikad do kraja ispričana i završena. Svi Srbi znaju o njemu ponešto, ali niko ne zna sve, jer je njegova biografija istovremeno biografija Boga i Crkve u svijetu i istoriji. U velikoj mjeri, to je biografija cijelog ovog naroda.
• Sveti Sava je konkretna istorijska ličnost, Srbin od krvi i mesa, stanovnik zemlje, ali i građanin Neba i čovjek budućeg vijeka. On je, kao što je rekao Vladika Nikolaj, „najlepše srpsko dete" koje je darovano Bogu, ali i najljepši srpski lik kroz koji se Bog nama pokazuje. Kroz njega je biće ovog naroda najbolje vidjelo i predosjetilo Carstvo Božije i vječni život. Nepoznati i daleki svijetovi koji se skrivaju iza zavjesa ovog svijeta u njemu su se otkrili na najljepši način. Kroz njega je naš duh doživio najdublju katarzu, a misao najveći uzlet – istakao je Škalonja.
On je dodao da nas niko u svijetu nije ljepše predstavljao od Svetog Save. Gdje se on pojavljivao, tamo su tuđni postajali srodnici, neprijatelji prijatelji, razbraćeni braća. ..
• Sveti Sava je, čini se, po načinu mišljenja savremeniji od naših savremenika. Kao da mi živimo u njegovom, a on u našem vremenu. Zbog toga on nije naša prošlost nego naša buducnost. On je stvarao autentičnu i otvorenu srpsku kulturu, spremnu da od drugih primi sve ono što je dostojno da bude primljeno, ali istovremeno sposobnu da odbaci sve što skrnavi ljudsko dostojanstvo. Gradio je Crkvu Božiju cijelog života. Zbog svega toga su mnoga pokolenja bila na putu Svetog Save. Njime su se preobražavala i nadahnjivala. On im je bio putokaz, vizija, perspektiva i životna filozofija. Koji bi narodni i društveno-politički ideali danas bili moderniji, napredniji, čovječniji? – naglasio je Škalonja.
Nakon liturgije, u podne je u sali Osnovne škole održana priredba učenika, u kojoj su sve pjesme, recitovali i scenski prikazi bili posvećeni liku i djelu srpskog svetitelja. Priredbi je prisustvovao veliki broj učenika, roditelja, nastavnika i građana koji su sve nastupe bogato nagrađivali aplauzima.
Poslije horskog izvodenja Himne Svetom Savi, publici su se predstavili prvačići sa svojim recitacijama, a nakon njih nastupili su učenici petog razreda, i to sa numerom „Hriste Bože“ . Tačku „Meda Miško“ izveo je mali hor, dok su poučan i interesantan scenski prikaz „Četvore oci “ izveli učenici sedmog i osmog razreda.
Sve goste ovom prilikom pozdravila je i direktor škole, Blažena Stoisavljević, dok je učenici šestog razreda Mileni Kerkez, koja je jedna od najtalentovanijih članova likovne školske sekcije uručen skroman poklon, koji će joj pomoći u daljem radu. Svi posjetioci školske manifestacije imali su priliku da pogledaju radove učenika koji su članovi likovne sekcije, a najmlađi su se na kraju priredbe zasladili raznovrsnim slatkišima, koje su početkom Nove godine donijeli naši prijatelji iz partnerske opštine Kamerštajn. Program je okončan na isti način na koji je i počeo – nastupom najmlađih koji su za sam kraj otpjevali pjesmu „Kad si sretan“.
Bila je ovo još jedna odlično organizovana priredba, na kojoj su stariji đaci po ko zna koji put pokazali svoje recitatorske, pjevačke i glumačke sposobnosti, ali ništa lošiji od njih nisu bili ni prvačići, koji ni u jednom trenutku nisu imali tremu i bili su odlično pripremljeni za ovaj nastup. Kolektivu škole i na ovaj način čestitamo krsnu slavu i sjajnu organizaciju manifestacije povodom ovog školskog praznika.

tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 

 
 
 
 
 

Ovih neobično lijepih i toplih zimskih januarskih dana Drinić su posjetili studenti Šumarskog fakulteta iz Sarajeva. Obišli su prašumu Lom u okviru nastave u prirodi i ostali zatečeni neobičnom ljepotom i očuvanošću ovog bisera među šumama. S njima je bio i rukovodilac ovoga šumskog rezervata Goran Banjac koji je i načinio ove fotografije. Prašumski rezervat "Lom" osnovan je 1956. godine. Nalazi se u masivu planine Klekovače, na grebenu Lom-planine. Zauzima površinu od 297,8 hektara. Ima izdvojeno jezgro - strogi rezervat divljine, veličine 55,8 hektara (kategorija Ia po IUCN - klasifikaciji). Pripada Javnom preduzeću šumarstvo "Srpske šume", Šumskom gazdinstvu "Oštrelj-Drinić" iz Drinića, opština Petrovac, a nalazi se na teritoriji Gazdinske jedinice "Lom-Klekovača", obuhvatajući odjeljenja 130-134 te 136.
Tekst i foto: Zdravko Samardžija i Goran Banjac

 
 
 
 
 

U selu Bukovači, nadomak Drinića, na Baljkovcu, kod domaćina Mome Banjca od nedavno stanuje neobičan kućni ljubimac. Starina Momo u osamdeset i nekoj godini, drži još uvijek stado ovaca. Jest da mu objeručke pomaže porodica koja je rasuta od Petrovca do Banjaluke, ali na Momi je da pazi na stado. Skoro mu se objanjila jedna ovca i tom prilikom napukla joj je karlica i ovca je pala na zadnjim nogama, ostala nepokretna. Janje se mjesec dana podvlačilo pod obogaljenu majku i sisalo, a onda je ovca uginula. Ne imajući kud janje je moralo u kuću Banjaca na njegu i ishranu. Na bočicu. I tako, na veliki radost djece koja dolaze kod Mome da vide neobičnog kućnog ljubimca, janje napreduje i raste. I posebno se raduje kad iz Banjaluke dođe Momin unuk Jovan i bočicom ga napita (na slici). Pošto je danas Jovandan a slave ga svi Banjci, koji su u Bukovači i Driniću, a i šire, često perzime, ovom neobičnom vijesti im čestitamo krsnu slavu.
Tekst i foto: Zdravko Samardžija

 
 
 
 
 

“Mir Božji, Hristos se rodi!”, ovim riječima se pozdravlja danas, na Božic, najradosniji hrišćanski praznik, a otpozdravlja se sa „Vaistinu se rodi!“. Božić je dan kada se slavi rođenje Hristovo i kada je, kako se vjeruje, duh malog Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje. Zato se obično ljudi koji su se tokom godine zavadili s nekim mire uoči Božića.
Praznuje se tri dana, a prvi je uvijek 7. januar po julijanskom i 25. decembar po gregorijanskom kalendaru. Tokom praznicnih dana posjećuju se samo najbliži prijatelji ili rodbina. Božić je prvenstveno praznik djece i cijele porodice i zato bi trebalo da tada svi budu na okupu. Praznovanje jednog od najvećih hrišcanskih praznika počinje na Badnji dan, 6. januara.
A Badnji dan je svečano obilježen i u Driniću, kako to tradicija i običaji nalažu. U zoru Badnjeg jutra Drinićani su otišli u šumu i usjekli Badnjak, koji je ove godine kretao iz kuće načelnika opštine i njegove supruge, Drage i Smiljane Kovačević, koji su pokazali ovom prilikom da su dorasli ovom teškom, ali predivnom zadatku i bili su sjajni domaćini. Nakon što su vjernici zajedno sa Badnjakom, kojeg su usjekli krenuli iz domaćinske kuće, veliki broj Drinićana je iskoristio priliku da okiti i Badnje drvo i ljude koji su ga usjekli.
Na Badnje veče u Crkvi Svete Trojice, održano je Večernje Bogosluženje, kojem je prisustvovao veliki broj vjernika i na kojem je naš sveštenik Dragan Škalonja, između ostalog, pročitao i božićnu poslanicu Patrijarha srpskog Irineja.
• Danas nam je najpotrebnija duhovna budnost, jer "svuda oko nas i među nama kruže oni koji žele da nas vide pocepane i razjedinjene, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej u Božićnoj poslanici.
Irinej je i pozvao da "pokažemo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjma ovoga vijeka može biti vjeran i častan".
-Svima vama braćo i sestre, draga deco duhovna, vama u otadžbini i vama rasejanim po čitavom svetu, želimo srećan i blagosloven Božić. Premda nas u nekim slučajevima razdvajaju stotine hiljada kilometara , danas nas Hristos Bog sve sabira oko sebe, da ga slavimo i da se kao braća i sestre, kao narod Božji oko njega okupimo i duhovno ugrejemo - rekao je Irinej.
Tradicionalno, nakon Bogosluženja ispred crkve u Driniću, naložen je Badnjak, a sam taj čin predstavlja središnji element simbolike rađanja novog sunca, dok se okupljeni oko Badnjeg drveta zapravo zagrijavaju slogom, iskrenošću i ljubavlju. Nakon liturgije i loženja Badnjaka, neki vjernici su se uputili prema restoranu „Sunce“, gdje je organizovana proslava Badnje večeri, dok su se oni koji su smatrali da se ovo veče treba provesti isključivo u porodičnoj atmosferi, uputili prema svojim toplim domovima, gdje su nastavili sa slavljem, u krugu svojih najmilijih i uglavnom uz posnu trpezu, a svi koji su postili, pristupili su svetoj tajni pricešća na Božićnoj liturgiji. Centralna božicna liturgija upriličena je u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu, koju je predvodio episkop bihaćko-petrovački Atanasije Rakita.
Prvi dan Božica je dan radosti rađanja, obnavljanja života… Ujutru, prije svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima. Tog dana, ukućani oblače najsvečanije odjelo. Postoji vjerovanje i da se na Božić sve započinje, pa se tog dana uglavnom svi late onoga što bi voljeli da rade cijele godine. Takođe, tog dana se ne ide u goste, a vjeruje se i da se ne bi trebalo biti praznih džepova.

tekst i foto: Božana Puđa, Goran Banjac, Mićo Tomić

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Odmah, drugog dana Nove godine, naši prijatelji iz Njemačke, koje je ovog puta predvodio šef Vatrogasne jedinice iz opštine Kamerštajn, Georg Humel, doputovali su u Drinić, gdje im je u popodnevnim časovima, u prisustvu načelnika naše opštine , Drage Kovačevića, odbornika u SO Petrovac – Drinić i ostalih pripadnika naše lokalne zajednice, priređen doček u sali Skupštine opštine, dok su sledećeg jutra posjetili Osnovnu školu, u čijim su prostorijama ostavili paketiće za sve učenike ove vaspitno-obrazovne ustanove.
Oko podneva, Nijemci su obišli i drinićki Dom zdravlja i tom prilikom uručili veoma vrijednu donaciju – medicinsku opremu, koja će ubuduće pripadati drinićkoj zdravstvenoj instituciji i biti od velike koristi prvenstveno pacijentima koji su prijavljeni u našem Domu zdravlja.
• Ova donacija zaista mnogo znači svima nama i lijepo je znati da u ovim teškim vremenima postoje ljudi koji misle na nas i koji žele da nam pomognu na bilo koji način. Ja našim prijateljima iz Kamerštajna , ovom prilikom, zahvaljujem na svemu što su do sada učinili za nas i što i dalje čine – istakao je načelnik naše opštine , Drago Kovačević.
Za sutra, odnosno za nedjelju, 4. januar, planirano je da gosti, zajedno sa domaćinima obiđu pećinu Ledenicu, koja se nalazi kod Bosanskog Grahova, iznad sela Resanovci i koja poslije Postojnske jame predstavlja najatraktivniji objekat ovakve vrste u nekadašnjoj SFRJ.

tekst i foto: Božana Puđa, Ćulibrk Bojan

 
 
 
 
 
 
 

Nakon prvačića Osnovne škole “Drinić”, Deda Mraz je poslednjeg dana u 2013. godini obradovao i 15 drinićkih mališana, čiji su roditelji zaposleni u opštini Petrovac. Predsjednik naše opštinske sindikalne organizacije, Bojan Ćulibrk, pripremio je prigodnu svečanost ovom prilikom i kao portparol deke koji svake godine prijatno iznenađuje djecu, uručio je paketiće: Marku i Ivani Kovačević, Aleksi i Teodori Prošić, Uni Stanković, Nemanji i Nikoli Srdić, Anastasiji Kecman, Zoranu Škalonji, Irini Balaban, Mariji i Zoranu Banjac, Lazaru i Bogdanu Puđi, kao i Peri Banjacu, čija je majka zaposlena u opštinskoj Boračkoj organizaciji. Istog dana, uručeni su paketi i djeci, čiji su roditelji zaposleni u ŠG “Oštrelj-Drinić”. Susret sa Deda Mrazom zasigurno je za sve ove mališane samo uvertira u praznično raspoloženje, koje će se nastaviti i narednih petnaestak dana, dok će vrhunac prazničnog raspoloženja oni stariji vjerovatno doživjeti večeras, na ispraćaju stare i dočeku Nove godine. A mi želimo lijep provod i sve najbolje svima u Novoj 2014. godini!

 

 
 
 

Dana 26. decembra održana je svečanost povodom godišnjice osnivanja beogradske opštine Čukarica. Ova opština je formirana 31. decembra 1911. godine po ukazu Njegovog Veličanstva Kralja Petra I Karađorđevića. Na svečanost je bila pozvana i delegacija naše opštine. U delegaciji su bili sveštenik Dragan Škalonja i načelnik opštine Drago Kovačević.

 
 
 

Dvadeset sedmog decembarskog dana, drinićke prvačiće obradovao je najpoznatiji i najdraži đed na svijetu – Deda Mraz. Mališani su na najbolji mogući način proslavili završetak prvog polugodišta - bogatim paketićima, koji su bili prepuni slatkiša, grickalica i igračaka i čuvenim slikama sa Deda Mrazom. Sponzor paketica ove godine je D.O.O „Lana Export-Import“ Petrovac-Drinić.
Pored uobičajenih poklona za najmlađe, prvačići, ali i učenici svih razreda Osnovne škole „Drinić“ dobili su zimske dukseve, a na svakom od njih ispisano je ime učenika kome je duks dodijeljen. Sponzor ovog originalnog i vrijednog poklona bio je D.O.O „Lom“ - Petrovac, a isto preduzeće je omogućilo našim đacima da se nakon dodjele paketića i dukseva osvježe uz voće i keksiće.
- Ovim poklonima željeli smo da iznenadimo i obradujemo sve drinićke osnovce povodom predstojećih novogodišnjih praznika. Poklanjajući dukseve i pripremajući ovo voćno posluženje, pored zimskih radosti, prvenstveno smo htjeli promovisati zdravu ishranu i sport, jer našim učenicima u idućoj godini prije svega želimo odlično zdravlje i mnoštvo sportskih aktivnosti, pošto je opšte poznata činjenica da za djecu i mlade sport predstavlja izvanrednu aktivnost koja znatno može uljepšati njihovo odrastanje i pripremiti ih za uloge i odgovornosti u odraslom dobu - istakla je direktor D.O.O. „Lom“, Dragica Zirojević, koja je prisustvovala ovoj zimskoj čaroliji u sali Osnovne škole „Drinić“.(slika četvrta)
Sudeći po reakcijama đaka, oni su bili pozitivno iznenađeni poklonima, a osim darova, jedan od razloga za njihovu sreću jeste i činjenica da se od danas nalaze na zimskom raspustu. Mi im želimo da raspust i predstojeće praznika provedu bezbrižno, u sreći i pravoj porodičnoj atmosferi...

tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 
 
 
 

Auto moto savez Republike Srpske putem AMD počeo je sa sprovođenjem preventivne aktivnosti „Alkohol ubija, najviše nedužne“ 20. decembra, a iste će se sprovoditi sve do 27. januara 2013. godine.Tim povodom, AMS RS i Agencija za bezbjednost saobraćaja RS zajednički su izradili letak i plakat, a u okviru ove akcije, u ponedjeljak. 23. decembra, letke je učesnicima u saobraćaju u našoj opštini dijelio sekretar AMD Drinić Dragan Kecman, dok su svoj doprinos u učešcu u ovim preventivnim aktivnostima istoga dana dali i policajci Stanicnog odjeljenja policije u našoj opštini.
Aktivnost se dakle sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Ministarstvom saobraćaja i veza RS i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske
U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj u periodu od januara do septembra 2013. godine dogodilo se 6.309 saobraćajnih nezgoda. U tim saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala 104 lica, a 476 lica je zadobilo teške tjelesne povrede. Broj vozača koji su pod dejstvom alkohola prouzrokovali saobraćajnu nezgodu iznosi 915 i za 10,51% je veći u odnosu na prošlu godinu.
Statistike pokazuju da češće od pijanog vozača koji prouzrokuje saobraćajnu nezgodu smrtno stradaju nedužni saputnici, putnici u drugom sudarnom vozilu, pješaci.
Činjenica je, dakle, da posljedice vožnje pod uticajem alkohola najviše trpe nedužni, a među njima i osobe najbliže vozaču (supruga, djeca, roditelji, brat, sestra, drug, …).
Kontrolom vozača na prisustvo alkohola u krvi od strane policije utvrđeno je da svaki treći vozač upravlja pod dejstvom alkohola. Kampanjom će se pokušati uticati na promjenu stavova vozača da ne učestvuju u saobraćaju ako su pod uticajem akohola, kao i da je vožnja pod uticajem alkohola društveno neprihvatljivo ponašanje.

Tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 
 

Ministarstvo trgovine i turizma odobrilo je 5.000,00 KM opštini Petrovac, sa pozicije – Kapitalni grant za razvoj turizma Republike Srpske, i to za finansiranje projekta „Izgradnja dječijeg eko parka u Driniću“, a Ugovor o finansiranju istog, potpisan je u petak, 13.12.2013.godine.
Naime, Ministarstvo trgovine i turizma raspisalo je Javni konkurs za finansiranje projekata iz oblasti turizma u 2013. godini, koji je objavljen u „Glasu Srpske“ 11.07.2013. godine i u „Službenom glasniku RS“ br. 58/13 od 12.07.2013.godine. Naša opština podnijela je Prijavu za finansiranje projekta pod nazivom „Izgradnja dječijeg eko-parka u Driniću“ od 09.08.2013, ispunivši pri tome sve formalno-pravne uslove za razmatranje prijave prema članu 12. i 13. Uredbe o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma i tačkama IV i V raspisanog Javnog konkursa za finansiranje projekata iz oblasti turizma u 2013.
Sprovodeći postupak procjene i vrijednovanja opravdanosti finansiranja projekta, Komisija je utvrdila da je naš projekat značajan u cilju proširenja turističke ponude kroz razvoj eko turizma.

 

 
 
 

- Prelijepo smo se proveli, uživali smo u svakom trenutku i doživjeli još jedno nezaboravno plesno iskustvo. Na ovakvim takmičenjima uvijek se nešto novo nauči, druženja se dugo pamte, a razmjenjuju se i iskustva sa drugim plesačima – naglasio je Đorđe Mrđa.

U nedjelju, 8. decembra, u Banjoj Luci je održano takmičenje u modernim plesovima “Open Winter 2013 - Banja Luka”. Na ovoj smotri plesa učestvovalo je više od 1000 takmičara iz 38 plesnih grupa, a Plesni klub “Žute dunje Bihać-odjeljenje Drinić”, bilo je najbolje u kategoriji junior, dok su u bacati Đorđe Mrđa i Nikolina Bulajić, kao i Jovana Šobot i Saud Kartal osvojili prvo mjesto, a Borislav Banjac i Zorana Banjac zauzeli su drugu poziciju.

 
 
 

Grad Banja Luka poklonio je našoj opštini vatrogasno vozilo marke TAM 190 T 15, koje je proizvedeno 1992. godine. Naime, na Skupštini Grada Banja Luka nedavno je odlučeno da se prenese pravo vlasništva nad jednim vatrogasnim vozilom sa tog grada na Opštinu Petrovac vatrogasnu jedinicu Drinić, i to bez naknade i bez ograničenja.
Dana 02.12. 2013. izvršena je primopredaja ovog vozila, pri kojoj je konstatovano da je vozilo u potpuno tehnički ispravnom stanju i da nema fizičkih oštećenja . Ovo vozilo ima rezervoare za vodu od 4500 l i pjenu(500 l), kapacitet pumpe je 3200 l/min pri 8 bara, dok je dvocijevni monitor za vodu kapaciteta 2000l/min. Vozilo takođe posjeduje vitlo za brzi mlaz dužine 25 m sa mlaznicom, teleskopski rasvijetni stub bez reflektora, reflektor na kabini i standardnu svjetosno-zvučnu signalizaciju.

 

-Teška su vremena, tako da je svaka podrška bilo koje lokalne zajednice veoma bitna i dobrodošla. Siguran sam da će našoj vatrogasnoj jedinici, kojoj su do sada na raspolaganju bila i dva vatrogasna vozila, koja pripadaju ŠG “Oštrelj-Drinić”, ova donacija itekako značiti, jer s obzirom na šumsko prostranstvo koje opština pokriva, opasnost od brojnih požara ovdje uvijek postoji i najbitnije je blagovremeno reagovati, što će uz ovo vozilo biti lakše izvodljivo– naglasio je načelnik opštine Petrovac, Drago Kovačević.

 
 
 

Gosti su bili raspoređeni po kućama, zadovoljni su dočekom i ukazanim gostropimstvom. Nakon što su u petak veče prespavali, subota je, očekivano, protekla u lovu, a lovili su se tom prilikom zečevi i bilans je vidljiv na slici drugoj.
Sledeći dan, gosti i domaćini su uživali u lovu na fazana i gusku, a da je ovaj lovački poduhvat bio uspješan, dokazuje slika prva, na kojoj se nalazi i najmlađi lovac (u sredini).
Gosti su još ove godine na put krenuli predvođeni lovcem Radivojom Kecmanom, koji je donedavno bio predsjednik Lovačkog udruženja “Srndać”-Drinić, a na to mjesto je prije desetak dana imenovan Žarko Kovačević.
Uglavnom, bilo je ovo još jedno putovanje koje će naši lovci zasigurno dugo pamtiti, a nije zgorega da podsjetimo da druženje Drinićana i Elemirčana traje punih 36 godina.
• I ovogodišnje druženje, kao i svako do sada proteklo je u pravoj drugarskoj atmosferi. Uživali smo u šumi, ali i u jutarnjim i večernjim druženjima prije i poslije lova i naravno da smo našli vremena i za evociranje uspomena, ali i nove lovačke priče – istakao je Radivoj Kecman.

 
 
 

 
 
 

U Sarajevu je u svom stanu za vrijeme sna iznenada u 68-oj godini života preminuo prof.dr. Boro Đukanovic, redovni profesor Akademije scenskih umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Rođen je u Sarajevu 1946. godine u porodici prvoboraca NOR-a, od oca Miloša (Sokolovo – Ključ) i majke Milke rod. Banjac (Bukovača - B. Petrovac).

DETALJNIJE

 
 
 

Delegacija od pet članova, predvođena načelnikom naše opštine, Dragom Kovačevićem i direktorom ŠG „Oštrelj – Drinić“ , Igorom Kneginjićem, posjetila je pretposlednjeg novembarskog vikenda prijateljsku opštinu Kamerštajn u Njemačkoj, gdje je 23. novembra bio organizovan sajam šumarstva, odnosno “Kammersteiner Waldmarkt” i u okviru kojeg su gosti iz Bosne i Hercegovine na svom štandu predstavili sopstvene proizvode i lokalne specijalitete.
Sa načelnikom i direktorom putovali su i šumarski inženjer Dragana Romčević, prevodilac Rajka Kerkez i Petar Radulović, čija je poslovna ideja o proizvodnji i preradi heljde proglašena najboljom na prošlogodišnjem “Startap” vikendu, koji je organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u okviru Globalne sedmice preduzetništva – svjetske kampanje podizanja preduzetničke svijesti .
Delegacija je stigla u Kamerštajn u petak, 22. novembra u večernjim časovima, i tada im je upriličen topli doček od strane brojnih Kamerštajnaca, od kojih je većina već boravila u našoj opštini tokom organizovanih posjeta prethodnih godina. Doček je priređen u gostionici “Vitzhum” i protekao je u prijateljskom druženju i ugodnoj atmosferi.
Sledećeg jutra, gosti iz Republike Srpske, posjetili su sajamsku manifestaciju zbog koje su i došli, a koja je organizovana na otvorenom, ispred Administrativne zgrade Kamerštajn i koju je za samo jedan dan posjetilo oko 15 hiljada ljudi. Na oko 80 štandova bili su izloženi različiti predmeti od drveta, ali je ipak preovladavala sova – kao zaštitni znak Kamerštajna.
• Na manifestaciji se uporedo promovisala i organska hrana, a posjetioci koji su se zadesili na našem štandu imali su priliku da vide, probaju i kupe pekmeze i rakiju od kruške, šljive i drenjine, med, raznovrsne likere i sirupe… Na našem štandu bili su i jastuci od heljde, dok su pojedine štandove krasili i lovački trofeji, što nimalo ne iznenađuje, ako se uzme u obzir činjenica da je u ovoj njemačkoj regiji lov itekako popularan i rasprostranjen – naglasio je načelnik naše opštine, Drago Kovačević, koji se na ovoj svečanosti pokazao najboljim u disciplini prorezivanja drveta, a kao nagradu osvojio je – sovu od keramike.
Prostor na kome se održavala ova sajamska manifestacija ukrašavale su grančice od jela i bore, a ta dekoracija bila je u skladu sa praznicnim raspoloženjem, koje se moglo vidjeti i osjetiti i koje je za ovo doba godine uobičajeno i logično kod naših njemačkih prijatelja, pošto božićni i novogodišnji praznici samo što nisu zakucali na vrata…
• Opština Kamerštajn je jedina opština u Bavarskoj regiji, koja održava partnerstvo sa jednom lokalnom zajednicom iz Bosne i Hercegovine. A ovim partnerstvom, ne samo da želimo da predstavimo našim sugrađanima goste iz Drinića, nego prvenstveno želimo da promovišemo ekonomske veze između dvije zemlje- istakao je načelnik Kamerštajna, Valter Šnel.
Nakon sajma organizovano je zajedničko druženje i večera, na kojoj su načelnici razmjenili poklone. Naš dar - portet Valtera Šnela, ne samo da je oduševio načelnika prijateljske opštine, nego i sve ostale goste. Ovom prilikom, načelnik Šnel najavio je da će ekipa iz Kamerštajna posjetiti našu opštinu već početkom januara, kako bi uručila novogodišnje paketiće drinićkim mališanima, ali i donirala ultrazvuk Domu zdravlja u našem mjestu.

 
 
 
 

 
 
 
 

Skupština Lovačkog udruženja „Srndać“ , na kojoj su izabrani članovi Upravnog odbora, predsjednik udruženja, predsjednik Skupštine i njeni neophodni pomoćni organi - komisije, organizovana je sredinom novembra. Predsjednik Udruženja, a ujedno i predsjednik Upravnog odbora jeste Žarko Kovačević, dok je zamjenik predsjednika Jovan Banjac. Članovi Upravnog odbora su: Miroslav Budimir, Jovica Banjac i Dragan Latinović, dok je predsjednik Skupštine Mile Banjac.
Ovom sjednicom predsjedavao je Milorad Budimir, a u okviru iste je dosadašnji predsjednik Lovačkog udruženja „Srndać“, Radivoj Kecman podnio izvještaj o radu za prethodni mandat od 4 godine. Na sastanku su, između ostalog, dogovoreni i detalji oko posjete Elemiru, odnosno elemirskom Lovačkom društvu „Jedinstvo“. Ove posjete su davno postale tradicionalne, a ne sumnjamo da će i drinićki i elemirski lovci uživati u još jednom novembarskom druženju...

 
 
 
 

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, trećeg novembarskog vikenda, organizovao je Auto-moto savez Republike Srpske, zajedno sa resornim ministarstvima, agencijima i organizacijama.
U našoj opštini, ovaj dan, 17. Novembar, obilježen je paljenjem svijeća u crkvi, dijeljenjem promotivnih materijala, što je učinio sekretar AMD Petrovac-Drinić, Dragan Kecman, kao i upozoravanjem na posljedice, koje mogu donijeti brza vožnja i alkoholisano stanje, kao najveći i najkobniji uzročnici nesreća u saobraćaju.

 
 
 

Nekoliko primjeraka edukativne i veoma korisne knjige za osnovce, koja nosi naziv „Djeca i droge“, a koju je napisao ugledni sarajevski psihijatar i univerzitetski profesor, Boro Đukanović, u ime autora, uručio je 12. novembra naš sugrađanin Milorad Budimir direktorici Osnovne škole „Drinić“, Blaženi Stoisavljević, u prostorijama ove obrazovne institucije. Prvenstveni i primarni cilj knjige jeste da pomogne djeci da se što bolje osiguraju od eventualnog pogrešnog koraka na putu odrastanja, da budu što više informisani o ovom „zlu današnjeg vremena“, te da izbjegnu narkomaniju, koja najviše prijeti djeci u pubertetu. Boro Đukanović je rođen u Sarajevu 1946. godine, gdje je završio Medicinski fakultet, specijalizirao psihijatriju i doktorirao medicinske nauke. Redovni je profesor Univerziteta u Sarajevu, gdje na Akademiji scenskih umjetnosti i Akademiji likovnih umjetnosti predaje Opštu psihologiju i psihologiju umjetnosti. Objavio je preko 40 samostalnih naučnih i stručnih radova iz oblasti socijalne psihijatrije, kulture, umjetnosti… Napisao je pet knjiga, a kao mlad ljekar počeo je iskazivati veliki interes i angažman u borbi protiv bolesti zavisnosti, tj. narkomanije adoloscentnog doba. Živi i radi u Sarajevu. Gospodin Budimir, koji u našoj opštini odavno važi za jednog od najvećih i najsvestranijih intelektualaca i koji je nekad radne, a sada penzionerske dane vrlo rado provodio uz knjige, što i danas čini, iskoristio je ovu priliku da pred radnim kolektivom Osnovne škole direktorici Stoisavljević i nastavnici istorije, Rajki Đumić uruči i knjige “Sela Bara, Bukovača, Drinić, Vedro Polje – Srez Bosanski Petrovac 1700 – 2006 godine” na kojoj je bio prvi asistent autoru profesoru Dušanu Kovačeviću, dok je nastavniku matematike, Radi Sovilju darovao zbirku matematičkih zadataka istog autora, koja je namjenjena talentovanim srednjoškolcima i brucošima.
Milorad Budimir je najavio da će autor knjige “Djeca i droge”, uskoro posjetiti našu opštinu, odakle mu i majka vodi porijeklo, pa će tom prilikom biti organizovana promocija ovog djela, koje bi se moglo definisati kao najneobaveznije obavezno štivo i najvažnija sporedna stvar tokom školovanja.

Tekst i foto: Božana Puđa

 

Dr Boro Đukanović

 
 

 
 
 

Boračka organizacija Republike Srpske proslavila je 8. novembra svoju Krsnu slavu – Dmitrovdan, a u našoj opštini, tradicionalno su tim povodom položeni vijenci na spomenik palim borcima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, što su ispred porodica poginulih i nestalih boraca ucinili Vesna Petrović i Jagoda Brkljač, dok su na Spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata, ispred Boračke organizacije naše opštine, vijence položili Milan Bates, Božo Radošević i Borislav Toljaga. Ovim povodom, upriličen je i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega je u restoranu „Sunce“ organizovana svečano-radna sjednica opštinske Boračke organizacije.
Centralna proslava Krsne slave BORS-a, ove godine organizovana je u Nevesinju, gdje je ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS, Petar Đokić, istakao da niko od nas ne može ni zamisliti kako bi danas izgledalo ovo područje da svojevremeno srpski narod nije izvojevao pobjedu.
- Pobjede srpskih boraca, koji su odbranili teritoriju istočne Hercegovine od napada u dvije Mitrovdanske ofanzive, 1992. i 1994. godine, među najsudbonosnijim i najznačajnijim su događajima iz Otadžbinskog rata. Zato je odlukom Vlade RS, obilježavanje ova dva događaja, uvršteno među događaje od republičkog značaja- istakao je ministar rada i boračko- invalidske zaštite, Petar Đokić ovom prilikom u Nevesinju.

Tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 

 
 
 

U Banjaluci je od 7. do 10. novembra održan 17. Međunarodni sajam lova, ribolova, ekologije i sporta “Lorimes 2013”, kao i Međunarodni sajam turizma i ugostiteljstva, na kojima je učestvovalo više od 85 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH i zemalja okruženja, a među izlagačima su se našli i Šumsko gazdinstvo “Oštrelj-Drinić”, kao i opštinska turistička organizacija.
Rukovodilac sektora za lovstvo i ugostiteljstvo u ŠG „Oštrelj-Drinić“, Goran Banjac , koji je bio na licu mjesta od 7. do 10. novembra, koliko je trajao ovaj sajam , gdje je na štandu JPŠ ” Šume RS” bio dostupan za sve informacije koje su zanimale posjetioce, istakao je da je organizacija ove manifestacije bila na zavidnom nivou, da je ispred štanda JPŠ “AD Sokolac” sve vrijeme vladala gužva i da su posjetioci bili veoma zadovoljni onim što su vidjeli, a vidjeli su najmoderniju lovačku i ribolovacku opremu, vozila, eksponate i trofeje lovačkih društava.
Prema riječima direktora Turističke organizacije opštine Petrovac, Olgice Kecman, koja također ima samo riječi hvale za ovu sajamsku manifestaciju, Ministarstvo trgovine i turizma je prvog dana sajma organizovalo Konferenciju o lovnom i ribolovnom turizmu u prostorijama Vlade RS, gdje je pozdravni govor održala ministar trgovine i turizma Republike Srpske , Maida Ibrišagić-Hrstić, dok su drugog dana, također pod pokroviteljstvom pomenutog Ministarstva, zajedno sa pomoćnikom ministra trgovine i turizma, Aleksandrom Trifković i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, učesnici konferencije, prvenstveno direktori turističkih organizacija i predsjednici lovačkih društava, kao i predstavnici Sportsko ribolovnog saveza RS, obišli turistički kompleks u Šipovu.
- Sajam turizma zadržao je prošlogodišnji nivo i okupio je turoperatore, turističke organizacije i agencije, a u okviru sajma bile su održane i mnoge promocije, tradicionalni Sajamski kup u lovu grabljivica, te lovačko veče - rekao je Direktor Banjalučkog velesajma, Dragoljub Bojanić. Inače, Banjolučki velesajam je bio organizator ove sajamske manifestacije.

 
 
 

 
 
 

Zdravko Samardžija, administrator naše stranice, koji živi i radi u Banjoj Luci, a porijeklom je iz Bukovače podno Stražbenice, nije želio da na Krsnu slavu opštine Petrovac dođe „praznih ruku“, pa se odlučio za jedan originalan poklon, koji će ubuduće najviše značiti školarcima.
Naime, poslednjeg oktobarskog dana, po dolasku u Drinić, Samaržija se uputio ka biblioteci Osnovne škole „Drinić“, gdje je direktorici ove obrazovne ustanove, Blaženi Stojisavljević uručio 30 primjeraka knjige „Prohujale sjene“, koju je napisao sa bratom Slavkom, a koja je objavljena prije dvije godine, a čiji su izdavači bili „Grafid d.o.o.“Banja Luka i Udruženje Petrovčana.
Knjiga sadrži detaljne opise o ljudima i događajima, vezanim za Bukovaču, Drinić, Petrovac i Banju Luku. Zdravko je u poratnim godinama u Krajini bio novinar – reporter i sačuvao je brojne zapise o ljudima, kako kaže o muci, ali i o neuništivoj volji da se vrate u Drinić i Bukovaču i da iz pepela dižu popaljeno i porušeno. Slavko je bio aktivni sudionik ovih događaja, ali on je potaknut sjećanjem i sjetom na vrijeme kada je kao dijete i golobradi mladić posjećivao Bukovaču, Drinić i Drvar.
Prema riječima recenzenta knjige, doktora Vitomira Kecmana, čitajuci ovu knjigu, pred nama se nadvija elegična spoznaja o ratnoj stvarnosti.
- Prošlo je četrdesetak godina, a Slavko je opisao nešto o čemu većina nas, koji smo isklijali na ovim prostorima, sve češce razmišlja, tim čistim i nevinim sjećanjima na djetinjstvo provedeno na seoskim širinama. Dolazeći iz grada u posjete, nosimo te dane, trenutke i događaje kao nešto najvrijednije, nezaboravno mjesto dječackog druženja i prijateljstva. Iz sjećanja proklijaju likovi rodbine, pa i zaboravljeni običaji, te dogodovštine života na selu – smatra doktor Kecman.
Prema mišljenju recenzenta Mihajla Orlovića, autori su napisali jednu zanimljivu knjigu, koja je po svom sadržaju ispovijedna, romantična slika preživljenog, ne tako dalekog vremena. Uradili su to iskreno i na zanimljiv način, poput nekog vjernog slikara zavičajca, u kojem su, dok je stvarao, jednako treperile boje, kist i srce...
Fond školske biblioteke broji oko 5. 200 naslova, a Samardžijin poklon direktorica škole, Blažena Stojisavljević, ocjenjuje kao nesebičan, originalan i bogat dar.

Tekst i foto: Božana Puđa

 
 

- Razvoj čitalačke vještine ključan je za razvoj svih drugih pismenosti. Djeca koja vole da čitaju razvijaju svoj vokabular, kreativnost i maštu. Takođe su uspješnija u školi i u knjigama mogu da pronađu doživotni izvor zadovoljstva. Sigurna sam da će ovu knjigu čitati sa velikim interesovanjem, naročito zato što “Prohujale sjene” djeci pričaju priču o rodnom zavičaju, pa autoru Zdravku Samaržiji od srca zahvaljujemo na ovom vrijednom poklonu – istakla je nastavnica srpskog jezika i književnosti u drinićkoj Osnovnoj školi, Nevena Toljaga.

 
 
 

Prvog novembarskog vikenda zatekli smo na Velikom vrelu, u bungalovima kod Lovačke kuće, neobičnu i šaroliku ekipu. Četiri porodice iz Banjaluke i Drvara sa djecom, zakupile su oba bungalova preko vikenda za proslavu dječijeg rođendana. I lijepo su se i rasporedili. U jednom bungalovu roditelji a u drugom djeca slave. Dobra i originalna ideja, nema šta. Pogotovo što Miholjsko ljeto daje svoje zadnje trzaje u vidu lijepih dana. Jednog od gostiju, Mladena Balabana zatekli smo u obilasku srnećeg zabrana koji se nalazi u blizini Lovačke kuće, oči u oči sa jelenom lopatarom (slika treća). "- Okupili smo se ovdje, mi , prijatelji i kumovi sa svojom djecom, uživamo u prirodi, dobroj hrani i odličnom vazduhu. Ovi bungalovi kod Lovačke kuće su pravo otkrovenje. Cijene su veoma povoljne a krajolik neprevaziđen. Pogotovo Klekovača koja kao da nas posmatra sa nebesa. Pošto sam čovjek sa televizije, smatram da je ovo izvanredna lokacija za snimanje serija i filmova. Ima dobar smještaj za ekipu, cijene pristupačne a eksterijer impozantan, kao i enterijer, naročito Lovačka kuća. Lokacija je malo poznata i trebalo bi poraditi na marketinškom predstavljanju. Mi smo slučajno saznali za ovaj dragulj u prirodi." A mi smo saznali da je gospodina Balaban, glavno tehničko vođstvo na RTRS-u kao i vođa mobilnih ekipa. Kad takav stručnjak zaključi da je Veliko vrelo izuzetna lokacije, treba mu vjerovati. Ostavljamo ove ljude da uživaju i nadamo se da će smještajni kapaciteti na Velikom vrelu jednog dana biti u potpunosti popunjeni i da će se tražiti krevet više. Inače, cijena noćenja u bungalovima je 90 KM plus 2 KM boravišna taksa po osobi. Bungalovi raspolažu sa po sedam kreveta, dva kupatila, kuhinjom i dnevim boravkom.

teks i foto: Zdravko Samardžija

 
 
 
 
 
 
 

I ove godine je dostojanstveno i svečano proslavljena Slava opštine Petrovac, Sveti Luka. Miholjsko ljeto u svojo završnici podarilo je još jedan lijep dan. Mnogobrojni domaći gosti i zvanice sa strane imali su šta da vide i čuju. Crkva Svete Trojice u Driniću malena da primi sve vjernike, a Njegovo Preosveštenstvo Episkop Atanasije po prvi put u Driniću služio Svetu arhijerejsku Liturgiju.

DETALJNIJE

 
 
 

Završna konferencija projekta „Šumska i zaštićena planinska područja“ održana je na Tjentištu 7. i 8. oktobra, u okviru koje su svi učesnici prezentovali dosadašnje rezultate, a konferenciji su prisustvovali i predstavnici Svjetske banke i Ministarstva trgovine i turizma RS. Ukupni cilj projekta ''Šumska i planinska zaštićena područja u BiH'' je jačanje institucionalnih i tehničkih kapaciteta za upravljanje nacionalnim parkovima Sutjeska i Kozara, i šumskim rezervatima Lom - u sastavu šumskog gazdinstva Oštrelj-Drinić i Janj- u sastavu ŠG Gorica-Šipovo i uspostavljanje mreže zaštićenih područja. Ovaj projekat, čija je ukupna vrijednost oko šest miliona dolara, odnosi na jačanje institucionalnog kapaciteta za održivo upravljanje u sedam zašticenih šumsko-planinskih područja u cijeloj BiH. detaljnije

 
 
 
 

Sredinom oktobra u našoj opštini počela je izgradnja Info centra, u okviru projekta „Zašticena šumska i planinska područja“, koji finansiraju Svjetska banka i Globalni fond za životnu sredinu, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koje preko svoje Jedinice za upravljanje projektima vrši implementaciju pomenutog projekta za Republiku Srpsku.
U novoizgrađenom objektu , koji će koštati oko 60 hiljada KM, biće sjedište opštinske Turističke organizacije. Ovaj posao na tenderu dobilo je preduzeće „Steko centar “ iz Bijeljine, koje ima dugogodišnje iskustvo u projektovanju , proizvodnji i montaži drvenih kuća.
I dok se gradi Info centar, samo nekoliko metara dalje od te lokacije, ispred novoizgrađenog Vatrogasnog doma, izvode se radovi na vanjskom uređenju, odnosno sređuje se prilaz Vatrogasnom domu, za šta je iz opštinskog budžeta bilo potrebno izdvojiti oko 17 hiljada KM.
Tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 
 

Na inicijativu Njegovog Preosveštenstva Episkopa bihaćko-petrovačkog Gospodina Atanasija u Eparhijskom dvoru Eparhije bihaćko-petrovačke u Bosanskom Petrovcu u utorak 15. oktobra 2013. godine susreli su se načelnik Opštine Petrovac-Drinić gospodin Drago Kovacević i predsjednik beogradske Opštine Čukarica gospodin Zoran Gajić sa saradnicima, predsjednikom Supštine Čukarica gospodinom Milanom Stojićem i članom Opštinskog vijeća gospodinom Trifkom Trifkovićem.
Cilj susreta bio je upoznavanje predstavnika dviju opština i njihovo međusobno povezivanje i saradnja u svim mogućim aspektima života građana. Episkop Atanasije gostima je govorio o opštem stanju srpskog naroda na području Zapadne Bosne, a dvojica načelnika su razmotrili kako da svojom saradnjom pomognu narodu. Ocijenjeno je da se u okviru sabornosti naroda matice Srbije i celog regiona mogu iznaći potrebna rješenja na sva goruća pitanja života.
Sigurno je da je ovaj susret položio osnovu jedne trajne i korisne saradnje.
Na kraju susreta nacelnik opštine Drinić ugostio je nove prijatelje iz Beograda u restoranu Veliko Vrelo nedaleko od Drinića.

tekst i slike preuzete sa sajta www.eparhijabihackopetrovacka.org

 
 
 
 
 

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović i vršilac dužnosti generalnog direktora „Šuma RS“, Radenko Laketić posjetili su osmog oktobarskog dana Drinić, gdje su razgovarali sa v.d. direktora ŠG „Oštrelj-Drinic“, Igorom Kneginjićem i načelnikom naše opštine Dragom Kovačevićem.
Na ovom sastanku, Laketić je izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u poslovanju drinićkog gazdinstva i evidentnim pozitivnim promjenama, koje su se u proteklih nekoliko mjeseci dogodile u ŠG „Oštrelj-Drinić“ i dovele do toga da se na šestomjesečnom izvještaju, nakon dužeg vremena, zabilježi pozitivan finansijski rezultat u ovom preduzeću, a isti takav će vjerovatno biti zabilježen i na devetomjesecnom izvještaju. Laketić je, između ostalog, naglasio i da rukovodstvo ŠG „Oštrelj-Drinić“ ima potpunu podršku iz generalne direkcije u koracima koje preduzima za dobrobit ovog gazdinstva.
Sa ministrom Čubrilovićem se razgovaralo o rekonstrukciji drinićkih puteva i poboljšanju telekomunikacionog signala na području Velikog vrela, pa je ministar Čubrilović ovom prilikom obećao da će u skorijoj budućnosti nastojati da riješi ove probleme.

 
 
 
 

Tradicionalna manifestacija „Dani base i krompira“ održana je po osmi put u Smoljani krajem septembra i na ovaj način još jednom su uspješno promovisani etno turizam i tradicionalna jela ovog podneblja. Najbolju basu ove godine imala je Joka Branković iz Krnje Jele, a najbolju basu pomješu Branka Kerkez iz Smoljane. Stoja Dragišić iz Krnje Jele imala je najbolji kajmak, dok je najteži krompir (840 gr.)ovogodišnje manifestacije bio krompir Rade Marjanović iz Smoljane.
Ovu smotru hrane i igara posjetilo je nekoliko stotina ljudi, koje je ovom prilikom pozdravio predsjednik mjesne zajednice Marinko Mrđa, načelnik opštine Bosanski Petrovac, Zlatko Hujić, kao i predsjednik Organizacionog odbora , Boško Vukobrat. Vukobrat je ovom prilikom istakao da se ovom manifestacijom nastoje sačuvati od zaborava domaća izvorna jela i da je basa autohtoni proizvod pertrovačkog kraja koji, osim u Petrovcu, postoji samo u Lici i na Kavkazu.
U revijalnom dijelu programa nastupio je KUD“Drvar“, KUD „Grmeč“, kao i izvorne pjevačke grupe „Drvosječe“ i „Runolist“ .

Tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 

Krajem februara, iz Šumskog gazdinstva Prijedor, na mjesto V.D. direktora ŠG „Oštrelj-Drinić“ došao je Igor Kneginjić, koji je sa sjajnim timom mladih, pametnih i preduzimljivih inženjera dokazao da su čuda moguća, ali da je za početak bitno imati poštene i časne namjere.

DETALJNIJE

 
 
 

U subotu 5. oktobra u Driniću, na igralištu pored škole, održana je deseta jubilarna fudbalska utakmica između ekipa veterana Drvara i Petrovca (slika prva). Pravilo je da se jedne godine igra u Drvaru a druge u Driniću. Ovo svojevrsno bratsko druženje osmislila su dva bivša fudbalera drvarskog "Borca", Slavko Kuridža i Milorad Budimir (slika druga). Ove godina organizacija ovoga meča povjerena je takođe bivšim fudbalskim veteranima iz Drinića, Dušanu-Dudi Stojanoviću i Draganu Grbiću Buđoniju (slika treća). Zanimljivost je da je Dude Stojanović svojevremeno igrao i za nižerangirane timove iz Njemačke. Do sada je sportski uspjeh u ovim duelima bio prilično ujednačen ali nikada nije bio primaran. Bilo kako bilo u ovim susretima je rezultat u drugom planu a više druženje i sklapanje novih prijateljstava, razmjena iskustava i sjećanja. Ovi susreti se finansiraju ličnim učešćem a ovaj put (kao i prošli) dobar dio sredstava je donirao i Branko Kovačević, privrednik iz Banjaluke, ali porijeklom iz obližnje Bukovače. Inače, Branko je i kum bukovačke obnovljene crkve, bivši fudbaler beogradskog "Obilića", a danas zaigra i za banjalučli fudbalski klub "Naprijed". Trebali se napisati da se pojavio i u ovom meču braneći boje petrovčana. Za znatiželjne, rezultat današnje utakmice je bio 7:4 za goste iz Drvara. Poslije odmjeravanj snaga na terenu igrači su sjeli u restoran obližnje škole i uz pečenje i piće nastavili prijateljsko druženje (slika četvrta). Kopačke koje život znače ostavili su ispred (slika peta).

tekst i foto: Zdravko Samardžija

 
 
 
 
 
 
 

Na inicijativu načelnika opštine Petrovac-Drinić gospodina Drage Kovačevića, danas 4.10.2013. opštinska delegacija u sastavu: Bojan Ćulibrk, Božana Puđa i Milan Ožegović izašla je na mjesno groblje u selu Bukovča da bi položila cvijeće na grob Jove Banjca Ćunija te na taj način obilježila pet godina od smrti ovog velikog čovjeka. Pamtmo ga kao predsjednika Skupštine opštine Srpski Petrovac, kako se tada zvala naša opština, velikog govornika, šereta ali i poslovnog čovjeka. Kao jedan od prvih povratnika Jovo je odmah po povratku u svojoj oštećenoj kući u Driniću otvorio kafanu "Na kraju svijeta". Veliki broj televizijskih i novinarskih ekipa pohodio je ovu kafanu i iz tada opustošenog Drinića nosio vijest da možda ipak ima nade. Nažalost, teška bolest i prerana smrt rastavila nas je od našeg Ćunija.

Tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 

Zavičajno Udruženje petrovčana iz Banjaluke ove godine učinilo je pravi poduhvat. O čemu se radi pročitajmo iz saopštenja sa njihove zvanične web stranice. HVALA IM!

Poslije dužih priprema, traženja lokacije i osposobljavanja iste, konačno smo u nedelju 29.septembra uselili sedmoro studenata u Petrovačku kuću.
Studenti će u narednu godinu dana koristiti smještajne kapacitete Petrovačke kuće, smještene u ulici Sarajevskoj 20, Banjaluka. Odabrani su studenti:
• Branka Morača, brucoš Filološkog fakulteta,
• Nikola Pećanac, brucoš Šumarskog fakulteta,
• Milica Marjanović, brucoš Univerziteta za poslovni inžinjering i menadžment,
• Milana Majstorović, student ekonomije,
•Damjan Knežević, brucoš Šumarkosg fakulteta,
• Božana Latinović brucoš Poljoprivrednog fakulteta i
• Đorde Bulajić,brucoš Šumarkog fakulteta.
Ugovorena cijena smještaja je 450 KM mjesečno, plus troškovi struje i vode. Za sada je ZU Petrovac uplatilo stanarinu za 3 mjeseca i nabavilo 10 m drva (uz pomoć Šumskog gazdinstva Drinić) i peć na drva (uz pomoć Mikrofin Osiguranja), kao i sitnije stvari i potrepštine za svakodnevni boravak.
U zavisnosti od prikupljenih sredstava, ZU Petrovac je voljno i da finansira troškove režija i troškove mjesečne karte, koja iznosi 26 KM po studentu.
Pozivamo članstvo ZU Petrovac i javnost da nastave sa podrškom našim aktivnostima i da nam pomognu u realizaciji ovog projekta. Za daljnju realizaciju su nam potrebna novčana sredstva u iznosu oko 3.150 KM za stanarinu, 1.820 KM za mjesečne karte i otprilike 600-700 KM za režije. Svaka pomoć u ostalim stvarima je više nego dobrodošla.
Žiro račun Udruženja na koji se mogu uplatiti donacije je:
571-010-00000559-36 Komercijalna banka AD Banja Luka.
Želimo našim studentima sretan i uspješan prvi dan nastave.

 
 
 

 

na vrh

 
 
made by SiZ