-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
TAKMIČENJE  
 
   
 
U vrletima Klekovače, Grmeča i drugih krajiških planina nijedna mašina ne može zamijeniti konjsku zapregu u izvlačenju trupaca. Na štrapanju (izvlačenju) balvana do prvog puta, gdje se može izvršiti utovar u kamion, na području Drinića trenutno radi oko 30 pari teških konja bez kojih se ovaj posao ne može zamisliti.

 

 
 
A štrapari poslije radnog dana obično, u kafani uz pivo, nastavljaju priču o konjima, i o nezaobilaznoj temi - čiji su konji najjači. Da bi konačno tu dilemu raščistili u nedelju 11.juna 2006. godine u 11 časova u Driniću riješili su da upregnu, svaki svoje mrke doratove i da izaberu najjači par konja. Pravila ovoga svojevrsnog takmičenja su vrlo jednostavna. Par konja koji iz tri pokušaja povuče najdalje trupac je pobjednik.
Toga dana je u Driniću bilo vrijeme kao poručeno. Ni toplo, ni hladno, ni sunčano, ni oblačno, nego taman. Bilo je prijavljeno 18 pari teških štraparskih konja. Stiglo ih je 14. Zainteresovani takmičari iz Hrvatske nisu mogli preći granicu. Problemi sa veterinarskim dozvolama za konje.
 
     
Mjesto na kome će se odmjeriti snage konjske zove se GLAVICA i nalazi se na padinama poviše Drinića. Trupac koji će se vući dugačak je sedam metara i zaprema devet kubika i devet kubnih. Težak je oko tri tone. Takmičarska vuča balvana nekada je u Driniću bila tradicija. Ovo je pokušaj da se tradicija ponovo oživi. Narod je pristizao u začuđujuće velikom broju. Sa svih strana. Policijske procjene će kasnije reći da je bilo preko dvije hiljade ljudi i preko pet stotina vozila.
 
     
 
     
 

Takmičenje je zvanično otvorio načelnik opštine Petrovac-Drinić gospodin Drago Kovačević, a onda se pristupilo ždrebanju za startne pozicije. Naravno, ništa bez šešira.

 

I takmičenje je počelo. Poslije nekoliko sati uzbudljivog nadmetanja, uz gromoglasno navijanje publike, sudije su precizno mjereći svaki savladani milimetar proglasile najbolje.

       
   
 
         
 
 
   
   
 
Najjači konji prevukli su balvan ravno 40 metara i deset centimetara. Njihov vlasnik Mirko Čeko, zvani Garov, osvojio je 700 konvertibilnih maraka, 200 eura i paletu cjepanih drva.
Drugo mjesto osvojili su konji vlasnika Milorada Stojanovića zvanog Zis. Zis je dobio 420 konvertibilnih maraka i jednu gajbu piva po vlastitom izboru. Njegovi konji su balvan dovukli na 29 metara i 80 centimetara, naravno, iz tri puta.
Treće mjesto osvojili su konji Dušana Lukića zvanog Ducelja. Oni su trupac izvukli na 29 metara i 72 centimetra. Ducelja je osvojio 280 konvertibilnih maraka i kilu pržene kafe.

 

         
   

Organizatori su zadovoljni ovim takmičenjem, uz obećanje da će iduće godine prirediti još veću atrakciju koja treba da poprimi privredni i turistički karakter, te da promoviše Drinić i cijeli ovaj region, jedinstven po svojoj ljepoti.

 
           
   

Zahvaljujemo se ovom prilikom i ekipi sa BHTV-a: snimateljima Pavlović Peri, Kovačević Siniši te našem Draganu Miljeviću kao i novinaru BHTV-a Šarenac Zoranu koji su nam ustupili snimljeni materijal sa koga smo uzeli slike za ovu stranicu. Ova ekipa je bila u Driniću sa zadatkom da snimi dokumentarni film o štraparima i njihovim konjima.

 
       
       
       
       
 

na vrh

 
 
made by SiZ